Страница 1 от 1

Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 25, 2009 8:27 am
от sOuLsKaTeR
Имам от онези кръглите аквариуми и в него си имам една бетичка.До сега и сменях цялата вода през седмица и нещо иначе само доливах и водата беше кристална.Последния път във водата забелязах че плуват нещо като прозрачна ципа а водата миришеше на развалени яйца - не беше сменяна от 4-5 дена.Оставих всичко в калиев перманганат миризмата изчезна и след точно два дена пак се появи същата ципа и същата миризма.. Вече два пъти така.От какво се получава това ....

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Пет Сеп 25, 2009 1:39 pm
от valnata
Цялата вода не се сменя. Сменя се част от водата веднъж седмично. Имаш ли филтър в аквариума? Колко литра е аквариума? Ципата се получава ако горният слой на водата не се движи. Вземи си филтър ако нямаш, или ареатор с гъба която да събира боклуците и раздвижва водата. Недей сменя водата на цяло, защото ще имаш все повече проблеми. :ad: Миризмата може да се получи ако храниш с чернодробна храна, която остава по дъното и загнива.

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Вто Ное 17, 2009 7:07 am
от liafilia
Аз имам подобен проблем с моя аквариум. Преди 1 седмица го изчистих целия (смених водата и изтърках стените с гъба, купих нови камъчета, нови растения, нова гъбка с филтър и рибки.) След като го наредих изчаках 2 дена да престои водата и сложих рибките (3 скаларии) . На следващата седмица водата и камъчетата започнаха да зеленясват, а растениятя да изгниват. Купих препрат, следвах внимателно оказанията, но пак нищо. Аквариума е близо до прозореца, но няма пряка слънчева светлина. Ако трябва пак ще го изчистя, но незнам дали има смисъл, щом след 2-3 дена пак ще зеленяса. Предварително благодаря

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Вто Ное 17, 2009 9:13 am
от joro_76
проблема не е от чистенето а от светлината сигурно не е в необходимите норми дай повече информация може тогава да успеем да помогнем

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 9:22 am
от kozl
Въпреки, че бетата е лабиринтова и въздух не и трябва - пусни въздух в аквариума. Това ще разруши ципата, ще създаде благоприятна среда за развитие на микроорганизмите и ще се получи биологическо пречистване.
Ципата се получава от умрели микроорганизми, най-вероятно поради липса на кислород. [smile3537.gif]

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 9:32 am
от kozl
liafilia написа:Аз имам подобен проблем с моя аквариум. Преди 1 седмица го изчистих целия (смених водата и изтърках стените с гъба, купих нови камъчета, нови растения, нова гъбка с филтър и рибки.)

Е така не се прави. Водата в аквариума не се сменя цялата. Авариума зеленясва на много светло, но за някои риби (гупи) тези водорасли са храна, докато брадата май няма риба, която да я хапва. Тези водорасли, които покриват всичко по аквариума - стъкла, камъни и водните растения се развиват особено бързо на силна светлина. Затъмни аквариума, не пускай допълнителна светлина. Когато тези синьо-зелени водорасли полепнат по водните растения, някои от тях загиват, вземи си криптокорина тя е издръжлива. но все пак е грозно в аквариума. синьозелените водорасли лесно се свалят от стъклото с бръснарско ножче или сега има изтривалки с магнит. Има и разни химикали срещу такива водорасли, но аз не съм ползвал.

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Съб Ное 21, 2009 11:23 am
от valnata
Пускането на въздух с помпичка е излишно. Като пуснеш въздух няма да получиш никаква биологична филтрация. Вземи си филтър, и пълнежи за биологична филтрация. Въпросните помпички които пускат балончета са излишни, освен ако не те кефят мехурчетата. Не трябва да е на слънчева светлина. Ако е близо до прозорец през деня го покривай с нещо. Вода сменяй всяка седмица по 20-30%. Хубаво е да имаш някакви естествени растения. Редовната смяна на вода, сифониране на дъното, и умереното осветление са единственият начин да се спасиш от водораслите. Збравих да добавя храненето. Не храни с чернодробна храна. Храни рибите веднъж на ден и по малко. :az:

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 10:08 am
от kozl
[dontuu.gif] Основния принцип в биологичното пречистване е да се създаде благоприятна среда за развитие на микроорганизми, които премахват вредните бактерии и разграждат органичните съединения. В пречиствателните станции за отпадни битови води биологичното пречистване се състои в интензивно подаване на кислород и разбъркване на флуида.
Е то на Вальо акварума е кръгъл и вероятно няколко литра. Къде да инсталира филтъра или да си вземе още един съд за филтъра. Пък ако филтъра е по-мощен в тоя кръгъл аквариум ще се заформи истински водовъртеж. :bu:
Добрият дифузьор за въздух е този, който изпуска възможно най-малки и най-много на брой мехурчета. Работят с по-високо налагане и не всички микрокомпрeсори могат да ги захранват.
icon_wavey

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 11:10 am
от valnata
Да в неговият случай се слага гъба която играе ролята на филтър и в нея се развиват полезни бактерии. Но само ако пуска въздух изобщо никаква филтрация не създава. И няма нужда да има мехурчета. Водата се обогатява с кислород чрез движението на повърхноста. От тези балончета ефекта е никакъв, и разтвореното количество кислород е доста по-малко. На мен ми харесват въпросните мехурчета, но не разчитам на тях за биологичната филтрация. :ag:

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Вто Фев 02, 2010 2:23 pm
от Рибчо
valnata написа: И няма нужда да има мехурчета.

Аз имам една книжка с експерименти (не ме взимайте за загубенячка) и там пище за водата. По-точно за "кожата на водата". От там разбрах, че е нужно нещо да движи водата. Не искам да споря с никой, но наистина е така.

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Вто Фев 02, 2010 4:27 pm
от valnata
Тя водата се движи и без да има балончета. Важното е да се движи горният слой за да се обогатява с кислород. А балончетата са излишни, или по-скоро са въпрос на вкус. :ad:

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Пон Фев 08, 2010 6:21 pm
от kozl
Водата поема газ (кислород, СО2, или...) на границата на контактния слой газ-вода. Всяко мехурче е сфера с контактен слой = площа на сферата. Многократно по-голяма площ се получава от микро-мехурчета сравнено с един голям мехур - за това разпръсквателите пускащи дребни мехурчета са по-ценни. Другия фактор е дебита - значи по-дребни мехурчета но без намаление на дебита на въздуха създават многократно по-голяма контактна площ.
Що се касае за филтри тип гъба с мехурчета много са ефикасни за малки аквариуми където един филтър с помпа би образувал вълнение 10 бала, което за много рибки е тормоз. Иначе филтъра с помпа е много по производителен , защото дебита му е многократно по-голям от "гъбата". :at:

Re: Проблем с водата

МнениеПубликувано на: Пон Фев 08, 2010 8:52 pm
от valnata
Кислорода който се получава от мехурчетата е в пъти по-малко. За движението на водата има флейти, които се монтират към филтъра. Така водата се задвижва по цялата пъвърхност и не прави течение, което да е тормоз за рибите. От пускането на мехурчета едно, че ефекта е малък а другото лошо нещо е, че се намалява дебита на филтъра на половина. :ab: Колко по-голяма площ осигуряват малките мехурчета? Може ли да се сравни с един филтър с приличен дебит, който движи цялата повърхност? :ag: А това за голямото течение и вредата му зависи от вида риби които гледаме. Някои искат много силно течение а други по-слабо. За вторият тип има измислени флейти. Аератора и стените за въздух са за кеф и въпрос на вкус. :ab: А за въпросната ципа или "кожа" която е спомената в по-горният пост, тя се получава именно от тази липса на движение на горният слой вода. Един аератор с гъба не може да покрие голяма площ, и заради това понякога се получава това нещо. Както и един филтър 600л/ч пуснат да аерира водата не може да задвижи един аквариум с размери 100/50/50. Колкото и балони да пуска няма да стане. Ако обаче вземем един качествен канистър, и сложим флейтата да движи водата по цялата повърхност проблема ще се реши. И няма да има "кожа", и рибите няма да дишат на повърхността на водата. Без балончета ще са в отлично състояние. Аератор+гъба става за малки аквариуми до 30 литра. За по-голям обем е излишен според мен. :az: