Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отопление, осветление и филтрация при водните костенурки

Отопление, осветление и филтрация при водните костенурки

Мнениеот meri » Пет Сеп 20, 2013 2:59 pm

Отопление, осветление и филтрация в терариума на водните костенурки

Отопление

В повечето случаи е необходимо поддържането на определена температура на водата. За това се използват обикновени нагреватели за вода, които се поставят в аквариума с риби. Но, костенурките за разлика от рибите могат да счупят нагревателя и за това са изложени на опасност от поразяване с електрически ток. Това може да бъде опасно и за човека, ако бръкне с ръка във водата. За това по възможност трябва да използвате нагреватели с метална обвивка или да ги направите недостъпни за животното.

Нагревателите се използват само в акватерариуми с достатъчна дълбочина на водата. Те не са годни в акватерариумите за полуводните видове, в тях по-добре да поставите термокилим или термокабели, които се поставят под дъното на терариума отвън. Има голям избор, който позволява да осигурите необходимите условия за всеки терариум.

За червенобузите костенурки температурата на водата трябва да бъде не по-ниска от 26-27 С. За някои други видове температурата се избира индивидуално, но за повечето тропически костенурки тази температура е приемлива.

Осветление

За водните костенурки е подходящо осветление както и при сухоземните видове. Лампите от типа "Repti-Glo" и "Vita- Lite" подхождат за всички костенурки. Интензивността на такива лампи се избира в зависимост от вида, но при достатъчно количество калций и витамин Д3 в диетата високи нива на ултравиолет при водните костенурки не е необходим.

Филтрация

Малки вътрешни филтри. Филтрите за малки аквариуми са стандартни. Те се състоят от цилиндър с пяна или подобен материал, през който циркулира водата. Обикновено това са самостоятелни кутии потопени във вода, които включват помпа и филтър в един блок. Стандартната скорост на потока се намира в пределите от 150 литра в час до повече от 400 литра на час. Вътрешния пълнеж на този филтър трябва редовно да се изплаква. Големите модели изискват по-рядко изплакване, отколкото малките. Този филтър почиства посредствено водата. При неговото използване е необходима честа смяна на водата, тъй като той не оказва никакво влияние на нейния химичен състав.

Ако този филтър работи в анаеробни условия, бързо се запушва, и се появява неприятна миризма. Този тип филтри не са пригодени за използване в акватерариуми, където се отглеждат големи животни или много малки, защото способността на тези филтри да работят с голямо количество отпадни продукти са ограничени. Тези филтри могат да се използват успешно заедно с друг слой. Малките филтри не подхождат за използване, когато става въпрос за костенурки, въпреки че добрите модели могат да се пригодят при отглеждане на младите костенурки.

Външни филтри

За големите обеми вода подхождат външните филтри. Те се състоят от голям цилиндър с отделни слоеве филтърен материал, вариращ по своите функции. Например, началното ниво може да има малка мрежа, за да улавя едрите частици, по-късно следва тънък слой полиуретанова пяна и слой полиестер, за да задържат по-малките частици. Този тип филтър може да бъде оборудван с активен въглен, който може да премахва разтворените органични съединения, някои протеини, липиди и химикали (като хлор).

Външните филтри трябва да се разположат под нивото на водата, за да осигурят правилно функциониране на помпата. Те се монтират в приложената стойка под аквариума. Тези филтри са много полезни за аквариуми среден размер, където един филтър се използва за един аквариум. Може да се използва заедно с вторична биофилтрация, за да се подобри качеството на водата.

Основни принципи на биологична филтрация. Биологичните филтри изпълняват своята функция с натрупване на милиони живи бактерии. Биофилтрите премахват токсичните азотни отпадъци от водата. Костенурките отделят урина или пикочна киселина, която под действието на бактериите се превръща в амоняк. Този процес се нарича нитрификация. Нитрифицирането изпълняват такива бактерии като Nitrosomonas и Nitrobacter. Тези бактерии метаболизират азотните продукти за получаване на енергия. Нитрификацията е много важна за наличието на кислород.

Биологичните филтри съдържат няколко съществени компонента: трябва да има подходящ субстрат за колонизиране на бактериите, трябва да има достатъчен приток вода през субстрата, за да се снабдява с кислород, което поддържа активността на аеробните микроорганизми.
Потокът на водата през филтъра трябва да се осъществява достатъчно дълго, за да могат бактериите по-продуктивно да осъществяват процеса на абсорбация на азота. Ако скоростта е много бавна или потокът вода е прекратен напълно, филтърът ще стане анаеробен и ще започне да генерира амоняк вместо неговата абсорбация. Нитрифициращите бактерии в такива случаи умират и се заменят с други видове.

Повечето видове анаеробни бактерии отделят токсични странични продукти, такива като неорганични (сероводород), така и органични (биотоксини). В резултат водата в аквариума може да има неприятна миризма и да бъде отровна за живите същества.

Като субстрат за нитрифициращите бактерии се използват различни материали, по-често чакъл. Също може да се използва пясък или пореста керамика.
Големите външни филтри могат да се комбинират както с механична, така и с биологична филтрация.

Химическа филтрация, активен въглен и зеолит

Терминът "химическа филтрация" подразбира, че примесите от водата се отделят с помощта на химически средства. Химическият агент, участващ във филтрацията се разполага във втората камера в небиологически системи, а първата съдържа някаква механична среда.Типична комбинация- пяна филтърен материал за механична среда и активен въглен като химичен агент. Активния въглен премахва амоняка и другите примеси чрез адсорбация.

Въгленът се активира чрез нагряване до високи температури. Това отваря милиони пори, които са голяма повърхностна площ за химическа адсорбация. Когато цялата повърхност се запълни с примеси трябва да смените въглена. Поради ограничените възможности активния въглен подхожда само за акватерариуми малък обем- не повече от 500 литра.

В малките и средни обеми с костенурки един от най-добрите методи за използване на активен въглен е комбинирането му с чакъл като механичен филтър. Големият външен филтър почти изцяло е запълнен с чакъл за основна филтрация, плюс използването на външен филтър тип "Fluval ®", на 80% запълнен с активен въглен и на 20% с пяна.

За големите аквариуми използвайте зеолит. Както и в случаите с повечето други материали за филтрация, колкото е по-голяма площта от зеолит във водата, толкова е по-ефективен процеса на филтриране. Главното предимство на зеолита заедно с активния въглен се състои в това, че те могат да бъдат почистени и използвани многократно. Химическата връзка между зеолит и амоняк е крехка и може лесно да бъде разрушена с добавянето на солена вода към използвания субстрат.

Зеолитът може да бъде добавен в отделен слой към съществуващата филтърна система. Въпреки, че този метод се препоръчва често, в действителност той не е особено ефективен метод за използване на този материал. По-ефективно е използването на зеолит в отделна камера, запълнена с него напълно.

Внимание: зеолитните филтри трябва да се премахват всеки път, когато провеждате някакви лечени мероприятия в аквариума. Зеолитът ще бъде разрушен, ако веществата като зелен малахит, акрифлавин или други дезинфектанти влизат в контакт с тях.

http://www.zina-blog.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines