Страница 1 от 1

Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 11:54 am
от zoomaniak
Преведено от http://www.chinchilla-sounds.de/index_en.htm

Превод: blackrose1989

За да получите по-подробна представа за поведението на чинчилите е хубаво да можете да тълкувате тяхната реч, защото чинчилите комуникират помежду си с цялостен репертоар от звуци. В действителност те имат само няколко основни звука, но заради вариациите на силата и честотата на изпълняването им се получава един обособен език, в който ако се вслушаме внимателно, ще открием високо сходство с човешките звуци и емоции. В природата чинчилите често са плячка, това обстоятелство е отразено и в техните звуци. В ситуации на опасност, те се предупреждават помежду си с характерните „лаещи звуци”. Те също използват специални звуци на страх и болка. Някои от звуците на тази страница са рядко възпроизвеждани от чинчилите и е трудно да бъдат записани на микрофон. Не на всички описани звуци има прикрепени записи. Също така имайте в предвид, че всяка чинчила има своята строга индивидуалност! Някои чиннчили са по-приказливи, други са необичайно тихи. По принцип двойка чинчили възпроизвеждат много повече звуци, отколкото една самотна чинчила, нямаща с кого да общува.

Нека разгледаме отделните типове:

Звуци за контакт и комуникация

1. Двойката чинчили често комуникира помежду си с характерен, „грухтящ” звук. Този смешен звук показва тяхната заедност като партньори. Означава също, че чинчилата се чувства добре и е спокойна. Ако няма партньорче и чуете чинчилата си да издава този звук, това означава, че се чувства самотна и копнее за другарче за игра.

mp3/4in4ila/1.wav

2. Използва се, когато животинката търси нещо или иска да има нещо. Например ако се приближите до клетката и тя иска да се махнете от там или пък ви моли за лакомство.

mp3/4in4ila/2.wav

3. Звук, изпълняван в такъв случай - пуснали сте двойката чинчили навън и едната от тях се е заплеснала или се е завряла някъде, далеч от другарчето си, докато то се чувства самотно и загрижено, незнаещо къде е изчезнало приятелчето му. Тогава самотното чинчилче реагира с кратък, загрижен звук. (звука се чува на фона на тупуркането на чинчилчето по пода, търсейки приятелчето си)

mp3/4in4ila/3.wav

4. Тук господина търси своята дама, за да я сгуши и целуне.
Звуци при чифтосване

mp3/4in4ila/4.wav

5. Винаги, когато женската е разгонена, мъжките я подвикват с този звук. Същевременно мъжкият търка пода с коремчето си и опитва да привлече внимание, размахвайки опашка . Докато женската не се почувства готова за чифтосване, тя опитва да отстрани мъжкия мърморейки и тракайки със зъбите си (виж „Звуци при ярост и гняв”)

mp3/4in4ila/5.wav

6. Понякога мъжкия се чуства обиден и така се оплаква.

mp3/4in4ila/6.wav

7. Тук звуците се чуват и от двете чинчили, които са разделени в отделни клетки и искат да бъдат заедно, но не могат, защото женската си има две бебчета и сега се нуждае от почивка.

mp3/4in4ila/7.wav

8. Звуците на мъжкия след чифтосване са като че ли хълца или е пресипнал (няма запис). След това двамата кротко се сгушват един до друг и заспиват. Това изглежда наистина мило.

mp3/4in4ila/8.wav

Бебешки звуци

9. Когато бебето души носа на майка си, то издава винаги много силен и висок звук. По този начин то сигнализира, че иска да бъде нахранено или гушкано.

mp3/4in4ila/9.wav

10. Майката отговаря на този зов със спокойно грухване и облизва внимателно бебето по ушите.

mp3/4in4ila/10.wav

11. Тогава бебето пропълзява под корема на майка си, търсейки да суче. Тогава майката леко се извръща, за да може да го почисти с език, докато то се храни. И докато тя тихичко грухти, то издава щастливи високи звуци.
Младите чинчилки са много по-бъбриви отколкото една развита възрастна чинчила. Винаги се води активен разговор докато търсят да се сгушат около майка си.

mp3/4in4ila/11.wav

12. Тези звуци те издават в просъница, когато са доволни.

mp3/4in4ila/12.wav

13. Същото бебе, когато го събудят – ядосано и сънливо.

mp3/4in4ila/13.wav

Звуци на защита и протест

14. Звукът „Не ме наранявай” – Този звук се използва сравнително често, когато чинчилата се чуства обезпокоена или приклещена натясно. Чинчилите използват този звук от най-ранен период на развитие през целия си живот. Звукът индикира, че животинчето се чувства беззащитно.

