Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Трябва ли да поите сухоземната костенурка

Трябва ли да поите сухоземната костенурка

Мнениеот meri » Нед Май 22, 2016 2:56 pm

Дори тези хора, които внимателно изучават всички аспекти за грижите за костенурките, често се съмняват, трябва ли да поят сухоземната костенурка и как да го правят правилно.
Еднозначен отговор в интернет няма, и следвайки непрофесионалните съвети, можете да навредите на костенурката. Ако не знаете как да поите сухоземната костенурка, тази статия ще ви помогне.

Как пият костенурките?

Много години наблюденията за влечугите в природата така и не са дали еднозначен отговор на въпроса, как пият сухоземните костенурки. Това е така, защото някои представители на влечугите могат спокойно да минат без вода, а останалите се опитват да пият от водоемите. Костенурката не е приспособена да пие, за това по-често водата потича от ноздрите или се стича по шията. Цялата необходима им влага влечугите получават от храната, ако тя е достатъчно сочна, или чрез кожата при къпане. С това се обяснява нежеланието на някои костенурки да пият. Да се докосват до поилката могат само тези костенурки, при които настъпва обезводняване, които спешно се нуждаят от някаква течност.

Трябва ли да поставяте поилка?

Много незнаещи хора, които отглеждат сухоземна костенурка, поставят поилка в нейното жилище. Разбира се, те го правят с добри намерения, но костенурката не се нуждае от присъствието на вода. При опит да пие цялата вода се излива през отвора на главата. Някои стопани на сухоземни костенурки приемат това за заболяване и водят костенурката на ветеринар. На практика костенурката не е болна, тя просто не е приспособена да пие така, както сме свикнали да виждаме това. Влагата попада в организма или от храната, или през кожата, за това присъствието на поилка не е задължително. В някои случаи водата дори може да пречи на костенурката и да я дразни.

С какво да поите костенурката?

Вероятно мнозина си задават този въпрос- ако не трябва да поставяте поилка, с какво да поите костенурката?
Отговорът е прост. Както казахме, костенурките получават достатъчно количество влага от храната. Именно за това наличието на растения в храната са необходими. Не трябва през цялото време да храните костенурката с твърди видове растения, всеки ден трябва да давате сочна храна. Например, листа от салата или зеле- прекрасни сочни растения, способни да дадат на костенурката достатъчно количество влага. Също така като сочна храна можете да използвате младите листа на глухарчето и млада детелина. При достатъчно насищане костенурката няма да изпитва нужда от влага.

Вторият начин да напоите сухоземната костенурка- е да я поставите във вода. В този случай костенурката самостоятелно ще абсорбира такова количество влага, от което се нуждае. Да пие водата, в която се къпе, се случва много рядко.

Как да къпете костенурката, за да не изпитва недостиг на влага?

Трябва да я изкъпете. Но къпането не подразбира само нейното поене, тази процедура се провежда също и с хигиенна цел.
Ето основните фактори на правилно къпане:

- Приемливо количество къпания- 1-2 пъти в седмицата. Някои стопани къпят костенурката със сапун, но не трябва да го правите по-често от веднъж в седмицата. Изобщо за поенете на костенурката е достатъчно едно къпане на две седмици, при условие, че в диетата присъстват достатъчно количество сочни храни. Но не трябва да забравяте за хигиената;

- Следете за температурата на водата и за нейното количество. Костенурките са студенокръвни влечуги, за това много зависят от температурата на околната среда. Водата трябва да бъде топла, около 30-36 градуса. Костенурката в никакъв случай не трябва да потъне. Оптимална височина на водата- 2/3 от височината на самата костенурка. Това ще бъде достатъчно за поене на костенурката;

- Не се плашете, ако костенурката дефекира по време на къпане- влечугите го правят. Трябва своевременно да смените водата, за да не се намира костенурката в мръсна вода;

- Приблизителната продължителност на къпане- 30-50 минути.

При правилни грижи костенурката трябва да получава достатъчно количество влага.

Трябва да помните, че в зоомагазините и на пазара костенурките страдат от обезводняване. За това веднага след закупуване изкъпете костенурката. През първата седмица от пребиваването на костенурката във вашия дом, можете да устройвате баня всеки ден, за да се нормализира количеството влага в организма.

Миене на черупката, главата и шията

В никакъв случай за премахване на замърсяванията от черупката не използвайте четка. Това ще доведе до премахване на роговите пластини, в особено тежки случаи е възможна деформация на черупката. За да измиете черупката, използвайте мека гъба или кърпа.

Миенето на главата е истински проблем, ако костенурката не желае да я извади от черупката. Това лесно се решава- поставете костенурката под течаща вода, и тя ще протегне шия. За миенето на шията на главата не се препоръчва да използвате дори кърпа- желателно е да премахнете замърсяването с пръст, не трябва да натискате силно костенурката.

Трябва ли да използвате сапун?

Не е задължително. Дори ако искате да устроите истинска баня на костенурката, не трябва да прилагате сапун по-често от веднъж в седмицата. Използвайте само такова средство, което не причинява алергия. Това е така, защото кожата на костенурките е подложена на раздразнения, за това не трябва да използвате сапун с химически елементи в състава.

След като извадите костенурката от водата, я подсушете със суха мека кърпа. Никога веднага след къпане не пускайте костенурката да се разхожда и не я поставяйте на течение. Това може да доведе до възникването на заболявания, като пневмония или простуда. Поставете костенурката в терариума.

https://www.youtube.com/watch?v=Jx112w9s-MY

http://turtle-home.net/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10390
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines