[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хранене на водните костенурки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене на водните костенурки

Хранене на водните костенурки

Мнениеот meri » Съб Сеп 21, 2013 3:38 pm

Създаването на балансирана диета за водните и полуводните видове костенурки, живеещи в плен, е по-лесно отколкото за сухоземните. Хищниците имат по-висока скорост на метаболизма, което е необходимо за бързото разграждане на протеините и изхвърлянето на токсичните продукти на това разграждане. Храносмилателният тракт при тях е много по-къс. Излишъка на протеини може да бъде вреден, но за водните видове съществува проблем и с неговия недостатък. Обикновено състоянието на протеиновия дефицит се открива при месоядните или полумесоядните костенурки, които са били на строга растителна диета (поради невежството на стопанина) и случайно са оцелели. Това може да има място в случаите на сериозно недохранване, гладуване, или в случаите на неумел подход към храненето. Тежките случаи изискват намесата на специалист, защото лечението включва инфузионна терапия с разтвори, съдържащи комбинация електролити, аминокиселини, глюкоза и витамини от групата В.

Водните костенурки се хранят във водата, за това остатъците храна нанасят значителна вреда на нейното качество. Поради тази причина по-добре да избягвате прекалено мазните храни, и прехранването. Остатъците храна запушват филтрите. Повечето възрастни костенурки се хранят 2-3 пъти в седмицата.

Диета за водни видове костенурки

Въпреки, че водните костенурки са месоядни, това не означава, че тяхната диета изцяло се състои от месо. Те се нуждаят от разнообразна и балансирана диета. Много видове са по-немесоядни с възрастта. Съотношението на месото и зеленчуците в диетата варира в зависимост от вида.

Месен компонент(приблизително 65%) в зависимост от вида: жива риба, земни червеи, мишки, охлюви и миди, жаби и др.

Растителен компонент (приблизително 35% или по-малко) в зависимост от вида: различни видове салата, моркови, малко количество плодове и зеленчуци, детелина, може водорасли и т.н.

Храната, както месната, така и растителната се поставя във водата, плодовете и зеленуците при желание можете да нарежете на парчета.

Диета за полуводни видове костенурки

Повечето полуводни видове трябва да имат както месен, така и растителен компонент в диетата. Също така витаминно-минерална добавка. На съотношението на месните и растителни компоненти влияе не само възрастта (подрастващите имат тенденция да бъдат напълно месоядни), но и вида на костенурките.

Диета за полуводните видове:

Растителен компонент
(50%): зелена салата, моркови, глухарче, карфиол, плодове, малко количество от зелеви листа, цъфтящи растения и т.н.

Месен компонент (50%): живи щурци, предварително поръсени с витаминно-калциеви смеси, земни охлюви, новородени мишки, дъждовни червеи и т.н.

Полуводните костенурки могат да се хранят както във водата, така и на сушата- това зависи от вида на животното.

Всички предложени диети са само основа за експериментиране. Различните видове имат собствени предпочитания за храната. Диетата трябва да се променя постоянно, да бъде разнообразна, най-близка до естествената на вида костенурка в природата.

Хранене на бременните женски и подрастващите

Често се смята, че нуждите от калций при костенурките са относително устойчиви, но на пракатика не е така. Тя варира в зависимост от пола и възрастта, и е много по-висока, например, при женските по време на бременност, и при двата пола по време на всички периоди на бърз растеж- в сравнение с възрастните и старите животни.
За това по време на бременност и за младите количеството калций в диетата трябва да се увеличи. Месоядните костенурки получават калций с костите, изяждайки цяла рибата или други животни. Младите и бременните животни трябва да се хранят ежедневно, диетата им трябва да бъде по-разнообразна, отколкото при възрастните и небременните костенурки.

Фабрична храна и витаминно-минерални добавки

Сухата храна е удобна за хранене на костенурките, за това стопаните често я употребяват. Но не всеки вид храна подхожда за редовна употреба на вашата костенурка. Към всяка храна можете да прочетете, че е балансирана, но не винаги е така. Гранулираната храна за водните костенурки по-често съдържа рибено брашно, зеленчуци, сушени ракообразни. В тях често липсват макро- и микроелементи и дори витамини.

Съотношението калций и фосфор също изисква корекция. Такива храни не могат да осигурят нормален растеж на младите костенурки, и дори възрастните животни могат да чувстват дискомфорт при продължително приемане. Много животни отказват да ги ядат- дори при наличието на специални вкусови добавки. Съществуват достатъчно животни, отглеждани почти напълно със суха храна и чувстващи се добре. За това при избора на храна можете да проведете такива опити.

Най-признати са храните: "Repto Min" (Tetra), "Nutrafin" (Hagen) и "Turtle Food Flakes" (Wardley).

Грешки при хранене на водните видове костенурки

Основна грешка, допускана при хранене на месоядните видове е липсата на хранително разнообразие. Стопаните хранят костенурките с месо и риба от магазина. Никой не се замисля над факта, че в тези продукти липсват витамини, калций и други макро- и мироелементи, необходими за поддържането на здравето при възрастните костенурки, да не говорим за подрастващите.

Във връзка с това, че костенурките са издръжливи животни, те могат няколко години да оцелеят с такава диета, без да проявяват клинични симптоми на някакви заболявания, или по-често стопаните изобщо не забелязват тези симптоми. За съжаление, когато симптомите станат забележими, вече е късно.

Месоядните водни и полуводни костенурки за пълноценно поддържане на живота се нуждаят от редовно хранене с малки цели животни, заедно с костите и вътрешните органи, в които се съдържат необходимите витамини и калций. В случаите на правилно хранене допълнителните витаминно-минерални добавки не са необходими.

- Не трябва да храните водните костенурки с месо и риба без кости и вътрешности;

- Не трябва да храните костенурките с един и същи вид храна;

- Дори при диагноза "хиповитаминоза" не трябва да давате на костенурката витамини без лекарска консултация, това особено се отнася за витамините А, Е, Д3.

http://www.zina-blog.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines