Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Размножаване при водните костенурки

Размножаване при водните костенурки

Мнениеот meri » Съб Сеп 21, 2013 5:28 pm

Не винаги е толкова просто да размножавате водните костенурки в плен, но можете да опитате.

За да изберете двойка трябва да умеете да различавате мъжките и женските. Мъжките са по-малки от женските, мъжките имат по-дълги нокти на предните крака, опашката е по-дълга и тънка. Женската има по-развити челюсти.

В природата костенурките достигат полова зрелост на възраст 6-8 години, в домашни условия те съзряват по-рано: мъжките на 4 год, женските на 5-6 год. Оптималната възраст за размножаване е 5 години.

Костенурките могат да снасят неоплодени яйца.

При формиране на "родителското стадо" важен момент е правилното съотношение между мъжки и женски, което примерно е 2:1. Животните трябва да бъдат здрави, болните и отслабени животни не се размножават.
Ако имате само една двойка, шансовете за успех намаляват.

Костенурките се чифтосват през цялата година, но по-често от февруари до май.
Добавяйте в диетата вит.Е и витаминни препарати.
В периода на размножаване избягвайте шума и вибрациите в помещението, където се намират костенурките.

Възраст, годна за размножаване

За размножаване често се използват млади животни, за да не възникнат сериозни проблеми при бременност, водещи до дистоция и други патологии. За костенурките определянето на времето за настъпване на полова зрелост зависи не само от възрастта, колкото от размера. В плен заради определени причини животните могат да растат значително по-бързо, отколкото в природата, а това означава, че достигат полова зрелост по-рано.

Определяне на пола при водните и полуводните видове

При повечето видове водни и полуводни костенурки полът се определя трудно, и понякога това може само специалист. При водните костенурки решаващи могат да бъдат цветовите различия между мъжките и женските, например, ивиците по главата и други цветови особености могат да се различават по полови признаци. Без необходимия опит е трудно да забележите дори тези разлики.

Размер на женските и тяхната полова привлекателност


Ако в групата на един мъжки има няколко женски, то много мъжки предпочитат най-голямата от тях. Тази закономерност е вярна за много водни видове. Последиците от това може да бъде силното несъответствие в размерите на партньорите. В същото време женски с подходящ размер могат да бъдат игнорирани. Имайки предвид тази особеност, за всеки случай трябва да отделяте от групата прекалено големите женски.

Временно отделяне на партньорите

Активността в размножаващите се групи може периодично да спада. За нейното стимулиране можете да използвате временно отделяне на мъжките от женските от няколко дни до няколко седмици. Този метод е ефективен за повечето водни видове.

Полово поведение на водните видове

Детайлите на половото поведение варират при различните видове водни и полуводни костенурки, но трябва да помните, че в периода на размножаване трябва да контролирате възможна агресия. Водните и полуводните видове са особено активни в периода на разможаване, при мъжките са по-дълги ноктите на предните крака, а челюстите са по-мощни, за това за много видове костенурки е желателно да поставяте мъжкия при женската, а не обратното, за да избегнете травми. На чужда територия мъжките не са толкова агресивни.

При водните и полуводните видове вероятността от нанасяне на травми по време на ухажване е голяма. Мъжките могат да ухапят женската. Черупката често се смачква при удар, което провокира възникването на заболявания, като язвено поражение на черупката, често водещо до септицемия. Многобройните рани от ухапвания на крайниците, шията и главата, които често се инфектират, също водят до септицемия. Във всички случаи пострадалите животни трябва да бъдат отделени в отделни терариуми, докато не се оправят напълно.

При повечето видове чифтосването често се провежда под водата. Мъжките по време на чифтосване могат да захапят главата на женската със мощните си челюсти. При завършване на половото поведение партньорите може да се разделят, особено ако забележите, че женската е бременна.

Поведение на женската преди снасяне

В периода на снасяне на яйцата се наблюдават промени в поведението, характеризиращи се с намаляване или загуба на апетит и възникване на териториално поведение. Често женската започва да копае грунта, да гони другите от своята територия, става неспокойна и дори може да загуби тегло.

Диагнозата може да се потвърди чрез рентгеново изследване и УЗИ. С помощта на тези методи може не само да се установи бременността, но дори да се определи количеството и размера на яйцата. В случай на бременност трябва да предоставите на женската всички условия.

Мястото за снасяне трябва да бъда запълнено с грунт. По-добре отделете женската от сродниците и я оставете на сокойствие. Можете дори да я изолирате напълно от възможни дразнители с помощта на завеса. Температурата в терариума и нивото на влажност в това време трябва да се контролира.

Женската снася яйцата от април до септември. За имитиране на бряг в акватерариума се поставя кювета напълнена с пясък или торф със слой не по-малко от 5 см. За да може костенурката да излезе на импровизирания бряг, към стените се прикрепва "стълба". Използвайте парче плексиглас или друга пластмаса с дупки, пробити в нея, за да може костенурката да се придържа с нокти. Понякога женската може да снесе яйцата на сушата или дори във водата. В този случай трябва веднага да ги извадите от водата.

Преди да изкопае ямата, женската обилно я навлажнява с течност от клоакалния мехур. Изкопава гнездо с диаметър до 25 см, снася от 5 до 22 яйца с диаметър около 4 см.

Колкото може по-бързо трябва да преместите яйцата в инкубатор. Но преди това с много мек молив трябва да маркирате яйцата.

Обикновеният инкубатор има просто устройство, можете да използавате аквариум, кутия от стиропор и др. Отгоре трябва да има капак с вентилационни отвори.

Много е важно в инкубатора да поддържате определена влажност, за това се поставя в съд с вода, която според изпаряването се долива. По-добре сложете яйцата в слой влажен торфен мъх, без да ги закопавате напълно.

Независимо от устройството на инкубатора, той трябва да има нагревател и терморегулатор. Мощността на нагревателя може да бъде в пределите на 15-40 Вт, която зависи от температурата в помещението, където е поставен инкубатура и от неговите размери. Температура на инкубацията 25-30 С. Времето за развитие на зародиша зависи от температурата и продължава до два месеца.
След един месец инкубация можете да проверите яйцата за зародиш.

Новородените костенурчета в никакъв случай не трябва да се поставят в един терариум с възрастни животни, дори с майка им, която лишена от майчин инстинкт, е способна да ги нарани. За това ги поставете отделно. Ако нямате такава възможност, направете предварително укритие.

Малките костенурки се хранят с жива храна(дафния, гамарус, червеи, коретра), ситно нарязана сурова риба и морски продукти, мека растителна храна, готова храна. Задължителни са витаминно- минералните добавки и ултравиолетовото облъчване. В този период можете да давате специалните витамини за костенурки Tetrafauna «ReptoMin Baby».

Костенурката-майка след снасяне на яйцата трябва да се държи отделно от малките и от възрастните костенурки в продължение на няколко седмици. Това позволява да я наблюдавате и да я храните индивидуално, защото нейния организъм е изтощен и е намалена неговата съпротивляемост. Диетата в този период трябва да бъде усилена, да има повишена калорийност и да включите храна, богата на витаминни и минерални вещества, тъй като имунитета е намален и я прави уязвима за различни инфекции.

Младите костенурки се раждат с дължина на черупката около 3 см. През първата 1,5 год. са способни да израснат до 7,5 см. След това растежа се забавя, и костенурките растат средно с 1-1,25 см за година. Младите костенурки растат по-бързо в чиста вода и пълноценно хранене, въпреки че големи размери достигат в просторни акватерариуми.

Задължително трябва да осигурите ултравиолет на малките костенурки. Най-много подхожда лампата Repti Glo 5,0 , която имитира тропическо слънце. Дръжте лампата на разстояние 0,3- 1 м от животните. Продължителността на облъчване постепенно се увеличава с 1-2 мин. в първите дни до 10-15 мин. в последващите. Сеансите се провеждат веднъж на 2-3 дни.

Така наречените кварцови лампи са предназначени за дезинфекция на помещенията, не са годни за костенурките.

Общи препоръки за стопаните

- Не трябва да привличате към размножаване партньори, които се различават по размер;

- Нежелателно е участието на много стари и много млади животни;

- Преди периода на размножаване отделете временно партньорите, но можете да поставите терариумите един до друг, за да се виждат;

- Не трябва да поставяте женската на територията на мъжкия. Мъжките в този период могат да бъдат много агресивни, а на чужда територия не се чувстват уверено;

- След чифтосване отново разделете животните;

- При подозрение за бременност заведете женската на ветеринар за контролиране на нейното състояние;

- Оборудвайте място за снасяне на яйцата, иначе женската няма да ги снесе, което винаги води до тежки последици за нея. Мястото за снасяне трябва да бъде според вида;

- След снасяне на яйцата трябва внимателно, без да ги преобръщате, да ги пренесете в предварително оборудван инкубатор с температура, която се избира според вида на костенурката.

Размер на яйцата

Водните костенурки са по-плодовите от сухоземните. Количеството яйца варира в зависимост от вида, размера на женската и други параметри. Размерите на яйцата също вариат в зависимост от сезона.

http://www.zina-blog.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines

cron