Два пъти ми се случи за едно седмица на 2 от гупите ми в аквариума опашките им да са изядени до основата. Каква е причината? Аквариума е 54 л. и в него има 4 гупи, 2 неона, 3 златни рибки, 4 данио, едно сомче и един голям охлюв. h2o сменям изцяло веднъж в месеца, а на 8-10 дни - 1/2 от обема. За избистряне добавям метиленово синьо. Храня ги с изсушени дафнии и изсушена растителна храна.Имах и периоди на агресия между рибоците дори между един и същи вид!
in4eto написа:Първата голяма грешка е ,че принцеси се гледат само с принцеси.Защо ли?Най - елементарната причина начина на отглеждане и температурата на водата.Защо сменяте изцяло водата в месеца?Сменяйте всяка седмица 20% и всичко ще е наред.А това метиленово синьо
за пръв път чувам,че служи за избистряне на водата.
Няма да споря с теб за тва метиленово синьо както и не опашките ами и гупите могат да започнат да ти изчезват.Също така 24 градуса е топличко за принцесите,а за останалите рибоци хладничко.Ти си знаеш аз ти казах моето мнение.Златните рибки са от най-големия вид и съжителстваха с гупите 3-4 месеца без проблеми. Отглеждам ги при 23-24 градуса поне от година. Метиленовото синьо го копувам от зоомагазин в Ямбол и според предприсанието на флакона и продавач-консултантката за профилактика и избистряне на водата се слагат по 1 капка на 3 л. вода. Месец преди инцидентите с гупите в аквариума ми миролюбиви риби ставаха агресивни. Например молинезии и хелери ми изядоха бетата, музаечния макропод и неончета. На едно от сомчетата ми (албиносче) беше изядено коримчито и част от главата. Сега съм отделила хелерите и молинезийте в друг аквариум и зацари мир и спокойствие, но ...до миналата седмица. И още един въпрос: Възможно ли е на гупата да й израсте опашка (другата изчезна безследно след като живя едно денонощие без опашка.
Рибчо написа:впрочем и аз ползавам метиленово синьо но то не е за почистване а за болни рибки или профилактично а и обива зелената гадост която се получава от лампата
Ако обичаш по полека с интригите,нестига ,че ви се казва кое как е ами и интриги въртите.Не мога да разбера защо искате съвети като не ги приематерадвам се,че ме защитихте.инчето ме караше да се чувствам ако не глупачка,то пълна невежа.а аз не исках да се доказвам като добър акварист-просто исках съвет.браво на ямболии!отново докаваме,че сме човечни.Благодаря!
Зелената гадост се нарича алги.Каква ви е лампата,че от нея се появяват алги?впрочем и аз ползавам метиленово синьо но то не е за почистване а за болни рибки или профилактично а и обива зелената гадост която се получава от лампата
Рибчо написа:Първо мисля че и двете имате право в някой отношения и второ не съм на ничия страна и не участвам в интриги голям проблем стана този въпрос просто явно някоя риба се закача с гупите не се карайте зара ди това МИР![]()
zoomaniak написа:madamfifi - какво Ви липсва като знания според вас...
madamfifi написа:в него има:
- 4 гупи (битопа им е общ - нямат супер спецификации)
- 2 неона - (не ги събирайте с изброените от вас риби - имат специфичен биотоп)
- 3 златни рибки (не може да ги отглеждате с изброените от вас риби - биотопа им е нормален)
- 4 данио (може с гупите и неоните и сома - биотопа им е нормален)
- едно сомче - (кой вид е!!! - те са сложни риби за вас)
- един голям охлюв (биотопа на никоя риба не е от значение за него)
zoomaniak написа:madamfifi - интересува ли ви да споделя с вас една интересна философия на тема БИОТОП....защото малко тази фраза сред акваристите остава неразбрана...а всеки иска да се съобразява с нея и става голяма каша (според мен де).
Биотопни аквариуми са тези, в които се отглеждат риби и растения от едно и също природно място на обитаване.
Представете си столитров аквариум, гъсто заселен с водни растения, с красив корен и кристално чиста вода. Ако вашия обем е още по-голям, толкова по-добре. По повърхността подобно на призрачни ладии плува малко стадо карнатели. На пясъчното дъно, приел неговата окраска, почива африканския херацидиум. С главите надолу чифт хилодуси непрекъснато търсят нещо по дъното. С точно обратна стойка плуват група екуеси. Чифт копела се завърта във вихрена спирала и се устремява към покривното стъкло на аквариума, за да залепи там хайвера си. А после мъжкия дълго ще се върти под него и ще го пръска с плавници, докато ембриона оживее. Ако потопите ръка в аквариума, първи до нея ще доплуват сребристо – розовите рибки без очи – Astyanax mexicanus jordani. Макар и напълно слепи, със своята свръхчувствителна странична сензорна линия, те долавят всяка промяна в аквариума. Изведнъж сякаш невидима ръка разпилява шепа скъпоценни камъни – рубини, сапфири, изумруди, ахати. Около пуснатата ръка се суетят червени, сини, зелени и черни неони. Из аквариума заблестяват цветни огньове.
Тези няколко лирични реда едва ли могат да пресъздадат пред вас цялото богатство от цветове и форми на рибките от семейството* на харацините. Предизвикали истински бум в световната акваристика в края на 60-те и началото на 70-те години, днес те са отстъпили лидерството си на едрите сомове, африканските цихлиди и тропическите коралови риби. Но независимо от модните тенденции те продължават да бъдат ограждани с любов и внимание от страна на много акваристи. Това, което ги прави толкова желани са техните малки размери (до 6см.), ярките и същевременно приглушено нежни цветове, невзискателност към храната, миролюбивост, не повреждат водните растения (изключение правят някои растителноядни видове като дистиходус (Distichodus), метинис (Metynnis), каудовитатус(Hemigrammus caudovittatus) и др.), запазват кристално чиста водата. Разбира се, те имат още много “екстри”, с които привличат любителите.
Искам да изведа някои правила при отглеждане на харацини :
- растителноядните видове се отглеждат в аквариуми с изкуствени растения (дистиходуси, метиниси, каудовитатуси, паку – Myleous pacu и др.)
- хищните видове трябва да бъдат самои в аквариум (пирани (Serrasalmus), мечарот (Boulengerella, Ctenolucious),фаго (Phago) и др.)
- Удачно е по-дребните видове риби да бъдат събрани в един аквариум – неони (Paracheirodon, Cheirodon), наностомуси (Nannostomus), грацилис (Hemigrammus gracilis), фантоми (Megalamphodus), акселродия (Axelrodia) и др.
- Едрите харацини, като аностомуси (Anostomus), лепориноси (Leporinus), абрамитеси (Abramites), дистиходуси имат нужда от укрития (широки тръби, изкуствени укрития от камъни, пещери и прочие).
Наиминованието на този аквариум е малко подвеждащо , защото всеки аквариум е биотоп. Това означава, че в този аквариум ще съжителстват рибки и растения от един и същ географски регион и може би водоем
zoomaniak написа:Освен живите растения и рибите....всичко друго е МНОГО ДОБРЕ ИЗРАБОТЕНА имитация
родиха ми се малки рибчета-молинезии.В отделен аквариум са.Бихте ли ме посъветвали с какво да ги храня,при каква температура да ги отглеждам,нацяло ли да сменя водата в аквариума или частично и кога мога да ги пусна в общия аквариум?
За втори път имам бебе-рибки в аквариума,но за съжаление първия път бяха изядени от собствената си майка,която не отделих,разчитайки на майчинското и чувство.