mp3/4in4ila/14.wav

15. Звук на протест – ако чинчилата се чувства силно притисната от някой, тя реагира с ядосан звук. Например това може да се случи около купичката с храна, където няколко чинчили се сбутват за храна или ако женска чинчила е силно подразнена от някой мъжки. На техният език, това означава „Разкарай се!” или „Остави ме намира!”.

mp3/4in4ila/15.wav

16. Ако обезпокоената чинчила е прекалено силно притисната в ъгъла, тя реагира със силени звуци на вбесяване и ярост. – вж. „Звуци на ярост и гняв”

17. Звук на защита – той е кратък и силен, звученето е нещо като „Квек-квек” – значението е нещо като „Ох!” или „Изчезни!”. Кърмещата майка често използва този звук, когато някое бебе я захапе твърде силно, докато суче. Във фермите за чинчили, където животните не са свикнаали с човешко присъствие, те сигнализират с този звук, когато човек се приближи близко до клетката им. Очевидно това се дължи на чуството им на плен и липса на привързаност.

mp3/4in4ila/17.wav

Звуци на ярост и гняв

Когато майката чинчила веднъж има повече бебета – три или четири, тогава битката за зърната й става много разгорещена. Често се получава и когато майката има малко запас от мляко. Тогава малките се сбиват помежду си кое да засуче повече. Докато застават на задните си крачета, катерейки се, те се заплашват помежду си с креслив, стържещ звук, като ядосано мърморене. В повечето пъти майката също се изправя на задните си крака и опръсква бебетата си с урина, за да се разделят и да престанат. Страхливите и нервни чинчили, също използват метода с опишкването, когато човешка ръка посегне към тях.

Брачни спорове – чинчилите са много енергични животни. Те обожават да скачат и да дъвчат нещо постоянно. Заради това, ако се държат в по-тесни клетки,това може да предизвика караница помежду им. Особено ако нямат достатъчно занимавки през нощта, това ги кара да се нервират една друга. Но като цяло чинчилите са миролюбиви животни, затова и техните спорове са по-скоро рядко срещани.

18. Това е пример на ситуация, в която женската бива задиряна от мъжкия. Когато те са с лице един към друг, мъжкият я провокира като трака със зъби, а тя му отговаря с високо и нервно мърморене. Можете да чуете тихото бъбрене във фона на записа, особено във втората му част. Женската внезапно изпищява и изпръсква мъжкия с урина.

mp3/4in4ila/18.wav

19. В отговор мъжкия се нахвърля на женската и започва бурна битка.

mp3/4in4ila/19.wav

Предупредителни и сигнални звуци

20. Предупредителен звук – често когато чинчилата види нещо необикновено и не знае какво е, тя сигнализира със серия от кратки и силни звуци – до 15 наведнъж. Звученето е подобно на лаене. Според мен в истинската им среда, с този звук отделният индивид сигнализира на цялата колония. В приложения запис, чинчилата се тревожи за горящ обект, спазвайки дистанция.

Новопридобитата чинчила често използва този звук, защото за нея има много странични шумове в нейната нова среда, които я безпокоят. Като общо докато новата ви чинчила свикне с новия й дом и докато се опитоми напълно, ще чувате тези лаещи звуци доста често. Чинчилите имат много остър слух. Например, ако някъде в далечината се затръшне врата на кола, ние хората не се впечатляваме на такъв звук, защото го чуваме често. Но чинчилата може да се уплаши от подобен звук, защото на нея и звучи необичайно. Понякога чуваме чинчилите да „лаят” и нощно време, докато спят. Тогава се чуват само няколко кратки дрезгави излайвания. Тълкуването е, че те сънуват, дори имат кошмари и се стряскат насън.

Кратък алармен сигнал – Ако чинчилата се стресне от внезапен, силен шум и не може да го идентифицира изобщо, тя се опитва да избяга надалеч колкото се може по-бързо. Тогава изпищява по начин, който може да се пресъздаде горе долу така „Хабабабабапп”. Този звук е изключително смешен.

Сигнал за страх и болка – в екстремни ситуации страхливата и неопитомена чинчила реагира с висок и пронизителен писък. От опитомена чинчила можете да чуете този звук изключително рядко. Чинчилите използват този звук и при болка – когато са се наранили някъде.

mp3/4in4ila/20.wav

Звуци на гризане и дъвчене

21. Тук се чува звук при гризане на дървено рафтче от клетката.

mp3/4in4ila/21.wav

22. Тук чинчилата си похапва крекерче.

mp3/4in4ila/22.wav

Превод: blackrose1989

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 12:32 pm
от zoomaniak
За сега под ИЕ браузера звуците не могат да се слушат ОНЛАЙН но можете ако имате инсталиран mp3 плеър да ги отворите през него.

В Мозилата и Операта те се зареждат както си му е редът.

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Нед Юли 19, 2009 1:54 pm
от ИНА
Зоо ти ме сбърка от чичнчилски звуци,но в интерес на истината доста от тях съм чувала и е доста интересно да понаучи човек повечето от тях и да разбира повече своите любимци. :bs:

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Пон Юли 20, 2009 5:16 pm
от blackrose1989
Благодаря ти, Зоо, за помощта! smiley24 [friendship.gif]

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Вто Юли 21, 2009 6:33 pm
от zoomaniak
blackrose1989 написа:Благодаря ти, Зоо, за помощта! smiley24 [friendship.gif]


Всички ти благодарим за превода.
Зарадвай ни още с нов и екзотичен превод. :ax:

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Съб Фев 05, 2011 1:00 pm
от suzencetooo
тази нощ неразбрах точно кой от двамата издаваше доста странен звук,сякаш изпитваше болка или незнам караше се.ако отново го издават тази вечер ще го запиша за да го чуете....

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Пон Фев 07, 2011 10:19 am
от MediEVIL
Да ти кажа едва ли ще успееш да го запишеш :) Моя като почне да реве вечер един сигнал , като аларма само , като ме усети, че отивам до него и спира. Но ако успееш ще е хубаво хем да разберем , какво казва :)

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Пон Фев 07, 2011 3:20 pm
от suzencetooo
да добре ще е и аз ще мога да разбера какво иска да каже,но от тогава изобщо не са издавали звуци,освен техните гуканя и караници... ако успея да засека пак викането ще го кача! :)

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Чет Мар 31, 2011 9:59 am
от Vas
Снощи пусках чинчилката ми за пореден път и към 2:30 трябваше влезна сам в клетката и аз го затворих и след като разбра, че няма да го пусна издаде Звук №6 около 4-5 пъти и сега ми беше интересно да видя какво означава този звук, но вече го знам.
Явно ми е бил обиден, че съм го затворил
Благодарности!

6. Понякога мъжкия се чуства обиден и така се оплаква.

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Чет Мар 31, 2011 10:47 am
от Koset0
Аз не ги различавах звуците, че много си приличат. Особено преди като беше сам застава до мене прав почва със звуците. С различна бързина ги издаваше и не разбирах какво иска, но сега като си има женска не ги чувам да издават никакви звуци.

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Чет Мар 31, 2011 10:54 am
от MediEVIL
То и моя мъжкар така, живя сам 5 месеца и издаваше най различни звуци, но ги разбирах доста отчетливо ги изказва :) А сега , като му взех женската от Ина издава звуци доста по рядко. Щастлив е , че има другарче. А интересното е , че женската хич не издава звуци с изключение на звуците на “болка“ , и “Махни се„ съответно провокирани. А мъжкаря постоянно говори ! Което е страхотно :) И много екзотично! А вашите женски “говорят“ ли ?

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Чет Мар 31, 2011 12:01 pm
от Vas
Koset0 написа:Аз не ги различавах звуците, че много си приличат. Особено преди като беше сам застава до мене прав почва със звуците. С различна бързина ги издаваше и не разбирах какво иска, но сега като си има женска не ги чувам да издават никакви звуци.


Да, така е, но Звук номер 6 се отличава от другите звуци

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Чет Мар 31, 2011 1:05 pm
от Koset0
Ами може би си говорят през нощта, но ми пречат и ги оставям в хола. Не бъбрят много моите, само като се раздалечат и се търсят.. :ag:

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Сря Ное 09, 2011 9:23 pm
от Leo Hug
Помогнете ми..Не мога да чуя звуците. Не ми се пускатт.... [mood_feelings_hurt.gif]

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Нед Ное 13, 2011 5:45 pm
от top4o
Моите са издавали само номер - 2, 3,5,15,17.

Re: Звуци, издавани от чинчилата и тяхното значение

МнениеПубликувано на: Вто Ное 15, 2011 9:07 pm
от wi7ch
Трябва да се добави звука "опитва да излезе от клетката", който варира от леко скърцане до яко разтърсване на цялата клетка :D.