Страница 1 от 1

Преди да отглеждате сухоземни костенурки

МнениеПубликувано на: Съб Юли 21, 2012 7:07 pm
от meri
Преди да отглеждате сухоземни костенурки,трябва да сте сигурни,че не са защитен вид.

На територията на България шипобедрената и шипоопашата костенурки са забранени за отглеждане.

На територията на България са естествено разпространени два вида сухоземни костенурки – Шипобедрена (Testudo graeca) и Шипоопашата (Testudo hermanni). В българското законодателство, те попадат под протекцията на Закона за биологичното разнообразие и Наказателния кодекс на Р България.
Двата вида са световно застрашени видове влечуги, включени в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN-2002). Костенурките са включени в приложенията на Бернската конвенция, Вашингтонска конвенция (CITES) и Директива 92/43 на ЕИО за запазване на природните местообитания на дивата флора и фауна.
http://balkani.org/activities/species-c ... /tortoise/

Събирането, убиването, търговията и отглеждането в домашни условия на сухоземни костенурки е забранено и от Закона за биологичното разнообразие, напомнят екоинспекторите. За бракониерство на застрашени видове се предвиждат до 10 000 лева глоба и до 3 години затвор.


Ако намерим костенурка..

Изображение

Намерили сте сухоземна костенурка на неестествено за нея място – на пътя, в градска градинка или парк, в превозно средство. Как можете да помогнете?

• Сухоземните костенурки са защитен вид. Законът за биологичното разнообразие ни забранява да... прочетете повече http://www.geachelonia.org/statusbg.php

• Убедете се, че костенурката е в добро състояние и няма следи от травми и наранявания. Ако сте я намерили на пътя или в непосредствена близост до него, преместете я на разстояние за да се избегне риска от сгазване. Най-добре за животното е то да бъде оставено в своята естествена среда.

НЕ ОСВОБОЖДАВАЙТЕ КОСТЕНУРКИ В ПРЕДЕЛИТЕ НА СЕЛИЩА И НА МЕСТА, КЪДЕТО ТЕ НЕ СЕ СРЕЩАТ!

• Ако костенурката се намира в селище, в градски парк или в друга неестествена среда, тя вероятно е била пренесена там от хората и изясняването на произхода и ще е невъзможно. В този случай можете да се свържете с нас и да я изпратите или донесете в Центъра за костенурки, където нашия екип ще се погрижи тя да бъде върната в природата в подходящ за нея район.

• Ако костенурката се намира в двор, заведение, къща или апартамент, информирайте собственика за защитния и статус и опитайте да го убедите да я пусне на свобода на мястото, където е била уловена. При несъгласие от негова страна, подайте сигнал в Регионалния инспекторат по околната среда и водите.

• Ако сте намерили ранена костенурка, свържете се незабавно с нас. http://www.geachelonia.org/kontakti.php

Изображение Изображение

Как да изпратите костенурка, намерена извън естествената и среда в Центъра за размножаване и рехабилитация на костенурки?

Изпратете я по автобус, преминаващ през с. Баня, община Несебър. Не хранете костенурката два дни преди пътуването. Поставете я в подходяща кутия или кашон с дупки, постлан с трева или друг подходящ материал. Затворете пакета добре и поставете надпис с адреса и телефона на центъра за костенурки. Проверете разписанието на автобуса и ни информирайте за датата и часа на пристигането му в с. Баня за да го очакваме. Обикновено шофьорите таксуват услугата по 5 лв.

Изображение

НЕ ОТГЛЕЖДАЙТЕ СУХОЗЕМНИ КОСТЕНУРКИ КАТО ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ!

Не им отнемайте свободата, защото в човешките ръце костенурките бавно умират. Не позволявайте костенурките да стигнат до това състояние:

http://www.geachelonia.org/Images/injur ... 281%29.jpg
http://www.geachelonia.org/Images/injur ... 285%29.jpg
http://www.geachelonia.org/Images/injur ... 811%29.jpg
и още снимки тук: http://www.geachelonia.org/namerena_kostenurka.php