Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Витамините и микроелементите в живота на костенурките

Витамините и микроелементите в живота на костенурките

Мнениеот meri » Съб Сеп 26, 2009 5:05 pm

Микроелементите и тяхното влияние

Дефицит на йод и хипотиреоидизъм
Това е дефицит на функцията на щитовидната жлеза.
Причини-недостиг на йод в храната или хранене с голямо количество зеле.
Симптоми-летаргия,микседема
Лечение-добавяне на морски водорасли в храната.

Селен

В големи количества е отровен,а в малки е добър антиоксидант и има голяма роля в репродуктивната физиология,селена действа в комбинация с витамин С.

Цинк

Цинка е необходим за формирането и развитието на костите,също участва в развитието на половите органи и помага за мобилизирането на витамин А.Цинка е важен компонент,който участва в протеиновия синтез и въглехидратната обмяна,има важна роля в процеса за заздравяване на раните.

Хром

Хрома регулира въглехидратният обмен,поддържа нивото на захарта в кръвта,регулира отделянето на инсулина,недостига често завършва с хипоглекимия.

Молибден

Има важна роля в окислението на пурините до пикочната киселина.

Кобалт

Кобалта има участие в метаболизма на витамин В12 при всички тревопасни.Симптомите на дефицит са анемия с анорексия,забавен растеж,обща слабост и заболяване на червата.

Желязо

Това е съставен елемент на хемоглобина и участва в хематологичните процеси.Дефицита на желязо може да звърши с анемия.При тревопасните се среща рядко,защото зелените листа са богати на желязо.Голямо количество желязо се съдържа в черния дроб,магданоз,плодовете,зеленчуците.

Манган

Мангана участва в метаболизма на въглехидратите и протеините,той е много важен за нормалната дейност на щитовидната жлеза.Дефицита може да наруши формирането на костите при някой животни.

Недостиг на витамин С

Причини: хранене на костенурките с храна,която не съдържа витамин С.

Симптоми: хиповитаминоза С се проявява с много симптоми,освен това често стоматит и обща възприемчивост към бактериални инфекции.

Лечение: балансирана диета от пресни храни с добавка на цитрусови плодове.
В напреднал стадий трябва да се направи инжекция с витаминен комплкес.

Недостиг на витамин D3 и калций

Това е най-разпространената група заболявания при отглеждане на костенурки.

Рахита е специален случай на заболяването-дисбаланс на калций.Заболяванията от тази група може да преминат в различни форми,но във всеки случай това е свързано с една или друга степен на намаляване концентрацията на калций в костната тъкан.

Остеопения- това е общо понятие,означаващо ненормално ниска маса костна тъкан.Различават се три вида:
- остеопороза (едновременна загуба на органична матрица и минерални вещества)
- остеомиелация (недостатъчна минерализация на костна тъкан)
- фиброзно-кистозен остеит ( повишена резорбация на основното вещество на костите и неговото заместване с фиброзна тъкан).

Обикновено черупката на костенурката трябва да бъде гладка,без гърбици и спадове,например с еднакъв цвят,куполообразни за сухоземни и продълговато рационализирани при водните.

Причини: при хранене на костенурките с фуражни смеси,не обогатени на калций и витамин D3,също при липса на естествено или изкуствено ултравиолетово облъчване при всички костенурки(млади и възрастни) се развива извличане на калция от организма.Някой храни също способстват извличането на калция от организма.

Симптоми:

Млади водни костенурки- черупката става мека и някак тясна за костенурката,крайните щитчета на върха загиват при растежа,може да се изкривят.При младите костенурки черупката трябва да се втвърди към края на първата година.
Млади сухоземни костенурки: пирамидален растеж на черупката и изкривяване на крайниците.

Възрастни костенурки: повреда в задната трета от черупката,която не издържа налягането на тазовите мускули.Цялата черупка става по-светла и плоска.Костните щитчета в областта на моста между черупката и нагръдника се разраства и разстоянието между горните и долните черупки се увеличава,черупката може да бъде мека при палпация.Черупката може неконтролируемо да се разрастне и костенурката да се превърне в нещо като сферична форма.

Старите костенурки: черупката обикновено не е мека,но силно изсветлява и напомня пластмаса.Костенурката все едно е "празна" вътре.Общото тегло може да бъде в норма във връзка с развитието на отока в кухината на тялото.

Освен това се наблюдават: спонтанни фрактури на крайниците,кървене,загуба на клоаката,костенурката не може да повдигне тялото си при ходене и да плува,нагръдника докосва земята,костенурката се движи само на предните крака-защото чувства слабост или има пареза на задните,водните костенурки не са способни да излязат на своя "сал"и ако в терариума не е построен плосък бряг,може да се удави,клюна по-скоро напомня на патешки.В последния стадий може да настъпи смърт от дифузна хеморагия,остра сърдечна недостатъчност и белодробен оток.
Когато калция в храната е нормален,а фософора е в излишък,може да се развие оток и натрупване на течности под черупката,но липсва кръвотечение.Подобни симптоми може да предизвикат много други заболявания,за това костенурката трябва да се прегледа от лекар,който да направи анализ и да определи количеството калций и фосфор в организма.

При остеопения е възможна пареза или слабост на задните крайници,нарушение на флотацията и повръщане на слуз от стомаха,т.е.симптоматиката да имитира пневмония.Възможни са проблеми с дишането(то е хрипливо и тежко),кожата е лепкава,в гънките на кожата има жълти лепкави люспи.

Лечение:
При оглед на рахитична черупка трябва повишено внимание-възможни са фрактури на костите и деформация на меките органи.Падането на такива костенурки даже от малки височини е свързано със сериозни травми.Всяка диагноза "рахит" трябва да бъде поставена от лекар.Омекването на черупката може да бъде свързано с бъбречна недостатъчност, хиперпаратиреоидизъм,елементарна остеодистрофия,класически "рахит" и др.

1. Рахит 1-2 стадии(крайниците са нормални,липсват системни сиптоми:кръвотечение,оток пареза).

- Поставя се инжекция Калциев глюконат на всеки 24 или 48 часа в зависимост от степента на рахита в продължение на 2-14 дни.

- Ако костенурката яде самостоятелно,1-2 в седмицата поставяйте в храната или давайте добавка на калций.

- Костенурката трябва активно да се облъчва,всеки ден по 10-12 часа.

- Коригирайте храната,добавяйте повече продукти съдържащи калций.

Лечението продължава 2-8 седмици.

2. Рахит 3-4 стадий (отбелязва се пареза на крайниците и червата,спонтанни фрактури и кръвотечение,анорексия,летаргия и недостиг на въздух).

- Лечението се назначава и провежда от лекар,то отнема най-малко 2-3 месеца.През първата година трябва да следите за диетата и ако е възможно за биохимичните показатели на кръвта.

Недостиг на витамин А

Витамин А в организма на животните отговаря за нормалния ръст и състояние на епителната тъкан.При недостиг на вит.А в храната се развива десквамация на епитела,особено кожата,стомашно-чревни и респираторни,конюктивити,бъбречни тубули(нарушение на изтичането на урина в бъбреците),каналите на някой жлези,протича бързо усложнение на вторични бактериални инфекции и запушване на тънки канали и кухини,силен растеж на рогово вещество(хиперкератоза),което предизвиква разширяване на клюна,ноктите и пирамидален растеж на черупката при сухоземните видове.
При бременни дефицит на вит.А може да предизвика нарушение в развитието на ембриона,включително анофталмия.
Костенурките трябва постоянно да получават малки дози витамини,по-добре под формата на провитамини,а не изкуствени витаминни добавки."Излишния" витамин А,който не е активиран в организма е токсичен и предизвиква цял комплекс разстройства.

Симптоми: десквамация на кожата,на големите щитове на главата и краката,отцепване на роговицата на щитовете,особено гранични,на черупката и нагръдника,блефароконюктивит,некротичен стоматит,загуба на органи на клоаката,разрастване на рогова тъкан,характерен "папагалски" клюн.Често авитаминоза А прилича на бактериално заболяване.Възможна е хрема,като неспецифични симптоми обикновено е отказ от храна,изтощение,летаргия.

Лечение: за профилактика редовно давайте витамин А с храната,по-точно настъргани моркови,листа от глухарче,водно-говеждо,черен дроб.За сухоземните костенурки обезателно витаминни добавки.
В случаи на силна хиповитаминоза А трябва обезателно да се направи инжекция само от вит.А,или витаминен комлекс.

Не трябва да се капят мастни препарати в устата на костенурката,това може да доведе до предозиране на вит.А и смърт на костенурката.
Обикновено симптомите на заболяването даже при тежки форми изчезват в продължние на 2-6 седмици.Ако в продължение на 2 седмици не се забелязва подобрение,трябва да се назначат антибактериални препарати.
Ако костенурката е много малка и поставянето на инжекция е сложно,може да се ограничите до поставяне на витаминни препарати в очите,но това се прави веднъж на две седмици и не се превишава дозата на вит.А за костенурки.

Съпътстващи заболявания(блефарит,блефароконюктивит,дерматит,ринит и др.),лекува се отделно.По време на лечението и изобщо,костенурката трябва да се отглежда в подходящи условия с лампа и температура,необходима за дадения вид.

Недостиг на витамин В

Причини: често от хиповитаминоза В страдат водните костенурки,ако се хранят с размразена риба без термична обработка,съдържа тиаминази-ферменти,разлагащи витамините от група В,по-точно В1.Това не значи,че костенурките не трябва да се хранят със сурова риба.Необходимо е малко да се разнообрази храната.Вит.В6 и В12 се синтезират в чревната флора,ето защо по някаква причина се засяга флората на дебелото черво,може да предизвика хиповитаминоза.

Симптоми:
Атаксия, мускулен тремор, временна слепота, брадикардия, както и по-бавен растеж, анорексия, диария и дерматит, парализа на задните крайници, анемия. Един типичен симптом за костенурките е спазъм на дъвкателната мускулатура (тетанус). В този случай устата на животното е практически невъзможно да се отвори.

Лечение:
- използва се В комплекс,дозата се определя В12-50мг/кг тегло,седмично се поставя 1 инжекция,пълния курс е 3-4 седмици.
Повечето витаминно-минерлни добавки съдържат в състава си йод,в допълнение към редовните диета на такова хранене проблема обикновено е ограничен.
- в остри случаи може да се назначи тироксин орално,дозата трябва стриктно да се спазва и да не се предозира йода.

Недостиг на витамин Е

Причини: това заболяване не се среща при сухоземните костенурки,въпреки това при водните видове,които се хранят с тлъста морска риба и рибено масло,стеатита е обичаен,особено при млади животни,защото от окисляването и полимеризацията на мазнини се образува цероид.

Симптоми: отказ от храна и образуване на болезнени мехурчета в подкожната тъкан,в бъдеще може да се развият отоци,затлъстяване,нарушение на координацията и пареза на задните крайници-симптоми,отчасти напомнящи на чернодробно-бъбречна патология.Костенурката започва да се движи странно,в аквариума и водата може да има мазни остатъци.

Лечение:

- витамин Е във формата на инжекция или орално,пълен курс 2-3 седмици,профилактично: 50 МЕ /кг на 3 месеца.
- при наличие на комплексен препарат,съдържащ селен е достатъчна една инжекция,при предозиране на препарата лечението е както при отравяне със селен.
- при развитие на неврологични симтоми и отоци-вит.от групата В
- корекция на храната:премахнете тлъстата риба и други храни с повишено съдържание на мазнини.

Излишък на витамин А,D3

"Излишния" витамин А при костенурките не се усвоява и "резервен"запас няма.Неговия излишък води до хипервитаминоза,която се проявява остро (в продължение на 1-2 седмици)и е значително по-опасно от хиповитаминозата.
При хипервитаминоза А отказват бъбреците и бързо се развива бъбречна недостатъчност.При ненавременно лечение оживяват само около 5% от костенурките.

Причини: хипервитаминоза А се развива при многократно инжектиране на витамини в дози(15-20)000 МЕ/кг. Добавяне на витамини в храната в големи дози също води до хипервитаминоза.Излишната храна,богата на провитамин А не предизвиква хипервитаминоза,но прехранването с черен дроб при водните костенурки също може да доведе до развитие на заболяването.
Водоразтворимия витамин А се натрупва в черния дроб и предизвиква увреда на кожата.

Симптоми: образуват се неопределени мехурчета под кожата,за това стария епидермис се лющи,отварят се лепкави,сълзящи,зачервени участъци дерма,а понякога и мускулен слой,подуват се клепачите.В началото започва лющене на епидермиса в областта на шията и клоаката,по-късно повърхността се разширява по цялата повърхност на тялото.Кожата на костенурката мирише на вит.А,след това се развиват симптоми на токсична дистрофия на черния дроб:оток,жълтеница,мазни изпражнения и пареза на задни крайници.

Лечение

- назначават се топли бани,ако е необходимо,антибиотици от пеницилиновата група
- gemodez epitselomicheski по 10-20мл/кг два пъти на ден ,първите 3-4 дни два пъти на ден,след това инжекциите продължават веднъж в седмицата до изчезване на симптомите на интоксикация.
- сълзящите участъци на кожата след банята трябва да се обработят със подсушаващи агенти,след това с бактерицидни мехлеми.
- за протекция на черния дроб се назначава витамин В комплекс,в лечебни дози всеки 2 седмици,поставят се само 2-3 инжекции.
Пълното оздравяване може да отнеме 4-6 месеца.
Може да мажете кожата и клепачите с хидрокортизонови мехлеми,за да намалите сърбежа и ускорите епитализацията.

Предозирането с витамин D3 води до отлагане на калция в съдовете и различни участъци на червата,главно за минерализация на лигавицата на тънкото черво и пикочния мехур.При костенурките се наблюдава летаргия и анорексия,също минерализация на тънкото черво и калциеви отлагания на гладките стени на мускулите на стомаха,в артериите и бъбреците.

http://www.cherepahi.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Витамините и микроелементите в живота на костенурките

Мнениеот meri » Вто Юни 21, 2011 1:25 pm

Витамини и калций за костенурките

В природата костенурките с храната получават необходимите им витамини и калций.В домашни условия трябва да се добавят изкуствено.Костенурките трябва да получават пълен комплекс витамини(А,Д3,Е)и минерали(калций,и малко фосфор) иначе възниква цял комплекс от заболявания,което може да стане причина за смърт.

Естествена добавка и витамини

Храната на костенурката трябва да бъде разнообразна и близка до естествената.
Сухоземните костенурки трябва да получават настъргани моркови,глухарчета,креда или сепия.
Водните костенурки - веднъж в седмицата говежд черен дроб,риба,скариди с черупките,охлюви ампулария,новородени или малки мишки,жабчета,малки рибки цели, риба с малки кости.

Калция не се усвоява без ултравиолетово облъчване, за това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да има лампа или аналог.

Изкуствена добавка:витамини

Сухоземните костенурки освен разнообразна храна трябва да получават и витаминизирана.
Ако водните костенурки получават витамини от естествени източници,допълнителна витаминизирана храна не е необходима,ако животното не се е разболяло.

Витамините се дават на костенурките само във вид на прах, не на таблетки или маслени капки.
Дават се не повече от веднъж в седмицата.Праха се посипва на храната,с която след това се храни костенурката от купа или с пинсета.
Дозировката зависи от вида витамин и теглото на костенурката.Не трябва да давате на костенурката витамините веднага в устата- лесно е да сбърката дозата и костенурката да умре от хипервитаминоза.Черупката също не трбва да се маже с витамини.

Опасни са високи дози витамин А,Д3,селен,В12;
Не са опасни В1,В6;
Е,Д2 (ергокалциферол) - отровни.

Костенурките имат нужда само от вит.А,Д3,които се дават в пропорция А:ДД3:Е- 100:10:1 веднъж на 1-2 седмици.Средните дози витамин А -200 000 МЕ/кг хранителна смес(а не теглото на костенурката.За вит.В12- 50- 100 мг/кг смес.
Можете да ги закупите в зоомагазините.

Изкуствена добавка на калций

Сухоземните костенурки задължително трябва да получават калций с храната.
Ако водните костенурки получават калций от естествени източници,не давайте калций,освен ако животното не се разболее.
Поставете в акваруима минерален блок във формата на костенурка или сепийна кост.Препоръчва се да поставите сепийна кост и в терариума на сухоземната костенурка.Някой костенурки го гризат,повечето-не.

Калция се дава с храната във вид на прах.Веществата,съдържащи калций се привеждат до прахообразно състояние и се дават веднъж в седмицата с храната.
Предозиране рядко се случва,но стандратната пропорция е: 100 мг калций на 1 кг тегло или 1 гр. на 15-20 см костенурка.Важно е в добавката да се съдържа фосфор не повече от 1%,а още по-добре без фосфор.

В никакъв случай не давайте на костенурката морски миди,те са много твърди и остри.Можете да ги давате само във вид на прах.

http://cherepahi.ru/kormlenie-cherepax/ ... repax.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Витамините и микроелементите в живота на костенурките

Мнениеот meri » Пет Май 20, 2016 4:01 pm

Витамини за сухоземни костенурки

Витамините за сухоземни костенурки трябва да бъдат разнообразни. За нормалното функциониране на целия организъм на сухоземните костенурки е необходимо голямо количество елементи. Оптимално за тях ще бъде получаването на витамини от храната. Вит. А спомага за укрепване на зрението и помага за общото развитие на костенурките. Като източник на калций много хора използват черупки и черупки от яйца, но категорично е забранено да го правите. Ако искате костенурката да получава допълнително калций, поставете в терариума парче тебешир или сепия. Не карайте костенурката да яде тези предмети- при недостиг на калций животното самостоятелно ще започне употребата на тебешира или сепията.

За пълноценното получаване на витамини не достига дори разнообразното хранене. За това за сухоземната костенурка е актуално закупуването на различните витаминни комплекси, попълващи недостига на важните микроелементи.

Витамини за водни костенурки

Ако не знаете каква храна да изберете за получаване на витамини, актуално ще бъде разнообразната диета. По принцип, всички витамини за червенобузите костенурки се съдържат в храната, рядко е необходимо употребата на специализираните витаминни комплекси. Източник на вит.А за водните костенурки могат да бъдат говежд черен дроб и риба, при която не са премахнати вътрешностите.
Водните костенурки могат да получават калций, ако в тяхната диета присъстват новородени или млади мишки, скариди, охлюви, риба с кости, малки жаби. Също така като допълнителен източник на калций се използва сепия, смлян тебешир или специалните калциеви блокчета. На костенурки, живеещи във вода, се разрешава да давате яйчена черупка, но в малки количества, предварително калцинирана(можете да я сварите).

Прием на специализирани витаминни комплекси

При покупка на витамини за сухоземна костенурка трябва да купувате само тези препарати, които се продават във вид на прах. Добавките във вид на капки много лесно се предозират- така ще навредите на костенурката. Също така от предозиране са застрашени костенурките, на които добавят витамините направо в устата- това не трябва да правите. Прах или спрей трябва да се поставя на храната, която яде костенурката. Дозировката е показана на опаковката, тя зависи от теглото.

При по-голяма част от водните костенурки витамини не са нужни, но ако е възникнала необходимост от добавянето им, е приемливо използването на прах. В препарата се напоява парче храна, което впоследствие се дава с пинсета на костенурката.

С какво е опасно предозирането?

Не трябва да давате повече витамини, отколкото са необходими на организма на костенурката. Те фактически с нуждаят само от калций, вит.Д, Вит.А. Предозирането на вит.А И Д3 е опасно за костенурката. Д2 изобщо е отровен за влечугите. Смъртоносно опасни елемент при предозиране могат да станата А, Д3,В12. Също така не се препоръчва да давате селен в големи дози. За костенурките не са опасни големите дози вит. В1, В6, Е. Препоръчва се да добавяте в храната витаминните комплекси не по-често от веднъж в седмицата.

При избиране на препарата трябва да имате предвид препоръките по приложение и неговото състояние- прах или капки. Трябва да знаете кой препарат не е опасен за костенурката.
Витамините са полезни само в оптимални дози.


http://turtle-home.net/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10378
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Костенурки - Testudines

cron