Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Водата в акватерариума на водните костенурки

Водата в акватерариума на водните костенурки

Мнениеот meri » Чет Сеп 19, 2013 7:48 pm

Качество и източник на вода

Освен разтворените минерални вещества, естествената прясна вода съдържа широк спектър от микроскопични живи организми- от ларви на безгръбначни и протозои до бактерии и вируси. По-голямата част от тези организми не са патогенни, но някои от тях могат да бъдат причина за заболявания при хората и животните. За да се избегне това, прясната вода от водопровода се обработва с дезинфекциращи средства, по-често хлор.
Количествата хлор във водата не са вредни за хората, но те могат да предизвикат проблеми при рибите, могат да окажат някакво въздействие и на чувствителните водни костенурки. Нивото на токсичност може да зависи не само непосредствено от нивото на хлора, но и от температурата, рН, кислорода и съдържанието на органични вещества във водата.

Тъй като свободният хлор се изпарява лесно от водата, качеството на водата може да се поддържа с добавянето на нова вода в аквариума. Препоръчва се разклащане, което смесва водата и въздуха. За тази цел се използват водопади.
За акватерариумите с костенурки се използва обикновена водопроводна, добре престояла вода. По-често това е достатъчно. В особени случаи може да се използва дестилирана или преварена вода.

Тестове за оценка на качеството на водата

С тяхна помощ може да се установи рН, количеството амоняк, нитрати и нитрити. Такива контролни тестове могат да бъдат полезни за оценка ефективността на филтъра и точно показват, кога е необходима смяна на водата. В идеалния случай нивото на амоняк в аквариума трябва да бъде не по-вече от 0.05 мг/л, концентрацията на нитратите трябва да бъде по-ниска от 0.3 мг/л.
Оптималното ниво и за двете е нула.
Другите параметри на оценка включват свободен кислород > б промила, нитрити = 0.
Такива тестове се оценяват чрез сравняване на цветни индикатори с налична цветова диаграма.

Ниво на рН

рН-водороден показател. Той характеризира съдържанието на йоните водород в разтвора. Скалата на водородния показател е представена от 0 до 14, където с 0 се определя максималната киселинност, а 14- максималната алкалност. Важно е да разберете, че увеличаването или намаляването на киселинността на първият пункт на тази скала означава промяна на киселинността 10 пъти. Значението 7 е неутрална точка на тази скала (т.е., съдържанието на водородните йони и йоните ОН- са равни.

В природата значението рН за прясната вода обикновено се намира между 6,5 и 8,5. За рибите значението на водородния показател може да бъде много важно. За костенурките това значение не е изяснено до край, но на много южноамерикански и азиатски видове оказва явно влияние. При тях започват да се белят щитовете и има различни заболявания на кожата и черупката, ако ги поставите в твърде алкална вода. Също така има сведения, че много сладководни костенурки стават по-невъзприемчиви към инфекции, ако ги поставите в среда с рН по-ниска от 6.8, и че много причинители на различни заболявания предпочитат алкална среда.

Индивидуалните изисквания за различните видове трябва да се изучават внимателно, за да създадете идеални условия в аквариума. Сега има много средства за поддържане на необходимата стойност на водородния показател. Те се прилагат основно за рибите, но могат да бъдат използвани и за костенурките.

Соленост

Въпреки, че костенурките се наричат сладководни, много видове фактически живеят в крайбрежните води, където солеността е близка с морската.
Има доказателства, че намаляването на солеността на водата за видовете, привикнали към солени условия, може да причини заболяване на кожата и черупката. За това, ако костенурката в природата живее във солени условия, е необходимо да положите усилия, за да създадете такива условия и в плен. Това се прави с помощта на морска сол. Повечето костенурки от солените акватории изискват 2,5-3,5 % соленост, някои видове могат да изискват и по-високи стойности. Солеността приблизително може да бъде измерена с помощта на хидрометър.

Мека и твърда вода

Понятието "твърдост" отразява нивото и типа разтворени във водата минерални вещества. Твърдостта се определя от съдържанието на калций и магнезий. По-често това са хлориди, хидрокарбонати и сулфати. Хидрокарбонатите на калций и магнезий са временна причина за твърдостта на водата, тогава когато сулфатите и хлоридите осигуряват постоянна твърдост. Хидрокарбонатите също намаляват киселинността на водата. Меката вода, съдържаща малко хидрокарбонати, е склонна да стане кисела.

За костенурките, които се нуждаят от кисела реакция на водата, трябва да избягвате варовик, чакъл или яйчена черупка като съставна част на грунта.

За повечето сладководни костенурки е необходима вода със слабо кисела или неутрална реакция среда. Някои видове- от района на Амазонка и тропическите гори- са изключение и изискват по-кисели условия и много мека вода. В такива случаи можете да използвате дестилирана вода. Трябва да контролирате стойността на рН.

Смяна на водата

Редовната смяна на водата е много важна за всички видове костенурки, отглеждани в плен. Качеството на водата винаги се влошава, дори ако се използват съвременни филтри и други системи за пречистване на водата. Много стопани на костенурки смятат, че ежеседмичната смяна на 50% от водата е необходима за поддържане на чистотата в аквариума. Някои го правят и по-често. Ние смятаме, че пълната смяна на водата веднъж в месеца и смяната на половината два пъти в месеца е достатъчно- при наличието на добри филтри.

Редовната смяна на водата продължава живота на филтрите, почиства водата от болестотворни микроорганизми и паразити. Провеждайки тази процедура трябва да контролирате температурата и качеството на доливаната вода, да се уверите, че тя не съдържа токсини или вещества, които могат да повредят системата на биофилтрите. Отбелязано е, че при много видове прецесът на смяна на водата стимулира половото поведение, за това можете да го използвате за поощрение на партньорите към чифтосване.

Изпаряване на водата

Всички незатворени аквариуми губят водата чрез изпаряване. Тези загуби могат да бъдат значителни в зависимост от температурата и влажността на околната среда. Загубената вода може да се допълни, но изпарението ще концентрира в останалата вода всички разтворени в нея вещества- както полезните, така и вредните. За това акватерариума трябва да се затваря или ако вече е имало изпарение, по-добре напълно да смените водата.

http://www.zina-blog.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines

cron