Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Поведение и взаимодействие с хората- въпроси и отговори

Поведение и взаимодействие с хората- въпроси и отговори

Мнениеот meri » Нед Май 13, 2012 8:35 am

Въпрос: Колко време може да остане водната костенурка без вода?

Отговор: В зависимост от възрастта и състоянието на костенурката(здрава или болна,силна или слаба)- от 3 дни до няколко седмици.

Въпрос: Предават ли се заболяванията от хората на костенурките?

Отговор: Ако това не е саломонелоза,никакви други заболявания не се предават на костенурката от хората.

Въпрос: Колко трябва да тежи костенурката според размера си?

Отговор: Костенурките болни от рахит или преболедували ще тежат по-малко от здравите костенурки на същата възраст,тяхната черупка ще бъде по-тънка и лека.Прехранени костенурки със затлъстяване ще тежат повече от здравите.По-малко тежат и костенурките с изтощение,след заболяване,след зимен сън и обезводняване.

Въпрос: Едната костенурка хапе опашката на другата?

Отговор: Това означава,че тези костенурки спорят за територия,която не им достига.Увеличете размера на терариума или разделете костенурките.

Въпрос: Защо костенурката съска?

Отговор: Агресивното поведение при сухоземните мъжки е нормално.Съскането не е нищо,освен рязко издишване,което може да се дължи на страх,когато костенурката не е привикнала към човешките ръце и е в стрес.Ако няма признаци на заболяване- секреция от носа,налеп,подпухнали очи,лющене,тогава не трябва да се притеснявате.Може по-често да взимате костенурката в ръце,за да привикне с хората.

Въпрос: Защо костенурката плува странично?

Отговор: Когато костенурката плува странично,това е признак за тимпания на стомаха
(което често преминава само), или за пневмония (която изисква спешна вет. помощ).Във втория случай костенурката се движи малко,почти не яде,има секрет от носа,поглъща въздуха с уста.

Въпрос: Колко далече виждат костенурките?

Отговор: Костенурките имат добро зрение,дори цветно.Виждат достатъчно далече,особено добре е развито зрението при водните костенурки,които са хищници по природа.

Въпрос: Бременност.Опасна ли е костенурката за бременните жени?

Отговор: Всички костенурки имат салмонелоза- условно патогенна микрофлора,която се активизира при силно неблагоприятни условия,когато организма на костенурката е силно отслабен.Другите заболявания не се предават от костенурката на човека.Шанса да се заразите е малък,но за по-добра защита по време на бременност използвайте ръкавици и след контакт с костенурката или аквариума,оборудването,мийте ръцете си със сапун.

Въпрос: Костенурката раздува гърло?

Отговор: Раздуването на гърлото може да бъде свързано просто с дишането на костенурката(за по-добро вентилиране на трахеята и белите дробове),понякога при някой видове това е изразена агресия.Най-често е изразено при червенобузите костeнурки.

Въпрос: Костенурката кима ритмично с глава и крака,може да се чуе щракащ звук?

Отговор: Кимането с глава означава агресия към друго животно,което се намира на територията на костенурката.Ритмичното движение с глава и съскането при прибиране на главата в черупката е дишане,изпуснат въздух от белите дробове.Отказа от храна заедно с щракащия звук и пасивност може да означава пневмония,тогава трябва да заведете костенурката на лекар.

Въпрос: Слушат ли музика костенурките, не им ли вредят музиката и шума?

Отговор: Силната музика не влияе на костенурките.А продължителния нискочестотен шум - да.Ако ви е лошо от изобилието на шум, след това и на костенурката ще й бъде зле.

Въпрос: Може ли да спим заедно с костенурката?

Отговор: Не, това не е плюшена играчка.Причините са много,започваме от случайното травмиране на костенурката и завършваме с хигиената,когато костенурката ще уринира и ще се изходи върху вас и леглото.
Изключение- ако в жилището нямате електричество и е студено,топлината на вашето тяло може да затопли костенурката.Можете да използвате и грейка.

Въпрос: Може ли да използваме средство против комари и хлебарки в стаята,където се намира костенурката?

Отговор: Да, но не трябва да го поставяте около костенурката.По време на преследването на хлебарките,преместете костенурката.

Въпрос: Как да открием избягалата костенурка,как да я хванем?

Отговор: Избягалата от аквариума или терариума костенурка често се крие в тъмните ъгли на стаята,понякога между шкафовете и стената.Нереално е да я примамите с нещо миризливо.Остава да чакате,да търсите внимателно и да се ослушвате за шумоленето.Обикновено през седмицата костенурката излиза сама или се издава със шумоленето.Препоръчва се веднага да предупредите домашните,за да гледат под краката си и да ходят по-малко,докато не се намери костенурката,защото за костенурката това е голяма заплаха.
И в бъдеще дръжте костенурката в такъв аквариум,откъдето не може да избяга.

Въпрос: Как можем да играем с костенурката?

Отговор: Никак,костенурките не могат и не умеят да играят с хората.Някой водни костенурки могат да играят с топка,но това е изключение.На изображението си в огледалото в терариума често реагират като на враг и се опитват да го нападнат.А декорацията на терариума(камъни,корени,изкуствени растения) се използват като препятствие за преодоляване.Някой костенурки харесват да използват стълбата на хълма и укритията в терариума,за да се крият.

http://cherepahi.ru/cherepaxa-doma/796- ... ochee.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines