Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ултравиолетовите лампи

Ултравиолетовите лампи

Мнениеот meri » Чет Юли 28, 2011 6:01 pm

За какво е необходима ултравиолетова лампа?

Често хората или не знаят,или забравят за тази лампа,въпреки,че тя е много важна за костенурките,особено за бременните и подрастващите.Ултравиолетовата лампа помага за усвояване на калция и вит.Д3,който костенурките получават с храната или в допълнение към нея.
Калция е необходим за укрепване и растежа на костите и черупката.При липса на калций,вит.Д3 и ултравиолет,костенурките развиват рахит.Костите и черупката стават меки и чупливи,поради това често костенурките си чупят крайниците,а черупката силно се извива.

Лампата трябва да бъде включена през целия светлинен ден (8-10 часа).През нощта лампата трябва да се изключва.Височината на крушката над дъното на аквариума или терариума е 25-40 см.Ако разстоянието до лампата е много малко или интензивността на излъчване е голяма,има опасност от помътняване на роговицата.

Слота за лампата се интегрира в капака на терариума или аквариума,или се купува специален плафон за луминисцентни лампи/лампи с нажежаема жичка в зоомагазина или специализирани магазини.Плафона се поставя отгоре на аквариума или се прикрепва отвътре.

Стълкото и поликарбоната почти напълно задържат ултравиолета,плексигласа-частично,така че лампата трябва да виси непосредствено над костенурката,или над вентилационната мрежа.Лампата трябва да се сменя веднъж в годината,даже да не е изгоряла.

Срока на годност е написан на опаковката,обикновено е не по-вече от 1 год.от началото на използване.В процеса на експлоатация протича изгаряне на флоуресцента,от който е направена лампата и спектъра се променя на по-дълга вълна,което намалява ефективността им.От това следва,че лампата не е опасна за животното,но не действа и не дава необходимия спектър ултравилет.Смяната на спектъра лесно се вижда,когато се включи новата.

За водните костенурки се използва лампа Reptile Glo 5.0.
За сухоземни костенурки лампа Reptile Glo 10.0 или 5.0.

Също Sylvania , Sera, Namibia, еритемна лампа Photon.
Не подхождат сините и кварцовите лампи.

Ултравиолетовите лампи Reptile Glo са:

-По форма: във вид на тръба в компактна форма
-По мощност и дължина: 13 Вт, 15 Вт, 20 Вт и т.н.
-По спектър: 2.0, 5.0, 8.0, 10.0

За костенурките подхождат следните ултравиолетови лампи:

ExoTerra, Hagen - Repti Glo 5.0, 10.0
Sylvania - Reptistar, Reptistar MiniLynx
JBL - Solar Reptil Sun
ZooMed - Reptisun 5.0, 10.0
Arcadia - D3 Reptile Lamp
Ferplast - Compact lamp, Tropical lamp 5, Desert lamp 10
SERA - T8 Terra UV-special
Repti Zoo - Repti Sol 5.0, 10.0
Namiba Terra - Replux
NARVA Special - Reptilight

Също така следните ултравиолетови лампи УФ-В или пълен спектър: Colortone 50, Ultravitalux, Vita-Light, True Light, Repti Glo, Reptile Desert UVB, T-Rex Active UV Heat bulb.

Тези лампи трябва да горят 10-12 часа през деня(през нощта се изключват).

Какви лампи не подхождат за костенурките:

- сини лампи за отопление;
- ултравиолетови лампи за пара;
- лампи за риби и растения;
- лампи за земноводни със спектър по-малък от 4% UVB;
- лампи,където процента на UVB не е указан.

Това трябва да е написано на опаковката на лампата,ако не е,по-добре не купувайте.

Може ли да се замени с нещо УФ лампата

Много стопани допускат грешка, смятайки, че УФ лампа не може да даде достатъчна доза за облъчване. Мнозина я заменят с обикновена лампа с нажежаема жичка. Това е основано на убежденията, че заедно със светлината се отделя известна доза ултравиолет. Но тази доза, която получава костенурката от околната среда в домашни условия, е нищожно малка и неспособна да повлияе благотворно на организма.

Някои стопани смятат, че Уф лампата лесно се заменя с естествената светлина. Отчасти това може да бъде правилно, но препятствието в лицето на стъклопакета не позволява на излъчването да проникне в стаята. Дори ако жилището на костенурката е разположено под слънчевите лъчи, които също дават ултравиолет, не възниква необходимият ефект.

Някои хора са особено внимателни към здравето на костенурката и периодично устройват слънчеви бани, по време на които организма се насища с ултравиолет. Естествената слънчева светлина може да даде достатъчна доза ултравиолет, но само в топлото време на годината. Може да изнасяте костенурката на слънце само през лятото, когато температурата на околната среда е висока. И все пак има риск от възникване на заболяване- организмът на костенурката е много възприемчив към течението. През зимата същата интензивност на слънчевото излъчване намалява, костенурката не може да приема слънчеви бани заради ниските температури. Именно за това трябва да закупите ултравиолетова лампа за костенурки, която ще стане ваш помощник в студеното време на годината.

Полезните ултравиолетови лъчи

УФ лампата за костенурки е неспособна да затопля въздуха и дава светлина, както обикновената крушка. УФ лампата може да даде много повече- добро здраве и самочувствие на костенурката. Само по себе си ултравиолетовото излъчване дава подобряване на състоянието на кожното покритие и черупката, спомага за усвояването на калция, който е важен елемент за организма на костенурката. Именно този елемент участва в строителството на костите и тяхното укрепване. При недостатъчно количество калций възникват редица заболявания, свързани с опорно-двигателни апарат. По-точно, рахит, който бързо се развива при недостиг на ултравиолетово излъчване и калций.

Периодичност и продължителност на облъчване

Помнете, че подрастващият организъм винаги се нуждае от повече полезни елементи за неговото правилно развитие. Ако имате млада костенурка, то Уф лампата трябва да бъде включена не по-малко от 4 часа на ден. Костенурката не е длъжна през цялото време да се намира под лампата- поставете я така, че излъчването да обхваща цялата територия на терариума или аквариума, тогава костенурката ще получава необходимото облъчване. За по-възрастните костенурки (от 2,5 год.) е достатъчно по 2-3 часа на ден. Интензивността на излъчване трябва да нараства, тъй като израсналия организъм е по-невъзприемчив към въздействието отвън. Постарайте се животното да се намира под лампата поне един час, тогава можете да сте спокойни за нейното здраве.

Ако искате напълно да укрепите организма на костенурката или нямате време за включване или изключване на лампата, може да я оставите включена през целия ден. Вреда от такова продължително въздействие няма- излишният ултравиолет няма да може да се усвои в организма на костенурката. Някои специалисти дори препоръчват да оставяте включена лампата за 10-12 часа. Тогава няма да има нужда постоянно да контролирате дали костенурката се намира под прибора- за целия ден тя ще получи достатъчна порция от необходимото й вещество.

Оптимална интензивност на излъчване

Стопанинът трябва да знае, че всяка ултравиолетова лампа за костенурки има своите показатели за спектър и мощност. Именно по спектъра на излъчване е необходимо да изберете подходяща лампа. Тъй като във всеки спектър на Уф лампите за костенурки присъстват два типа лъчи: UVA и UVB. UVB - това са средни лъчи на ултравиолетово излъчване, а UVA - нейните дълги вълни. Във всяка лампа, която вие ще поставяте в терариума или аквариума, в спектъра трябва да присъстват до 30% UVA и около 50% UVB. На опаковката на лампата трябва да присъства информация.

Ако вие сте стопанин на водна костенурка, за нея ще бъде достатъчно и 5% UVB. За малките костенурки процентът средни вълни в спектъра трябва да бъде повече.
За сухоземните костенурки, малките костенурки и бременните женски идеално подхождат 10% UVB. Ако вашата костенурка е отслабена или болна, можете да използвате лампа със спектър, в който се съдържа от 8 до 12% UVB.

http://cherepahi.ru/
http://turtle-home.net/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Ултравиолетовите лампи

Мнениеот ivo.tr » Съб Дек 24, 2011 12:06 pm

В Пловдив от къде да закупя УВ лампа обиколих всички магазини за риби и животни и не намерих?
ivo.tr
Животинче с въпрос
 
Мнения: 13
Регистриран на: Нед Ное 13, 2011 6:57 pm

Re: Ултравиолетовите лампи

Мнениеот zoomaniak » Съб Дек 24, 2011 12:27 pm

ivo.tr написа:В Пловдив от къде да закупя УВ лампа обиколих всички магазини за риби и животни и не намерих?


Тук: http://shop.zoomania.org/Teraristika/Osvetlenie.html

Цялата категория: http://shop.zoomania.org/Teraristika.html
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Ултравиолетовите лампи

Мнениеот ivo.tr » Вто Дек 27, 2011 5:33 pm

http://shop.zoomania.org/teraristika/os ... eodym.html
Тази подходяща ли е за сухоземна костенурка? Не мога да се орентирам къде пише точно колко УВ отдават лампите пише само дневна светлина?
Ето и тази, но коя да избера? http://shop.zoomania.org/teraristika/os ... tlina.html
ivo.tr
Животинче с въпрос
 
Мнения: 13
Регистриран на: Нед Ное 13, 2011 6:57 pm

Re: Ултравиолетовите лампи

Мнениеот zoomaniak » Вто Дек 27, 2011 5:52 pm

УВ лампи са съвсем други продукти - нали ви показах цялата категория :ai:

http://shop.zoomania.org/Teraristika/Os ... t-13W.html
http://shop.zoomania.org/teraristika/os ... t-13w.html
http://shop.zoomania.org/Teraristika/Os ... ra-UV.html

и т н...........

Става въпрос за изключително важен въпрос в тераристиката,който вълнува повечето от нас и е от значение за животните,ще се опитам да хвърля малко светлина върху него.

За протичането на правилен биологечен ритъм, всички животни се нуждаят от светлина - било то нощни или дневни. Времето,което е необходимо за осветление зависи от видовете и тяхната естествена среда. Напр. - тропическите животниимат нужда от 12-14 часа светлина на ден, а тези от умерения климатичен пояс - от 8-12 часа в зависимост от сезона. Важна е и силата на светлината да е съобразена с нуждите на съответния вид.

Не е необходимо да принуждаваме "потайни и срамежливи" видове,като някои тарантули,скорпиони,сколопендри и др. да стоят непрекъснато на силна светлина и изложени на открито и така да ги стресираме,защото на нас ни харесва силно осветения терариум.

Нощните животни също се нуждаят от дневната светлина, така 24 - часовите промени в хормоните им ще са напълно правилни - ще знаят дали е ден или нощ, кога трябва да почиват, кога да ядат, да се размножават и т.н.

Всъщност една често срещана причина за нарушения в храненето и размножаването наред с температурата и необходимата влажност е продължителноста и интензитета на светлината в терариумите.

Лампите, които използваме за осветление са обикновенни крушки и луминисцентни тръби (които са за предпочитане,защото слабо влияят на температурния режим в съда за отглеждане).

Желателно е светлината да е бяла дневна - т.нар. DAYLIGHT, тоест да излъчва в спектъра на UVA лъчите, а още по-добре специалните т.нар. FULL SPECTRUM лампи за растения и животни, излъчващи в спектъра UVA и UVB (с малък фактор).Почти същите са и халогенните.Черните BLACK LIGHT стават единствено да карат Pandinus Imperator да свети призрачно в тъмното.Важното в случая е да не бъркаме осветлението на животните с UVB облъчването и това е темата,която много често се подценява и е от изключително значение за повечето влечуги.

Няма да ви оттегчавам с подробности какво всъщност са UVB-лъчите-това не е урок по физика,но с две думи те са тази част от слънчевите лъчи,която ни кара да изгаряме през лятото или под солариума и която помага на метаболизма-особено много на калциево-минералния баланс в органезма на влечугите чрез създаване на собствен витамин D3 и ензими за подпомагане на този процес.Освен това UVB лъчите са мощен фактор при размножаването,тъй като стимулират хормоноотделянето,и е доказано положителното им възде иствие върху окраската на тялото.

Но не е редно,дори е много опасно да облъчваме животните с кой да е източник на UVB или солариум.И тук те имат своите специфични нужди и затова са разработени вече специални лампи за различни влечуги и земноводни,които макар на пръв поглед да са скъпи,са всъщгост много икономични и наред с голямата им полза-излизат доста по-евтини.

Напр. съществуват лампи от 7w за 20-40lt терариум,12w-50-80lt и т.н.с които облъчваме зверчето от разстояние 30-50см по няколко часа дневно,което е напълно достатъчно то да е винаги в добра форма.

Не бива да има каквито и да е прегради между лампата и животното,нито стъкло,иначе тя е безполезна.

За сведение на тези които решат да направят тази полезна инвестиция-освен че лампите са различни модели и големини(има и такива с винт отзад и са като икономичните крушки,а други са тръби) и различни хубави марки(zoomed,exoterra,arcadia,t-rex...).

На всички обаче пише 2.0 UVB,5.0 UVB и 10.0 UVB.

Първите са най-слаби и са подходящи за колубриди,земноводни и някои животни от умерен климат.

Вторите са по-мощни и подходящи ,да не кажа задължителни за игуани,хамелеони,брадати дракони,василискуси,бои и мн. др. тропически видове.

Третите с 10.0 UVB или D3 надпис са за пустинни и полупустинни видове,за някои крокодили и костенурки,повечето агами и т.н.

Факт е,че тези лампи не се намират лесно на българския пазар.Доста скъпи са за джоба на повечето хобисти,което впрочем се отнася за голяма част от необходимата техника,съпътстваща това хоби.

Аз лично като човек,поначало привърженник на "направи си сам" мисля,че с някои неща не бива да се правят компромиси.Нека да не възприемаме животните като играчки,нехаейки за техните жизнени нужди и ако не можем да отговорим на тях,по-добре да си изберем друго занимание.

Автор: Веселин Георгиев


За да прецените колко процента УВ е подходяща - трябва да знаете предварително на какво разстояние ще е лампата от животното. Колкото по-близо, взимате толкова по-слаба. Колкото по-далече, взимате толкова по силна в %...............и внимавайте да не предозирате УВ - получават се изгаряния (като прекалено седене на плажа - Черно море, лятото)
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Ултравиолетовите лампи

Мнениеот ivo.tr » Нед Яну 01, 2012 5:10 pm

Да знам че ув лампите са опасни даже тези с голям процент ги ползват като бактерицидни лампи и унищожават микроорганизмите. Мисля лампата да е на 20-30 см от животинката. Костенурката е сухоземна. Колко процента да взема пише между 5 и 10 процета. Какво ще ми препоръчате?
ivo.tr
Животинче с въпрос
 
Мнения: 13
Регистриран на: Нед Ное 13, 2011 6:57 pm

Re: Ултравиолетовите лампи

Мнениеот zoomaniak » Нед Яну 01, 2012 6:10 pm

5 процента - %
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Ултравиолетовите лампи

Мнениеот Милена_Росен » Пон Яну 06, 2014 4:36 pm

:ay: много полезна информация smiley24
Аватар
Милена_Росен
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Яну 05, 2014 8:02 pm


Назад към Костенурки - Testudines

cron