Страница 1 от 1

Отглеждане на водни и полуводни видове костенурки

МнениеПубликувано на: Чет Сеп 19, 2013 3:30 pm
от meri
Общи принципи на отглеждане

Отглеждането на водни костенурки не е толкова трудно, важното е преди да вземете костенурката да оборудвате удобен акватерариум. Ако спазвате всички условия няма да имате неприятна миризма или замърсяване.

При избор на оборудването на терариума особено внимание трябва да отделите на следните фактори:

- Обстановка в терариума;
- Температура в терариума;
- Ултравиолетово облъчване;
- Качество на водата.

Тези условия за различните видове са различни, те зависят от специфичните особености на видовете.

Оборудване на акватерариума

Ще започнем с това, че при стопаните на костенурки има два пътя, за да "устроят" своите любимци:

- Да отглеждат костенурките в сложни терариуми, да се опитват да създават условия близки до естествените;
- Да отглеждат костенурките в голи стъклени обеми.

И двата подхода могат да бъдат приемливи, ако се занимавате с това внимателно. Повечето избират нещо средно и търсят компромис между външната привлекателност и простотата на обслужване.

Стандартните аквариуми, предназначени за отглеждане на риби, често се използват за отглеждане на костенурки. За малките видове те са подходящи, но за големите е трудно да изберете такъв аквариум. Съотношението на ширината и дължината при такива аквариуми обикновено е 1 (S): 3 (L) или приблизително. За костенурките предпочитаното съотношение е 2 (S): 3 (L). Аквариумите за риби често са дълбоки за костенурките.

В продажба има най-различни акватерариуми.

Обем на акватерариума

Обемът за една възрастна костенурка среден размер, например, блатна или червенобуза трябва да бъде не по-малко от 150 л. Можете да конструирате и терариум с обем до 500 л, но трябва да помните, че той ще тежи около 500 кг, плюс цялото стъкло и грунта. Под такъв терариум е необходима здрава и равна поставка.

Традиционно конструираните аквариуми с метални рамки са още по-тежки, и могат да започнат да текат при преместване или след време. Съвременните акватерариуми се произвеждат напълно от стъкло с помощта на силиконово лепило. Този тип връзка е много здрава и дълговечна.

Оформяне на акватерариума

Оформянето напълно зависи от индивидуалното желание на стопанина. В оформянето можете да използвате всичко, което можете- камъни, корени, подводни пещери и различни декоративни елементи, изкустени растения и т.н. При оформянето трябва да имате предвид видовите нужди на костенурката.

Ако костенурката обича да се закопава в грунта, значи неговият слой трябва да бъде достатъчен за това, ако костенурката е страхлива, трябва да поставите повече укрития и т.н.

Не трябва да забравяте, че за разлика от рибите, костенурките могат да разрушават оборудването в акватерариума. Те изяждат или изкопават растенията, могат да счупят нагревателя за вода или да отхапят тръбичката от филтъра. По този начин и костенурките могат да получат травми- да се порежат на стъклото или да получат токов удар.
За това всички елементи в терариума трябва да бъдат защитени от такива действия.

Грунт

За грунт често се използва чакъл, защото е удобен за копаене, на него добре растат растенията и лесно се почиства от замърсявания. За мекотелите костенурки чакълът не е много добър, защото може лесно да травмира меката им черупка и да причини заболявания.
За това е необходимо да използвате или пясък или да минете без грунт. Основният метод на почистване и дезинфекция, ако това е чакъл- веднъж в месеца да го промивате под силна струя вода и да го печете във фурната. Другите видове трябва да се заменят напълно.

Дървесината в декоративните елементи на акватерариума

Разнообразните дървени трупи и корени много често се използват във водоемите. Те са декоративни и позволяват да изградите сложни конструкции от тераси, водопади и стъпала. Трябва да избягвате използването на корени, подложени на химическа обработка. Химическите вещества могат да бъдат вредни. Съвременните фиксатори са безопасни, но ще изминат месеци преди дървесината да бъде потопена във вода.

Можете да използвате всякакъв дървен материал, предварително почистен от кората, за предпочитане от широколистни дървета.

Изображение

Изображение

http://www.zina-blog.ru/
превод:meri