Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ектопия на уретрата при кучето

Ектопия на уретрата при кучето

Мнениеот meri » Пон Яну 18, 2010 8:07 pm

Ектопия на уретрата при кучето

Ектопия на уретрата се среща рядко,дори рядко се диагностицира от ветеринарните лекари.
Нормално урината се образува в бъбреците и тече през уретера в пикочния мехур,където се натрупва до определен обем,след това се отделя по пикочните канали по време на акта на уринирането.Непрекъснатото отделяне на урина за животните е нефизиологично,тъй като тази урина разяжда кожата и допринася за развитието на инфекция в половите органи и пикочните пътища.
Случва се така,че уретерите преминават към пикочния мехур и са отворени по-долу,в уретрата (при мъжките),или във влагалището (при женските).Голяма част от урината изтича непрекъснато навън,а малка част от нея попада в пикочния мехур,изтичайки в него "назад предварително".По статистика,ектопията се наблюдава при мъжките,точната причина не е известна.

До колко ектопията на уретрата е вродено заболяване- симптомите се появяват при раждането.Наблюдава се незадържане на урина във вид на непрекъснато изтичане,понякога периодично.Особено добре се забелязват симптомите по време на сън.До скоро стопаните не са придавали голямо значение на това,защото всички кученца пишкат вътре,след това свикват навън.За помощ към лекарите се обръщат стопани на кученца във възрастта от 4 до 10 месеца.До този момент обикновено се забелязва пикочен дерматит- възпаление на кожата около половите органи от постоянния контакт с урината.
Важен признак на ектопия е отделянето на урина в този момент,когато животното няма акт на уриниране- по време на сън,храна,игра.

Кучета с ектопия не могат да доживеят до старост,това не е естетичен проблем.Ектопично разположените уретри бързо се разширяват,в тях проникват микроби.Развиващата се инфекция рано или късно поразява бъбреците и кучето умира.

За установяване на точна диагноза се налага УЗИ на коремна стена и рентгенография на пикочната система с контраст(урография).Това е достатъчно,но понякога това затруднение може да се разреши с диагностична лапаротомия,когато ветеринарния лекар оглежда уретерите в хода на операцията и по ситуацията решава какво да предприеме.

Трябва да кажем,че при своевременно хирургично лечение прогнозата е благоприятна.На обикновен човешки език това означава,че навреме проведената операция прави такова куче напълно здраво,само не трябва да има поколение.За възстановяване на нормално уриниране може да минат до няколко месеца,но предимно около 3 седмици.През цялото време трябва да давате на кучето антибиотици за борба с инфекцията на пикочната система.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=482
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Ектопия на уретрата при кучето

Мнениеот moon » Чет Мар 17, 2016 11:35 am

Здравейте!
Има ли някого, на когото са оперирали кучето от ектопия на уретрата?
Моето го оперираха преди около 3 седмици. Та, ако някой може да ми каже как е протекъл възстановителния период при неговото животинче, ще съм много благодарна! ??
Аватар
moon
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Мар 17, 2016 11:17 am


Назад към Кучета