Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Основни препоръки за хранене на костенурките

Основни препоръки за хранене на костенурките

Мнениеот meri » Пет Дек 20, 2013 5:47 pm

Изображение

Когато стопанинът на сухоземна или сладководна костенурка носи болното животно при ветеринаря, заболяването обикновено е причинено от една от двете причини- неправилно отглеждане или неправилно хранене.

Сега има разнообразие от промишлени храни, но повечето от тях подхождат само за определени видове влечуги. Това се отнася и за храната, приготвена в домашни условия.

Съществуват много видове водни и сухоземни костенурки. Нашите съвети- това са само приблизителни препоръки, за да се чувстват добре вашите любимци. Всеки стопанин трябва да има познания по отглеждането и храненето на вида, който отглежда.

Някои хора започват да хранят своята костенурка с готови храни, така както хранят котката или кучето, а това е голяма грешка. Съществуват стотици видове костенурки, и всеки вид има своите изисквания към храната.

Костенурките са диви животни, те не са одомашнени, т.е. това са диви животни, живеещи в плен. За това, за да осигурите тяхното добро хранене, трябва колкото може по-точно да копирате естествената им храна в природата. За това е необходимо да знаете колкото може повече за навиците, предпочитанията и изискванията им.

! Най- важното, което трябва да знаете за любимеца си- това е дали костенурката е растителноядна, месоядна или всеядна.
Да храните растителноядна костенурка с месо е неестествено и вредно. Да храните месоядна костенурка с плодове и зеленчуци е същото.


Диетата на различните видове костенурки

Сухоземни костенурки- те са растителноядни. Някои специалисти призовават да добавяте животински протеини в храната им, но този момент е спорен и не е необходимост за балансирано хранене.

Водни костенурки- повечето водни костенурки са месоядни и в зависимост от вида изискват диета, съдържаща от 65 до 90% месо. Останалите 10-35% - това са зеленчуци.

Полуводни костенурки- повечето полуводни костенурки са всеядни, те се нуждаят примерно от 50% месо и 50% растителна храна.

Примерна диета

За растителноядни:

- На основата на смес от листни зеленчуци (90%);

- Глухарче, зеле, детелина листа, салата, магданоз, върхове от моркови, различна твърда трева, цветни глави и др. естествени хранителни растения;

- Плодове и зеленчуци (не повече от 10%);

- Пъпеши, домати, манго, ананас, карфиол, ябълки, круши, червени и зелени чушки, краставици, тиквички.

Не давайте много плодове, защото тяхната употреба може да доведе до повишено ниво на захар в червата и да предизвика колики.

За месоядни:

- Компоненти от животински произход (65-90%): земни червеи, замразени новородени мишки, охлюви и миди, нетлъста океанска риба, насекоми, морски дарове с ниско съдържание на мазнини (по-малко от 5% от общата диета);

- Компоненти от растителен произход (приблизително 35% в зависимост от вида): салата, рендосан морков, китайско зеле, детелина, глухарче, малко плодове.

Не всички водни костенурки са месоядни. Някои видове тропически костенурки изискват голямо количество плодове в диетата си, а други са напълно растителноядни, за това проверете към кой вид се отнася вашето животно.

За всяедните видове:

- Комптоненти от растителен произход (50%): горски плодове и ягоди, римска и червена салата, настъргани моркови, глухарче, карфиол, сливи, малко количество зеле, цветни глави;

- Компоненти от животински произход (50%): земни червеи, замразени новородени мишки, охлюви и миди, нетлъста океанска риба, насекоми, морски дарове с ниско съдържание на мазнини (по-малко от 5% от цялата диета).

! Храната винаги трябва да бъде свежа и обогатена с витаминни добавки с калций, разработени специално за водни и сухоземни костенурки. В поилката трябва постоянно да се намира чиста вода. За добро усвояване на храната са необходими добри условия на отглеждане и липса на стрес.

Описаните диети съдържат всички необходими хранителни вещества, но трябва да знаете, че всяка костенурка има свои предпочитания. Трябва да следите да не прерасне в пристрастяване. Ако костенурката е здрава, можете да й давате това което обича, но да следите диетата да бъде разнообразна, иначе храненето ще бъде небалансирано.

! Помнете, че храненето- това е един от най-важните аспекти в осигуряване на здравословен и щастлив живот за костенурките. Изучавайте нуждите на своята костенурка, спазвайте препоръките и ще можете да осигурите качествено хранене.

http://www.prostozoo.com.ua/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines