Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да вземем костенурката в ръка

Как да вземем костенурката в ръка

Мнениеот meri » Вто Сеп 17, 2013 3:00 pm

Изображение

Някои стопани се възхищават на своите костенурки, така да се каже визуално и ги взимат на ръце само в случай на необходимост, други гушкат костенурките като котки, уверени, че подобно внимание ще ги направи по-малко страхливи.

Сухоземните костенурки са по-добре приспособени към взимане на ръце, отколкото водните, които е по-добре да оставите на спокойствие и да ги наблюдавате само през стените на аквариума. Прекаленото внимание и постянното безпокойство, свързано с хващането и държането на ръце, при някои видове може да причини силен стрес и да се отрази негативно на здравето и способността към размножаване.

Трябва да помните, че костенурката не е играчка, особено внимателно трябва да следите децата. Разбира се, от време на време е необходимо да вземете костенурката в ръце, например за профилактичен преглед. Някои видове, особено мекотелите и каймановите костенурки, могат да нанесат тежки ухапвания със своите мощни, остри като бръснач челюсти. Тези костенурки се държат за ръба на черупката, за да останат пръстите недосегаеми за челюстите.

Мекотелите костенурки са изключително активни и много хлъзгави, за това преди да ги вземете в ръце, трябва да се упражнявате. Малките или неагресивни животни лесно се повдигат с едната или двете ръце. Дръжте костенурката над масата или ниско над пода докато не я хванете здраво, ако я изпуснете от голяма височина, може силно да се нарани. Големите видове трябва да се повдигат много внимателно, за да избегнете случайни травми от мощните нокти, и да попречите на костенурката да притисне пръстите ви, ако започне да протяга крайниците в черупката.

Трябва да помните за това, че повечето костенурки в стресова ситуация, каквото е взимането на ръце, започват обилно да уринират или дефекират. Повдигайки костенурката, следете внимателно за това, къде се намира клоаката, ако не искате за дълго да се пропиете със специфична миризма. Големите костенурки са способни да пускат струя урина далече, повече от метър.

http://ocherepahah.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines