Страница 1 от 1

Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2009 9:33 am
от 4o4incety
Най-важното за морското свинче е това какво то яде!

Морските свинчета похапват зеленчуци и плодове.От осебенна важност са и зърнените смески,продаващи се в зоомагазините.


icon_smiwle Зърнени смески
Семената осигуряват витамин Б,който е много важен,защото ако морското Ви свинче има недостиг на точно този витамин може да получи гърчове.По 1 с.л дневно е достатъчна това да не се случи.


icon_smiwle Свежа трева
Хубаво е морското свинче да хапва свежа трева.Най добре е да му наберете от тревни площи покрай,които не минават превозни средства и е чисто(тревата трябва да е прясна).Измийте я след това и я поднесете на вашият прасчо!


icon_smiwle Сено
Полезно е за тях да си похапват сено.Лесно се намира по зоомагазините в готов вид(изсушени и пакетирани).Не трябва да подценявате и възможността да изсушите трева,но само като следвате горе-посочените места,от които да я наберете.


icon_smiwle Плодове и зеленчуци
Давайте му свежи и добре измити плодове и зеленчуци.Те са дости важни за тях,защото те немогат да произвеждат вит.Ц,което е доста важно за имунната им система.Избягвайте тези плодове и зеленчуци,които са с повече нитрати и са със съмнителен произход.

Ето таблица,което ще разясни някои основни неща около храненето:
_______________________________________________________________________________
Плодове/зеленчуци (100г) - Вит.Ц (в мг)
Броколи - 113 мг
Ябълки - 11 мг
Карфиол - 75 мг
Морков - 5 мг
Чушка - 125 мг
Магданоз - 172 мг
Портокал - 50 мг
Домат - 25 мг
Маруля - 35 мг
Спанак - 25-50 мг
Краставица - 10
Зеле - 80


Автор:Списание: "Журнал"

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2009 10:26 am
от Nicoleta
Като става въпрос за нужните на морските свинчета витамини дневно, какво смятате за готовите хранителни добавки, които се слагат в храната или водатаим? Марките, на които се доверявате? Евентуално ветеринарни предписания? Трудно ми е да избера, защото не съм наясно колко е препоръчителният дневен прием на всеки витамин при свинчетата, така че да мога да преценя за съотношението на съставките и малко като идиот просто гледам изредените витамини, без да знам дали са достатъчно или пък не прекалявам с тях. hsuh

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2009 10:34 am
от zoomaniak
Nicoleta / като храниш с качествена храна. Премиум клас, за какво са ти добавки и т н....витаминно-минерално-солно камъче е достатъчно.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2009 10:34 am
от 4o4incety
Nicoleta написа:Като става въпрос за нужните на морските свинчета витамини дневно, какво смятате за готовите хранителни добавки, които се слагат в храната или водатаим? Марките, на които се доверявате? Евентуално ветеринарни предписания? Трудно ми е да избера, защото не съм наясно колко е препоръчителният дневен прием на всеки витамин при свинчетата, така че да мога да преценя за съотношението на съставките и малко като идиот просто гледам изредените витамини, без да знам дали са достатъчно или пък не прекалявам с тях. hsuh


Спред мен най-доброто е да му давате по 1 витамин на месец!Не е нужно,вместо да го тъпчите с хапчета,защо не пробвате с плодове и зеленчуци?Основната доза,която морското свинче трябва да приема,за да е здраво е 25 мг.В последната седмица на бремеността да е с 2,5 пъти повече,а по време на кърменето 4,5.Малките пък им трябва 3 пъти повече!По добре отидете на ветеринар,за да сте на 100% сигурни дали му трябва.
Аз давах на моя по по 1 ето такъв витамин:http://bg-pet.com/Rodent/Vits/salad.htm на 2 седмициЯСпоред мен наистина са доста излишни витамините ако храните свинчето пълноценно!Не всичко,което продават по зоомагазините е качествено и нужно!

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2009 5:15 pm
от Nicoleta
Знам, че не е добра идея да се купува всичко от зоомагазина на общ принцип. Обаче свинчето ни - на 1 година - си е жива научна находка за родентолозидте - има хронична вирусна пневмония, прекара менингито-енцефалит, тече му кръв от носа и има язва в оченцето. Така си беше още когато го взех като бебе от един скапан зоомагазин, където искаха да го хвърлят... Както и да е, към момента оцелява доста сносно, макар че изглежда като ветеран от войната или пират заради проблемното оченце. Според тримата ветеринари, при които го консултирах, проблемът е вирусен. Мислех си, че ако с нещо - витамини примерно, му подсиля имунната система, поне ще държим инфекцията под контрол, макар да знам, че няма да се излекува. А иначе високията клас храна - подразбира се, директно си я внасяме от Белгия по предписание на постоянния ни лекар. Това цялото дълго нещо беше, за да обясня че малко витамини освен тези в храната може би няма да са излишни. Благодаря за предложенията, които дадохте!

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2009 5:17 pm
от zoomaniak
директно си я внасяме от Белгия по предписание на постоянния ни лекар


Коя марка :ab: е.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2009 5:52 pm
от Glas
На морските свинчета винаги се добавя вит С. Ако има вирусна инфекция е още по-полезно редовно да му добавяш. Предполагам знаеш, че както хората, така и морските свинчета не произвеждат витамин С. За да си набавя витамина от храната трябва всеки ден да яде пресни зеленчуци, което е невъзможно или много трудно да се осигури. А сухата храна, колкото и да е скъпа, не съдържа много витС. Той се разгражда лесно при сушене, при висока температура и при досег с метални йони. Последното често се забравя /има и ветеринари, които го „забравят”/. Затова не е добре да слагаш течен витамин в поилката, която е с метално топче и накрайник. Може да му даваш да гризе от малките таблетки витС. :bs: :bs:

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2009 6:50 pm
от Nicoleta
Благодаря, Glas, това беше наистина полезно. Ще си потърся от стандартните стъклени поилки или някакви витаминки за гризане - последните, които купихме, ги поглъщаше само насила и ги подарихме на съседското прасенце.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2009 6:58 pm
от Nicoleta
Zoomaniak, марката е Versele-Laga, коткретно Cavia Complete, Cavia Crispy, Cavia Nature, Cavia Pro ги смесвам. Тук съм срещала до момента май само първият вид храна, но е възможно да се внасят и другите. Направи ми впечатление, че са сравнително по-скъпи обаче от останалите продукти на пазара и от цената им в евро. Според лекаря си струват заради повечето влакнини в тях и подходящата доза протеини.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2009 7:04 pm
от zoomaniak
Добра марка.

Справка:
http://shop.zoomania.org/Za-grizachi/Hr ... cheta.html

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Авг 05, 2009 7:05 pm
от Space
Nicoleta написа:Zoomaniak, марката е Versele-Laga, коткретно Cavia Complete, Cavia Crispy, Cavia Nature, Cavia Pro ги смесвам. Тук съм срещала до момента май само първият вид храна, но е възможно да се внасят и другите. Направи ми впечатление, че са сравнително по-скъпи обаче от останалите продукти на пазара и от цената им в евро. Според лекаря си струват заради повечето влакнини в тях и подходящата доза протеини.

:ay: Тази и за пора е много добра! Ferret Complete и също е 2 пъти по-скъпа от другите

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Чет Авг 06, 2009 1:06 pm
от Antonio
Предвид статията на "Журнал" не всякаква прясна трева е подходяща за нашето прасенце.Nicoleta първо ви свалям шапка, че сте взели това прасенце, малко хора биха го направили. Прасенцето ви наистина се нуждае от добра храна и повечко витамини, за да се подържа имунната му систама на високо ниво, ако даваш прясна храна, без нитрати, богата достатъчно на витамин Ц, може да не добавяш към водата течен витамин Ц или да го даваш на гранули, но това можете да го предприемете, ако храната не е нитратна. Такава можете да намерите през пролетта, лятото и ранна есен от собствената градина, градината на някой съсед, приятел и т.н., но през зимата прясната храна в повечето случай се набавя от зелечуков пазар, тогава можбете да сте сигурни, че в нея има нитрати, през зимата е абсолютно забранено да се дават краставици и други подобни, защ
ото те са със съдържание 70-80& вода, което прави възможно нитрата да се разпространява в големи количества. Храните, които са по-малко засегнати от нитрати през зимния сезон, са морковите, те са много полезна храна за ОЧИТЕ и кожата. Магданоз също може да се дава през зимата, също и по подбрани ябълки и други видове зеленчуци.
Както знаете непрекъснат достъп до сено и вода трябва да има свинчето ви.

А относно избора на марката храна, предвид останалите марки сте направили най-добрия избор, аз съм изразил във форума не веднъж, че съм абсолютно против марковите пакетирани храни и всякакви други, които се продават в зоомагазина, но съм казал, че ако храната ще е пшакетирана, то по-добре хората, които копуват храна да е Versele-Laga. Аз правя зърнената смес на моите прасенца сам с екологично чисти продукти с ясен произход.

Versele-Laga
-------------
Храни за морски свинчета:
_______________________


Cavia Duo, Съдържание:
Протеини 16%
Мазнини 5%
Влакнини 17%
Минерали 8,5%
Витамин А 25.000 I.U./кг
Витамин D3 2.000 I.U./кг
Витамин E 40 mr/кг
Витамин C 3000 mr/кг

Разфасовки: 1kg - 5kg - 25kg


=====================================

Cavia Crispy, Съдържание:
Протеини 15%
Мазнини 3%
Влакнини 13%
Минерали 6,5%
Витамин А 8.750 I.U./кг
Витамин D3 1.800 I.U./кг
Витамин E 18 mr/кг
Витамин C 200 mr/кг

Разфасовки: 400g - 1kg - 2,75kg - 20kg


=====================================

Cavia Nature, Съдържание:
Протеини 15%
Мазнини 3%
Влакнини 15%
Минерали 6,5%
Витамин А 10.000 I.U./кг
Витамин D3 2.000 I.U./кг
Витамин E 30 mr/кг
Витамин C 250 mr/кг

Разфасовки: 1kg - 3kg - 20kg

Това е, за да се информирате информацията съм взел, преработил от офицялните за 2009г. брошури на Versele-Laga.

РЯПА ДАВА ЛИ СЕ НА СВИН4ЕТАТА

МнениеПубликувано на: Вто Дек 29, 2009 7:57 pm
от aseto10
:ab: РЯПА ДАВА ЛИ СЕ НА СВИНЧЕТАТА

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Дек 30, 2009 1:46 pm
от aseto10
свинчетата ядат ли ряпа

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Дек 30, 2009 2:06 pm
от Sarafina
Само листата, самият корен - не.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Вто Яну 11, 2011 10:26 pm
от selgomez97
Някой да е виждал или да е намирал по зоомагазините, а и не само крекери за морски свинчета? icon_crazy

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Яну 12, 2011 9:31 am
от vani-nani
Аз :bs:

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Сря Яну 12, 2011 2:08 pm
от selgomez97
Аз съм виждала, ама на картинка.. :ag:
Днес купих сено за прасчо, да видим дали ще му хареса.. icon_wavey

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Чет Фев 10, 2011 5:46 pm
от Misho
Моето свинче лично предпочита гранули и прасна трева пред сено...знам,че те трябва да ядат сено,ама моето свинче не обича да яде.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Чет Фев 10, 2011 9:26 pm
от selgomez97
Misho написа:Моето свинче лично предпочита гранули и прасна трева пред сено...знам,че те трябва да ядат сено,ама моето свинче не обича да яде.

Попринцип всички свинчета обичат и трябва да ядат сено.
Опитай да му дадеш, няма как да не му хареса. А и сеното е едно от най-важните храни, които трябва да даваме на свинчетата си. :ab: В него се съдържа витамин С.
А по друг начин нямам как свинчо да си го набавя?! Освен ако не му купуваш някаква специална храна, в която има този витамин.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Нед Фев 13, 2011 10:42 am
от Misho
Знам за витамин C преди да го взема съм чел много...А колкото до храните,няма никакви специални--магданоз,маруля,гранули,сено и такива.Като му дам сено и все остава от него,може би му давам прекалено много?

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Чет Фев 24, 2011 9:12 pm
от bunny&sunny
Здравейте,искам да попитам мога ли да давам моркова обелен цял или нарязан?Ябълките знам,че трябва да са обелени,но нарязани на парчета или цели да ги давам и със семките ли ?Тиквичките пак ли обелени и цели? И спанака пресен от пазара нали?И цвеклото в какъв вид?Изчетох всички теми тук за храненто,но все пак да съм сигурна,мерси предварително :)

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Чет Фев 24, 2011 9:55 pm
от selgomez97
bunny&sunny написа:Здравейте,искам да попитам мога ли да давам моркова обелен цял или нарязан?Ябълките знам,че трябва да са обелени,но нарязани на парчета или цели да ги давам и със семките ли ?Тиквичките пак ли обелени и цели? И спанака пресен от пазара нали?И цвеклото в какъв вид?Изчетох всички теми тук за храненто,но все пак да съм сигурна,мерси предварително :)

За моркова - измивай го добре и мисля че е по-добре да е обелен. А дали ще е цял или нарязан няма почти никакво значение. Ябълките - в никакъв случай не давай семки! Бели ги и ги нарязвай на парченца. Тиквички не знам дали е полезно да се дават...мисля че не, но пак казвам, че не съм 100 % сигурна. За спанака същото - пак не съм сигурна, за цвеклото също. Между другото можеш да му даваш и банан - обожават бананите!

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 8:52 am
от Misho
selgomez97 написа:За моркова - измивай го добре и мисля че е по-добре да е обелен. А дали ще е цял или нарязан няма почти никакво значение. Ябълките - в никакъв случай не давай семки! Бели ги и ги нарязвай на парченца. Тиквички не знам дали е полезно да се дават...мисля че не, но пак казвам, че не съм 100 % сигурна. За спанака същото - пак не съм сигурна, за цвеклото също. Между другото можеш да му даваш и банан - обожават бананите!

И аз не знам за тиквички и спанак,но цвекло съм давал,яде та се пука,но урината почервенява.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 11:01 am
от rinusha
Зеленчиците домашни ли са или от пазара.Защото ако са купени рискувате живота на прасенцата си.И спанак,и морков,и тиквичка са много полезни(в разумни количества,като допълнение),но точно те имат толкова много нитрати,особено по това време на годината,че :bu: Никога не бих рискувала.Явно не сте си направили труда да прочетете внимателно и да "вникнете" в първите постове на тази тема.
После защо има толкова много теми от типа на:"Свинчо изведнъж умря,сутринта му нямаше нищо" :bu:

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 11:35 am
от rinusha
Преценете сами:
- Има норма за съдържание на нитрати, определени от Световната здравна организация (СЗО) и тя е 3,65 mg нитрати на килограм човешко тегло, което прави 219 mg за 60-килограмов човек. Тази норма идва от опасението, че нитратите в човешкия организъм се превръщат в нитрити, които биха могли да се свържат с хемоглобина в кръвта. Полученият метхемоглобин няма капацитета на хемоглобина да свързва кислорода, откъдето може да се стигне до посиняване, а при по-високи концентрации до задух и дори до задушаване. Това може да е особено опасно при бебета под 3 месеца, както поради специфика на хемоглобина им, така и поради липса на ензима метхемоглобинредуктаза, който да превръща метхомоглобина обратно в хемоглобин.

От зеленчуците, най-богати на нитрати са марулите, цвеклото, спанакът, лападът, зелето, репичките, картофите, морковите. В доматите и плодовете са в значително по-ниска концентрация, поради слабия им контакт с почвата и това, че основната фунция, която изпълняват в растението не е фотосинтезата -> по-малко хлорофил -> по-малко нитрати.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=542272.0
Истини за нитратите и нитритите

Нитратите са соли на азотната киселина, които попадат в човешкия организъм основно чрез зеленчуците и консервираните меса.

Според научни изследвания около 85% от нитратите попадат в организма чрез зеленчуците, Трябва да се знае, че количествата нитрати са различни в различните зеленчуци, както и в отделните им части - плодове, листа, корени и др. Зеленчуци, които притежат свойството да натрупват в себе си големи количества нитрати са преди всичко спанака и салатите.Вредите


Защо нитратите и нитритите са вредни за човешкото здраве?

На първо място те причиняват метхемоглобинемия - особено при децата. (Метхемоглобинемията е кръвно заболяване, при което се синтезира патологичен хемоглобин М (метхемоглобин), който не е в състояние да изпълнява функциите, които изпълнява нормалния хемоглобин - да пренася кислород към органите и тъканите.

Второ, по косвен път те са база за създаване на нитрозамини - вещества с доказан канцерогенен, мутагенен и тератогенен ефект. Нитрозамините се образуват в киселата среда на стомаха от погълнатия (или образуван след редукция на нитрат) нитрит.

Допустимата дневна доза (ДДД) на нитрати за човек е 5 мг. на 1 кг. телесно тегло (т.е. около 300 мг. на за 60 кг телесна маса). За нитритите, които имат много по-голям токсичен ефект, допустимата доза, препоръчвана от Световната Здравна Организация е 0,2 мг. на 1 кг. Що се отнася до питейната вода, количеството нитрати в нея не бива да надвишава 50 мг. в 1 л.

http://bgopit.com/index.php?option=com_content&view=article&id=140:2010-02-28-14-48-33&catid=55:statii1&Itemid=68
И още:
Нитратите са соли на азотната киселина (селитра), които се намират в зеленчуците и плодовете. Без тях животът е невъзможен. Така, че същността на проблема не е в нитратите, а в количествата, които се поемат от човешкия организъм.

Растенията притежават способността да поглъщат от наситената с торове почва няколко пъти повече съединения на азота, отколкото са им необходими за развитието.

В резултат на това само част от нитратите се синтезират в растителни белтъчини, а останалите се появяват на нашата маса в „чист вид“ чрез плодовете, корените, стъблата и листата на зеленчуците.

Тяхната съдба в нашия организъм зависи от много фактори, включително и от състоянието на здравето ни.

Едни нитрати бързо и лесно се извеждат от организма, други образуват безвредни и дори полезни химически съединения, трети се „възстановяват“, както казват химиците, като се превръщат в соли на азотната киселина. А това е опасно!

Именно нитратите реагират с хемоглобина в кръвта и лишават червените кръвни телца от възможността да насищат клетките с кислород. В резултат се нарушава обмяната на веществата, дестабилизира се нервната система, намаляват защитните функции на организма.

http://dieti.rozali.com/dieti-lubopitno/p6940.html
И какво излиза - ако за 60 кг човек максимално допустимата доза е около 220-300мг,то за едно прасенце е 1-2 мг.Мислете

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 11:40 am
от Misho
Намалям зелнчуците даже и лятото,но ние не му даваме много,в малки количества е,а цвекло яде един път(може и два пъти да е било) и то от село.
П.п.Полезна и важна информация.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 11:47 am
от rinusha
До 31 март прагът за оранжерийните салати е 4 500 мг на килограм тегло, а при спанака – 3 000 мг.

Това прави 4,5мг нитрати в 1г салата и 3мг нитрати в 1г спанак.Колко грама салати и спанак давате на прасенцата си?

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 11:52 am
от Misho
Не мисля,че теглят спанака.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 12:00 pm
от rinusha
Въпросът беше риторичен. :ag:
Излиза,че за да е безопасно,трябва да се дават по около половин грам от един вид зеленчук.А колко е половин грам - ами едно грахово зърно,например.И това е ако нитратите са в норма. smilie8
Четете,мислете и решете - ще умре ли прасенцето ви без зеленчуци или ще живее пълноценно?
Ето едно старо инфо,но нещо ме кара да мисля,е нещата не са се променили.
Едва 20% от плодовете и зеленчуците на пазара съдържат безопасно количество нитрати. В останалите 80% от случаите нормата е надхвърлена. Това показват резултатите от изследване на 10 000 проби годишно в Лаборатория за екологичен контрол на хранителни продукти "Сеферина", която е единствената частна акредитирана по европейските стандарти у нас. Информацията беше потвърдена пред "Монитор" и от председателя на Федерацията за защита на потребителите Павел Кърлев. По данни на ХЕИ обаче през миналата година у нас с повишено съдържание на нитрати са засечени 1,6% от предлаганите на пазара и подлежащи на контрол 3 вида зеленчуци - спанак, салата, марули, както и детските храни, в които има зеленчукови съставки.

Положението е особено тежко при зелето, при което засичаме нитрат над 2 500 при безопасни 500, обясни за "Монитор" собственичката на лабораторията д-р Лазарина Герова. В комбинация със солта, която се слага при приготвянето на киселото зеле, то става особено опасно за консумация. Натрият, който се съдържа в солта, увеличава двойно вредния ефект на нитратите, обясни д-р Герова. Тази комбинация е в пъти по-опасна, защото увеличава риска от рак и кислородна недостатъчност в кръвта при по-обилни количества кисело зеле с високо съдържание на нитрати. Опасното зеле може да се познае по това, че се разкапва докато стане готово, поясни Герова. Вредата от нитратите се засилва при консервирането на всички зеленчуци, допълниха лекари. Консервираните зарзавати са сред основните храни на българина през зимата, заключиха миналата седмица диетолозите в здравното министерство.

Някои от анализите извършени в частната лаборатория показват повече от 10 пъти превишаване на допустимите норми на Световната здравна организация. Пробите се правят за нуждите на екомагазин, в който плодовете и зеленчуците са с указано съдържание на нитрати на етикета и посочено допустимо съдържание.

Освен при зелето, драстично е надвишаването на нормите при кореноплодните, които са и "най-лакомите" зеленчуци по отношение на поглъщане на вредните вещества от торовете, обясни д-р Герова. Цвекло с по 5000 милиграма нитрат на килограм засекли в лабораторията при безопасни 1 500 мг за 1 килограм (мг/кг). Картофите достигат до 600 мг/кг при положение, че нитратът в тях не трябва да надвишава 250 мг, казаха пред вестника от лабораторията. Целината пък редовно имала нива от над 2 500 мг/кг, което надвишава държавния стандарт до 1999 г. с 1 000. Морковите също редовно излизали от границата - засечени са стойности три пъти превишаващи нормите - 1 200 вместо 400 мг/кг. При доматите и краставиците отклоненията също са сериозни. 800 вместо най-много 400 мг/кг при краставиците и 300 вместо 150 при доматите отчитат от еколабораторията.

Най-високи са стойностите при зеленчуците от първото бране в оранжерията, защото те натрупват повече от вредните вещества от торовете, обясниха специалисти. При плодовете стойностите обикновено са в границата на нормалното, колкото по-високо расте храната, толкова по-малко нитрат има, разясни доктор Герова. Последният случай, в който в лабораторията измерили надвишаване на допустимите количества на човек, решил да провери покупката си, бил преди дни. Той занесъл в лабораторията моркови, които след изследване показали 936 мг нитрат при норма 400.

Рядкост е хората да се интересуват от това колко нитрати има в купените зеленчуци, защото днес определяща е ниската им цена, разказаха от лабораторията. За половин година само един гражданин се е проверил количеството нитрати в направените покупки.

http://www.monitor.bg/article?id=23644

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 12:42 pm
от bunny&sunny
rinusha написа:Зеленчиците домашни ли са или от пазара.Защото ако са купени рискувате живота на прасенцата си.И спанак,и морков,и тиквичка са много полезни(в разумни количества,като допълнение),но точно те имат толкова много нитрати,особено по това време на годината,че :bu: Никога не бих рискувала.Явно не сте си направили труда да прочетете внимателно и да "вникнете" в първите постове на тази тема.
После защо има толкова много теми от типа на:"Свинчо изведнъж умря,сутринта му нямаше нищо" :bu:

абе стига едно и също с тея упреци,писах,че съм изчела всичко,пишеше специално,че морковите и магданоза и ябълката може зимата без проблем,но все пак от "незагриженост" реших пак да попитам.То човек да не попита нещо!!!

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 12:47 pm
от rinusha
Не исках да обидя никого,просто да предпазя.А иначе свинчовците са си ваши,правете с тях каквото искате,лошото е че последиците са за тях :ad:
А иначе,ако бяхте чел/а достатъчно и най-вече,ако правилно бяхте избрали информацията,на която да се доверите,Джуджана нямаше да е с изкривени крачета :ac:

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 12:53 pm
от bunny&sunny
rinusha написа:Не исках да обидя никого,просто да предпазя.А иначе свинчовците са си ваши,правете с тях каквото искате,лошото е че последиците са за тях :ad:

хубаво де,ама не третирайте всички като незаинтересовани и незапознати :ay: кажи ти с какво храниш твоите?

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 12:57 pm
от rinusha
Храня ги с храна специално за морски свинчета(в нея има достатъчно добавен вит.С) и тъй като живея в къща и отглеждам някои плодове и зеленчуци си позволявам лятно време да им добавям от тях,но зимата са само на храна,сено и вода.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 1:02 pm
от bunny&sunny
rinusha написа:Храня ги с храна специално за морски свинчета(в нея има достатъчно добавен вит.С) и тъй като живея в къща и отглеждам някои плодове и зеленчуци си позволявам лятно време да им добавям от тях,но зимата са само на храна,сено и вода.

Пак без да питате ,заключавате!Ветеринаря ни каза,че минералното камъче е достатъчно и да не даваме вит.Ц,и магданоз и т.н.,но явно камъка не е достатъчен и затова!И каква е тази храна,богата на вит. Ц,която им давате?

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 1:16 pm
от rinusha
Всички хубави храни за прасенца са със специално добавен вит.С,напълно достатъчен за да няма нужда от нищо друго.Марките.които ползвам са падован,витакрафт,верселе лага.Ето тук можеш да ги разгледаш и обърни внимание ,че на всяка опаковка от марките,които ти дадох за пример пише,че са с допълнително количество вит.С
http://shop.zoomania.org/Za-grizachi/Hrani/Svincheta/Page-2-20.html
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 1:32 pm
от bunny&sunny
rinusha написа:Всички хубави храни за прасенца са със специално добавен вит.С,напълно достатъчен за да няма нужда от нищо друго.Марките.които ползвам са падован,витакрафт,верселе лага.Ето тук можеш да ги разгледаш и обърни внимание ,че на всяка опаковка от марките,които ти дадох за пример пише,че са с допълнително количество вит.С
http://shop.zoomania.org/Za-grizachi/Hrani/Svincheta/Page-2-20.html
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Мерси,аз давам на Падован,която си показала и имам и на Витапол,навсякъде ми казват да давам и магданоз,та давам по 2 стръкчета и от него,мисля,че е добре?както и сено де и Вода :bp:

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 2:00 pm
от rinusha
Специално съм разглеждала кутията на Витапол - никъде не пише колко вит.С има на килограм,та затова я избягвам. :ay:

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 2:59 pm
от bunny&sunny
rinusha написа:Специално съм разглеждала кутията на Витапол - никъде не пише колко вит.С има на килограм,та затова я избягвам. :ay:

ти магданоз даваш ли им?

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 3:04 pm
от Misho
Eто колко витамин С има в някои храни /на 100гр/ :
Листа от ряпа - 260мг
Листа от синап - 252мг
Листа от глухарче - 200мг
Къдраво шотл. зеле - 192мг
Брюкселско зеле - 173мг
Магданоз - 140 мг
Цвекло - 100мг
Листа броколи - 120мг (стъблата не съдържат вит. С)
Карфиол - 100мг
Ягоди - 100мг
Цвят от броколи - 87мг
Спанак - 60мг
Малини - 60мг
Портокали - 50мг
Зеле - 50мг

http://www.morsko-svinche.com/index.php ... &Itemid=32

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 3:23 pm
от rinusha
bunny&sunny написа:ти магданоз даваш ли им?

Рядко,понякога им добавям сушен,а лятото - пресен,но истината е,че аз не мога да отгледам толкова,колкото те могат да изядат :ag: Най-често ги черпя с листа от глухарчета,те поне са в изобилие

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 3:25 pm
от Misho
Харесва ли им сушения?

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 3:26 pm
от rinusha
Misho написа:Харесва ли им сушения?

Да,давам им също така сушен киселец,копър,мащерка,коприва

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 3:29 pm
от Misho
Не съм наясно какво е киселец.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 3:31 pm
от rinusha

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 3:34 pm
от Misho
Аха,мерси.

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 3:38 pm
от bunny&sunny
rinusha-а колко време ги сушиш и могат ли да се намерят другаде,аз нямам градина?и като се изсушат не се ли ронят?

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 3:47 pm
от rinusha
Магданоз можеш да си посадиш в сандъче,на балкона,като цвете, :ag: но не в готова смес(пръст) от цветарските,че са пълна химия,а в обикновена Мащерка,глухарче,киселец,коприва и лапад има по поляните,но трябва да ги познаваш.Също им давам и шипки - пресни и сушени - имат много вит.С.Каквото съм събрала го мия(кисна) в много вода и оставам да се суши,докато изсъхне напълно.После прибирам в кутии и буркани.Обикновено преди да ги прибера ги слагам във фурната на 50-60 градуса за около 2ч - това ми гарантира,че няма да ги нападнат бубулечки(молци).

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 4:02 pm
от bunny&sunny
rinusha написа:Магданоз можеш да си посадиш в сандъче,на балкона,като цвете, :ag: но не в готова смес(пръст) от цветарските,че са пълна химия,а в обикновена Мащерка,глухарче,киселец,коприва и лапад има по поляните,но трябва да ги познаваш.Също им давам и шипки - пресни и сушени - имат много вит.С.Каквото съм събрала го мия(кисна) в много вода и оставам да се суши,докато изсъхне напълно.После прибирам в кутии и буркани.Обикновено преди да ги прибера ги слагам във фурната на 50-60 градуса за около 2ч - това ми гарантира,че няма да ги нападнат бубулечки(молци).

а ако не е от готовата смес ,от какво да е (За магданоза) и шипките предполагам,самия червен плод нали ?

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Пет Фев 25, 2011 4:37 pm
от rinusha
bunny&sunny написа:а ако не е от готовата смес ,от какво да е (За магданоза) и шипките предполагам,самия червен плод нали ?

Най-обикновена пръст,а за шипките-да,самия червен плод,бере се септември-октомври

Re: Менюто на морското свинче

МнениеПубликувано на: Вто Май 12, 2015 1:21 pm
от illp
. Магданоз също може да се дава през зимата, също и по подбрани ябълки и други видове зеленчуци.


А през лятатат може ли магданоз