Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Първа помощ за вашата котка

Първа помощ за вашата котка

Мнениеот meri » Чет Юни 05, 2008 2:45 pm

ПЪРВА ПОМОЩ ЗА ВАШАТА КОТКА
Автор д-р Иван Иванов - Директор на Софийския Зоопарк
НАЙ-ЧЕСТИТЕ СПЕШНИ СЛУЧАИ
в живота на любимеца ви са:Пътно произшествие:
Симптоми Котките, участвували в инцидента, невинаги показват външни признаци на нараняване. Кожата им е много здрава и може да остане неповредена въпреки тежките вътрешни увреждания. Котките, намерени мъртви без очевидна причина, обикновено умират от вътрешни наранявания, получени при произшествия.
Необходими действия Наранената котка трябва да бъде вдигната и поставена в подходящо сандъче. Счупените крайници трябва да бъдат поддържани доколкото е възможно в естествено положение, а всички външни рани да бъдат защитени от замърсяване по време на пътуването до лекаря. Опитвайте се да поддържате въздушния път чист чрез държане на устата отворена, езикът изтеглен напред и отстраняване на всякакви течности.

Ухапвания:
Симптоми Домашните котки често биват хапани от други котки. Ухапванията са по-често малки прободни рани, отколкото разкъсвания на кожата.
Необходими действия Внезапно окуцяване или подуване на крайник, или коренът на опашката често се причиняват от ухапване. Прободните рани не се затварят лесно и обикновено е наложително лечение с антибиотици. Те трябва да се дават само от професионалист. Ако не се третира своевременно, може да се развие абсцес. Дръжте котката в затъмнена, тиха стая до преглеждането й от ветеринар. НИКОГА не давайте на котките АСПИРИН!

Кост или остър предмет в гърлото или устата
Симптоми Котката демонстрира внезапен и екстремен дискомфорт, докосва с лапи устата си и може да кашля или се задушава. Една акутна инфекция на гърлото може да предизвика същите симптоми.
Необходими действия Отворете устата и вижте, дали е налице някакво чуждо тяло, което лесно би могло да се извади с пинцет. Не рискувайте да причините по-нататъшни увреждания. Не давайте храна, ако се наложи прилагане на обезболяващо. Свържете се с доктора веднага.

Отравяне
Симптоми Обикновено много явно изразено и драматично, със силна хипер-сензитивност към всички дразнители като звук, допир и светлина (отровата за голи охлюви е много опасна!).
Необходими действия Сложете животното в тиха, тъмна стая и се свържете с ветеринаря си за съвет. Ако е възможно, вземете проба от погълнатото и/или опаковката му, когато отивате при лекаря. NB: Отравянето е сравнително необичайно явление и всички симптоми могат да бъдат предизвикани от други фактори.

Абсцеси
Симптоми Абсцесът е инфектирано гнойно възпаление, често резултат от липса на лечение при ухапване. Понякога се наблюдава голяма твърда буца; обикновено абсцесът се забелязва едва тогава, когато се пръсне и предизвика големи, вонящи рани. Абсцесите често са около главата и върху корена на опашката.
Необходими действия Интактен абсцес трябва да бъде дрениран и почистен от вашия доктор. Той ще назначи подходящо лечение и ще ви обясни, как да поддържате раната чиста. Ветеринарното лечение е все още необходимо дори и след като абсцесът се е пръснал. Важното е раната да се държи отворена, докато се елиминира инфекцията. Изплакването на раната с топъл разтвор на солена вода често се отразява благоприятно.

Акутна диария
Симптоми Отпуснати или забавени движения. Котката е очевидно болна. Диарията при малките котенца може да е много опасна.
Необходими действия Отстранете всякаква храна и давайте само течности. Временно не давайте мляко. Ако диарията е силна или персистира повече от 12 часа, потърсете професионална помощ.


