[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 379: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Абсцес при чинчилите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Абсцес при чинчилите

Абсцес при чинчилите

Мнениеот meri » Пон Юни 29, 2015 4:37 pm

Абсцес- натрупване на гной във всяка част от тялото, появяваща се заради хронична локална инфекция, в резултат на която започва разрушаване на тъканите в огнището. Абсцес се развива при възпаление на кожата или под тъканта отдолу след проникване на микроби през драскотината.

Изображение

Неговата форма е кръгла, с червеникав цвят и е възпаление. Абсцесите могат да бъдат вътрешни или външни и в зависимост от това и техния размер тяхната проява ще бъде по-лека или по-тежка. Ако откриете всякакъв възел при чинчилата трябва веднага да се обърнете към ветеринар.

При чинчилите обикновено абсцесите се появяват на хълма в челюстта и врата. Трябва да ласкаете чинчилата меко, а не да натискате или да играете с тях като с кучетата, тъй като преместването на ръката оказва натиск на чинчилата, което прави натрупване в кожата, и се появява абсцес, трябва да проверявате диетата да бъде подходяща и чинчилата да не употребява излишни мазнини или витамини. Трябва да проверявате има ли рана от ухапване от друга чинчила, одраскване или дори ухапване от насекомо.

Причини за абсцес

По-често абсцес възниква заради бактериална инфекция, предимно стафилококова, тъй като тя води до отслабване на имунитета и намалява способността на организма да се бори със заболяването.

Съществуват много начини за попадане на микробите в организма и пътя на възникване на абсцесите: микроскопични кожни увреждания, хематоми, разпространение на инфекциите от локалното огнище, фурункули, кисти, гнойни инфекции и др.

Възможно е възникването на абсцес в резултат на попадането на химически вещества под кожата, а също след медицински манипулации (подкожни вливания, инжекции), проведени без спазването на антисептични правила.

Симптоми на абсцес

Съществува възможност от възникването на абсцес както на кожата, така и на всеки орган или в тъканите. По-сложно е да се диагностицират абсцесите на вътрешните органи, а видимите външни абсцеси са разположени в мускулите или тъканите под кожата.

Първите признаци за възникване на абсцес е появата на болезнен твърд възел и почервеняване около него. След няколко дни или седмици на това място се образува капсула, запълнена с гной.

Симптомите на абсцеса съвпадат с типичната проява на гнойно-възпалителните процеси, независимо от местата на тяхното разположение. Това е обща слабост, физическо неразположение, висока температура.

Завършващата фаза на формирането на абсцеса често е неговото самопроизволно разкъсване, водещо до излизането на гнойта. При повърхностните абсцеси гнойта излиза навън във външната среда и в случай на пълното почистване абсцесът губи обем, спада и при липсата на негативни влияния, след време се превръща в белег.

При чинчилите абсцес може да възникне при неуспешно направена инжекция или след раждане, когато организма на женската е отслабен и може да се случи недостатъчност в организма. Например, образуването на така наречените "джобове" на венците, където попада храна и започва гниене. Или при убождане със сено, може да има същата реакция. Чинчилата става неактивна, седи изгърбена, не се храни добре, дълго седи над хранилката, започва обилно слюноотделяне, в областта на гърлото или другаде се вижда уплътнение, където се събира гной. Абсцесът се отваря само от ветеринар. За лечението му е необходима приблизително седмица.
Дренажът се сменя от лекаря през 7-10 дни.

За да се предоврати абсцесът в клетката всичко трябва да бъде от дървесина, метал, да не присъстват нешлайфани елементи, всеки стърчащ проводник трябва да бъде премахнат от клетката, пластмаси, да се почистват ежедневно фекалните отпадъци и хранителните продукти, които не са били използвани. Трябва да се провежда дезинфекция на помещението поне веднъж в седмицата. За да се предовратят калциевите камъни, за предпочитане е да се предостави калций в плочки или кости от сепия. Поилката трябва да бъде чиста и дезинфекцирана на всеки 2 дни и всяка рана трябва да бъде промивана и проверена от ветеринар. За да се поддържа имунната система на чинчилата трябва да се дава максимум по 150-200 мгр на всяка чинчила витамин С и да се допълва с шипка, листа от диви рози и моркови.http://chindolina.ru/
http://шиншилл.рф/n
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Чинчили