Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

бронхит при възрастно куче

бронхит при възрастно куче

Мнениеот roberti4ka » Съб Май 16, 2015 10:29 pm

Здравейте. Имам куче непородисто и на възраст 15 години. Миналата седмица беше доста отпанало, едвам вървеше, въпреки че е жизнен за възраста си. Заведох го на лекар, но той каза че това е от възрастта му. След 2 кучето почна да диша тежко и отново го заведох. След преглед и ренгенова снимка се установи че кучо има бронхит. Биха му инжекция и за 2-3 дни беше доста добре, но после пак се влоши и отново го заведох при доктора. Предписа му преднивет по половинка на ден за 10 дни и каза след 10 дни да отида пак да видим как е. Кучо тежи 4 кг. Хапчетата ги пие от четвъртък. Притеснявам се че няма особено подобрение от тях, все още диша тежко и от време на време се задъхва. Малко по жизнен е. Яде, но няма много апетит и доста е отслабнал. Нормално ли е да няма подобрение, да изчакам ли до 10-тия ден или още в понеделник да се свържа с доктора? Има ли още нещо което мога да направя за да му помогна? Живея в Казанлък, ако някой знае добра клиника?
roberti4ka
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Съб Авг 27, 2011 7:12 pm

Re: бронхит при възрастно куче

Мнениеот zoomaniak » Нед Май 17, 2015 7:04 am

Кучешката кашлица е симптом на заболявания, протичащи с различна интензивност, част от които могат да се оказаж сериозни за здравето на домашния любимец.

Освен индикатор за възникващи проблеми с дихателната система, кашлицата може да се дължи и на метаболитни проблеми, болка, сърдечни проблеми, алергени, погълнати твърди частици.

Ако кучето започва регулярно да кашля през нощта, това най-вероятно се дължи на сърдечни заболявания.

Кашлицата с отделяне на течност в повечето случаи се свързва с пневмония.

При хронична кашлица е редно да се направи рентгеново изследване и да се вземат секрети за диагностика.

Хроничната кашлица, протичаща с отделяне на секрети и кръв изисква бронхоскопия. Процедурата се извършва под упойка и не е болезнена за кучето.

Домашното лечение се допуска само когато кашлицата е незначителна и не е придружена с отделяне на слуз, кръв или невъзможност за дишане.

Част от домашните любимци са алергични към цигарен дим, аерозолни инсектициди, почистващи препарати, домашна прах, парфюми и други продукти на химическата промишленост.

При лечение на кучета с бактериални инфекции е добре да се избягват потискащи кашлицата лекарства.

Ако кучето има суха кашлица, един топъл душ ще му се отрази добре. Парата в банята се отразява добре. Важно е да се отбележи, че когато къпем кучето, е добре помещението да е с повече пара и да не се пуска вентилатора.

Често кучетата започват да кашлят поради погълнати малки частички трева, храна, семена. Те са достатъчно малки, за да попаднат в бронхите. Добрата новина е, че голяма част от тях се изкашлят скоро след попадането им. Ако заседнат в бронхите, те причиняват подуване, кашлица и отделяне на секрети.

Внезапно започнало кашляне с повръщане на трева или други малки предмети показва вдишване на чуждо тяло. Наличието на паразити в белите дробове също причинява подобни симптоми.

При така наречените toy-dogs затлъстяването е предпоставка за развитие на хроничен бронхит. Такива животни се нуждаят от диета и лечение, назначено от ветеринарен лекар. Противопоказно е да ги излагате на цигарен дим. В повечето случаи се повлияват добре от бронходилататори – аминофилин, теофилин, кортикостероиди, антибиотици.

Източник: doctoronline.bg
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: бронхит при възрастно куче

Мнениеот meri » Нед Май 17, 2015 10:15 am

Поискайте да проверят за сърдечен проблем. Изискайте ехокардиография, ако има къде да се направи. И не спирайте самоинициативно лечението, нито добавяйте нещо към него без лекар.Особено вредни са човешките сиропи за кашлица, не давайте от тях, защото някои съставки са опасни за животните. Ако наблизо има по-добра клиника, потърсете консултация и в нея, където да направят изследвания, кръвни също.И не разхождайте кучето дълго, не позволявайте да се уморява, да изкачва стълби и всякакво физическо натоварване.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: бронхит при възрастно куче

Мнениеот roberti4ka » Нед Май 17, 2015 11:26 am

Благодаря ви. Нищо допълнително не правим извън назначеното лечение, затова попитах дали има още какво да се направи. Кучето няма кашлица, само диша тежко. Изследвания на сърцето му направиха още миналата седмица изследване с ехограф и кръвни изследвания, това беше първото към което се насочиха поради възрастта на кучо. Утре ще ходя пак при доктора, днес се опитах да му дам хапчето с малко месо, но не искаше да яде. Не знам дали в града има по добра клиника.
roberti4ka
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Съб Авг 27, 2011 7:12 pm

Re: бронхит при възрастно куче

Мнениеот zoomaniak » Нед Май 17, 2015 11:36 am

Все пак и годините имайте в предвид си казват думата. Възможно е организма му да има нужда от хранителни добавки - или подсилващи вещества.

Но това е тънка наука и само доктора може и трябва да прецени. Има доста продукти на пазара за подсилване на стари кучета.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: бронхит при възрастно куче

Мнениеот meri » Нед Май 17, 2015 12:04 pm

Опитай да го дадеш с малко човешки пастет или сирене. Щом са правили, вероятно ще мине повече време преди да почувства подобрение.Зависи от тежестта на заболяването.Да, за жалост и годините си казват думата.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10379
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: бронхит при възрастно куче

Мнениеот roberti4ka » Сря Май 20, 2015 9:26 am

Здравейте отново. След още посещения при доктор сега се установи че кучо има проблем със сърцето и в момента сме на терапия за сваляне на кръвното налягане и облекчаване на сърцето. Кучо е страшно отпаднал, почти не става от постелката или ако стане прави 2-3 крачки, едвам се крепи на крака. В понеделник нищо не яде, но вчера вечерта и днес сутринта хапна малко. Вчера почти го бях отписала, но като хапна пак имам надежди. Много ми тежи като го гледам, че е болен... направо не издържам... утре пак сме на лекар, дано да даде добра прогноза. Просто исках да споделя с вас, благодаря че ме изслушахте.
roberti4ka
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Съб Авг 27, 2011 7:12 pm


Назад към Проблеми с кучета