Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Общуване с водните костенурки

Общуване с водните костенурки

Мнениеот meri » Пет Сеп 20, 2013 7:30 pm

Водните костенурки са съобразителни, подвижни и общителни животни, но общуването с тях може да бъде затруднено заради местообитанието им. Много стопани на костенурки пускат своите любимци да се разхождат в жилището като сухоземните. Това не трябва да се прави, защото костенурките на пода са подложени на множество негативни въздействия- могат да изсъхнат, да се охладят, да контактуват с някои токсични за тях вещества. Също така могат да погълнат различни предмети, да се заклещят в тесни пролуки, от където е трудно да ги извадите, да получат травми. За това, преди да общувате с вашите любимци, преди това помислете за тяхното благополучие, защото тези животни не са приспособени за живеене в нашите жилища.

Няма нищо страшно в това да вземете костенурката в ръце, да я галите или почесвате. Но не забравяйте, че повечето водни костенурки са хищници и често са агресивни и могат да ухапят- в това число и хората. За това е необходимо да бъдете внимателни при общуването с тях.
Приучаването на новите животни се осъществява по същия начин, както и при сухоземните. Вашата главна задача като стопани е внимателно да приучите костенурката към вашето присъствие и към новите условия. За да не причините силен стрес, не трябва от първия ден дълго да държите костенурката в ръце или дълго да играете с нея, помнете че костенурките са диви животни. Както и в случая със сухоземните костенурки, в началото оставете животното в предварително оборудвания акватерариум и го оставете на спокойствие, а когато свикне и започне да се храни нормално, можете постепенно да го приучите на ръце.

Когато костенурката престане да реагира отрицателно на вашето докосване (рязко да крие глава, да съска и т.н.), можете внимателно да я вземете на ръце, но само така, че да не виси дълго без опора под краката и да не се плаши. По-добре я поставете на колене или на ръце. Привиквайки, тези животни често сами се стремят към общуване и реагират на човешката поява в тяхното полезрение.

Особено агресивните костенурки, като каймановите, грифовите, мекотелите, по-добре да не ги приучавате на ръце. Общувайте с тях само през стъклото на акватерариума, тъй като поведението им може да се окаже непредсказуемо, а нанесените травми могат да бъдат сериозни.

Основни грешки при отглеждане на водни костенурки в плен

За да бъде здрав вашият любимец и да ви радва дълги години, по-често спазвайте съветите на професионалистите и избягвайте непоправимите грешки при отглеждане. Винаги помнете, че лечението на костенурките е по-трудно, отколкото правилното им отглеждане, за това ще посочим основните грешки, характерни при отглеждане на водните и полуводните видове:

- Не трябва да отглеждате костенурката в мръсна вода и при понижени температури;

- Не трябва да отглеждате както полуводните, така и водните костенурки в терариум без суша. Тези животни, както отбелязахме, дишат въздух и могат да се удавят! Излизането на сушата трябва да бъде леко, за да може костенурката да излиза в случай на необходимост;

- Ако температурата на въздуха на сушата е по-ниска от температурата на водата, костенурките често отказват да излизат на брега и предпочитат да провеждат цялото време във водата, което оказва влияние на тяхното здраве;
Следете за температурата на въздуха!

- Не трябва да отглеждате в един терариум няколко мъжки;

- Не трябва да държите заедно костенурки с различен размер. По-големите могат да нанесат сериозни травми на по-малките;

- Не трябва да поставяте в терариума при вашите костенурки нови животни без предварителна карантина. Карантината трябва да се осъществява в специални контейнери не по-малко от един месец. Освен карантината, е желателно да проведете пълно ветеринарно изследване на новото животно;

- Не трябва да отглеждате заедно животни, явно контактуващи едни с други, дори ако са различен пол;

- След общуване с костенурката винаги мийте ръцете си;

- При общуване с особено агресивни видове костенурки трябва да спазвате техника на безопасност.

http://www.zina-blog.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines