Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Болно ли е кучето?

Болно ли е кучето?

Мнениеот niki90 » Пет Авг 01, 2014 9:53 pm

Здравейте. Кучето ми е на 3 месеца и половина. Преди няколко дни го оставих само за около 10 часа. Когато се прибрах премижаваше с едното око и третия клепач(ако не се бъркам) беше по-отчетливо голям(не надут). Забелязвам, че погледа му е тъжен, не се радва, не тича, което изобщо не е характерно за него, не скача, а и не дъвче нищо(заради зъбите) дори играчките си. Когато излезем след известно време ляга после след подканяне става и продължава. Смятам, че може би няма сили да върви. Заблуждавах се, че като излиза е по-добре, защото като види хора почва да се радва да мята с опашка, а същото прави и с някои кучета. Но и когато е навън сякаш не иска да тича или не може. Когато се приберем обаче, то отново иска само да спи. Върви бавно. Храни се не толкова лакомо, но изяжда яденето си за деня. Не виждам и нищо променено в изпражненията му. Забелязах, че вече ходи и ляга под масата, излиза на терасата един вид може би се крие :? Всичко това ме кара да мисля, че е болно и ще го заведа на ветеринар отново. Някакви изследвания трябва ли да му се направят според вас и какви? Мерси.
Аватар
niki90
Животинче с въпрос
 
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Авг 01, 2014 9:39 pm

Re: Болно ли е кучето?

Мнениеот zoomaniak » Съб Авг 02, 2014 7:56 am

При такива съмнения задължително се прави снимка на корем - хранопровод и червата. Ако има чуждо тяло е възможно да е причина за този дискомфорт.

Щом яде е добър показател.

Промяната на поведение е много тънка наука е не винаги може да се отговори бързо и еднозначно... примерно докато е било само за 10 часа е станало нещо. Може да е мъка и сега да го е страх да не го изоставите за още 10 часа.

Чувствата при кучетата влияят на поведението и характера им.

Ако няма физически проблем - значи е психически.

Ако е бил с други хора през тези 10 часа и е получил наказание по неправилен начин - вече е започнал да променя психиката си към заобикалящата го среда и хора.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Болно ли е кучето?

Мнениеот meri » Съб Авг 02, 2014 8:39 am

Има ли повишена температура, повръщане. Направете му кръвни изследвания. Ако има промяна в походката, е добре да се направи рентгенова снимка на таза. Има ли всички ваксини, обезпаразитявате ли го вътрешно редовно?
Каква порода е, при някои породи е характерно изпадане на третия клепач, което се коригира от ветеринар.Тази летаргичност може да е породена от много неща, за това като начало направете изследване, за да се види проблема и измерете телесната температура. И разбира се, отидете на лекар отново.Прави ли ти впечатление, че изпитва болка, скимти ли при лягане или ставане?
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Болно ли е кучето?

Мнениеот niki90 » Съб Авг 02, 2014 9:57 pm

Днес бях при друг ветеринар. Температура нямаше. Всички ваксини са направени и последно е обезпаразитено вътрешно преди 20 дни. Кучето е питбул, а ветеринара каза че има възпаление на окото. Забравих да спомена, че при опит да му отворя устата не дава, а когато я отворя в даден момент започва да скимти, да се дърпа, определено изпитва болка, което ме навежда на мисълта че може да има проблем в челюстта. Тъй като не може да се отвори устата хубаво ще го закарам да се упои и да се огледа устата. Според лекаря проблема вероятно е психически. Когато тръгна да го галя сякаш започва да издава звук като скимтене, но тих не знам от радост или тъга. Сега забелязах, че се спира в даден момент и гледа напред в земята, когато е вкъщи. Слиза и се качва тромаво. Днес не съм го извеждал на разходка, защото въпреки че стигна до вратата се спря и се опита да се завре зад нея и да не излиза. Не повръща и ходи на тоалетна нормално. Други хора не е имало, беше абсолютно само. Храни се, макар и без апетит. Примерно преди колкото и гранули да изсипя ги изяждаше на 1 път. Сега яде оставя ги или не яде, а само ги подушва, но след време отива да ги яде. А липсата на температура гаранция ли е, че няма заболяване? Трябва ли да искам кръвни изследвания или това ветеринара може да го прецени на място? Мерси на всички.
Аватар
niki90
Животинче с въпрос
 
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Авг 01, 2014 9:39 pm

Re: Болно ли е кучето?

Мнениеот zoomaniak » Нед Авг 03, 2014 6:49 am

За снимки не пишеш нищо.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Болно ли е кучето?

Мнениеот meri » Нед Авг 03, 2014 7:40 am

Не е задължително да има температура, за да е болно. Не знам какво точно да направиш, но трябва да се установи какво му е на кучето. Какъв проблем може да има с челюстта, да не се е ударил, някой да го е ударил, да е паднало? Замята ли краката, когато ходи, върви ли неестествено, куца ли, за да се предполага някакъв проблем с краката. Аз бих те посъветвала да направите кръвни изследвания, дори да няма нужда от тях, и снимка на черва и тазобедрени стави.Трябва да се изключат някои неща. А какво му е на окото, възпаление от какво? Проблема не е психически определено.Когато е било само, обърни внимание дали няма някоя скъсана играчка, мебел или друго, парче от което може да е погълнало.Изобщо около кучето мястото трябва да е обезопасено,когато остава само.Не може без причина да се държи така. Провери всичко възможно, за което се сетиш...Малко е трудно така да ти дадем съвет.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Болно ли е кучето?

Мнениеот niki90 » Нед Авг 03, 2014 4:36 pm

Да за снимки не пиша нищо, защото никой не ми е споменавал за снимка. Дали се е ударило е вече в сферата на моите предположения. От какво се е възпалило, дали от нещо попаднало докато е било само или пък зъб му прави проблем и е възпалил окото ще видим. Дали има вариант само от окото да се държи така не знам. Ако е погълнало нещо нямаше ли да има проблем с изхождането. Вече минаха няколко дни и си ходи нормално по нужда. Не забелязвам неестественост в походката му, а и си мисля че ветеринара ще забележи също. Общо взето остава за утре да се прегледа основно устата. Ако не е от нея не знам каквото каже ветеринара това ще е. Все повече си мисля че проблема е в устата, защото не големия апетита към гранулите може да е свързан с твърдостта им. Днес забелязах, че започва да ги яде, но пада дори и само 1 лапната гранула. След намокряне те набъбнаха и омекнаха и кучето ги изяде на 1 път. Мерси и на двамата дано утре се установи какво и е. А защо имаш опасения за краката, някаква болест или фрактура?
Аватар
niki90
Животинче с въпрос
 
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Авг 01, 2014 9:39 pm

Re: Болно ли е кучето?

Мнениеот zoomaniak » Нед Авг 03, 2014 7:01 pm

Това със снимките на тялото на кучето е стандартна процедура за фиксиране на диагноза и възможна причина.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Болно ли е кучето?

Мнениеот niki90 » Нед Авг 03, 2014 8:30 pm

В такъв случай ще си изискам сам снимка, но не знам дали е добра идея да давам акъл. Казаха ми да ида в клиниката да го упоят и да видят устата му. Доколкото разбрах, ако няма нищо ще се лекува нервната му система(психически проблем). Ясно ще искам снимка и евентуално кръвни изследвания. Мерси отново.
Аватар
niki90
Животинче с въпрос
 
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Авг 01, 2014 9:39 pm

Re: Болно ли е кучето?

Мнениеот zoomaniak » Нед Авг 03, 2014 8:50 pm

Да не ти пука за акъла - ако доктора нещо ти се дръвчи - смени го. Не може да търсиш нещо в тялото на кучето и да нямате снимка.......... може да е глътнало кламер примерно и телта да му е в гръкляна забита. Много зависи под какъв ъгъл е забита - може да си яде и да не показва проблеми, но при определени мускулни извивания на гръклян и врат и да изпитва адска болка. Божа работа...........

Рентгеновата снимка елиминира фактора с име: ЧУЖДО ТЯЛО.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Болно ли е кучето?

Мнениеот meri » Пон Авг 04, 2014 8:38 am

Да смениш тоя лекар, никакви психически проблеми няма кучето. Понякога е трудно да се определи каква точно е причината, за това се правят изследвания, снимки, ако трябва, УЗИ, всичко. Дори лекар, който не го предлага, аз бих сменила веднага, въпреки че някои стопани смятат за излишни такива неща. Един преглед не винаги е достатъчен, как би могъл да знаеш какъв е проблема. Тоя лекар да няма око-рентген, че да вижда в тялото на кучето. Преди да се изключи всичко не може да се говори за психически проблем. Може да има болки в корема, или другаде, за да не яде едно куче има хиляди причини, за да не иска да ходи...също. Ти имаш право да си правиш каквито искаш изследвания на кучето, никой не може да ти забрани това. А лекар, който те убеждава в противното и ти говори колко е компетентен и как знае какво му е без да е направил необходимото.....аз не бих отишла повече при него.
Може и нищо да му няма, ама.....кой може да знае. А и едно куче не се упоява за щяло и не щяло, не винаги е полезна упойката за организма. Да му отвори устата, да го види с отоскопа и тогава да говори....
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Болно ли е кучето?

Мнениеот niki90 » Вто Авг 05, 2014 2:38 pm

Да напиша какво стана. В неделя вечерта кучето сякаш не си контролираше добре задните крака. През нощта стана ужасно влошаване. Тъй като ляга на 1 диван докато се опитвах да заспя чух, че падна. Светнах лампата но беше се изправило и запозна да уринира, като задните крака не го държаха и падна без да може да се изправи. Дигнах го и тогава кучето изскимтя силно сякаш го убиваха. Оставих го на дивана и остана легнало. През цялото време само си мислех да стиска до сутринта за да отида на друг ветеринар. Дори през нощта звънях на ветеринар. И за жалост нещата не свършиха до тук. След известно време започна да диша мн тежко, учестено и дори в 1 момент седна и извади езика си. За съжаление след като кучето за около час се позастоя и спа се събуди и започна да му се гади сериозно и повърна изпишка се и падна на страни. Направо щях да полудея, защото помислих, че умря. Дишаше и след малко започна да се мърда. За жалост след някакви минути отново се изправи и започна да му се гади така че не можеше да си поеме въздух повърна, залюля се и почти легнало се изпишка и тогава просто спря да се движи легнало, а едното му око остана отворено и се мърдаше. Беше напълно неподвижно. Така беше и при ветеринара, като след като му обясних всичко докато гледаше очите каза че има оток на мозъка. Въпроса беше лечение с неясен край или евтаназия. Мисля, че е ясно. Започна да му влива банки взе му кръв и секрет от очите за гана. Би му инжекции и чакахме резултатите. Прогнози очаквано бяха много лоши и тогава няма да ви кажа какво изпитвах към двамата предишни ветеринара. Явно психическото разстройство и хапчетата вече бяха за мен. Това излишно забавяне усложни състоянието му многократно. Гана нямаше(което до някъде се очакваше с оглед на трите ваксини), теста за кърлежови болести беше отрицателен, кръвта показа, че става дума за бактериална инфекция. До обяд вече беше с отворени очи(и двете). Мърдаше макар и не много, не можеше да се изправи. До вечерта започна да се движи и дори да става макар, че леко го подпирах, заради не добрата стабилност. Първото му ставане беше за да иде до тоалетна, чак ми стана неудобно да ходи заради това. Беше контактно до някаква степен. Днес отново както и вчера 2 пъти на ден инжекции и системи. Днес дори успя да се качи на леглото и то не крак по крак, а скачайки. Все още си личи, че не е много стабилно при ходене и лекото подтичкване, но мисля е нормално при тежкото му състояние до вчера. Реагира на името си и помахва с опашка понякога. Има неща, които обаче все още ме притесняват. Все пак не са минали 3-4 дни и може да се влоши отново. Получава някакви тикове докато лежи, на моменти отново се спира и гледа напред в нищото. Днес получи някакъв гърч, който след това вета ми обясни, че е нормално да направи по време на лечението, защото все пак става въпрос за мозък(дано не остане този проблем). Точно почна да яде и получи гърч и другото което стана е, че зъба му се закачи и ме драсна по пръста(малко кръв) и сега се чудя дали пък тази бактерия не се предава(не само от ухапването, но и близане и т.н.) и дали не може да ме зарази и мен и какво да правя. Другото е, че след гърча започна да скимти, да се оглежда наляво на дясно, някак сякаш тревожно или търсещо нещо и това над 30 мин. После обаче спря. Възможно е и да го боли все още. Не знам защо, но намали яденето и не иска да си яде гранулите. Смених ги с други и тях ги ядеше, но май сега и тях не иска. Дано не му остане някакъв дефект и то заради забавянето, което все ме кара да се ядосвам и да се чудя, а ако бях отишъл при този вет веднага, а не при другите(които показаха възможностите си), нямаше да се стигне до това влошаване. Лошото е, че сега не е мн ясно от какво се е получило, дали е лапнало нещо навън, дали се е заразило от друго куче и дали може да се пренесе и при хората. Дано се излекува напълно, защото все се опасявам, че дори след 3-4 дни системи после може да се върне.
Аватар
niki90
Животинче с въпрос
 
Мнения: 5
Регистриран на: Пет Авг 01, 2014 9:39 pm


Назад към Проблеми с кучета