[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Въпроси и отговори за терариума на костенурките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Въпроси и отговори за терариума на костенурките

Въпроси и отговори за терариума на костенурките

Мнениеот meri » Съб Май 12, 2012 5:14 pm

Въпрос: Много бързо се замърсява водата в аквариума. Какво да правим?

Отговор: Възможно е вашия филтър да не се справя със замърсяването на водата в аквариума.Филтъра трябва да бъде пресметнат според обема,превишаващ обема на аквариума 2-3 пъти. Опитайте да почиствате филтъра не веднъж в седмицата,а по-рано.
За да се замърсява по-малко водата,можете да храните костенурката в отделен съд, а след това да я премествате обратно в акватерариума.

Въпрос: Какво да правим с водораслите в аквариума?

Отговор:

1.Махнете аквариума от мястото с висока осветеност от слънцето.
2.Можете да използвате конкуриращи растения.
3.Филтрация през пяна.
4.Използвайте чакъл в терариума.
5.Използвайте УФ стабилизатор( (доза UV-C 1 ват/в сек.).
6.Можете да използвате специално почистващо средство против водорасли за аквариуми,които се продават в зоомагазините.Но това средство не действа много.Зелените и кафявите водорасли не са опасни, за разлика от червените.

Аквариума първо се мие със сода, изплаква се, а след това процепите на аквариума се третират с Лугол. Престоява известно време, разтвора се отмива, а след това аквариума се използва както преди.

Въпрос: От костенурката мирише силно. В какво е причината?

Отговор: В обикновени условия от костенурката мирише леко.Изключение са изпражненията на водните костенурки, които са останали на сушата и миризмата от водата при липсата на филтър.В останалите случаи силната и рязка миризма от костенурката може да бъде от някоя определена храна,или от това,че костенурката е болна.За това диетата на костенурката трябва да се промени,а ако след 2 седмици не се промени нищо- обърнете се към ветеринар.

Въпрос: Костенурката прекъсва филтъра и се опитва да изяде водния нагревател.

Отговор: Как да се изолират филтъра и нагревателя: купете решетка за черупката пластмасова мека квадратна и 10 издънки в зоомагазина.В В крака на издънката пробийте отвор и с найлонов конец привържете издънката към тази решетка от двете страни- отгоре и отдолу.След това поставете филтър и нагревател и решетка към издънката и залепете към дъното от долната до горната част към страничната стена.Издънката трябва да бъде с по-голям диаметър,за да бъде по-трудно да се откъсне.

Въпрос: Костенурката постоянно се опитва да излезе от терариума.През цялото време драска?

Отговор: Възможно е мястото да е малко на костенурката,да й е топло,студено или скучно.Опитайте да я преместите в по-голям терариум,изнесете я на разходка(ако навън е достатъчно топло).Освен това, задължително е необходим грунд- стърготини или чакъл,за да може да рови костенурката и да се зарива.Това е физическа необходимост.

Въпрос: Какъв размер трябва да бъде аквариума за костенурката?

Отговор:

За малка (3-10 см)- 30-50 л
За средна (10-16 см)- 50-80 л
За голяма (16-25 см)- 80-150 л
За две големи- 120-170 л

Въпрос: Къде да купим ултравиолетова лампа за костенурки в акватерариум?

Отговор: Можете да купите в аквариумните или терариумните отдели на големите зоомагазини или понякога в магазините за електроуреди.

Въпрос: Какви ултравиолетови лампи подхождат за костенурките?

Отговор: За костенурките подхождат лампи за влечуги, на които е посочено, че в тях има UVB излъчване, с повече от 4-5%.Не подхождат лампи, с които обикновено се продават терариумите (това обикновено са луминисцентни лампи),сини лампи,еритемни лампи (облъчване не повече от 5 мин.).

Въпрос: Количеството и дълбочината на водата?

Отговор: Дълбочината на водата трябва да бъде не по-малко от диаметъра на черупката на костенурката,за да може при необходимост животното да се преобърне във водата.И за да не бъде острова напълно извън водата, разбира се.Колкото повече вода,толкова по-добре.Но за някой полуводни костенурки е необходимо малко количество вода.Това е показано в изискванията за отглеждане на вида.

