[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Размножаване на костенурките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Размножаване на костенурките

Размножаване на костенурките

Мнениеот meri » Сря Сеп 23, 2009 8:30 pm

Формиране на групи:

За да започнe размножаване на костенурките трябва да има няколко здрави възрастни мъжки и женски в една оградена територия(по-голям терариум или воалиера),при подходяща температура и влажност.Чифтосването е през цялата година,но само на топло и ако са сити,мъжките предпочитат по-големи женски.Добре е да има няколко женски и един мъжки в групата.

Стимулиране на размножаването:

За стимулиране на размножаването костенурките трябва да спят зимен сън,а също така до сезона на размножаване се държат в различни терариуми,поставят се мъжките при женската,а не обратно,мъжките са по-малко агресивни.

Изкуствено осеменяване:

Методите използвани при костенурки не са оправдани,те не са ефективни и са скъпи,за това имат смисъл само тези за редки и изчезващи видове.

Бременност и снасяне на яйцата


Поведение

В периода на ухажване водните червенобузи костенурки може да плуват пред женската и да я гъделичкат с дългите си нокти,мъжките при другите водни костенурки може да влязат във водата при женската,да се прилепят към черупката с всичките си нокти,да я гледат в очите,да отварят уста и да движат долната си челюст.
Мъжките при сухоземните костенурки може да се държат агресивно една с друга-да се блъскат с броните,да устройват битки.Също така мъжкия може да подгони женската ,да я хапе,за да спре.Ако женската е по-отстъпчива няма да пострада,ако мъжките нанасят травми на себе си и на женската,по-добре ги разделете.

Бременната женска е добре веднага да се отдели от мъжкия,защото в периода на чифтосване мъжкия е агресивен и може да причини вреда даже и на бременната женска.Преди снасяне на яйцата женската е неспокойна,не се храни,подготвя територия.Бременните женски водни костенурки прекарват много време на сушата,топлят се под лампата.В това време тя може да откаже храната,предлагайте разнообразна храна с добавка на калций.Бременността продължава около 2 месеца,но ако женската не намери подходящо място за снасяне на яйцата,може да ги носи още известно време.Примерно 2 седмици преди раждането може да забележите че женската прекарва все повече време на сушата,копае около себе си,за да намери място за снасяне на яйцата.

Място за снасяне:

За сухоземните костенурки не е необходимо да се прави място за снасяне,защото те ги снасят където искат и където могат.А за водните костенурки трябва да направите място на брега в контейнер с пясък.Размера на контейнера трябва да превишава размера на костенурката най-малко 2 пъти.Дълбочината на влажния пясък трябва да бъде 2,5-5 см,а по-добре 10-30 см, брега и пясъка трябва да са достъпни.Женската снася яйцата в яма в земята или в пясъка,който предварително намокря с течност от клоакалните мехурчета.

Снасяне на яйцата:

В домашни условия костенурките се размножават рядко,но винаги снасят яйцата през пролетта.Износването на яйцата е някъде около 2 месеца,същото се отнася и за инкубацията вън от тялото на женската.Яйцата трябва да се поставят в инкубатор,след 5-6 часа след снасяне не трябва да се местят,защото ембрионите в яйцата може да загинат.Правилната позиция на яйцата ще помогне за внимателно номериране с много мек молив или маркер.Желателно е да се посочи датата на снасяне,за да се отчете времето за инкубация.Ако яйцата са със зародиши,при 25 градуса топлина след два месеца от тях ще се излюпят костенурчета.Ако яйцата са снесени във вода и не са вадени в продължение на няколко часа,от тях вероятно нищо няма да се излюпи.
Яйцата на костенурките до инкубацията може да се съхраняват в продължение на няколко дни в кутия с памук или дървени стърготини при стайна температура.

Инкубиране на яйцата и излюпване

Инкубаторите са два вида: самоделни и готови.

Самоделни инкубатори

Обикновено това е някакъв затворен стъклен или кутия-съд,в който е разположена клетката със субстрата и яйцата,съд с течност за овлажняване и нагревател за поддържане на температурата,която се измерва с термометър.

Стъклена,порцеланова,фаянсова,малък аквариум,контейнер за микровълнова- каквото и да използвате,трябва добре да го измиете.Насипете слой речен пясък и торф в пропорции 3:2,височина 6-25 см.Пясъка трябва предварително да се пресее и калцинира,за да се убият микроорганизмите,спорите на плесените и т.н.За грунт използвайте влажен вермикулит.

Овлажнете леко пясъка,яйцата се поставят в малки дупки,приблизително на една трета.По време на инкубирането е необходимо да се овлажняват периодично краищата на съда.Вода на яйцата и прекомерна влажност са недопустими.
В инкубатора можете да поставите съд с вода,който постепенно ще се изпарява.Съда отгоре се затваря със стъкло,но през деня 3-4 пъти се проветрява.Температурния режим в инкубатора се осигурява с подгряване на пясъка с електрическа лампа.Можете да поставите инкубатора до парното.Преди поставянето на яйцата се уверете,че източника на топлина дава необходимата температура.Желателно е да използвате специален въздушен терморегулатор,който да осигури постоянна температура в инкубатора.Прегряването е недопустимо.През нощта можете да намалите нагряването.

Идеалната система за нагряване: терморегулатор+ нагревателен елемент; система за поддържане на влажност; психрометър+ източник на влажност.
За нагревател често се използва лампа с нажежаема жичка, и като източник на влага - на водна баня в близост до лампата.Инкубатора трябва да се постави в удобно за обслужване място,далече от течение и слънчеви лъчи.

Съществува и работещ вариант "инкубатор в тоалетната".В градските жилища,където преминават тръбите за топлата вода можете да направите рафт и да поставите клетката със субстрата и яйцата.Температурата там е стабилна,колкото по-близо до тръбите,толкова е по-висока температурата.Но субстрата периодично се овлажнява.
Изображение

Изображение

Готови инкубатори

В някой зоомагазини можете да намерите инкубатори.Има смисъл да купите такъв инкубатор,ако сте решили да се занимавате с развъждане.

Инкубация

Инкубацията при температура 29,5-31,5 С,продължава 103 дни,но всичко зависи от вида на костенурките.Ако температурата е много ниска,яйцата ще се развиват бавно и могат да не съзреят.А много високата температура може да доведе до уродство на плода или неговата смърт.Температурата на инкубация може да влияе на пола на зародиша,при високи температури се раждат женски, а при ниски- мъжки.

По време на инкубация не трябва да пипате или местите яйцата (4 часа след снасяне),само внимателно отбележете на тях датата на снасяне,за да отчетете срока.Ако забележите загинали яйца,веднага ги махнете,или ако са започнали да се развиват гъбички,внимателно ги отделете с тампон напоен с воден р-р антисептична течност,може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти в периода на инкубация.Ако на яйцата са развъдени мухи и червеи,внимателно измийте яйцата без да ги обръщате,сменете грунда в инкубатора.Всеки ден проверявайте инкубатора,като сваляте стълкото и покрива за 5 мин.

Изображение

Изображение

Излюпване

Преди излюпване малките костенурки разрязват черупката на яйцето отвътре с помощта на яйчен зъб,който се намира между външните ноздри и горната челюст.Той пада няколко часа след излюпване или през първите дни.Не трябва да се опитвате да помагате на малките да науснат яйцето.Обикновено прекарват вътре в черуката около един ден,но не повече от три дни.И чак след това могат да се нуждаят от вашата помощ.

Изображение

В долната част на черупката можете да забележите ярко-жълта жлъчна торбичка.Не я пипайте,тя сама ще се разкъса след 2-5 дни,а нейното повреждане може да погуби малкото.На мястото на торбичката известно време можете да виждате празнина в пластрона,по-късно ще зарастне.

Изображение

Изображение

Размерите на костенурките от едно и също люпило могат да се различават,в едно яйце могат да бъдат две малки- близнаци.

http://rutube.ru/video/10297cce6fb6a73d ... KiW_4fFXfI

Изображение

Грижа за малките костенурки

Изображение

За водни костенурки:

Новородените костенурки са много нежни,те не умеят да плуват,и трябва да се учат.За отглеждане на 10-20 костенурчета трябва аквариум с вместимост около 100 литра,обезтелно трябва да има бряг.Водата да е топла 26-30 С и чиста,при липса на филтър трябва напълно да я сменяте с престояла прясна вода на всеки два дни.Новородените костенурки са много чувствителни към замърсена вода,склонни са към очни инфекции.Можете да започнете да ги храните с разнообразна животинска храна,по време на растежа използвайте лампа за влечуги.

За сухоземни костенурки:

Новородените се отглеждат при такава температура,както и възрастните.На дъното на малък аквариум или теарариум насипете грунт,подходящ за вида,обезателно трябва поилка.Хранете ги с разнообразна растителна храна,важно е да бъде мека и хранителна.
Костенурките се облъчват с лампа,обезателно се добавя калций в храната.Малките може да започнат да ядат изпражненията на големите костенурки,предполага се че така се създава чревна микрофлора.Но това носи риск от инфекции,за това отглеждайте малките отделно и не допускайте попадане на фекалии в терариума при малките.
Следете за правилното хранене на малките,обилната протеинова храна,бедна на влакнини растителна храна,недостиг на светлина и топлина,недостиг на калций,може да доведе до бързо развиваща се грапава черупка,такива черупки в природата няма.
Ръста може да се види по първите светли шевове между бронята на черупката.С равитието на младите костенурки се променя формата на тялото и цвета на черупката,черупката се разтяга по дължина и потъмнява.

ИзображениеИзображение

Определяне на оплодеността на яйцата

Ако имате само една женска и тя е снесла яйца,те са неоплодени и нищо няма да се излюпи.Яйцето може да се провери така: първите 1-12 часа- яйцето на светлината има еднакви тъмни петна в близост до центъра(оплодено),ако е еднородно или частично тъмно,частично светло- мастно.
След 2-3 месеца в оплоденото яйце се вижда зародиша.Ако след 2-3 месеца нищо не се излюпи,трябва да проверите дали е оплодено.

Цвета на оплоденото яйце е бял,варовиков,тежко е и не мирише.Неоплодените яйца след няколко седмици потъмняват и стават леки.

За ръчна проверка на яйцето трябва да се освети със слаба крушка.Неоплоденото яйце не трябва да бъде прозрачно,в оплоденото се вижда зародиша.

ИзображениеИзображение
ИзображениеИзображение

http://www.cherepahi.ru/content/category/11/63/299/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Размножаване на костенурките

Мнениеот denis_33 » Сря Яну 13, 2010 9:31 pm

Много полезна информация! :az:
denis_33
В стадото
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пон Авг 17, 2009 9:21 pm


Назад към Костенурки - Testudines