[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Отглеждане на червенобуза костенурка
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на червенобуза костенурка

Отглеждане на червенобуза костенурка

Мнениеот meri » Вто Сеп 24, 2013 12:26 pm

Изображение

Продължителност на живот: до 30 години.

Акватерариум:
Размери:
от 50 л за двойка костенурки с дължина на черупката 5-7 см;
от 200 л за двойка костенурки с дължина на черупката 20-25 см;
от 350 л за двойка костенурки с дължина на черупката 30-35 см;
от 100 л за двойка по-големи костенурки.

Капак : в случай на ниска височина на акватерариума вместо капак използвайте плътна мрежа, или използвайте по-висок акватерариум, за да не може да излиза костенурката навън.

Грунт: не е необходим, но при желание можете да използвате едър пясък. Опасно е да използвате средни фракции грунт (чакъл, кварц), който костенурката може да погълне, което да доведе до запушване на червата и смърт.

Вода: рН 6,5-8,5° ; dH 7-15°, филтрация (външен филтър), отопление (нагревател). Създайте бавно течение и смесване на водата. Нивото на водата трябва да бъде такова, че костенурката да може да застане на задни лапи и да покаже глава от водата, но не по-малко от ширината на черупката, в случай на преобръщане по гръб да може да се върне обратно. Ежедневната смяна на водата не по-малко от 25% с чиста, престояла не по-малко от два дни.

Аерация не е необходима.

Температура на топлата зона: 28-32 С.
Температура на студената зона: 24-25 С.

Площ на сушата: достатъчна за едновременното побиране на всички костенурки в акватерариума.

Осветление:естествено- слънчеви лъчи през лятото, в останалото време УВ лампа с пълен спектър.

Растения: можете да посадите живи растения с млади костенурки, възрастните костенурки ги изяждат. Не използвайте аквариумни растения и пластмасови растения.

Оформление: камъни, корени, остров, много място за плуване (не по-малко от 60% от площта на акватерариума).

Изображение

Червенобузата костенурка се отнася към сладководните животни и подхожда за отглеждане в аквариум, по-точно в акватерариум. Тъй като това животно в природата обича да се грее на брега, на слънце, в неговото жилище в плен трябва да има парче суша, където да може да излиза. В природата се среща в страните с топъл климат: САЩ, Мексико, Колумбия, Венецуела. Както и всички костенурки, не е много подвижна.

При покупка на малка червенобуза костенурка, имайте предвид, че животното не е много малко и когато порасне може да достигне 30 см в диаметър. Този размер в плен е рядкост. Аквариума трябва да бъде достатъчно голям, желателен обем не по-малко от 100 литра. Тези животни силно замърсяват водата и колкото е по-голям аквариума, толкова по-лесно ще поддържате чистота. При голям обем на водата биологичното равновесие е устойчиво и можете да го чистите по-рядко. Височината на водния стълб трябва да бъде не по-малко от 40 см, за да може костенурката да плува и да излезе на брега. Подхожда и обикновен аквариум за риби, но трябва да го оборудвате по-различно. Купувайки такава костенурка трябва да сте сигурни, че ще се грижите за нея дълги години, а няма да бъде моментно увлечение.

За една костенурка подхожда аквариум от 100-150 литра. Дебелината на слоя вода трябва да бъде повече отколкото ширината на черупката на костенурката, някъде към 40 см или повече. Аквариума трябва да бъде затворен със стъкло и капак с отвори за достъп на чист въздух, защото костенурката може да реши да се разходи в жилището. Задължително трябва да поставите нагревател, за да може температурата в аквариума да бъде в диапазона 22-28 С. Използвайте обикновен нагревател- аквариумен с регулиране на температурата. Температурата не трябва да пада по-ниско от 20 С, нека бъде по-висока. При намаляване на температурата животното е летаргично, престава да се храни и е склонно към различни заболявания.

При отглеждането на няколко костенурки, обема на аквариума трябва да се увеличи, въпреки че може да не е пропорционално на броя на животните. По-добре използвайте плоски и широки водоеми, с голяма повърхност на дъното. Задължително трябва да поставите филтър, който се използва при рибите. Водата трябва да се сменя няколко пъти в седмицата в количество 30-40% от нейния обем в аквариума. Това позволява да се избегне натрупването на органични съединения във водата, вредни за червенобузите костенурки. Водата трябва да бъде престояла, със същата температура, както в аквариума. На капака на аквариума или над покривното стъкло трябва да поставите допълнително осветление. Подхожда обикновена лампа с нажежаема жичка, тя дава подходящ спектър и ще нагрява костенурката. Желателно е и наличието на допълнителна слаба ултравиолетова светлина.

Трябва да създадете парче суша, където костенурката може да излиза. Желателно е нейната повърхност да бъде една трета от площта на дъното на аквариума. Можете да използвате наклонена купчина големи камъни без остри ръбове. При необходимост можете да поставите вертикално стъкло с дупки, така че камъните да не се движат. Съвременните лепила за аквариуми без рамки лесно могат да се справят с тази задача. Можете да залепите стъклото хоризонтално, допълнително го прикрепете към залепените страни на стъклото и залепете страната, така че грунда да не се изсипе. Можете да направите пластмасов или стъклен шелф, да прикрепите към него стълба, за да може костенурката да се изкачи по него. Шелфът трябва да бъде с перваз и на него трябва да насипете едър пясък или малки заоблени камъчета. Добре е да декорирате акватерариума с корени, да ги обработите аналогично като аквариумните. Избягвайте обикновените дървени дъски, те попиват силно водата и могат да се покрият с плесен.