Въпрос: Как да определим дали УФ лампата е стара или нова?

Отговор: При старата лампа повърхността на мястото на съединение на крушката с пластмасата пожълтява,от нещо от вида на бял мащаб.Също така се появяват тъмни петна вътре в крушката,като вид нагар.

Въпрос: Необходима ли е инфрачервена лампа?

Отговор: Може да не купувате специално,тя има само отоплителна функция,която може да се извърши и от лампа с нажежаема жичка.

Въпрос: Може и необходимо ли е да се подсолява водата?

Отговор: Повечето видове костенурки са пресноводни и подсолената вода ще им навреди.Но морските костенурки трябва да се отглеждат само в солена вода,аналогична на морската.Някой видове костенурки,живеещи в частично-солена вода,могат да живеят както в солена, така и в прясна.Трябва да знаете произхода на вида и как е била отглеждана преди това.

Въпрос: Как да се закрепи филтъра,за да не го разруши костенурката?

Отговор: Можете да опитате да смените велкрото,да затиснете с големи камъни.Можете да опитате да използвате магнитен държач,но няма ограничения за дебелината на стъклото.Достатъчно ефективно е да скриете филтъра и нагревателя в отделна кутия,така че костенурката да няма достъп до тях.Или да смените вътрешния филтър с външен.

Въпрос: Аквариумният филтър шуми?

Отговор: Аквариумният филтър може да шуми,ако частично излиза от водата.Налейте повече вода.Освен това могат да шумят неизправни модели или празен филтър,който току-що е инсталиран и не е имал време да се напълни с вода.

Въпрос: Костенурката се страхува от филтъра.

Отговор: Включете филтъра и го оставете както е,след време ще свикне.

Въпрос: Костенурката се удря във филтъра със струя?

Отговор: Има вероятност да изгори,по-добре намалете налягането на филтъра,ако няма такава функция,поставете тръба с дупки на изхода на филтъра,ако и това не може, или ако и това не може,защото филтъра е много мощен,обърнете го хоризонтално и направете така че тръбата да бъде насочена към повърхността на водата,но и самия филтър да бъде напълно във водата.Регулирайте дълбочината на потапяне чрез фонтанче нагоре.Ако не се получи-костенурката след време ще свикне да се справя със струята на филтъра.

Въпрос: Сухоземната костенурка прекарва много време във водоема?

Отговор: Ако водоема се намира под лампата- опитайте да го поставите на друго място.Ако костенурката продължава да лежи под нея- значи,че има обезводняване,а ако няма,под лампата се чувства добре.И в същото време се накисва във водата.

Въпрос: Можем ли да използваме долно нагряване в терариума?

Отговор: Ветеринарите не препоръчват да се използва долно нагряване(термокамъни,килимче),защото продължителното долно нагряване може да способства развитието на бъбречна недостатъчност.Основната топлина както в дома,така и в природата влечугите трябва да получават отгоре.

Въпрос: Какви стърготини подхождат за грунд?

Отговор: Използвайте стърготини само от твърда дървесина,защото иглолистните са вредни.Гранулираните стърготини не се препоръчват,защото са прашни.

Въпрос: Какъв грунд не трябва да се използва?

Отговор:

- Котешки пълнител
- Вестници заради топографското мастило
- Пясък
- Килим
- Грунд,който не може да се копае

Въпрос: Каква трябва да бъде температурата в терариума?

Отговор: Температурата зависи от нуждите на топлина на дадения вид.Средно това е 22-23 С през нощта и 26-32 С в студения и топъл ъгъл(под лампата).За измерване на температурата използвайте термометър.

Въпрос: Какво е това температурен градиент и защо е необходим?

Отговор: В природата костенурките могат сами да избират дали да излязат на слънце или в прохладната сянка.В терариума също е необходимо да се създаде топла зона и прохладна(сянка).За това нагревателната лампа се поставя в ъгъла на терариума и нагрява половината площ на дъното,температурата в тази зона ще бъде 30-33 С.В противоположния ъгъл,където има по-малко топлина,и където трябва да разположите къщичката на костенурката,температурата е 25-27 С.

http://cherepahi.ru/akvarium-dlya-chere ... epaxi.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines