Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Акватерариум за сухоземни и водни костенурки

Акватерариум за сухоземни и водни костенурки

Мнениеот meri » Пет Сеп 25, 2009 12:56 pm

Дом за костенурката

Вие вече имате костенурка и започвате да си задавате въпроса-къде ще я отглеждате.
На пода,в кутия,под масата?
Или в красив терариум с всичко необходимо и подходящ фон.

ЗАПОМНЕТЕ:НИКОГА НЕ ДОПУСКАЙТЕ ОТГЛЕЖДАНЕ НА КОСТЕНУРКА НА ПОДА!

По този начин вие я обричате на заболявания,простуда(особено ако е студено),даже смърт.

Терариум за сухоземни костенурки

Местоположението на терариума,броя на костенурките,които ще живеят в него,се избират предварително.Запомнете,че костенурките растат,за това терариума трябва да бъде съобразен с това.Терариума е дълъг,нисък и широк, с отвори за вентилация.
Изображение

Размер на терариума: за една костенурка 6-15 см дължината трябва да бъде минимум 60/40/50см, за две или една голяма 100(120) /50/50 см(дължина,ширина,височина).

Оборудване:

- Лампа с нажежаема жичка 40 Вт

- Ултравиолетова лампа за влечуги (10% UVB)

- Грунд (едър чакъл,дървесен чипс,стърготини)

- Хранилка

- Къщичка

- Къпалка (за тропическите видове)

Временно(карантинно) отглеждане

Поставете костенурката в пластмасова кутия,на височина 30 см поставете UV лампа(в краен случай може и обикновена до 60 вата),така че да осветява половината площ на кутията.В другата половина насипете по-едри стърготини или поставете сено,за да може да се заравя в него.
Важно за отбелязване: в стаята,където ще бъде кутията трябва да е топло.

Използвайте нетоксична удароустойчива пластмаса,която е лека и удобна,също дърво,стъкло,плексиглас.Оставете прозрачна тази страна,от където ще храните костенурката,не забравяйте че костенурките не виждат стъклените прозрачни стени и се удрят с черупката по стъклото.На част от стените може да поставите тапет,терариума може да си направите сами или да си закупите,но внимавайте да изберете подходящ.
Формата на терариума може да бъде правоъгълник или квадрат,обема от 100-200 литра,не много висок или 2-6 пъти от размера на костенурката.Удобно е когато при отваряне на терариума стъклото се движи по слотовете или използвайте магнит за мебели.Височината трябва да бъде не повече от 10-20см.,за да може да насипете слой от почвата и костенурката да не може да излезе.

Костенурката трябва да има убежище в студения ъгъл на терариума,в който ще може да се крие и подслони.За целта може да използвате половината от керамичен съд,картон,дърво от мек материал,половинка кокосов орех и др.Къщичката трябва да бъде не много по-голяма от костенурката и тежка,за да не може да я мести.

Вентилационните отвори трябва да бъдат на върха или на дъното,за отопление се използват подходящи средства или лампа до 60 вата.

Обезателно трябва да има две лампи.

1. Обикновена лампа за поддържане на температурата,тя трябва да бъде в единия ъгъл,за да може костенурката да избере необходимата й температура.Под лампата поставете керамични плочки,които запазват топлината.Мощността на лампата-примерно 1 ват на 1 л обем на аквариума.Температурата под лампата ще зависи от това,колко ниско виси над почвата и какъв рефлектор има.Под лампата трябва да бъде 31-35 С,когато е включена,а в противоположния "студен" ъгъл-24-26 С.

2. UV лампа за получаване на витамин D и усвояване на калция.Без такава лампа костенурката развива рахит и съпътстващи заболявания,лампата трябва да виси директно над костенурката или над вентилационната мрежа.Лампата трябва да се сменя веднъж годишно,няма значение че работи,тези лампи се използват за профилактика на заболяванията.
Облъчването се извършва на разстояние 30-40 см,лампата трябва да гори по 10-12 часа на ден и да се изключва през нощта.

Водоема трябва да бъде малко по-голям от размерите на костенурката,за да може да се побере изцяло.Нивото на водата трябва да бъде не по-дълбоко от 1/2 от височината на черупката.Дълбочината на басейна трябва да позволява на костенурката лесно да излиза от него сама.Поставете го под лампата,за да остава топла водата.Хранилката не трябва да бъде поставена под лампата.
За средноазиатските костенурки,може да не поставяте поилка,достатъчно е да се къпят 1-2 пъти в седмицата.

Отглеждането на костенурки без грунд води до деформация на крайниците,изтриване на ноктите,простудни заболявания.Почвата трябва да съответства на местообитанието на костенурката.

Чакъл: големи заоблени речни камъни,плоски камъни,меко сено,талаш,гранулирана трева,люцерна,сухи листа.
За екзотични видове са подходящи:парчета кора,специални подложки за влечуги,паднали листа,ситна кора на дървета.За болни животни и новородени използвайте хартия.
Никога не използвайте:остри камъни,пясък,глина,гладки повърхности.Дебелината на слоя е 4-6 см,добре е в терариума участъците да бъдат с мека почва за заравяне, чакъл.Може да посадите овес или други растения,които са полезни за сухоземните костенурки.Почвата преди поставяне се измива добре,ако костенурката яде от нея,веднага я сменете,а в храната добавете повече калций и витамини.

Всички предмети трябва да са безопасни за костенурката.
Избирайте не отровни растения,защото костенурката може да опита да ги яде,поради тази причина не се препоръчват и пластмасови растения.
Камъните не трябва да са остри,защото костенурката може да се нарани.

Акватерариум за водни костенурки

Размер на аквариума: 40 л за костенурки с дължина до 10 см, 80-100 л за костенурки с дължина до 20 см; 120-150 л за две костенурки с дължина до 20 см.

Вода: подходяща за дадения вид,от водопровода или престояла.

Оборудване:

- Вътрешен филтър или външен

- Воден нагревател

- Стълба и бряг (за полуводни:червенобузи,блатни)

- Лампа с нажежаема жичка 40 Вт

- Ултравиолетова лампа за влечуги (5% UVB)

Изображение

Акватерариумът за една възрастна водоплаваща костенурка трябва да има вместимост не по-малко от 50 литра вода(минимален размер 70/40/40,дължина,ширина,височина,ориентировъчно 100 литра обем).
Съотношението суша-вода трябва да бъде: 20% към 80%,брега трябва да е такъв,че костенурката лесно да може да излиза на него,но да не може да излезе от терариума(височината от брега до края на терариума трябва да бъде повече от 20-30 см).Добре е терариума да бъде от нетоксична пластмаса.Стъклото също трябва да бъде подходящо за замърсяване,но такива терариуми са тежки.Ако се предполага,че аквариума ще се затваря,направете система за вентилация.

Сушата или островчето трябва да бъдат толкова големи,че всички животни да могат да се съберат на тях,да не бъде тясно,и силните да не избутват слабите във водата.
За 1-2 костенурки :дължината на аквариума трябва да бъде 7 пъти по-голяма от дължината на черупката на най-голямата костенурка,ширината примерно е на половината от дължината му.
За всяка допълнителна костенурка добавяме една десета от площта на дъното.Нивото на водата не трябва да превишава два пъти дължината на черупката на най-малката костенурка.

Водата трябва да бъде чиста и достатъчно топла в зависимост от нуждите на всеки вид костенурки.Умерено хлорираната водопроводна вода не е опасна за костенурките,водата се сменя според замърсяването,но не по-малко от веднъж в месеца.

Брега е необходим за повечето водни костенурки,но не се изисква за трионикса.Плотовете не са добър вариант,най-подходящ е наклонения красив груб бряг,преминаващ в хоризонтален бряг.Също така е добре да се използват големи камъни,корени,каменни плочи,клони,клони с неравни повърхности.На сушата костенурките се топлят,облъчват се с UV,лекуват се от бактерии и гъбички,които се образуват в гънките на кожата и черупката,за малките костенурки може да се използват плочки или пластмасови тераси.
Най-добрия вариант е плосък бряг,където костенурката ще съхне.

За осветление са необходими 2 лампи:

1. UV за получаване на вит.D3 за заздравяване на черупката.
2. Лампа от 20-40 вата за увеличаване на температурата в акватерариума.

Разстоянието между лампите и черупката на костенурката трябва да бъде 20-30 см,ако разстоянието до UV е по-малко или интензивността на излъчване е голяма,има опасност от помътняване на роговицата.
Лампата трябва да се разположи частично над сушата и частично над водата,но не над целия терариум,за да има тъмна хладна зона,също така да се осигури нагряване на въздуха до 28-30 С.Лампата трябва да гори 10-12 часа на ден,вместо лампа за отопление може да се използват керамични нагреватели,които при попадане във водата не гърмят.

Може да се използват биологични филтри или falshdno,изберете обикновен филтър с гъба,позволяващ да се постави на страната,но за обем 2 пъти по-голям за по-добро пречистване на водата.Филтъра се чисти според замърсяването си,но без сапун,прах и др.химия,повечето стопани на червенобузи костенурки препоръчват филтър Fluval 403.
За да не се замърсява бързо водата,може да храните костенурката другаде и след това да я връщате обратно в терариума.Освен това,за да не позеленява водата може да използвате специални пречистващи средства против водорасли за аквариум,които се продават в зоомагазините.

Много лесен начин за поддържане на постоянна температура в аквариума е да използвате нагревател,който се потапя във вода.Такъв водонагревател напомня на дълга стъклена тръбичка,този вид нагреватели са много практични,за това се продават със вграден термостат,който позволява да се поддържа температура на едно ниво.Избира се нагревател : 1 л=1 вт.Температурата е съобразена с вида на костенурката.За да не могат костенурките да преместват нагревателя,затиснете го с големи камъни,за контролиране на температурата може на външната водна част на аквариума да поставите терморегулатор.

Обичайния интериор на терариума е малко количество грунд и слой вода 10-15 см.,всички предмети трябва да са безопасни за костенурките.
Избирайте не отровни растения,защото костенурката може да ги опита,поради тази причина не се препоръчва използването на пластмасови растения.
Камъните не трябва да бъдат с остри ъгли,за да не се нарани костенурката.

Грунда промийте и насипете на дебел слой,освен това не е зле да поставите минерален блок конвертор в аквариума,той ще неутрализира киселинността на водата,ще я прочиства и обогати с калций.Грунда е необходим само за отглеждане на костенурки с дълги нокти,това е фин пясък или малък гладък чакъл.За други видове не е необходим грунд,но ако използвате нека бъде голям чакъл.Не използвайте малък чакъл или кварцов пясък,защото костенурката може да го глътне,което да предизвика сериозни проблеми със здравето.

Така изглежда готовия терариум

http://cherepahi.ru/pix/trtl_care/terra ... rium02.jpg

Изображение

Борба с водораслите:
1. Махнете аквариума от места осветени от слънцето.
2. Може да използвате конкурентни растения.
3. Филтриране чрез пяна.
4. Използвайте чакъл в аквариума.
5. Използвайте UV стабилизатор (UV-C доза от 1 ват / секунда).

Зелените и кафяви водорасли не са опасни,за разлика от червените.

Алтернативни терариуми за сухоземни костенурки

Изображение Изображение

Изображение Изображение
Изображение

Алтернативни терариуми за водни костенурки

Изображение Изображение
Изображение

http://cherepahi.ru/terrarium-dlya-cher ... epaxi.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Акватерариум за сухоземни и водни костенурки

Мнениеот ИНА » Пет Сеп 25, 2009 5:05 pm

Страхотна информация :ajatki:
Аватар
ИНА
В пасажа
 
Мнения: 563
Регистриран на: Пет Авг 29, 2008 10:55 pm

Re: Акватерариум за сухоземни и водни костенурки

Мнениеот lidi2000 » Вто Юни 08, 2010 10:41 am

браво за текста.да знаете откъде мога да взема UV лампа от Варна? icon_dontknow
lidi2000
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Съб Юни 05, 2010 9:17 am

Re: Акватерариум за сухоземни и водни костенурки

Мнениеот valnata » Вто Юни 08, 2010 1:03 pm

lidi2000 написа:браво за текста.да знаете откъде мога да взема UV лампа от Варна? icon_dontknowПровери в petshop 1 на стадион Спартак. Ще ти дам и телефон ако ти е далеч да завъртиш една шайба.

0878 786-009 Милкана Иванова
Аватар
valnata
Пчела майка
 
Мнения: 2336
Регистриран на: Пет Юни 27, 2008 7:19 pm
Местоположение: Варна


Назад към Костенурки - Testudines