Възрастните костенурки се хранят 2-3 пъти в седмицата. А младите до 2 годишна възраст се нуждаят от ежедневно хранене. Можете да използвате жива храна, като жив тубифекс, коретра, изяждат и малките аквариумни охлюви. През лятото можете да давате земни червеи, попови лъжички, малки жаби, а през зимата- скариди, калмари филе, нарязани на парчета риба и черен дроб. Желателно е наличието на растителна добавка, подхождат листа от салата, спанак, зеле. Възрастните животни трябва да изяждат цялата храна за половин час, остатъците трябва да се премахват, за да не развалят водата. Хранете костенурката на едно и също място, по едно и също време.

Изображение

Не трябва да отглеждате червенобузата костенурка с аквариумни рибки, тези животни са хищници и ще изядат рибите. Малките, новородени костенурки не са опасни за много видове аквариумни рибки, но те постепенно порастват и трябва да ги отделите. Също така проблем възниква и с живите аквриумни растения.
Тази костенурка е достатъчно голямо животно, а предоставеното й жизнено пространство в домашни условия е малко. В резултат растенията, които според костенурката стават за ядене, ще бъдат изядени, а останалите изкопани от грунта. Проблемът се решава с използването на изкуствени растения, които трябва да закрепите добре на дъното. Можете напълно да се откажете от растенията, декорирайте аквариума с различни корени. Друг нестандартен вариант, е да изолирате малка част от аквариума с вертикално стъкло с отвори за смесване на водата. Поставете го в задната част на аквариума.

От особеностите на червенобузите костенурки може да се посочи доброто зрение. В природата те забелязват опасността от разстояние 30-40 метра и бързо се стремят да се скрият във водата. Тази костенурка е способна да издава звуци, умее да съска, да писка и да сумти. Слухът не е много добър, но потропването по аквариума възприема добре и ако се изплаши се стреми да се скрие.

Размножаване

В естествени условия са способни да имат потомство от 6-8 години, а в плен съзряват по-рано, на 4-5 години.
Развъждането на червенобузи костенурки в плен е трудно, с това се занимават развъдчиците. Ако осигурите пълноценно хранене и подходяща температура не е толкова сложно, за да създадете годен за снасяне грунт, необходим е голям акватерариум. Грунта трябва да бъде такъв, че женската да може да го разкопае, това може да бъде достатъчно дебел слой пясък или смес пясък с торф. Преди да изкопае гнездото женската напоява грунта с течност от двата анални мехура, съединени със задните черва. Преди снасянето женската е неспокойна, търси подходящо място, копае грунта.

След приключване на снасянето, по-добре пренесете яйцата в инкубатор, иначе яйцата могат да бъдат повредени от възрастните костенурки и дори от самата женска или излюпените костенурки могат да загинат във водата с възрастните. Преместете ги в малък аквариум, поддържайте същите условия, както и за възрастните костенурки. При необходимост за поддържане на температурата на грунта на ниво 21-30 С можете да използвате плоски нагреватели. При пренасяне трябва да отделите повредените яйца и да се постараете да не повредите останалите. Заровете яйцата в смес пясък и торф, както ги зарива женската. Ако нямате допълнително помещение за яйцата, в общия аквариум трябва да заградите яйцата с плочи от пластмаса или плексиглас, и да покриете с мрежа, за да не могат да ги достигнат възрастните костенурки. Времето за инкубация зависи от температурата. При ниска, 21 С е около 150 дни, а при висока, 30 С, рязко намалява, около 60 дни. Смята се, че при ниска температура се излюпват повече мъжки, а при висока- женски.

Изображение

При мъжките ноктите са по-дълги
Изображение

Грешки при отглеждане

1.Костенурката не трябва да се намира на пода- може да я настъпи някой, да изяде някой малък предмет, да настине при течение или да я ухапе друг любимец.

2.Костенурката е представител на земноводните, за това не може да се намира постоянно във вода, нуждае се от суша, иначе ще потъне.

3.Храната трябва да бъде разнообразна и балансирана, трябва да присъства животинска и растителна храна.

4.Водата в аквариума винаги трябва да бъде чиста.

5.Не премахвайте роговите плочи и не почиствайте черупката с груба четка, ако забележите, че започва да обрасва с водорасли.

6. Маслените витамини трябва да се добавят според инструкциите.

7.Червенобузата костенурка не спи зимен сън, много често зимен сън без подготовка може да нанесе вреда на найното здраве.

8.Не трябва да държите костенурката без отопление.

9.Не трябва да държите костенурката без УВ лампа.

10.Не трябва да храните костенурката само със сурово месо.

11. Не трябва да храните костенурката само с растителна храна.

12.Ако костенурката не получава храна, богата на калций, трябва да давате минерална добавка.

13.Не трябва да държите няколко мъжки в един аквариум и да поставяте нови животни без карантина.

14.Не трябва да държите в един аквариум костенурки с различен размер.

15.Не трябва да използвате за строителство на стълбата и острова гладки материали(стъкло,пластмаса).

16.Спазвайте лична хигиена след контакт с костенурката и почистване на терариума.

17.Не трябва да миете аквариума в кухнята и да използвате за костенурката съдове, в които готвите храната за хората.

Изваждане на яйцата
http://www.youtube.com/watch?v=VM0GrHLZr5o

Брачни игри
http://www.youtube.com/watch?v=mKSorvVzuCw

http://www.youtube.com/watch?v=5GCoj7XHXEE

http://aquaplantfish.narod.ru/
http://www.prostozoo.com.ua/
http://www.lenami.ru/
http://aquan.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines