Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Зимния сън на костенурките

Зимния сън на костенурките

Мнениеот meri » Вто Сеп 22, 2009 7:09 pm

Зимния сън на костенурките

За повечето видове зимния сън не е необходим,особено за сладководните!

Опасно е костенурката да изпада в зимен сън в домашни условия,ако не е здрава и подготвена за това, след това трябва да се поддържа специален температурно-влажен режим.

ОТ ЛОШО ПОДГОТВЕН ЗИМЕН СЪН КОСТЕНУРКАТА МОЖЕ И ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ!

От зимния сън има и плюсове:той помага да се запази нормалната дейност на щитовидната жлеза и по този начин се увеличава продължителността на живота,тя синхронизира половата активност на мъжките и фоликулярния растеж при женската,предовратява прекомерния растеж и помага да се поддържа нормален хормонален статус.

Ако не искате костенурката да изпадне в зимен сън и не можете да осигурите нормални условия за сън,повишете температурата до 28 С,къпете често костенурката.Ако не иска да се храни,отидете на лекар и направете витаминозна инжекция.

Ако си поставите такава цел,или костенурката сама иска да спи(често седи в ъгъла,копае земята) то:

1. Преди сън (края на есента,началото на зимата),нахранете добре костенурката,за да има достатъчно мазнини,необходими по време на сън,освен това трябва да пие повече вода.

2. Трябва да сте сигурни,че костенурката е здрава,най-добре се консултирайте с лекар.Не давайте витамини и храна непосредствено преди сън.

3. Костенурките се къпят в топла вода,за това няколко седмици не се хранят,но пият,за да може консумираната храна да се преработи(при малките за 1-2 седмици, при големите 2-3 седмици).

4. Постепенно намалявайте продължителността на дневната светлина и температура(до 10-12 С), с повишаване на влажността до ниво,необходимо за охлаждане.Продължителност -10 дни.Температурата се понижава плавно,защото рязкото й намаляване води до простудни заболявания.

5. Мястото за зимен сън трябва да бъде тъмно,добре вентилирано,температура 6-12 С (добре е и 8).За екзотичните южни костенурки може да бъде достатъчно намаляването на температурата с няколко градуса.Желателно е кутията с влажен пясък или торф,в която костенурката може да се зарови трябва да е с дебелина 10-20-30 см,покрито със сухи листа,мъх,сено.
Влажността на субстрата,в който ще зимува костенурката трябва да бъде достатъчно висока,всеки път,когато проверявате костенурката пръскайте грунда с вода.

Още един вариант:Костенурката се поставя в платнена чанта или пластмасова кутия върху слой от талаш или торфен мъх,с дебелина 3-5см.Тези кутии или торби се поствят в пенопластови чанти,празното пространство се пълни със същите материали.За избягване на резки промени в температурата такива чанти може да се поставят в аналогични с по-голям размер,като се запълни пространството между тях също със талаш.Проверявайте сухотата на въздуха и нощните температури,за да не бъдат много ниски.

6. Време за сън- 8-10 седмици за малки и 12-14 за големи костенурки.Така трябва да се прецени зимния сън,че костенурката да се събуди не по-рано от февруари,когато дневната светлина се увеличава,може от 3-4 седмици,до 3-4 месеца.

7. Проверявайте състоянието на костенурката всеки месец,като внимавате да не ги безпокоите.Теглото на костенурката намалява 1% за всеки месец зимен сън,ако теглото намалява много бързо(повече от 10%) или общото състояние се влошава,зимния сън трябва да бъде прекратен.По време на зимен сън костенурката не трябва да се къпе,защото може да проникне вода в черупката.

8. Ако костенурката започне да проявява активност при температура 11-12 С,зимния сън се прекратява.

9. За да се изведе от зимен сън: температурата трябва постепенно да се увеличи до стайна(в продължение на 2-3 дни),и след това се включва отоплението,свеждайки го до нормални нива в рамките на седмица.Преди да пуснете костенурката след зимния сън в терариума или помещението я изкъпете с топла вода.Ако изглежда обезводнена,изтощена,недохранена или е вцепенена,възстановителните мерки трябва да започнат с топла баня.

10. Костенурката трябва да започне да се храни в рамките на 5-7 дни след достигане на нормална температура.Ако не е успяла да се възстанови -обърнете се към ветеринар.
За всички влечуги в зимен сън,границата на колебание в температурата от +1до +12 С,в случай на дългосрочно охлаждане при по-ниски температури от 0 С настъпва смърт.За водните костенурки трябва голяма влажност при зимен сън.

Ако общото състояние на костенурката не позволява да се проведе пълноценен зимен сън или в жилището няма подходящи условия за това,може да направите презимуването в" режим на съхранение".В терариума,където отглеждате костенурката поставете грунт,който поддържа влагата,нивото е 5-10 см и не трябва да се мокри.Осветлението може да се включва за 2-3 часа на ден.В средата на зимния сън може да спрете осветлението напълно за 2-3 седмици,температурата трябва да се поддържа по 18-24 С през деня,а през нощта пада до 14-16 С.След "пика"на такъв зимен сън(когато отоплението отново се включва за 2-3 часа)може веднъж седмично да се предложи на костенурката любимата й храна.Самостоятелното хранене е сигнал за завършване на зимния сън.

http://www.cherepahi.ru/content/view/27/82/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Зимния сън на костенурките

Мнениеот vikito40491 » Чет Дек 09, 2010 12:09 am

За повечето видове зимния сън не е необходим,особено за сладководните!

Опасно е костенурката да изпада в зимен сън в домашни условия,ако не е здрава и подготвена за това, след това трябва да се поддържа специален температурно-влажен режим.

ОТ ЛОШО ПОДГОТВЕН ЗИМЕН СЪН КОСТЕНУРКАТА МОЖЕ И ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ!

Червенобузите са сладководни, така че не рискувай да ги вкарваш в зимен сън :ad: . Тя ще заспи само ако започнеш да намаляш температурите и т.н., затова целогодишно поддържай високи температури и няма да имаш проблеми.
You're watching your dog chase its tail and think that dogs are easily amused, right then you turn around look at the time and realise you just watched your dog chase its tail for 10 min...
Аватар
vikito40491
В пасажа
 
Мнения: 777
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 6:46 pm
Местоположение: Елхово


Назад към Костенурки - Testudines

cron