Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Правилно хранене на водните и сухоземни костенурки

Правилно хранене на водните и сухоземни костенурки

Мнениеот meri » Чет Юли 10, 2014 10:05 am

В разбиранията на много хора домашната костенурка е невзискателен любимец. За доброто самочувствие на животното трябва да се спазват определени за нея условия. По-точно, голяма роля има правилното хранене на костенурката.

Здравословното и балансирано хранене е залог за самочувствието и дълголетието на всяко живо същество и домашните костенурки не са изключение. За това при тези животни трябва да се поддържат определени правила на хранене.

Регулираме честотата

Преди всичко е важно да спазвате режим на хранене. По-добре хранете костенурката през деня, когато бодърствува. Ако през деня няма никой у вас, нахранете костенурката вечерта, но имайте предвид, че след приемане на храната и до момента на съня трябва да са минали няколко часа.

Честотата на хранене също има значение. Младите костенурки се хранят веднъж или два пъти на ден. Заедно с това специалистите смятат, че веднъж в седмицата можете да правите разтоварващ ден.
Възрастните костенурки не се нуждаят от ежедневно хранене: достатъчно е да ги храните веднъж на три дни.

Ако стопанина на костенурката нарушава нейния режим на хранене, прехранва или кара костенурката да гладува, това може да доведе до плачевни последици. При костенурката може да се развие затлъстяване, или да започне да расте неправилно, което се отразява на формата на черупката. Грешките в храненето могат да доведат и до летален изход.

Важни факти

Как да разберете, че вашата костенурка е гладна?
Обикновено в този случай костенурката започва активно да изследва дъното на аквариума или се заравя в стените (търси храна). При правилно хранене НЕ трябва да има такова поведение.

Костенурките ядат обилно, по едно и също време, но НЕ трябва да се прехранват. Приемът на храна трябва да продължава от 15 до 30 мин, не повече. Специалистите съветват да давате толкова храна, колкото може да изяде за това време. Съществува мнение, че костенурката трябва да изяде количество храна, което отговаря на половината от нейната черупка.

Ако костенурката е водна, и в аквариума след хранене остане храна, трябва да я изхвърлите, в противен случай храната започва да се разваля. Това може да доведе до замърсяване на околната биосфера и отравяне на самата костенурка.

Изображение

Диетата

За хранене на костенурките НЕ трябва да използвате охладена храна, за това ако съхранявате продуктите в хладилника, преди хранене трябва да извадите храната и да я доведете до стайна температура.

Водни костенурки

Явно предимство в диетата на водните костенурки е животинската храна. Задължително давайте насекоми (бръмбари, хлебарки и др.). Тези животни ядат с удоволствие дъждовни червеи, тубифекс, концетрирана храна, предназначена за аквариумни риби. Водните костенурки с големи размери могат да употребяват пилешко, или говеждо във варен вид. Помнете, че НЕ трябва да храните костенурката само с един вид храна.

Изображение

С възрастта при костенурките нараства нуждата от растителна храна. Ако това е водна костенурка, тя може да започне да яде водораслите, растящи в аквариума. За това можете в отделен аквариум да отглеждате водорасли. Водните костенурки могат да ядат листа от глухарче или салата.

Различни източници свъетват да добавяте в диетата на водните костенурки различни аквариумни рибки. По този начин костенурките ще удовлетворяват ловния си инстинкт.

Сухоземни костенурки

За разлика от водните костенурки, сухоземните са вегетарианци. В диетата им влизат различни плодове и зеленчуци (цвекло, краставици, моркови, ябълки и др.), също листа от глухарче и салата. Обичат и зелеви листа, с удоволствие ядат диня. Някои специалисти препоръчват редовно да им давате варени яйца, но съществува мнение, че нито яйцата, нито картофите, кашите, хляба или сиренето не трябва да се дават на костенурките: това се отразява пагубно на храносмилателните им органи.

ИзображениеИзображение

Тези животни се нуждаят от калций, който можете да добавяте в храната във вид на прах или спрей, примерно веднъж на 7 дни. Калция е необходим за укрепване на костите, и правилното формиране на черупката.

При необходимост на костенурките се дават витамини, но тук е важно следното: витамините могат да се добавят не по-често от веднъж на седмица.

Жажда при костенурките

Сухоземните костенурки се нуждаят много малко от течности. Необходимото количество влага постъпва в организма им заедно със зеленчуците и друга растителна храна. Можете да устройвате дни за пиене примерно веднъж на една или две седмици (въпреки че за някои костенурки е достатъчно да пият и веднъж в месеца).

За да се напие костенурката (и да се изкъпе), трябва да налеете съвсем малко количество вода, не повече от 1 см, и да поставите там костенурката. В продължение на половин час костенурката ще може да утоли жаждата си и да се изкъпе.

Изображение

Лош апетит

Ако костенурката изведнъж започне да се храни лошо или напълно престане да яде, това може да бъде в резултат от различни причини. Първо, тези животни изпадат в сън, който продължава от няколко седмици до 5 месеца. Освен това апетита може да се намали при пристигане на костенурката на ново място: животното трябва да свикне към новите условия, и след известно време апетита трябва да се възстанови.

Изображение

Такова намаляване или липса на апетит, за съжаление може да бъде в резултат на някое заболяване, за това посетете ветеринар, за да се уверите, че всичко е наред или навреме да лекувате заболяването.

Костенурката може да не яде, ако наоколо е студено или ако самата храна е студена. За това е важно да спазвате необходмите условия на отглеждане и температурния режим на околната среда и сред самите продукти за хранене.

Нова костенурка

Ако при вас вече живее една костенурка и сте купили още една, новата по-добре да отделите в началото и постепенно да я приучите към старата. Задължително трябва да се консултирате с продавача относно храненето на новата костенурка.

Изображение

Когато обичате истински вашата костенурка и сте готови внимателно да се отнасяте и да се грижите за нея, тя ще чувства това и ще ви радва дълги години.

http://animal.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines

cron