Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Митове за костенурките

Митове за костенурките

Мнениеот meri » Сря Мар 09, 2011 7:01 pm

1.Всички костенурки са бавни

Колкото е по-голяма костенурката и колкото е по-тежка черупката,толкова е по-бавна. Съответно сухоземните и морските костенурки са достатъчно бързи.Морските костенурки могат да развиват скорост до 35 км/ч.

2.Всички костенурки плуват отлично.

Добре плуват само морските,пресноводните и някой сухоземни видове.Други сухоземни и даже полуводни могат да потънат в дълбоки води.

3.Всички костенурки живеят 100 и повече години.

Това не е вярно, до 100 и повече години живеят само сухоземните гигантски костенурки. Домашните (с дължина до 30 см) живеят не повече от 40-50 г. даже при добро отглеждане, а при лошо- даже по-малко. Костенурки с дължина 50-70 см,живеят както и хората до 70-80 г. Възрастта на костенурките зависи от максималния размер на дадения вид.

4.Всички костенурки имат твърда черупка.

Ако костенурката е болна от рахит, черупката може да стане мека,което понякога е причина за смърт.Мека черупка имат еластичните костенурки,която им е необходима за защита от хищниците(те влизат в процепите между камъните и се "надуват", в резултат е трудно да бъде извадена). При трионикса и кожестата костенурка черупката е покрита отгоре не с рогов щит, а с повече или по-малко кератинизирана кожа.

5.Костенурките са земноводни.

Не е вярно, костенурките се отнасят към влечугите.

6.Костенурката може да излиза от черупката.

Само в случай ако това е полуразложен труп, тогава тялото само излиза от черупката. Черупката е срастнала с костите на ребрата и гръбначния стълб.Така както човек не може да излезе от скелета си,костенурката не може да излезе от черупката.

7.Костенурките живеят на или в пясъка.

Така както съществуват множество видове, местообитанието им е различно.Даже в пустинята не живеят на голия пясък, там по-скоро има твърд слой почва с малко пясък.

8.Костенурките са много умни и мъдри животни.

По-скоро мита се е появил поради това, че костенурките живеят дълго, и значи са умни,с възрастта се увеличават и знанията.Също така не е вярно,че влечугите са "по-умни"от земноводните, но "по-глупави" от бозайниците и даже птиците.От срока на живот не зависи нищо.

9.За костенурките е лесно да се грижите.

Костенурките са диви животни.Те понякога живеят на територия от няколко километра на дължина.Поставянето им в кутия е проява на жестокост.Костенурките се отглеждат в специални терариуми,а ако костенурката е водна,2/3 от площта трябва да бъде вода.Костенурката се храни с разнообразна храна,а не с хляб и извара.Стопанина трябва да помни,че не костенурката не трябва да изпада в сън,защото това ще доведе до заболявания.

10. Костенурките имат отлично здраве.

Съществува мит,че тези животни не се нуждаят от ветеринар.Костенурките имат бавна метаболитна обмяна и не показват признаците на заболяване,докато болестта не е отишла твърде далече.Признаците и симптомите лесно се познават: затворени и подути очи,загуба на апетит,пребиваване на едно и също място,влажни очи и нос.Ако се появят такива признаци спешно заведете животното на лекар.

11. По-добре да си купите костенурка в зоомагазина.

Това твърдение е съмнително.Зоомагазина не е най-цивилизованото място за купуване на костенурка.В 90 % от случаите те просто умират.

12. Костенурките спят в земята в дупки.

Това твърдение е справедливо за някой видове.Някой спят във водата,всеки вид си има своите навици.Стопанина трябва да знае,че преди зимен сън костенурката трябва да бъде силна и здрава.

13. Понякога костенурките съскат като змии,което свидетелства,че не са в ред.

Да, понякога можете да учете съскане,но това се случва,когато животното е изплашено и бързо прибира глава.Това е нормално и непреднамерено явление.

14. Костенурките могат да се хранят с каквото има.

Често някой костенурки се нуждаят от жива храна- охлюви,червеи,рибки.Хамбургери,хот-дог и привичната човешка храна не е подходяща.

15. Костенурките могат да живеят в помещения със изкуствено осветление.

Тези животни се нуждаят от естествена слънчева светлина,това им дава възможност да растат нормално и да имат силни кости.Ако не виждат слънце,е възможно развитието на състояние,известно като метаболитно заболяване на костите.Костите се разпадат.

16. Милите малки костенурки винаги ще си останат малки.

Тази заблуда е една от най-разпространените.В резултат много хора бързо откриват,че това не е така и костенурката не подхожда за дома им.Малките костенурки вероятно са много млади и бързо растат.

17. За да се избавите от микробите на салмонелата,е достатъчно да измиете костенурката.

Влечугите,отглеждани в домовете са инифицирани от салмонела.Грешка е да се смята,че просто измиване ще реши проблема.Независимо колко е чиста отвън,винаги може да е носител на опасните бактерии.За това е важно винаги да миете ръцете си след общуване с костенурката и нейната среда.

18. Мъжките и женските костенурки не се различават външно.


При водните костенурки мъжките имат по-дълга опашка,отколкото женските.При сухоземните,при мъжкия са по-добре изразени бедрените шпори.И двата вида имат задълбочаване на пластрона,с помощта на който мъжкия държи позицията си при чифтосване.Някой видове имат полови различия и в размерите.Има видове,които се различават по цвета на ириса.

19. Костенурките не различават цветовете.

Костенурките имат добро цветно зрение.При търсенето на храна се ориентират именно по цвета,не по вкуса и миризмата.Сухоземните костенурки много обичат червения цвят,за това се интересуват от плодовете и зеленчуците с този цвят и дори нехранителните обекти.Костенурките обичат и зеления цвят.

20. Костенурките не пазят яйцата си.

Практически за всички видове това правило е вярно.Почти всички костенурки след снасянето на яйцата губят интерес към тях.Но,правилото има изключение.Някой видове могат да регулират популацията си.При висока плътност женската снася по-малко яйца,а при ниска- повече.

21.Костенурките са единаци по същество.

Тези животни предпочитат единичния начин на живот.Само в брачния период търсят себеподобни.Има някой видове,които се събират на групи по време на зимния сън.

http://www.molomo.ru/myth/turtle.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines

cron