Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Инсулт при кучето

Инсулт при кучето

Мнениеот meri » Вто Дек 22, 2009 7:23 pm

Инсултът е опасно спешно състояние. При подозрение трябва да се обърнете веднага към ветеринар. Кучето след инсулт ще се възстанови по-бързо, ако е била оказана бърза медицинска помощ (важно е да не изпуснете първите три часа).

Изображение

Вашият домашен любимец,който до вчера е бил добре и напълно здрав,изведнъж не може да става,главата му е наклонена настрани,изплашен е, не може да приема храна и вода.Жизнения опит на много хора показва,че причината е много страшна- инсулт или внезпно спиране на кръвоснабдяването на някой части на главния мозък.

В медицината инсулта е заболяване,което заема трето място сред най-разпространените причини за смърт при хората.За щастие животните не са предразположени към инсулт като хората.Кучетата и котките рядко страдат от хипертония,не са склонни към образуване на холестеринови натрупвания в съдовете,те не пушат и не пият алкохол.При тях липсват основните фактори на риска за нарушаване на кръвоснабдяването на главния мозък.В повечето случаи симптомите на инсулт са съвсем различно заболяване,наречено периферен вестибуларен синдром.Симптомите на това заболяване са обусловени от поражение на органа за равновесие- лабиринта на охлюва или 8 двойки черепно-мозъчни нерви.Тези структури най-често страдат вследствие на възпалително заболяване на ушите.За това,първото,което трябва да направи ветеринарния доктор е да направи преглед на ушния канал.

Как да разпознаете инсулта?

Първите ярки симптоми могат да се забележат дори и от начинаещите стопани: кучето изглежда изплашено и възбудено, лошо реагира на гласа, не изпълнява команди, ходи в кръг или безцелно се лута в стаята. Понякога кучето подпира глава в стената или пода. Възможна агресия и паника. Не трябва да губите време, а веднага заведете кучето на лекар. При инсулт е важно да окажете медицинска помощ колкото може по-бързо, буквално за часове.

Но не винаги всичко е така очевидно. При микро-инсулт кучето може да спи постоянно, апатично, яде лошо, не иска да се разхожда, не обръща внимание на хората.

Подозира се инсулт, ако има:

-загубена двигателната активност на едната или няколко лапи;

- забележима лицева асиметрия;

- зениците са с различен диаметър, с различна скорост реагират на светлината;

- тялото е извито на една страна.

В тежки случаи признаците са по-очевидни:

- загуба на съзнание;

- коматозно състояние;

- паралич на едната страна на тялото;

- припадъци, напомнящи на епилепсия;

- нарушение на дишането и сърдечния ритъм.

Симптоми на периферен вестибуларен синдром:
1.- нарушение на равновесието;
2.- наклон на главата към страната на засегнатото ухо;
3.- падане при опит за движение;
4.- нистагъм;
5.- паралич на лицевия нерв от страната на поражението;
6.- изпадане на третия клепач,стеснение на зеницата,синдром на Горнер.

5 и 6 са възможни,но не задължителни симптоми.

В началото при появата на тези симптоми животното изглежда изплашено,може да се наблюдава гадене,слюнотечение,отказ от храна,повръщане.В продължение на няколко дни има значително подобрение на състоянието на животното даже без лечение.
Тези симптоми не свидетелстват за нарушение на мозъчното кръвообращение,ако няма допълнителни симптоми.

Класически признаци на инсулт са:

- апатия, депресия,дезориентиация,летаргия,кома;
- промяна в поведението:загуба на условните рефлекси(кучето може да не реагира на команда и името си,да не познае стопанина си),може да бъде агресивно,прекалено възбудено,да се разхожда безцелно ;
- да обикаля в кръг, наведена надолу глава,навеждане на торса на една страна;
- нарушение на рефлексите от едната страна;
- нарушение на зрението;
- припадъци;
- в тежки случаи има нарушение в дишането.

За инсулта са характерни бързо протичащи симптоми.Ако посочените симптоми нарастват постепенно,малко вероятно е причината да бъде инсулт.

Нарушение на мозъчното кръвообращение има два механизма на развитие:
1. Запушване на съдовете (исхемичен инсулт).
2. Кръвоизлив в главния мозък (хеморагичен инсулт).

Някой заболявания,които могат да доведат до инсулт.

Исхемичен инсулт:

- заболяване на бъбреците;
- заболяване на сърцето;
- заболяване на щитовидната жлеза;
- болест на Кушинг;
- диабет;
- заболяване,съпроводено със хипертония.

Други,по-рядко срещани причини за запушване на съдовете,кръвоснабдяващи мозъка:

- тумори;
- мазнини;
- паразити;
- хрущялна емболия.

Хеморагичен инсулт:

- отравяне с миша отрова;
- вродени заболявания,коагулация;
- автоимунни заболявания,водещи до нарушение в кръвосъсирването;
- повишено артериално налягане(при бъбречни заболявания,сърцето,щитовидната жлеза,болест на Кушинг);
- възпалителни съдови заболявания(васкулит);
- аномалии на мозъчните съдове;
- черепно-мозъчна травма;
- кървене от мозъчен тумор или метастази от други тумори.

Диагнозата се установява с неврологичен преглед,анализ на историята на заболяването,резултати от общ и клиничен анализ на кръвта,урината,ехографско изследване на коремните органи и рентген на белия дроб.В случаи,когато има съмнения за болест на Кушинг,са необходими допълнителни тестове.За оконателно потвърждаване на диагнозата е небходима компютърна томография или магнитно-резонансна томография на главен мозък и анализ на гръбначномозъчна течност.Без томография е възможна само предполагаема диагноза,допълнителна информация може да даде ЕЕГ.

Тежестта на последствията и прогнозата зависят от причините на заболяването,общото състояние на животното и от това,колко е обширен пострадалия участък на главния мозък.Най-злокачествена характеристика на инсулт,настъпил на фона на общото тежко състояние:при сепсис,отравяне с миша отрова,тежки травми.В тези случаи шанса за оздравяване е много малък,животните умират следващите няколко часа.Ако въпреки инсулта,състоянието на животното е задоволително,то прогнозата е по-скоро благоприятна,въпреки че специфично лечение за кучетата и котките няма.

Лечението на инсулта се свежда до контрол на причините за заболяването:
при инфекциозни процеси- антибикотерапия;
при възпалителни процеси- противовъзпалителни препарати,лечение на бъбречната патология,синдрома на Кушинг,диабета.Традиционно се използват различни медицински невропротектори,но тяхната ефективност не е доказана.

Първа помощ

Животното се нуждае от квалифицирано лечение, дори и най-опитния стопанин не може да помогне съществено. Ако нямате възможност да извикате ветеринар у дома, трябва да заведете животното в клиника.

За транспортиране ще ви трябва бокс с отварящ се покрив или равна твърда повърхност. Кучето трябва да се постави настрани и внимателно да се придържа главата, да се следи да не се задави от слюнката си или от повръщано. Понякога съветват за първа помощ да се постави студено на главата- НЕ ГО ПРАВЕТЕ, студеното може не само да предоврати развитието на хематоми, но и да влоши кръвообращението в засегнатия участък. Не трябва да се опитвате да давате таблетка или да поставяте инжекция по съвет на познати.
Поставете кучето настрани, отворете челюстите, свалете нашийника.

Лечение

Инсултът е травма на съдовете. Пред ветеринаря има две задачи- да спре развитието на инсулта и да назначи възстановителна терапия. Продължителността на лечението е от седмица до няколко месеца. Назначават се обезболяващи, седативни, диуретици, антиконвулсанти, транквилизатори и други препарати, в зависимост от вида, степента и зоните на поражение. Паралелно се контролира основното заболяване, довело до инсулта.

Само ветринаря може да реши как да лекува инсулта в конкретния случай, защото самостоятелната смяна на средствата или избора на схемата по съвет на познати може да навреди.

Прогнозата е благоприятна, ако засегнатата зона е малка, а помощта е била оказана в кратки срокове. Ако кучето е младо и здраво, не страда от хронични заболявания, неговото състояние ще се подобри след 2-3 дни, а след няколко седмици ще бъде напълно здраво.

В периода на рехабилитация е важно да спазвате лекарските препоръки. Важно е да осигурите комфорт и покой, да избягвате течение. Ако кучето е парализирано, лекаря ще ви покаже как правилно да правите масаж и как да избегнете раните от залежаване. Храненето трябва да бъде диетично, леко, на малки порции.

В тежките случаи са възможни отделни последствия- загуба на двигателна активност, незадържане, намаляване на слуха или зрението. Но и в такива случаи заедно с ветеринаря може да помогнете на животното да се възстанови или да се приспособи към новия живот. Важно е да разберете, че кучето не страда психологически както хората.

http://www.zoovet.ru/
http://vashipitomcy.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Инсулт при кучето

Мнениеот meri » Пон Мар 09, 2015 3:54 pm

Статията е обновена.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета