Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да намерим костенурката, ако се е загубила

Как да намерим костенурката, ако се е загубила

Мнениеот meri » Пет Юли 22, 2016 12:42 pm

Повечето хора си представят костенурките като лениви, бавни и неразбираеми създания. Но, тези които отглеждат костенурки знаят, че не е така. Здравите и млади костенурки са достатъчно подвижни и активни, особено в периода на полова активност. А сухоземните създания могат да преодоляват големи разстояния.

Изображение

Няма да говорим за това, което трябва да направите, за да не избяга костенурката- за това е необходимо да вземете предпазни мерки и да не оставяте костенурката без надзор по време на нейната разходка във вашия дом, и да не забравяте да затваряте капака на терариума. Ще поговорим за това, какво да направите, ако костенурката е избягала. Как да намерите костенурката?

Опасността от бягството на костенурката

Ако сте забелязали, че костенурката се е загубила, колкото може по-бързо започнете да я търсите, защото бягството може да завърши трагично.
Първо, напускайки условията на терариума, костенурката попада в среда, която не е приспособена за нейния живот. Там няма необходимия температурен режим и влажност, но има много опасности. Костенурката може да се нарани, да се заклещи между мебелите. Колкото е по-млада костенурката, толкова по-малък шанс има да оцелее.

Изображение

Особено ако става въпрос не за сухоземна костенурка, а за водна. Без водна среда тя може да изсъхне и да умре, за това, пристъпвайте към активното търсене на костенурката. Колкото по-бързо намерите костенурката- толкова по-добре за нея, защото с всеки ден след бягството нейните шансове за оцеляване намаляват. Имате 1-2 седмици за активно търсене, след това, за съжаление, може да прекратите търсенето, тъй като ако не сте намерили костенурката- едва ли ще я намерите жива.

Как да намерите костенурката

1.Започнете с проверка на всички ъгли и пукнатини, които се намират на местата до терариума, в който сте отглеждали избягалата костенурка. Ако от момента на бягството не е изминало много време- костенурката не е отишла далече.
Огледайте местата под шкафовете, под дивана, не пропускайте вертикалните пукнатини и отвори- на практика костенурката може да влезе и в такива трудно достъпни места. Там ще бъде ограничена нейната свобода на придвижване, за това няма да отиде далече. Така че за всеки случай огледайте отворени шкафове и мебели- възможно е именно там да се е скрила вашата костенурка.

2.Създайте режим на тишина- изключете телевизора, музиката, радиото и се постарайте да не шумите. Ослушвайте се за всяко шумолене, търсете източника и е възможно именно там да откриете костенурката.

3.По време на своето придвижване в жилището, внимателно гледайте под краката си, особено вечер, за да не настъпите костенурката и да не я смажете.

4.Поставете в центъра на стаята съд с вода и поставете любимото лакомство на костенурката в чиния- едва ли костенурката ще премине покрай такава примамка, особено ако е гладна и иска да пие. Разбира се, няма да можете да следите постоянно примамката, но за да прецените къде се крие костенурката можете около примамката да поръсите брашно или тебешир. Костенурката непременно ще остави следи след себе си, по които бързо ще откриете посоката на нейното движение и ще я потърсите.

5.Можете да поставите по средата на стаята включена лампа- костенурката може да се доближи до нея, за да се затопли, особено ако в стаята е студено. Както и при предишния случай, можете да поръсите покрай лампата брашно или тебешир, за да проследите следите.

6.Ако във вашия дом живеят и други домашни любимци- наблюдавайте тяхното поведение. Възможно е, те да ви доведат до костенурката, която се е скрила под дивана. Не забравяйте в този случай да им благодарите с лакомство.

7.Потърсете при своите съседи, дали не са намирали костенурката.

Как да намерите костенурката на улицата

Някои стопани на костенурки през лятото взимат костенурките със себе си на вилата или на почивка. Няма да разглеждаме аспектите за такова съвместно пътуване- доколко е удобно за вас и доколко е комфортно и безопасно за костенурката. По време на летните ваканции костенурките бягат от терариума заради неспазване на мерките за безопасност- отворен капак на терариума, например.
Или сте изнесли костенурката навън, вашето внимание е отвлечено от нещо, и когато се върнете- костенурката вече не е на същото място. Ситуацията е неприятна, но не се паникьосвайте, а следвайте нашите препоръки.

Изображение

1.Претърсете всички близки храсти, постепенно разширявайте кръга на търсене. Трябва да знаете, че костенурката може да се насочи на всяка страна, за това не е лошо някой да ви помага при търсенето. Внимателно гледайте под краката си- костенурките отлично се зариват в тревата и могат да се маскират, а на вас ще ви трябва време, за да я забележите и да не я настъпите. Можете да потропвате по тревата с пръчка или ръце, за да се уверите, че в нея не се е скрила избягалата костенурка.

2.Ако търсенето не е дало резултат, не се отчайвайте. Напишете обява със снимка на избягалата костенурка, оставете телефона си за контакт, и окачете тези обяви наоколо. Както показва опита, ако вие посочите в обявата, че за намерената костенурка давате парична награда- ще има повече отзиви. Преди да благодарите на хората за съдействието, уверете се че това е вашата костенурка и действително са я намерили хората, които са се свързали с вас, защото паричната награда може да привлече вниманието на мошеници, желаещи да спечелят на чужд гръб.

3.Следете обявите във вестниците, в интернет, дали някой не е намерил костенурка. Но не вярвайте в това, защото понякога костенурката може да живее като беглец няколко седмици, дори месеци, докато я намерят(при условие, че тя е намерила подходяща среда за живеене и има храна). Така че вашето търсене не трябва да има срок за давност.

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Костенурки - Testudines

cron