Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Какво трябва да знаем,за да отглеждаме костенурки?

Какво трябва да знаем,за да отглеждаме костенурки?

Мнениеот meri » Пон Сеп 21, 2009 11:53 am

Отглеждане на костенурки

Преди да си купите костенурка се запознайте с условията им на живот,с какво се хранят,какви грижи са необходими.
В какво ще ги отглеждате:терариум,аквариум.
Имате ли достатъчно пространство,където да я отглеждате,защото не трябва да забравяте, че костенурките растат и трябва да има достатъчно място за голям аквариум или терариум.
Имате ли свободно време,за да се грижите за нея,да я храните,да я водите на лекар(при нужда).
Какъв интерес представлява за вас костенурката,дали сте я купили за играчка на детето,за подарък,къде ще я държите,в терариум, или в кутия,където да я скриете ако имате гости,ще я показвате ли или не?

Избор на костенурка при покупка

ЗАПОМНЕТЕ: ПРЕДИ ДА ЗАКУПИТЕ КОСТЕНУРКА,ОСОБЕНО ВОДНА,НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ,ЧЕ НОСИТЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 30-40 ГОДИНИ,ТЯ ЩЕ ИЗРАСНЕ ДО 15-25 СМ НА ДЪЛЖИНА!

Как да изберете здрава костенурка?

Ако купувате костенурка,изберете подходящ сезон за това(края на пролетта-началото на есента),малките костенурки са по-податливи на заболявания отколкото възрастните,те имат по-голям шанс да умрат.При избора проверете дали няма външни увреди по кожата,крайниците,черупката(драскотини,кръв,странни петна),след това огледайте дали няма секрет от носа,отварят ли се очите.Проверете може ли да се гмурка във вода,ако не може е възможно да има възпаление на белите дробове.Не трябва да мирише странно,да има мехурчета или да отделя слюнка,да бъде бодра и бързо да се придвижва по хоризонтални повърхности.

ЗАПОМНЕТЕ: лечението на костенурките често превишава стойността на самото животно,за това не купувайте костенурка,ако не сте сигурни,че можете да осигурите нейните нужди.

Избор на вид костенурка

Определете какъв вид искате:водна или сухоземна,няма смисъл да купувате такава,която ще стане много голяма,вземете си някой популярен вид.

След покупката -носете костенурката,ако времето е топло в затворена кутия с хартия и отвори за вентилация,в студено време-в кутия с топла подложка,или поставена на топло до тялото,за да не отделя топлина сама,увиване в нещо няма да помогне.Трионикса се пренася във вода,за да не изсъхне кожата на черупката или обвита във влажна кърпа.
Подгответе предварително всички условия за костенурката(температура,осветление,вентилация).Ако сте купили костенурка за компания на други,първо отделете новата под карантина и я наблюдавайте 1-2 месеца.Ако всичко е наред можете да я съберете с другите костенурки.Ако новата и старите са в конфликт,отново ги разделете.Някой агресивни видове е добре да бъдат винаги отделно(трионикс,кайманови),половозрелите средноазиатски мъжки костенурки може да ухапят женската или други мъжки в аквариума.
Почиствайте аквариума или терариума редовно,според замърсяването,без химични агресивни препарати.Давайте разнообразна храна,не забравяйте за калция и витаминитие,за укрепване на здравето и черупката.

Кога е най-добре да вземете костенурка?


По-добре е това да стане през лятото,защото тогава са по-активни и лесно се различават болните от здравите,освен това няма да простудите костенурката при преместването й от едно място на друго.Оборудването на терариума е по-удобно през лятото.
Когато купувате през зимата в 9 от 10 случая ще получите болно животно,което не е било продадено през лятото поради "претоварване"на пазара.Купувайки контрабадно пренесени костенурки,запомнете че живата е преживяла от няколко десетки загинали при превоза и последващото отглеждане в лоши условия,скупчване на много костенурки на едно място,липса на топлина,светлина и ултравиолетови лъчи.

Една костенурка или няколко?

Веднага при покупката може да си зададете въпроса:дали да не купите още,аз да не скучае вашата сама?

ЗАПОМНЕТЕ-КОСТЕНУРКИТЕ СА ЕДИНАЦИ!

На тях не им е скучно,освен това нямат развит майчински инстинкт.

Отглеждане на една костенурка:


- изисква по-малко място,терариум,по-малки разходи.
- лесно се контролира поведението на костенурката,колко яде,колко отива до тоалетна.
- няма проблем със стрес,травми.
- по-малко проблеми,ако се налага да пътувате.
- няма да загине цялата популация от заболяването на една.

Грижа за няколко разнополови костенурки:

- може да наблюдавате процеса по намиране на партньор,ухажване,чифтосване,снасяне на яйцата,раждане на малките,израстването им,въпреки че може да отнеме няколко години.
- животните може да се размножават.
- костенурките имат различни взаимоотношения,понякога напълно игнорират,понякога са агресивни.
- активността на една костенурка кара и друга да се присъедини към конкуренцията и да стане активна.

При избор на броя костенурки не забравяйте че:

- малките по размер костенурки по 3-4 см не са същите като тези по 20-25 см.
- костенурки-единаци не скучаят
- докато са още малки,определянето на пола е невъзможно
- някой видове водни костенурки не трябва да се отглеждат заедно,заради агресивността им.

Групиране на костенурките:

Повечето костенурки е добре да се отглеждат на групи,само от същия вид.Не трябва да отглеждате някой видове заедно с кайманови,грифови и трионикс,заради агресивността им,не смесвайте видове от различи географски зони,за да избегнете заболявания,нетипични в природата им.Не отглеждайте костенурки с различни размери,защото големите животни може да причинят травми на малките.

Грижа за костенурките

Основни правила:


1. Водната костенурка трябва да се отглежда в аквтерариум с вода 2/3 и суша 1/3,между тях трябва да има мостче или стълба.Обема е от 100 литра,водата трябва да се подгрява,поставя се ултравиолетова лампа,също така обикновена лампа над сушата от 40-60 вата.
Сухоземната костенурка трябва да се отглежда в терариум,а не на пода.Трябва да има лампа от 40-60 вата,UV лампа,къщичка/подслон.Размера на терариума трябва да съответства на размера и вида на костенурката.Наличието на съд с вода за средноазиатските е желателно,за другите видове задължително.

2. Водата в акватерариума,както и почвата не трябва дълго да остават замърсени,температурата за почти всички видове е около 26-28 С на сушата.

3. Възрастната костенурка трябва да получава балансирана и разнообразна храна,съответно вида си.

4. Зимния сън за костенурките е вреден и опасен,ако не е по правилата,ако костенурката е неактивна-увеличете температурата на водата и въздуха.

5. Не трябва да поставяте нова костенурка при старите без предварителна карантина.

6. При симптоми на заболяване или продължителен отказ от храна се обърнете към лекар.

7. Ако костенурките в един аквариум/терариум се бият или са агресивни-разделете ги.

8. Не трябва да допускате контакти на костенурки с други домашни животни.


Разходка на костенурката

През лятото,когато температурата е по-висока от 20 С на сянка сухоземната костенурка може и трябва да се разхожда.Може да се разхождат не само сухоземните,но и блатните,полу-водните червенобузи костенурки,за водните не се препоръчват разходки.

Разходката е важна,за да може костенурката да се движи повече,отколкото в терариума,да яде трева,също за получаване на слънчеви лъчи.Това трябва да се прави на чисти тревни площи,с ядливи растения,далече от пътното платно и животни.Времето за разходка е от половин час или повече,костенурката се пуска на тревата,внимателно следете да не се загуби,да не избяга,да не я хване някое животно.Не трябва да карате костенурката през цялото време да бъде на слънце,трябва да има възможност да отиде на сянка,за да не получи топлинен удар.
Не се препоръчва да оставяте костенурката да се разхожда дълго,може да се закопае в тревата,да изпълзи далече,и да не я намерите.Костенурка в контейнер не може да отиде на сянка,да се прегрее и може да умре,ако я оставите там за през нощта и завали дъжд,сухоземната може лесно да умре.

По време на разходка,за да не се загуби може да я привържете с лента,ластик,скоч не е желателно,повод за костенурки няма.
Ако искате да пуснете костенурката да се разходи по пода,но по пътя тя се е изходила и се е изцапала,постъпете по следния начин:за 20 мин.я изкъпете в топла вода,подсушете я,поставете я под лампата и след 15 мин. е готова за разходка.

Къпане и миене на костенурката

Къпането на костенурката се прави минимум веднъж в седмицата.Поставете я в подходящ съд с топла вода +30- +32 С,добре е да не се използва само вода,а настойка от лайка,която омекотява водата.Нивото на водата трябва да бъде не повече от 2/3 от височината на лежащата костенурка.Ако костенурките са няколко,то нивото на водата се измерва по най-малката от тях,следете ноздрите да не са във водата.
Сухоземните костенурки имат навика да се изхождат във водата,така че не се учудвайте ако след 15-20 мин. тя е мръсна.Костенурките се държат около половин час във водата,след това се изплакват,подсушават с чиста кърпа.След къпането никога не трябва да изнасяте костенурката на течение или на улицата,само в топъл терариум.

Къпане на сухоземната костенурка

Сухоземната костенурка се къпе без използването на химични средства(шампоан,гел,сапун),но ако е необходимо да се отмие силно замърсяване,по изключение може да използвате детски противоалергичен сапун не повече от веднъж на седмица.Температурата на водата трябва да бъде +30-+32 С.Ако животното е много мръсно,може да го изтриете с гъба,напоена в сапун.Пазете да не попада вода и сапун в очите,носа и устата.

Здравите костенурки следят за външния си вид:с предните крака след хранене почистват остатъците от храната в устата си.Но се случва на тези места да се натрупа и засъхне растителна тъкан,за това по време на къпането с пръст почистете двете страни на устата му.Ако костенурката крие главата си,сложете главата й под струя с вода,тя ще я извади и в този момент измийте устата й.След къпане подсушете и я върнете в терариума.

Линеене на костенурките

В природата костенурките линеят,при сухоземните линее само кожата и в малко количество,препоръчва се къпане в топла вода със сода за хляб(1 чаена лъжичка на литър вода).
При водните костенурки линеенето е незабележимо,кожата се лющи или се люпи бронята,това говори за гъбично заболяване,което трябва да се лекува.За профилактика и лечение често се използва син метилен,който се разрежда във водата на терариума.

Растеж на водорасли върху черупката

В естествени условия черупката при костенурките обраства с водорасли.При незначително количество това не е опасно,разрастването на водораслите върху черупката спомагат за замърсяване на водата с остатъци от храна,лошо избраното място за терариум,ярката светлина,и др.причини.
Растежа на водораслите води до това,че започва да се люпи бронята,в напреднала форма те опадат и костенурката се лишава от защита.За да се излекува костенурката,черупката се маже с йоден р-р на Лугол, или с йоден р-р с глицерин.Р-ра се маже на черупката и костенурката се поставя за 2-3 часа в суха кутия.

Смазване на черупката

Смазване с каквито и да било препарати не се препоръчва от лекарите,мазилото се набива под покритието и порите на черупката,спира се въздуха,"лепват"се бактерии и много други.За да бъде красива и блестяща черупката на костенурката трябва правилно да се отглежда,храни и къпе,а още по-добре е да се разхожда през лятото.

Почистване на черупката от бял налеп

От твърдата вода черупката на водната или полуводната костенурка може да се покрие с бяло- твърди натрупани соли.
За почистване на черупката може да използвате сока на един лимон,натрийте черупката веднъж на ден,той не е вреден за костенурката,но не злоупотребявайте ,а просто облейте черупката с мека вода,например от филтър.

Общуване с костенурката и опитомяване

Това,на което можете да научите костенурката е :

1. Да приема храна от ръка или с пинсета- това е много лесно,ако костенурката иска да яде,ще започне да търси храна,и като я види под носа си,ще се опита да отхапе парченце.Те добре се научават да ядат в строго определено време.

2. Човека дава храна- постепенно човека ще се асоцира с храненето,костенурката ще започне да идва при вас или ще протяга глава,като ви забележи до себе си,за да й дадете да яде.Добре обучената костенурка може да преследва или посреща стопанина си,някой разтърсват глави или махат с крака,за да ги нахранят.

3. Не хапе- ако отделяте внимание и винаги я взимате на ръце,с времето ще престане да хапе,или изобщо няма да го прави.