Инфлуенца, котешки вирус, ринотрахеит (FVR) и котешки калицивирус (FCV)
Симптоми При котките има силно инфекциозни вирусни заболявания. Пиковете са най-често през лятото. Първите симптоми са кихане, влажност или сълзене на очите и носа, понякога с профузна селивация.
Необходими действия Заболяванията са силно заразни, така че изолирайте котката си от други котки и я дръжте на сухо и топло. Тя обикновено ще продължи да яде, докато назалните проходи не се запушат. В днешно време незабавното лечение лекува успешно болшинството случаи. Не занасяте “грипозната” котка в претъпканата чакалня – оставете я навън в колата, ако е възможно, докато ви извикат за преглед. Особено важно е да й осигурите достатъчно течности, дори ако трябва да ги давате с лъжичка. Обърнете внимание, че е възможно ваксиниране против тези болести. Питайте ветеринаря си по този въпрос.

Котешки инфекциозен ентерит (FIE)
Симптоми Това е специфична вирусна инфекция, която често, но неизменно, се съпровожда с акутна диария. Малките котенца могат да умрат от нея преди собственикът да забележи, каквито и да било симптоми.
Необходими действия Тази болест лесно се предотвратява чрез ваксиниране и е толкова сериозна, че всички котки трябва да бъдат редовно ваксинирни още от малки. Лечението на заразени, неваксинирани котки трябва да бъде предприето много бързо, но може да остане все пак неуспешно. Профилактиката е за предпочитане пред лечението.

Ушни инфекции
Симптоми Котката тръска глава или чеше ухото си. При по-близък оглед в ухото/ушите могат да се намерят чужди вещества, които да имат неприятен мирис. Малки бели насекоми могат да изпълнят ухото и да предизвикат значително раздразване.
Необходими действия В очакване на същинското лечение, може да се постигне известно облекчение с наливане на топъл зехтин или медицински течен парафин в ушите. Лекичко извадете и отстранете размекнатите остатъци. Не мушкайте навътре в ухото и не използвайте никакви съдържащи спирт препарати.

Стоматит (възпалена устна кухина) и Гингивит (възпалени венци)
Симптоми Силно възпалена устна кухина, обикновено с налеп (тартар) по зъбите. Венците са зачервени и може да е налице улцерация. Котката яде и пие с неохота или го прави с наклонена на едната страна глава. Може да има един или повече разхлабени зъби.
Необходими действия Обикновено е необходимо зъбно лечение под упойка. То може да се съпровожда с лечение на инфекцията на венците и устната кухина. При неотложни случаи като временна мярка изплакнете устата с топъл много разреден солев разтвор.

Транспортиране на котката до ветеринарния лекар
Не винаги е възможно докторът да дойде и прегледа котката ви, а в действителност често е много по-добре вие да я заведете на лекар, където е налице специализирано оборудване за спешни случаи. Ако съществува вероятност на котката да се дава анестетик, например при отваряне на абсцес или рентгенов преглед, не й давайте нищо да пие или яде. Важно е да се намери подходящ контейнер за транспортиране на котката. Ако нямате истински кош за котки, здрав картонен кашон, като тези използвани за бутилки вино или друг алкохол, е добър заместител. Прорежете или продупчете малки дупки за вентилация и вържете здраво кашона с въже или лепенки. Не правете обичайната грешка да изпълвате половината от кашона с възглавничка, тъй като така ще се получи неподходящо помещение за вашата котка. Подложка от малко вестници или стара вълнена дреха са идеални за целта. Вдигнете болното животно, като го поддържате здраво отдолу, давайки опора на главата. Ако котката е много зла, най-добрият начин е да хвърлите дебело старо палто или одеало върху нея. Завийте ъглите напред и под животното и вдигнете целия вързоп. Сложете го в кашона, като внимавате да не задушите пациента. Обадете се на лекаря, че сте напът към него с необходимост от спешна помощ.

http://www.bulgar-bg.com/zoomaniac/inde ... mitstart=0
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки