Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Заболявания на очите

Заболявания на очите

Мнениеот meri » Чет Фев 23, 2012 7:51 pm

Обикновено чинчилите имат здрави очи,но при някой може да се развие катаракта.Най-често се среща повреждане на роговицата,причинено от едрия пясък,в който се къпе чинчилата.Роговицата бързо заздравява,но животното трябва да се покаже на лекар.Ветеринаря ще провери за чуждо тяло в окото или по-сериозни повреди.В случай на необходимост лекаря ще предпише антисептична очна маз.В никакъв случай не трябва да употребявате стероидни мехлеми без лекарско предписание.

Повод за безпокойство и спешно посещение при ветеринар може да послужи появата на язви на роговицата или ако чинчилата е още много млада,и започнат да се наблюдават признаци на катаракта,по-скоро това са признаци на диабет.

За да се предовратят заболяванията на очите,трябва да осигурите в ежедневната диета доза вит.А,добре е да имате комплекс витамини във вид на хранителни добавки.Трябва да осигурите качествен пясък за баните,нито много ситен,нито много едър и ниско ниво на кварц,защото превишаването на кварц може да раздразни очите и да причини конюктивит и много тънкия пясък може да влезе в очите и да причини малки рани,които могат да причинят усложнения.

В случаите на раздразнение,това може да е от мърсотията,която е влязла в окото,поставят се капки от лайка или физиологичен серум.Ако няма подобрение,трябва да посетите ветеринар,за да разгледа за други странични прояви.

Конюктивита се среща често и се проявява в многообразни форми и видове,може като самостоятелно заболяване,а може да бъде симптом и на други заболявания.

Изображение

http://xn--h1aajah8dc.xn--p1ai/uploads/ ... 8661_4.jpg

Симптоми- чувствителност към светлината,влажни очи,затворени очи с честа секреция,подобна на очна гной.
В този случай трябва да поставите чинчилата на тъмно място,да приготвите настойка от лайка и да капете в очите,докато заведете животното на лекар,за да предпише антибиотични капки или очна маз.

Причините за конюктивита и различните възпаления на очите са различни- от обичайна простуда,до вирусна инфекция,за това е необходимо да анализирате останалите симптоми на заболяването и промените в поведението на чинчилата.При инфекциозни вирусни заболявания съпроводени с гноен секрет е целесъобразно да се използват тетрациклинова маз,хидрокортизонова маз,очни капки,а при различните видове травми на роговицата и очните капки за животни maksidin. Промиването на очите с вода с колоидно сребро може да бъде по-ефективно отколкото капките или мехлема с антибиотик,не се разрушава имунната система и не оказва вредно въздействие на организма.

Друго заболяване е язва на роговицата- придава вид на облак в окото,който расте постепенно.Възможните причини са раняване на окото или възраст,в тези случаи винаги трябва да се обръщате към ветеринар.

Когато сълзят очите на чинчилата

Очи с мокра козина наоколо,чести почесвания и триене с лапа- това са първите симптоми за незабавна помощ на чинчилата,иначе проблема прераства в хронична форма,с която е трудно да се справите.За да окажете помощ трябва да знаете причината.

- Раздразнение вследствие на попаднала песъчинка в окото,по време на къпане.
Това са случаите,когато очите сълзят,козината около тях е мокра,но секрета е прозрачен,няма признаци за нагнояване.Често в такива случаи сълзи едното око.

- Конюктивит:инфекция пренесена от пясъка или мръсните ръце на стопанина.От простото раздразнение се различава с наличието на гноен секрет,дори оток на клепачите.Чинчилата може да хване инфекцията и при разходка по мръсен под.

- Химическо раздразнение- основна причина за химическо раздразнение е свръхголямата чистоплътност на стопанина...а именно,употребата на съвременни агресивни почистващи и миещи средства по време на почистване.Използвайте за почистване на клетката само обикновен сапун.В противен случай животното ще има проблем,не само с очите.

- Сълзящите очи могат да бъдат показател за сериозно нарушение на захапката(малоклюзия).На това заболяване са подложени чинчили по-възрастни от 2 год.възраст,и ако вашето животно е в групата на риска,изследвайте го.Ако нямате опит,обърнете се към специалист,но има няколко начина за идентифициране на куките.Обърнете внимание тече ли слюнка от ъглите на устата,ако устата е мокра по краищата,значи чинчилата има куки,и трябва да се лекуват не очите,а зъбите.
Палпирайте бузите в областта,където се намират дъвкателните зъби,ако усетите нещо подобно на шип,а животното рязко реагира,значи ви трябва стоматолог.Рентгеновата снимка на зъбите ясно показва как при възрастно животно могат да се разрастнат корените на зъбите,вследствие на което очите текат постоянно,и никакви капки не дават резултат.

Кератит

Роговицата може да бъде увредена в процес на битки между животните.Причина може да бъде случайно попадане в окото на твърди частици или сламка от сеното.Мащабите на увреда се определят с помощта на флуоресцеин.Лечението се провежда с антибиотична маз,освен това за да се възстанови прозрачността на роговицата,се използва очна маз със съдържание на глюкоза, калций и вит.А.Не се препоръчва лечение с кортизон,защото има опасност от пробиване на роговицата.

Язва на роговицата

Придава външен вид на облак в окото, който нараства постепенно. Възможни причини е нараняване на окото или възраст,
в тези случаи винаги трябва да се обръщате към ветеринар.
http://xn--h1aajah8dc.xn--p1ai/uploads/ ... 8739_4.jpg

http://chinbox.ks.ua/zdorove-shinshill/ ... tsya-glaza
http://moy-grizun.ru/lechenie/26-zabole ... shill.html
http://шиншилл.рф/nepozn/350-problemy-s-glazami.html
http://www.vetdrug.com.ua/stati/zabolevaniya-shinshill
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Заболявания на очите

Мнениеот top4o » Пет Фев 24, 2012 10:39 am

Ние, бяхме с конюктивит, но и капахме капки и вече още след първия ден беше добре.
Куче което храниш те уважава повече от човек на които помагаш! Правете си изводите и се замислете преди да помогнете. При мен нямаше смисъл.
Аватар
top4o
Пчела майка
 
Мнения: 1167
Регистриран на: Вто Сеп 21, 2010 8:25 pm
Местоположение: За сега в град София


Назад към Чинчили

cron