Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Предпазни мерки при отглеждане

Предпазни мерки при отглеждане

Мнениеот meri » Вто Юни 21, 2011 12:11 pm

Когато отглеждате костенурка в терариум или друга конструкция,животното може да бъде застрашено от непредвидена ситуация.Не са излкючени изгаряния,травми при почистване или даже просто стрес в животното.За това трябва да спазвате някой правила:

1.При всяка манипулация вътре в терариума:почистване,смяна на лампи и др., животното трбва да бъде извадено,поради недостатъчния обем или размаха на ръцете ви,се случва животното да се изплаши или да се преобърне.

2.Постоянно контролирайте температурата под лампата,проверявайте разстоянието и ъгъла на наклона на лампата,особено ако е подвижна.Влажното почистване трябва да се осъществява само при изключено оборудване.Периодично проверявайте удължителите,таймерите,мстото,където е включен контакта.

3.Всички кабели на електрическите прибори и съоръжения на терариума трябва да бъдат добре изолирани и изправни.

4.Винаги по време на принудително преместване контролирайте животното вътре в терариума при включени лампи,за да не се намира много близо до оборудването за избягване на травми и изгаряния.

5.Трябва да предвидите предварително,че декорацията при падане може да травмира животното или оборудването.При декориране на терариума използвайте по възможност специален тарариумен грунт,термометри,фон,растения,укрития,поилки.Те не са токсични за животните и са устойчиви при проява на евентуален интерес към тях от животното.

6.Трябва да знаете,че животното може да изяде декорацията или изкуствените растения,грунта,особено ситните камъни.

7.Когато почиствате в тераруима с едната ръка, с другата никога не дръжте животното във въздуха.Костенурката трябва да вижда "земята" отблизо и да се намира на повърхостта с всичките си крака.

8.Винаги контролирайте температурата на водата,не забравяйте че температурата на водопроводната вода рязко може да се промени и да потече вряла.Никога не оставяйте костенурката в близост до течаща вода.

9.Отглеждане и безконтролно разхождане по пода е недопустимо.Травми от вратата,мебелите,децата,кучета,котки, микоза и прах,поглъщане на чуждо тяло,може да доведе до обструкция и травми на стомашно-чревния тракт.

10.Никога и при никакви условия не поставяйте аквариума така че слънцето да се отразява диретктно върху стъклото за получаване на ултравиолетови лъчи.Ултравиолетовите лъчи не преминават през стъклото; костенурките нямат способност към терморегулация и не могат да получат лесно топлинен удар,но температурата на тялото и кръвта им ще бъдат точно такива,както под слънцето.

11.Когато костенурката се разхожда на балкона през лятото предовратете всички възможни опити за бягство.Костенурката отлично лази и копае,и ще постигне успех ако има достатъчно свободно време.
Всеки отвор или малка дупка буквално за няколко часа може да се превърне в отлична вратичка.Особено упоритите костенурки могат да се изкачват нагоре даже по абсолютно гладки дъски и повърхности,да подкопават,за това предвиждайте всички маневри,за това измислите някакво занимание вътре.При летните разходки винаги трябва да има сянка.

12.При отглеждане на червенобузи костенурки трябва да знаете че този вид води активен начин на живот и обича да гони по аквариума филтъра,нагревателя и всичко останало.За това под аквариума задължително поставете амортисьорни изтривалки,в аквариума не поставвяйте големи камъни,пещери и пр.,които могат да се преобърнат и да напукат стъклото на аквариума.

13.Не поставяйте терариума/аквариума в кухнята или в тесен коридор,близо до прозорец за избягване на течение,много близо до отоплителни уреди.

14.В терариума винаги трябва да има вентилация.

http://cherepahi.ru/terrarium-dlya-cher ... tnymi.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines