Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Въпрос за яка

Въпрос за яка

Мнениеот german » Съб Юли 19, 2014 8:45 pm

Здравейте!Куч го оперираха(на 17.07) сега носи яка,за да няма контакт с ухото.Носи яката нон-стоп от тогава,но по всичко личи,че му пречи ужасно,блъска се навсякъде и т.н.Днес трябваше да махнем превръзката от ухото,но вета нищо не каза за яката,до кога трябва да я носи и т.н.Според мен не би пипал ухото с шевовете,та тази яка може ли да я махам поне като го наглеждам.Ухото се опира в нея и не мисля,че е много хубаво.Шевовете ще ги махнем другата седмица,вероятно без да го водим на вет,защото процедурата била проста и нямало смисъл кучето да се упоява отново.Ако може и за това някой,който е махал да ме светне как става.
Ако ти се смеят,защото си различен,ти им се смей,защото те са еднакви
Аватар
german
В пасажа
 
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 12:47 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот Koset0 » Нед Юли 20, 2014 12:11 am

Обади се да попиташ лекаря, но по принцип има вероятност да си разрани ухото с крак и смятам, че яката е добре да стои поне докато махнете конците. Не знам за каква операция става въпрос, но не ми се струва, че си заслужава риска.
Wondering how skinny, would people be if they had to pedal to keep their PCs running.
Аватар
Koset0
Пчела майка
 
Мнения: 1862
Регистриран на: Съб Дек 04, 2010 12:52 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот meri » Нед Юли 20, 2014 8:31 am

А, от какво е опериран пък сега горкия?
Няма да махаш яката, докато не ти кажат. Как да го разбирам за махането на конците, надявам се няма ти да ги махаш. За да се махнат не трябва упойка, не боли. Яката е неприятна, неудобна за много кучета, не знам какъв вид са му сложили, ако е много тясна, може да я смените с по-широка, така ще може да му е по-удобно. Снимай да видим, ако може. Яката се носи като предпазно средство, ако разрани операцията, може да инфектира раната, да скъса шевовете и тогава е доста по-сложно възстановяването. Може ли да се храни с яката, ако не може, сваляй я да яде и пак я слагай. Но ако не може да се справиш с поставянето не рискувай, слагай храната така че да може да яде, по-нависоко.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот german » Нед Юли 20, 2014 12:59 pm

С малко закъснение отговарям,то и ние сме скептично настроени към това да махаме ние конците.Ясно е,че не боли,но кучо от страх,също е и с наморник напада лекаря и възможността да го държи баща ми неподвижно,нямайки риск да се самонарани клони към нула.За това ако го водим при лекаря,той каза,че ще го упои отново.Спомена,че може само да отрежем конците,без да ги махаме,те сами щели да изпадат.
Хубаво беше,когато ухото беше превързано,но сега мястото,където са шевовете(задната част на ухото,на снимките не се виждат) постоянно се трие в яката,което не мисля,че е много добре.Другата причина,поради която искам понякога да махам яката е при разходка,защото освен,че се блъска навсякъде ме е страх да не му налети някое от ония пуснатите "бойни кученца" и да стане още по-голяма беля,когато моя не може да се защити поне.
Кучо си има проблеми с ушите и през някой друг месец все е на антибиотици.Беше развил хематом или нещо подобно,съжалявам,ако бъркам диагнозата.Ухото се беше подуло отвън и почти беше запушено от тази подутина.Та ако не бъркам,това ни е диагнозата,хематом.Забелязахме го чак като го беше наклонил,което е в следствие на нашата безотговорност :bu: ,не знам как можеше да се избегне,сигурно 2 дни преди операцията всичко беше наред.
Относно яката,ние не сме я избирали,когато отидохме да вземем куч след операцията той вече беше с нея.Първия път се плашеше да се храни с нея,за това му давах от ръка,сега просто държа купичката на земята,докато яде,защото иначе я избутва и трудно обира това,което не е в средата на купичката.Също имаме някакъв антибиотик,който даваме всяка сутрин под формата на дъвчащи таблетки,5 дни се взема.
http://prikachi.com/images/823/7481823e.jpg
http://prikachi.com/images/819/7481819x.jpg
Ако ти се смеят,защото си различен,ти им се смей,защото те са еднакви
Аватар
german
В пасажа
 
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 12:47 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот meri » Нед Юли 20, 2014 1:41 pm

Те сами могат да изпаднат, но могат и да не изпаднат, ако са започнали да се врастват, което си е рисковано, може да загнои. Яката си е добре, краищата, които се разделят може да опиташ да хванеш с нещо, ако не се стеснява много (опитай с кламер, но не знам дали няма да се пързаля). По-дбре е да изкара няколко дни с яка, отколкото възпаление от разчесване или други проблеми,които няма да доведат до нищо добро.Антибиотика ням да го спирате в никакъв случай, той е изключително важен в такива ситуации. Кучетата не се чувстват добре с яки, защото не виждат, но няма как.
И да се наложи да го упои, то ще е лека упойка и бързо ще премине. Освен това си трябват и стерилни инструменти....раната не се пипа така, нито шевовете.

viewtopic.php?f=128&t=19252
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот zoomaniak » Пон Юли 21, 2014 11:14 am

Яката може да бъде заменене с доста неща - но ако кучето прави номера - яката остава като най - сериозен продукт/спасител за кучето.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот german » Вто Юли 22, 2014 10:08 am

Да се отчета тук,значи яката не пречела и ухото успешно и бързо се възстановява.Явно куч свикна с нея и не прави никакви опити да я маха,преди правеше някакви бегли опити,но нищо сериозно :ag: .Така че няма да рискувам и яката остава до събота,когато ще се махат конците.
Един лекар(не вет) обясни,че се махали много лесно,като първо се мокрело с кислородна вода,за да се размекнат.После се режели,след това махали с пинсета.Та ако този номер върви и при кучета много моля да ми кажете.По принцип рискове няма да поемам и т.н.,единствено ако методът е сигурен.Ако не може така отиваме на вет,но нали ви казвам,ще го упояват отново,а докато не подейства упойката е голям стрес за куч [mood_feelings_hurt.gif] ,станал е леко агресивен към непознати.Днес примерно както е на повода се засили срещу една съседка,която ръкомахаше,не я е докоснал,ама тя оная се развика и ми обяснява как до 24 часа кучето нямало да го има,само защото било достатъчно да я изплаши и т.н. и т.н. :ai: .Та оная ако не тръгне да си търси още днеска "правата" пък на!
Ако ти се смеят,защото си различен,ти им се смей,защото те са еднакви
Аватар
german
В пасажа
 
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 12:47 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот meri » Вто Юли 22, 2014 1:11 pm

Принципно махането на конците не е трудно, трябва ти остра стерилна ножичка с не много тънък връх,и физиологичен разтвор за размекване на конците. Конците се режат до възлите и леко се издърпват с пинсета.Но трябва да се внимава да не остане крайче в кожата, защото мястото може да загнои. Преди махане на шевовете трябва да се провери дали са заздравели. Областта трябва да бъде суха, не трябва да има никакви кървави корички, нито да се виждат краищата на раната. Просто трябва да се провери като се махнат конците, че мястото добре е заздравяло. Ако се виждат кървави корички не те съветвам да махаш конците сам.
Конците имат две части-вътрешна и външна. Външната, това са възлите и два конеца. Вътрешната част не се вижда, тя се намира под кожата.
Постъпва се по следния начин: взимат се тези два краища конци, може и за възела и леко се повдигат нагоре. Под кожата се виждат две нишки, трябва да се среже едната и след това да се повдигне нагоре. В ръката трябва да остане възела с двете нишки и вътрешната част на шева под възела. Важно е да не се прерязват двете нишки, защото шева остава под кожата и не може да се извади.
Принципно не е трудно, ако ти не се страхуваш да го правиш. :ab:

Изображение

Пази кучето от такива съседи, човек никога не знае какво може да измислят, внимавай много.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот german » Вто Юли 22, 2014 1:52 pm

Мерси много за описанието,както и за илюстрацията,вече като дойде време да се махат ще преценя на място,а и според обстоятелствата,т.е. това с коричките.Мисля,че до събота всичко трябва да зарасне,но все пак ако има нещо винаги можем да се обърнем към вета,човека ще ги махне :ay:
Идваха някакви типове на вратата инспектори по не знам си какво и се увериха,че нито кучето ми е агресивно,прегледаха паспорта и листа,който удостоверява,че куч е регистриран и т.н.Поискаха да видят има ли изобщо кучето намордник и доста се учудиха,че имаме наличен :ag: .Общо взето нищо нередно не намериха,то и аз нямам 18 и нямаше никой вкъщи,че да ми дирят сметка дори да има нещо,което не е както трябва.Жената подала оплакването пък се беше покрила някъде и не пожелала да отвори,личало си,че има някой в тях,но...Та общо взето казусът "съседката" е решен.Само да не вземе да се мъчи да го трови,но куч едва ли ще вземе нещо,защото заплаши,че на всяка цена аз куче до 24 часа нямало да имам,пък не знам :ag:
Ако ти се смеят,защото си различен,ти им се смей,защото те са еднакви
Аватар
german
В пасажа
 
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 12:47 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот meri » Вто Юли 22, 2014 2:25 pm

Хората от злоба измислят какво ли не. Моя съвет е винаги си пази кучето, не гледай лековерно на заплахата.Пази го да не лапне нещо, хората са изобретателни, а кучето лесно се лъже. Слагай му намордника за предпазване.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот german » Вто Юли 22, 2014 3:08 pm

Тя съседката преди десетина години гледаше някакво злобно псе,което пускаше да се разхожда само около блока и се звереше наред на всеки що мине,мен веднъж за малко да ме и ухапе,беше голямо някъде колкото мен тогава,та си беше страшничко.Та всичко се връща..или е забравила :ag:
Наморника сега заради ухото и яката няма как да го носи [mood_feelings_hurt.gif] .Имали сме инциденти,когато са го нападали пуснати агресивни кучета,а той е с наморника и върви сега го отърви от чуждото куче,на което стопанина му ми обяснява,че си играело и не предприема действие.Последно така стана с един рот и направо ме е страх да слагам наморника,с който го пускам аз на определените за това места,не по детските плошадки,от където минавахме и ни нападна ротвайлера,а намордника го слагам за безопасността на хората и именно да не вземе някой боклук от земята.
Сега през лятото имаме възможност да го водим и пускаме на безопасни места,като водата е топла ходим и на язовир за риба с него и цял ден сме сами там и е пуснат,сега като се оправи пак така :ag: ,но за сега е ограничен само до разходки из нашия район,че нали казвам с тези пуснатите агресивни кучета ме е страх,както е и с яката и ухото не е наред не ми се мисли каква беля ще стане.
Ако ти се смеят,защото си различен,ти им се смей,защото те са еднакви
Аватар
german
В пасажа
 
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 12:47 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот german » Сря Юли 30, 2014 6:48 pm

Тъй-тъй...събота както му е реда махнахме конците,които не бяха хирургическо както очаквахме,а бяха нещо като корда.Стана по-сложно от колкото си мислихме,но инциденти не сме имали :ay: .Ухото обаче остана така присвито,все едно още конците го държат,абе стои едно прегънато.Изглежда много зле,вета даваше някаква гаранция,че ще е по старо му(не че тогава беше идеално право,но сега е просто...).Не че претендирам кучето ми да е от тия НОК-подобни вълчаци,но има ли някакъв начин да не седи все едно е с конците.Уверих се,че всичко сме махнали,както ни каза вета имаше на 3 места да се среже конец.Аз разбрах,че щом се махнат ще се оправи,почаках няколко дни,пък подобрение нулево [mood_feelings_hurt.gif] .
Ако ти се смеят,защото си различен,ти им се смей,защото те са еднакви
Аватар
german
В пасажа
 
Мнения: 556
Регистриран на: Сря Апр 27, 2011 12:47 pm

Re: Въпрос за яка

Мнениеот meri » Чет Юли 31, 2014 8:42 am

Едва ли за няколко дни ще се оправи, все пак е операция. А може и да не се оправи, времето ще покаже. Важно е ухото да е наред, пък другото....
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Проблеми с кучета