[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Линеене при костенурките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Линеене при костенурките

Линеене при костенурките

Мнениеот meri » Сря Май 25, 2016 3:51 pm

Много стопани на костенурки дори не подозират за това явление, като линеенето. Червенобузите костенурки линеят, дори много често. За да помогнете на костенурката правилно да хвърли слоя черупка и кожа, трябва да умеете да облекчите периода на линеене и да се грижите правилно за костенурката.

Процесът протича по време на активния растеж на организма, когато костенурката е достатъчно млада. Това е така, защото горните слоеве кожа и черупка не успяват да растат след самото тяло, в резултат на което протича тяхното отслойване. Не трябва да се плашите от това, линеенето не е опасно нито за вас, нито за костенурката. Това е естествен процес, предвиден от природата. Но трябва да помните, че в периода на линеене костенурката се нуждае от повишеното ви внимание.

В ранните етапи на развитие на слоевете кожа и горните слоеве черупка се отслойва цяла плоча, която може дълго да плува на повърхността на аквариума. Според израстването количеството мъртва тъкан намалява, и по време на последното линеене се отслойват само някои участъци кожно покритие и малки частици от черупката. Ако забележите, че червенобузата костенурка линее, не трябва да се безпокоите за нейното здраве- когато животното порасне, този процес спира.

Периодичност на линеене

Младите червенобузи костенурки линеят много често. За месец при тях може да преминат две линеенета. Честото отслойване на кожата и горните слоеве на черупката говорят за активния растеж на костенурката. Общата продължителност на линеенето може да достигне няколко години- до окончателното израстване на костенурката.

Как да се грижите за костенурката в периода на линеене

Ако сте забелязали, че червенобузата костенурка линее, веднага вземете мерки за осигуряване на подходящи условия. Не трябва да променяте дневния режим- обърнете внимание на диетата. В периода на активния растеж животното се нуждае от много калций и различни витамини. За попълване на калция в организма трябва да давате на костенурката дребна риба или малки ракообразни. Можете да се възползвате от специалните витаминни комплекси, които са разработени именно за младите животни.

Обръщайте внимание на замърсеността на аквариума, в който се намира костенурката. Ако сте разбрали как линее червенобузата костенурка, вие трябва да знаете, че в периода на линеене във водата остават множество мъртви слоеве кожа и черупка. Следователно водата бързо ще се замърсява. Не трябва да допускате гниене на мъртвите частици. Сменяйте по-често водата, за да бъде чиста винаги.

Изображение

Някои стопани предприемат опити да помогнат на костенурката да се избави от мъртвите тъкани. Можете да го правите само в краен случай, когато видите, че слоевете кожа дълго време не падат и причиняват неудобство на костенурката. Може със зъбна четка много внимателно да помогнете на костенурката да се избави от мъртвите тъкани. Ако дълго време не обръщате внимание на оставащите парчета кожа, костенурката може да се разболее или да разчесва кожното си покритие в опит да се избави от линеещите части.

Когато червенобузата костенурка линее, много стопани се плашат и водят животното на ветеринар. Много заболявания при червенобузите костенурки по симптоматика си приличат с процеса на линеене. Например, гъбичките са причина за отслойване на кожното покритие, рахитът може да стане причина за изкривяване на черупката или отслойване на нейните части, а недостигът на витамини води до обелване.

За да изключите напълно вероятността от възникване на заболявания, трябва да посетите ветеринар. Само специалист ще може правилно да прегледа костенурката и да даде препоръки за грижите. Ако нямате възможност да посетите ветеринар, може самостоятелно да се избавите от подозренията. Ако сте забелязали, че костенурката линее, внимателно огледайте животното. Ако не сте открили други отклонения от нормалното състояние, тя е активна и весела- можете да не се притеснявате. Помнете само едно- линеене е допустимо само тогава, когато организма на костенурката се развива, т.е. в периода на нейното израстване.

Понякога може да определите линеенето по отслойващите се от щитовете прозрачни пластини и по линеенето на кожата(шията, краката и др.).

Изображение

Ако линеенето приеме продължителен характер, щитовете не падат цели и под тях се образуват розово-бежави ранички, или на кожата има червеникаво- розови области, това говори за гъбично заболяване, което трябва да се лекува.

Ако вашата червенобуза костенурка линее, можете да се радвате. Това означава само това, че вашата костенурка се развива, расте.

Линеене при сухоземните костенурки

При сухоземните костенурки линее само кожата и в малки количества (ако при костенурката кожата излиза на слоеве, тя има хипо- или хипервитаминоза А, и трябва да я лекувате). Сухоземната костенурка трябва да се изкъпе в топла вода със сода за хляб (1 чаена лъжичка на литър вода). Не по-често от два пъти за линеене, редовното къпане в сода не се препоръчва.

Изображение

http://turtle-home.net/
http://cherepahi.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines