Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Декориране на терариума и аквариума

Декориране на терариума и аквариума

Мнениеот meri » Вто Юни 21, 2011 5:25 pm

Декорацията дава възможност да превърнете терариума в приятно допълнение към интериора.Използването на различни декоративни елементи и материали позволяват да се придаде по-привлекателен вид на терариума/аквариума като цяло.За предния панел и вътрешната повърхност можете да използвате най- различни декоративни материали.

Декорацията позволява да се скрие техническото оборудване.
Материалите трябва да са удобни за работа,достатъчно леки,без остри ръбове и краища,да не са опасни за животното и хората.Много важно условие е декоративните елементи да бъдат устойчиви към въздействието на гореща вода и дезинфекциращи разтвори.

Особено внимание отделете на термоизолацията на декоративните материали и елементи на местата,където през тях преминават електропроводниците и намиращите се наблизо нагревателни елементи.
Не трябва да покривате елементите от декора с лак или бои.

Фон

За да придобие завършен вид терариума, на задната стена и дори на страничната трябва да се постави фон.В най-простия случай това е черна или цветна хартия в неутрални тонове,можете да използвате цветен фон с рисунки,но мотивите на рисунката трябва да съответстват на истината(темата на терариума и местообитанието на животното).Стените можете да декорирате с парчета дъбова или борова кора.Кората се прикрепва с водоустойчиво лепило или винтове.В по-устойчивите терариуми към стените можете да прикрепите с помощта на силиконово лепило специална керемида,имитираща камък,но като украса е твърде тежка.

Растения

Изкуствените растения позволяват терариума да се декорира,когато не е възможно използването на живи растения.
Озеленяването не е задължително,още повече, че костенурката може да изяде растенията или да ги счупи.
Избора на растения зависи от биотопа и микроклимата на местообитание на костенурката и техническите възможности.

Методи на озеленяване:

- директно засаждане на повърхността на почвата (подходящо за новородени костенурки);

- поставяне на растенията в саксия;

- поставяне на растенията в специални кутии или джобове;

- закрепване на растенията - епифити върху мъха,по клоните или декоративните елементи.

Специалните кутии с растенията могат да се поставят в грунда,на клоните,декоративните елементи,стените на терариума или да се окачат.

Недопустимо е да се използват отровни растения,растения с шипове,с остри режещи листа с отровни плодове или цвят,или такива в които животното може да се заплете.

Всички средства за поставяне на растенията при необходимост трябва лесно да се преместват без значителни нарушения на ландшафта и притеснения за животните.

Обработка на корените

В гората можете да намерите подходящи корени,които трябва да се почистят от кората и изгнилите места.След това да налеете вода,да поставите морска сол и да варите корена от 2 до 5 часа.След това корена трябва да се промива в продължение на 2 седмици,за да се отмие солта и всички разтворими елементи.Ако е невъзможно да държите в солен р-р всички корени,оголените участъци трябва да се поливат със солена вода на всеки 15-20 мин.
Ако корена оцвети водата в аквариума в червен цвят, във филтъра може да поставите таблетка активен въглен.

Много често се правят терариуми на 2 етажа,в такъв случай на 2 етаж се поставя хълм под който (на 1 етаж) ще бъде къщичката на костенурката.Не забравяйте,че костенурка болна от рахит може да падне от втория етаж и да си счупи краката или даже опашката.

В аквариума за водни костенурки можете да направите фалшива стена,където ще бъдат инсталирани нагревателите, водните растения и рибите.
Ако дъното на аквариума е покрито със слой цимент,при достатъчно осветление на него добре ще растат нисшите водорасли, ще образуват зелен "килим".Задната стена на аквариума е добре да се оцвети в черно или да се постави фоново изображение.
ИзображениеИзображение

http://cherepahi.ru/terrarium-dlya-cher ... iumov.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines

cron