4.Месо от брега(за водните костенурки)- за да остава чиста водата може да научите костенурката да взима месо от брега.Поставяйте постепенно месо,риба или друга храна все по-високо на стълбата,за да се научи костенурката да го намира там,да го взима и да го носи във водата.Даже напълно може да излезе на брега за храна,но това не означава,че брега им е необходим.

5.Играчки- някой костенурки обичат да играят с топки,оставете за един месец в аквариума на водната костенурка малка топка с ярки цветове,но не толкова малка,за да не я глътне.С времето е възможно да започне да я бута в различни посоки и да играе с нея.

6. Място- костенурките се научават да ходят до определено място в терариума,където се хранят,някой ходят в тоалетна само в определен ъгъл.

7.Внимание- костенурката може да бяга от звука на шумяща хартия,или да започне да се чеше в определен ъгъл на терариума,ако от там я взимат,ако иска навън.Някой костенурки може да направят нещо от злоба,както кучето или котката.

8.Огледало- костенурките реагират на отражението си в огледалото,възприемат го като друга костенурка.

Общуване с костенурката

При всички положителни качества на водните костенурки,не трябва да ги пускате да тичат по пода.Там са подложени на много негативни въздействия-може да изсъхнат,да се охладят,да имат контакт с токсични вещества, с домашни животни,които могат да се отнесат агресивно към тях, може да ги настъпят,да се пъхнат някъде,от където е трудно да ги извадите.
Можете да вземете костенурката на ръце,да я галите,почесвате,това им е приятно,но имайте предвид,че може да ви ухапе,и за това я приучавайте постепенно към вземането на ръце.Първо трябва да престане да реагира отрицателно на допир,след това може да я поставите на ръката си или на крака,за да не виси във въздуха(това не им харесва).
След време тя ще се стреми към общуване,ще реагира положително на човека и неговите ръце.
Обръщайте се много внимателно към агресивните костенурки,старайте се да ги взимате на ръце само когато е наложително.Не трябва да прегръщате костенурката,да я храните само от ръка или да й давате само любимата храна,да я изваждате от терариума,ако проси.Те са много капризни и своенравни,но не трябва да им се отдавате.

Грижа за ноктите и клюна


В природата и при правилно отглеждане в плен костенурките сами се грижат за клюна и ноктите си.Но когато се храни с мека храна и се държи на дървени стърготини,ноктите и клюна израстват прекалено много и трябва да се намаляват.Такова израстване може да бъде породено и от недостиг на витамини и калций.

Запомнете,че на водните костенурки почти никога няма какво да се намалява.Те имат много дълги нокти,но това е нормално.Ноктите при тях служат за разкъсване на храната,а при мъжките са вторични полови белези.

Сухоземните и полуводни костенурки имат нужда от намаляване само тогава,когато ноктите им пречат на придвижването,а клюна пречи за нормалното хранене.

Излишъка на клюна не се намалява,а се откъсва или "отхапва" по краищата с здрав инструмент.В такъв случай излишния материал се прекъсва,като след това може да се подравни с пила.След намаляване на клюна челюстта трябва да бъде затворена и да няма кръв.Ако се получи травма се обърнете към лекар.
Ако след почистването клюна не се затвори,добре е излишния рогов слой да не се реже.

Ноктите трябва да се намаляват или изпилват на сухоземните или полуводни костенурки.Това може със всякакви маникюрни ножици ,премахва се само роговата част,в която няма кръвоносни съдове.Ако се случи кървене,раната се тампонира с водороден прекис,или върха на нокътя може да се натопи в манган.

Ако не можете да се справите сами,обърнете се към ветеринар.

Транспортиране на костенурката

На къси разстояния


През лятото сухоземните и полуводни костенурки(червенобузи,блатни и др.) може да се пренасят във всякакъв контейнер със дървени стърготини или мека хартия,мека кърпа,без вода в продължение на не повече от 2 пъти на ден.

През зимата,пролетта и есента при по-ниски температури от +20 С,костенурките трябва да се пренасят със бутилка топла вода,в максимално затворени контейнери,или загърнати в нещо топло до тялото на човек,за да ги топли.В студеното време няма какво да затопли студенокръвното животно.
Водните костенурки трябва да се пренасят само в пластмасови контейнери с вода или за краткосрочен транспорт-напоени с вода кърпи или влажни платнени чанти.

На големи разстояния

Транспортирането на голямо количество костенурки се прави във здрави кутии с вентилационни отвори,а на пода се поставят големи дървени стърготини.

http://www.cherepahi.ru/content/category/8/44/276/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво трябва да знаем,за да отглеждаме костенурки?

Мнениеот meri » Сря Мар 09, 2011 5:52 pm

При лошо отглеждане в домашни условия (без калций, без ултравиолетова лампа,без витаминни добавки),могат да се получат различни видове проблеми.

Изображение Изображение
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

http://www.cherepahi.ru/anatomiya-chere ... zirya.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво трябва да знаем,за да отглеждаме костенурки?

Мнениеот meri » Сря Мар 09, 2011 6:03 pm

Костенурки-албиноси

Гена на албинизма причинява силен имунодефицит, за това младите костенурки умират, не доживяват полова зрелост.
В продажба често могат да се видят трионикси-албиноси,които не са много скъпи.

Цвета на черупката и кожата(пигментацията) могат да се различават от стандартните в зависимост от количеството на меланина,отглеждането, храненето и заболяванията.
Изображение Изображение
ИзображениеИзображение

http://www.cherepahi.ru/anatomiya-chere ... inosy.html
http://www.cherepahi.ru/anatomiya-chere ... cziya.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво трябва да знаем,за да отглеждаме костенурки?

Мнениеот meri » Сря Мар 09, 2011 6:23 pm

Какво се случва,ако костенурката се отглежда без ултравиолетова лампа и не се дава калций.
ИзображениеИзображение

Ако се храни с еднообразна храна и не се дават витамини
ИзображениеИзображение

Ако се отглежда без нагревател и в мръсна вода
Изображение

Ако се капят мастни витамини за очи в храната
Изображение

Ако се отглежда на пода и се храни с кучешка или котешка храна,допуска се хибернация под батерия и изобщо в жилището.
Изображение Изображение

http://www.cherepahi.ru/zdorove-cherepa ... -esli.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Какво трябва да знаем,за да отглеждаме костенурки?

Мнениеот martina777 » Пон Дек 09, 2013 4:44 pm

Здравейте.Имам червенобуза водна костенурка,има в аквариума суша под формата на камък на 3,4 години е.Преди седмица я извадих в едно кашонче и тя заспа,спа цели з дни без да се пробуди даже аз я събудих да я нахраня и после пак я извадих да си спи,нещо което не прави във аквариума.Това нормално ли е ? Много се притеснявам,колко време мога да я оставя да спи ??Защо го прави?
Аватар
martina777
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пон Дек 09, 2013 4:38 pm

Re: Какво трябва да знаем,за да отглеждаме костенурки?

Мнениеот zoomaniak » Пон Дек 09, 2013 8:14 pm

Тя не трябва да спи.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Какво трябва да знаем,за да отглеждаме костенурки?

Мнениеот siqna259 » Сря Фев 19, 2014 8:52 am

Здр аз имам жълтубуза костенурка и питам ако някой може да ми даде информация за нея като как се хранят колко време да се разхождат и така тя е малка и се разхожда в водата но по рядко се качва на брега да изсъхва сигурно защото изсъхва докато я държа
Аватар
siqna259
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Фев 19, 2014 8:48 am

Re: Какво трябва да знаем,за да отглеждаме костенурки?

Мнениеот zoomaniak » Сря Фев 19, 2014 5:21 pm

Във форума има десетки теми за вашите домашни любимци. Четете, използвайте търсачката.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Какво трябва да знаем,за да отглеждаме костенурки?

Мнениеот mayats » Съб Апр 04, 2015 3:23 pm

Здравейте, имам костенурка от 4 години, беше ми подарък, но вече ми е трудно да я гледам. Предстои ми да следвам в друг град, а на майка ми и баща ми им е трудно да я гледат. Разбрах, че са я намерили край реката, преди да ми я подарят. Въпросът ми е дали ще оцелее ако я върна в едтествената и среда, защото 4 години е живяла в аквариум в къщи.
Аватар
mayats
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Съб Апр 04, 2015 3:11 pm

Re: Какво трябва да знаем,за да отглеждаме костенурки?

Мнениеот zoomaniak » Съб Апр 04, 2015 5:02 pm

Няма да оцелее.
Пуснете си обява за подаряване в Продавалника и във Фейса.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Костенурки - Testudines

cron