Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Червенобузи костенурки

Червенобузи костенурки

Мнениеот mimi » Вто Юли 08, 2008 11:27 pm

http://animaldiversity.ummz.umich.edu/s ... ripta.html

Ето малко превод за тези които са малко по зле от мен с английският :ag:

Като за начало:
Червенобузите костенурки предпочитат тихи, спокоини, размътени, дънни води с подходящи за печене места

Описание:

Има 3 под вида Trachemys scriptа в US:
1. Trachemys scripta elegans(червеноуха костенурка). Името й идва от широки червени или оранжеви шарки (райета) зад всяко око, въпреки че някой червеноухи костенурки нямат такава шарка. Младите, новоизлюпени имат зелен карпласт и кожа със жълтозелени до тъмно залени шарки. Цветовете при възрасните се променят основно към маслинено зелено.
Някои по-стари индивиди,особено мъжките,стават еднообразни,почти черни, с много малко шарки.
Карпластът е овален и сплескан с слаба украска.
Пластронъте жълт с тъмни петна в центъра на всяка люспица.
2. Trachemys scripta scripta(жълтокорема костенурка). Има жълти петна зад всяко око, което може да продължи чак до врата, но това обикновено е изразено само при младите индивиди и женските.
Жълти вертикални ивици окрасяват карпласта, имащи за фон мътно жълто.Пластронът е също жълт със тъмни петна
3. Trachemys scripta troostii (Къмберландска костенурка): Има тесни оранжевожълти райета зад всяко око подобна е на елеганта(първата), но има по-малко и по-дебели ивици на краката,врата и главата. Всички подвидове имат ципести крака, които помагат на костенурката при плуване. Има полов диморфизъм (2 пола). Мужката обикновено е по-малка от женската, с доста по-дълга и нараснала опашка. Дупето (дупката на задника) на мъжкото е извън върхът на карпласта, докато отворът при женската е обикновено под задният връх на карпласта. Мъжките имат удължени нокти, които използват при ухажването достигт дължина от 12.5 to 28.9 cm

Развитие:
Яйца на костенурки които са държани в инкубатор при температура между 22 и 27 градуса стават само мъжки, докато яйца инкубирани при по-топли температури стават женски. Бебетата костенурки излизат от яуцето приличайки на малки възрастни.

Репродукция(размножаване):
Мъжките костенурки имат уникален ухажорски танц, чрез който се сгодяват през месеците Март и Юли. Мъжкият ще подходи,доближи женската от пред, протягайки предните си крака,трептейки с дългите и нокти върху главата или врата на женската (ехх дощя ми се да съм женска костенурка в брачен период, каква красива картинка). Някой може дори да ухапят женската (каква романтика, мъжете пасти да ядат!). Женската обикновено продължава да плува напред,докато мъжкият прави това, ако той е схватлив ще спре и (тука не можах да избера подходящ глагол от речника думата е sink, оставям по избор на четящият :ad: ) отзад. Мъжкият тогава ще се вкопчи в карпластът на женската, с и четирите си нокти, и ще се уреди отгоре. Тогава ще извие опашката си под нейната, ще пусне предните си ръце и ще заеме почти вертикална позиция. От тази позиция става чифтосването и продължава почти 15 минути!
Половата зрялост при мъжките трае от 3 до 5 години от възрастта(мисля че имат предвит че самата зрялост трае 3-5г. а не че от 3-тата до 5-тата година ама не съм 100% убедена)Когато са около 4 инча дълги. При женските от 5-7 години при 6-7,5 инча. Гнезденето обикновено е от май до юли. Женската има от 1 до 3 мътения на сезон. Със второ мътене разположено между юли и август. Женските често ще преплуват растояния за да намерят подходящо за гнездене място. Гнездата са издълбани в почвата от задните краката на женската. от 4 до 23 яйца се разполагат в 2 до 4 инчови дупки, и тогава покривани със отместеният пясък. Отнема от 2 до 2.5 месеца на младите да се излюпят и те правят това със своят "яйчен зъб", който после изчезва. Излюпването става междо юли и септември. Ако излюпването стане през късната есен, младите може да презимуват в гнездото и да излезат през пролетта. Костенурките порастват бързо, първоначално достигайки 2 инча през първата година, но с остаряването почват да растат по-бавно.
Продължителност на живота:
Като повечето костенурки тези могът да живеят дълго време: Извесно е 42 години на диво макар че повечето не преживяват 30-те. Повечето червенобузи обикновено умират при излюпването. От 7 до 10 от всеки 10 яйца и новоизлюпили се ще умрът преди да достигнат 1 година.
Поведение:
(за сега до тук утре пак че ми се [smile3524.gif] )
mimi
В стадото
 
Мнения: 88
Регистриран на: Пет Май 30, 2008 12:51 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот mimi » Сря Юли 09, 2008 11:26 am

Поведение:
Костенурките се наслаждават на печенето по трупи, скали, или пънове в близост до вода. Те често са забелязвани в големи групи, основно заради струпването им на ограничен брой места за печене. Понякога може да ги видите слупчени една върху друга. Още са наричани "плъзгачи" поради факта че бързо отстъпват обратно във водата дори при наличието на най леката заплаха. "Плъзгачите" спят нощем под водата, обикновено почивайки си на дъното или носейки се на повърхността, използвайки напълнените си с въздух гърла. Плъзгачите стават неактивни при температури под 10 градуса по целзии. Те често хибернират(спят зимен сън) под вода или под насипи или кухи пънове. Изплуват през Март-Април

Общуване:
Костенурките общуват чрез докосване и вибрации, също имат добро зрение.

Хранителни навици:
Младите костенурки са по големи хишници от възрасните, ядат около 70% месо към 30% растения. Възрасните ядат 90% растения към 10% месо. Храната включва: водни насекоми, охлюви, попови лъжички, лангуста, риба, ракообразни и мекотели. Също ядат растения като: воден шип (Sagittaria), водни лилии, зюмбюл, и патешка трева(?!?!). Храненето става под водата обикновено рано сутрин или в късният следобед.

Кой яде костенурките:
Яйцата и новоизлюпените са плячка за миещи мечки, скункси, опосуми, лисици и други хищници. Относително са спасени от хищници щом веднъж станат възрастни, или щом са във водата. Големите риби хищници намират за невъзможно да се справят с младоците и не ги ядат. Червенобузите може да ухапят или да удраскат когато са тормозени, но в повечето случай просто скриват глава и крака в черупката.

Допринасяне към екосистемата:
Костенурките помагат за контролиране на популацията на животните които ядат, и въздействат на водната растителност като пасат.Младите костенурки са много важен източник на храна за голям брой водни хищници (тука или нещо си противоречат или аз не съм доразбрала).Дивите костенурки в природата със своите навици за безвредни за хорските интереси. Когато са държани в плен в нехигиенични и СТРЕСИРАЩИ условия, или хранени с замърсени хранителни продукти, могат да станат носители на Салмонела(болест ходеща по хората) (Извод НЕ СТРЕСИРАЙТЕ КОСТЕНУРКИТЕ) :bi:

Икономична важност за хората: Позитивно:
Костенурките заемат важно място в водната си родина и са привлекателни за хората. За съжаление са исключително много експлоатирани от хората за комерсиална продажба на домашни любимци и за хранителни цели.

Природен статус:
Костенурките особено червенобузите са изключително много колекционирани за домашни любимци и се продават на милиони в магазините за животни по целият свят. Заради нехигиеничните условия и липса на знания относно грижата за костенурки нищожен брой оцеляват за дълго в плен. Правителството на САЩ изисква костенурките да бъдат поне 4 ин4а преди да се продават за домашни любимци в САЩ. Обаче много младоци все оюе се произвеждат за Европа, Мексико и Япония кадето са популярни домашни любимци. Търговски Ферми за костенурки рядко се квалифицират като "затворени системи" и ферми рзплождащи стока често се уголемяват от улова на дивите костенурки. През последните години много възрастни "плъзгачи" и други подобни видове костенурки са хванати за хранителна стока и много са изнесени за Азия. Местната популация намалява в следствие на намаляване на местата за живеене и замърсяване. Обаче заради освобождаването на нежелани домашни любимци, Плъзгачите са установили популация отвъд родният си обхват (даже и на витоша има ;) ).Те са били открити в Калифорния, Франция, Южна Африка, Бахрейн, Япония, Южна Корея, Гуам, и Тайланд. Тази внесена популация може да указва влияние върху местната фауна и видове. Но до момента няма подобни новини.Най-голямата заплаха за костенурките е човека. Не само защото използват костенурките за храна и домашни любимци, но също яйцата им се ползват за стръв. Костенурките често биват убити по пътищата от автомобили и понякога са избивани от риболовци които погрешно мислят че костенурките са рибоядци.
mimi
В стадото
 
Мнения: 88
Регистриран на: Пет Май 30, 2008 12:51 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот mimi » Сря Юли 09, 2008 11:36 am

И да не стане малко недоразумение че и аз не го бях схванала в началото ето как седи въпросът с "плъзгачите" :ajaweki: това е старото наименование на Trachemys scripta

Плъзгач = (Trachemys scripta):

1.Жълто-корем плъзгач

2.Червеноух(червенобуз) плъзгач

3.Кимберландски плъзгач
mimi
В стадото
 
Мнения: 88
Регистриран на: Пет Май 30, 2008 12:51 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот sasin » Пет Юли 11, 2008 3:24 pm

Аааууу евалата како! Най-сериозно те аплодирам и ти благодаря - тоя текст хич не е малък! Ти си цяла находка :sunny: :ba:

Сега остава някой да качи и снимки :ad:

Някой ще изкоментира ли това:
"Хранителни навици:
Младите костенурки са по-големи хишници от възрасните, ядат около 70% месо към 30% растения. Възрасните ядат 90% растения към 10% месо. Храната включва: водни насекоми, охлюви, попови лъжички, лангуста, риба, ракообразни и мекотели. Също ядат растения като: воден шип (Sagittaria), водни лилии, зюмбюл, и патешка трева(?!?!). Храненето става под водата обикновено рано сутрин или в късният следобед."

Това също ми направи впечатление:
"Обаче заради освобождаването на нежелани домашни любимци, Плъзгачите са установили популация отвъд родният си обхват (даже и на витоша има ;) ).Те са били открити в Калифорния, Франция, Южна Африка, Бахрейн, Япония, Южна Корея, Гуам, и Тайланд. Тази внесена популация може да указва влияние върху местната фауна и видове. Но до момента няма подобни новини."

Последно, искам да обърна внимание на това:
"Правителството на САЩ изисква костенурките да бъдат поне 4 инча преди да се продават за домашни любимци"
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот mimi » Съб Юли 12, 2008 2:00 am

А ето на дендрариума на витоша какво снимах:
.JPG

2.JPG

Има много хубави снимки в сайта ама няма смисъл и тука да ги тураме :ag:

С това за 4 те инча логично звучи хем човек ще има представа какво голямо животно требва да гледа хем няма да умре толкова лесно icon_bawling .
mimi
В стадото
 
Мнения: 88
Регистриран на: Пет Май 30, 2008 12:51 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот mimi » Съб Юли 12, 2008 11:28 am

sasin написа:Аааууу евалата како!

Ам възраст -> 18 години. Мерси за хубавите думи :thankyou: :ah:
mimi
В стадото
 
Мнения: 88
Регистриран на: Пет Май 30, 2008 12:51 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот sasin » Съб Юли 12, 2008 11:31 am

Значи си добавила от себе си към превода че ги има на Витоша :bi: Но не се било чуло да са оказали влияние на местната фауна и видове hsuh Как така не се било чуло, не е ли нечия работа да го изследва :ac:

А пък за 4-те сантиметра, хората чак със закон го налагат - ако продават по-малки, кой знае какви глоби са предвидени.. Дали има начин да се разбере. Моите познати в Америка май няма да се юрнат да разпитват

Ееее не че си по-голяма от мен .Просто такъв е израза - че си готина кака
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот mimi » Съб Юли 12, 2008 11:51 am

Да, от себе си го добавих, са ме е яд трябваше нещо в друг цвят да го сложа :ac: , ама ето като не мисли човек навреме
Ами за пояснение ще сложа от себе си каквото съм добавила да се знае:
mimi написа: (ехх дощя ми се да съм женска костенурка в брачен период, каква красива картинка)
(каква романтика, мъжете пасти да ядат!)
(тука не можах да избера подходящ глагол от речника думата е sink, оставям по избор на четящият :ad: )
(мисля че имат предвит че самата зрялост трае 3-5г. а не че от 3-тата до 5-тата година ама не съм 100% убедена)
(?!?!) относно патешката трева не съм чувала такова растение и се усъмних малко
(тука или нещо си противоречат или аз не съм доразбрала)
(болест ходеща по хората) (Извод НЕ СТРЕСИРАЙТЕ КОСТЕНУРКИТЕ)
(даже и на витоша има ;) )

Съжалявам за недоразумението
mimi
В стадото
 
Мнения: 88
Регистриран на: Пет Май 30, 2008 12:51 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот sasin » Съб Юли 12, 2008 12:01 pm

Е и аз като го четох, предположих че тези неща са от теб, но ми се дощя да уточня, най-вече за да изтъкна отново приноса ти :ad:

Чудя се обаче къде са костенуркофеновете :ajaweki: за да обсъдим и хранителния им режим.
офис без хартия е химера в болното въображение на консултантите по фирмено управление
sasin
Пчела майка
 
Мнения: 1190
Регистриран на: Вто Окт 23, 2007 2:51 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот mimi » Съб Юли 12, 2008 3:04 pm

Ами в темата за храната в подфорума за костенурки има описано как и какво да се дава иначе от друга страна и на мен ми е интересно защо костенурките така странно стават вегетарианци, ама тука ще трябва специалист да си каже думата :)
mimi
В стадото
 
Мнения: 88
Регистриран на: Пет Май 30, 2008 12:51 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот yukiko_chan » Сря Юли 16, 2008 1:33 pm

Хммм информацията е много добра! Браво :ad: ама имам въпроси към нея.
В момента съм сложила в аквариума си помпа ушким да ми циркулира водата да не се замърсява толкова бързо. Още в началото на превода прочетох, че червенобузите обичат да се препичат на тихи места? Та се замислих : ромпата не е хич тиха даже е дразнеща на моменти [smile3537.gif] да не би да стресира костенурковците ми??? Пак и като я махна ще стане апсолютно блато. Те в блатата живеят и без това??? Относно големината! Вярно е че колкото по големи ги купите от зоомагазина толкова по-добре оцеляват самите те. Аз бях чела някъде незнам вече къде, че при копуването на костенурка тя трябва да е не по-малко от 5 см дълга и широка. Аз при копуването на мойте ги мерих и излезе слезното : Лео купен - 5 см ---> сега - 7см ! Маки купен 4,5см (взех го на риск щото беше сладък :ax: ) ---> сега 5,5см.
Май се вижда добре разликата :ajaweki: Ама съм и дочувала и майтапи от сорта, че ако не умре до 6 месеца значи ще живее. icon_bawling Малко гадно...
yukiko_chan
Животинче с въпрос
 
Мнения: 8
Регистриран на: Чет Май 15, 2008 5:33 pm
Местоположение: SOFIA

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот mimi » Сря Юли 16, 2008 5:21 pm

Струва ми се че нямат нужда от помпа за въздух, нали дишат от горе. А й май трябва да си е като блато ама чисто :ag: .
mimi
В стадото
 
Мнения: 88
Регистриран на: Пет Май 30, 2008 12:51 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот ilentseto » Чет Юли 17, 2008 3:06 am

илияна съм имам червенобуза костенурка и се разболя от гъбички на очите и двете се затвориха ама я излекувах и сам много горда с това сега са добре капят се капки офталмо-сеппонекс и се маже с очна маз- гентамицин
ilentseto
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Юли 17, 2008 2:33 am

Re: Опа на какво попаднах в нета

Мнениеот mimi » Чет Юли 17, 2008 1:25 pm

От какво е хванала гъбичките? Споделете за да пазим нашите? В смисъл имате филтър водта е чиста и е хванала гъбички така ли? Аз си мия ръцете със сапун и хубаво ги плакна всеки път преди да бъркам във водата.
Дано моите [d034.gif] никога не ми се наложи да ги мажа с лекарства icon_bawling
mimi
В стадото
 
Мнения: 88
Регистриран на: Пет Май 30, 2008 12:51 am


Назад към Костенурки - Testudines

cron