Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Общуване със сухоземната костенурка

Общуване със сухоземната костенурка

Мнениеот meri » Вто Сеп 17, 2013 4:41 pm

Костенурките са много общителни животни.

Те привикват към стопанина си, различават го от другите хора и се държат много по-интелигентно, отколкото смятат хората.

Всяка костенурка си има свой характер, склонности и пристрастия, с които стопаните често трябва да се съобразяват, и това е нормално, ако имате предвид, че сте взели костенурката именно за общуване, като приятел. Но трябва да помните, че костенурките са диви животни, които не са свикнали да живеят в нашите жилища и постоянно контактуват с хората. Това особено се отнася за тези животни, които на свобода са живеели различно и са били хванати наскоро. За това вашата главна задача като стопани е да приучите внимателно костенурката към вашето присъствие и новото местообитание. Не трябва още от първия ден да играете с нея, да я държите на ръце и т.н. Всичко това предизвиква силен стрес при животното, който може да се отрази на неговото здраве.

Купувайки костенурка, в началото трябва да я поставите в предварително оборудвания терариум и да я оставите на спокойствие. Ще забележите, че тя активно ще се мести в новия си дом, ще го изследва и привиква към него. Давайте храната внимателно- поставете купата с храна в терариума. Когато костенурката свикне и започне да се храни нормално, можете постепенно да започнете да я приучавате към ръце.

В началото вие трябва внимателно да я докосвате, докато не се убедите, че костенурката е престанала да реагира отрицателно на вашето докосване (рязко крие глава, съска и т.н.). По- късно можете внимателно да я вземете в ръка. Желателно е костенурката да не виси дълго във въздуха без опора под краката. В такава ситуация тя се чувства неуверено и може да се изплаши. Поставете я на коленете или на ръце. Постепенно тези манипулации могат да се провеждат по-често, и скоро костенурката ще свикне към тях, ще ги възприема спокойно и дори с удоволствие. Привиквайки, тези животни често сами се стремят към общуване- приближават до стъклото, когато видят човек, опитват се да излязат от терариума и т.н.

Когато се привържете към костенурката, вие рискувате да изпаднете в друга крайност. Много стопани, откривайки какво интересно и разумно същество се е появило у тях, започват да глезят костенурката. Скоро става ясно, че костенурката яде само един вид храна, само от ръка, и в конкретен период от време.

Помнете: тези животни могат да бъдат много капризни и своенравни, могат дори да станат истински истерици и дори да хапят, ако нещо не им харесва. Не трябва да смятате, че костенурката просто има такъв характер, няма. Вие сте я направили такава. Дори ако сме готови да търпим всички капризи на своя любимец от любов към него, за съжаление, рано или късно подобна ситуация може да навреди на костенурката. Привикнало към постоянно внимание, животното може да изпитва силен стрес, ако изведнъж заминете, а то остане за дълго само, освен това, дори относително простите манипулации с него, например, даване на лекарство или хранене, ще предизвикват проблеми. За това не трябва да глезите животното, дори ако много искате да го направите.

Два основни проблема, възникващи при тези животни и вредящи на тяхното здраве- това е отказ да се намират в терариума си (особено когато има някой в дома) и пристрастието към един вид храна в ущърб на други.

В първият случай не трябва да взимате костенурката на ръце или да я пускате от терариума по нейна молба, за да не изработите условен рефлекс в нея.

Във вторият случай, не трябва да храните костенурката от ръка и да предлагате една и съща храна, дори поотделно. Костенурката трябва да получава разнообразна и правилно балансирана диета.

Тази храна, която тя избира като предпочитана, често може да се окаже не много полезна. Аргументи от вида : " Тя много обича това", " През цялото време проси" или " Жал ми е, и не мога да й откажа" в този случай не трябва да бъдат решаващи. Ако костенурката отказва да яде това, което й предлагате, приберете храната и повтаряйте манипулацията до тогава, докато не разбере, че няма да бъде нейното.

Не се притеснявайте, костенурката няма да умре от глад. Тези животни могат да не ядат няколко месеца без никаква вреда за своето здраве, за това не трябва да ги съжалявате в тези случаи.

Същото може да се каже и за храненето от ръка. Приучавайки костенурката да яде само от ръка, вие сте принудени да правите това цял живот, а нормалните здрави сухоземни костенурки живеят дълго- около 60 години. Освен вашите собствени неудобства, това е вредно и за самото животно. Така че направете общуването с вашият любимец плодотворно и за двете страни, и тогава вие и вашата костенурка ще получавате само радост от общуването.

http://www.zina-blog.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines