Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Грижи за парализираното куче и инвалидни колички.

Грижи за парализираното куче и инвалидни колички.

Мнениеот meri » Нед Фев 14, 2010 7:05 pm

Грижи за парализираното куче

За съжаление травмите на гръбначния стълб често водят до паралич на задните крайници,докато освен мястото на травмата всички части от тялото запазват своята подвижност.Животни с тежки нарушения на двигателната функция често се наричат "лежащи",те се нуждаят от специални грижи.

Грижите за парализирано куче не са чак толкова прости и от стопанина се изисква редовно да изпълнява определени задължения.За това е важно да разберете,че паралича е необратим процес,известно е колко дълго се налага да се грижите за вашето куче.Но безпорно има и положителен момент: въпреки затрудненията,човека и кучето продължават да общуват,което е награда и за двамата.

Да спазваме чистота!

Проблем: при "лежащите" болни често се наблюдава незадържане на урина и фекалии,ограничени възможности за самохигиена.

Решението:

- Кучето трябва да се мие по-често,с интервали от няколко дни.Правилните грижи за кожата и козината ще предовратят образуването на рани от залежаването,неприятния мирис,ще обезпечи чистота в дома,и разбира се ще приповдигне настроението на вашия любимец,всички кучета през целия си живот са чистоплътни.

- От честото миене може да се развие сухота на кожата,помолете лекуващия лекар да ви даде овлажняващи средства.

- Редовно обработвайте кучето срещу бълхи,те могат да се появят ,даже ако кучето не излиза от дома, този проблем съвсем не е подходящ в това положение,използвйте Фронтлайн.

- Не прилагайте кремове или прахове с цинков окис(обикновено те се съдържат в детската козметика и служат за профилактика на някой видове дерматит).Кучето може да лиже крема, а цинковия окис е токсичен.

- За почистване на кожата и козината са много удобни детските мокри кърпички.

- За грижите на такива пациенти,лекарите използват възглавнички с различни форми и размери, еднократни пелени и памперси.Те са подходящи за кучета,някой фирми освен пелени,произвеждат и непромокаеми панталони за кучета.

- Ако кучето се отглежда извън дома,трябва да бъде защитено от мухи.Миризмата на урина и фекалии или увредената кожа привличат мухите.Кучето не е в състояние да ги прогони,само един час в горещ ден е достатъчен,за да снесат мухите яйца,които да се превърнат в червеобразни ларви,които поглъщат тъкан.Развива се паразитологично заболяване,наречено miaz,съпроводено със сериозни повреди на кожното покритие,подкожната мастна тъкан и мускулната тъкан.При дълбоки повреди на тъканите може да настъпи смърт.


Рани от залежаване и кожни увреди

Раните от залежаване се образуват на местата,които изпитват най-голямо налягане: на лактите,коленете и бедрата.При образуване на такива рани веднага се обърнете към лекар.Възможно е да се наложи поставянето на превръзка,за профилактика и ефективно лечение на раните са разработени специални ортопедични легла за животни,конструкцията им позволява избягването на натиска върху раната.Може да ги закупите в зоомагазините или Интернет.Препоръки: при покупка на ортопедични легла се уверете,че могат да се мият.За удобство е добре да имате втори креват за резерва,за да може единия да ползвате, а другия да миете и дезинфекцирате.

Куче с паралич на тазовите крайници може уверено да се придивижва като се опира на здравите предни лапи и влачейки задните.Чувствителност на тазовите крайници няма ,кучето не усеща болка и се получава голямо увреждане на кожата на парализираните крайници,появяват се рани,които задължително трябва да се лекуват.На първо време трябва да предовратите бъдещо травмиране на крайниците,а още по-добре да предвидите възникването на тази ситуация.За подобряване на двигателната активност при такива животни се изпозлват инвалидни колички- специални за кучета с парализирани крайници.Информация за тях можете да намерите в Интернет.


Предотвратяване на инфекции на пикочния мехур

При животни със заболявания на гръбначния стълб основно значение в нарушените функции на пикочния мехур има нивото на поражение на гръбначния мозък и гръбначните нерви.При повреда на гръбначния стълб на нивото на поясния и надпоясния сегмент се наблюдава повишен тонус на пикочния мехур и неговия сфинктер.В повечето случаи това се проявява с прекъсване на потока урина по време на уруниране,бързо отделяне на урина на малки порции,до пълната липса на уриниране.Травмите на гръбнака в по-ниския,постпоясен сегмент водят до намаляване на тонуса на пикочния мехур,загуба на съкращение функциите на сфинктера и при това страда функцията за задържане на урина.При кучетата липсват позиви за уриниране и се развива незадържане на урина вследствие на препълване на пикочния мехур.

Във всички случаи парализираното куче често не е способно напълно да изпразва пикочния мехур.В резултат урината останала в пикочния мехур е отлична среда за размножаване на микроорганизми,предизвикващи развитието на възпалителни усложнения от страна на пикочния мехур и горните пикочни пътища- цистит,уретрит и уролитиаза.Ако не се лекува инфекциозния процес може ретроградно да се разпространи нагоре по уретрата,бъбреците,което ще повлече със себе си много големи проблеми.

За да се избегне това,трябва периодично да се прави в лаборатория общ клиничен анализ на урина,а при подозрение за цистит се провежда бактериологично изследване на урина.Някой стопани могат да определят наличието на инфекция по промяната на цвета и мириса на урината.Ако забележите някакви отклонения,посъветвайте се с вашия лекар.Той ще ви даде съответните препоръки,обикновено цистита лесно се поддава на лечение с антибиотикотерапия.

Отстраняването на остатъчната урина от пикочния мехур се препоръчва чрез otdavlivaniya през коремната стена,при условие,че кучето не е с клинична уролитиаза.Това се прави не повече от 3 пъти на ден,а как се прави,ще ви покаже лекаря.Ако първите две седмици след травмата,загубата на опороспособността на тазовите крайници,се допусне препълване на пикочния мехур,неговите стени много бързо и силно ще се разширят и изтощят,ще загубят способността си за съкращаване.А при редовно и пълно изпразване,примерно след две седмици пикочния мехур "автоматично" ще се изпразва при напълване самостоятелно до възстановяване на неврологичните функции.

http://www.bkvet.ru/paralyzed_dog_care
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Грижи за парализираното куче

Мнениеот meri » Нед Юни 20, 2010 2:12 pm

Когато сме взели някакво животно, ние носим отговорност за него и когато същото това животно се разболее, ние сме тези които трябва да вземем някой трудни решения. Особено в случаите,когато има тежко заболяване, парализа. Тогава сме изправени пред много трудна задача и не знаем какво да решим, да живее ли животното ,или да го приспим.Има необратими заболявания, има такива, с които животните могат да живеят, а избора за това е изцяло наш. Когато това се случи, ние сме длъжни да преценим правилно, да вземем правилното решение, колкото и да ни е трудно, защото животните не винаги се чувстват така като нас хората, когато имат недъг,или парализа.
Поставянето на количка е добро решение ,ако сме готови да полагаме необходимите грижи и най- вече ако имаме време и желание за всекидневни занимания с животното. Защото колкото и хуманно да е приспиването, не винаги то е правилното решение, понякога макар и на количка животните живеят доста добър живот,нека да не прибързваме с решението си и да го вземем само след много добра лекарска преценка и анализ на всички "за" и "против".

Това е един басет, който е получил тежко заболяване, но стопаните му са взели решението да живее.Вижте как се чувства животното и дали си заслужава шанса,който е получило.

http://www.youtube.com/watch?v=OTOoDEVA ... r_embedded

Винаги има надежда и никога не трябва да се отказваме, защото животнитте могат да доизживеят оставащото им време (може би не чак толкова пълноценно, но щастливо).

Никога не взимайте прибързани решения,посъветвайте се преди това с добри специалисти в областта.
Нека мисълта, че измъчваме животното да не бъде нашата първа и единствена, нека мислим позитивно и направим всичко възможно, за да помогнем, животните се справят много добре в такива ситуации.

Мненията винаги са противоречиви, но вие не слушайте никой друг, вземете решението разумно и не се осланяйте на емоции, трудно е да се отглежда такова животно, но да се замислим.....нима не заслужава втори шанс?http://vbox7.com/play:ec74042e

http://video.tochka.net/194026-bednyazh ... dnikh-lap/

инвалидни колички за кучета:

http://www.wheelchairsfordogs.com/


Ето няколко въпроса, които може би си задават мнозина от нас, изправени пред това решение, и отговорите им:

Въпрос:

Как можем да помогнем на куче с ограничени възможности ?

Отговор:

Инвалидната количка е разработена именно за животни, съобразена е с всичките им физиологични особености, можем да помогнем на кучето да поддържа едно добро ниво на живот, също спомага за рехабилитация след травми и заболяване на задните и предните лапи, при некоординирани движения, пълна загуба( паралич) на тазовите или предни крайници.


Въпрос:

Как ще възприеме кучето инвалидната количка? Ще може ли да се придвижва с нея?

Отговор:

Много е важно вашето куче да има силни предни/задни крака (здрави) крайници. Има вероятност кучето ви да отхвърли инвалидната количка поради възрастта си,упоритост, характер. В такива случаи се изисква известно време, за да разбере кучето, да се приспособи и да привикне към новия начин на придвижване.

Въпрос:

До колко ще бъде зависимо кучето ми от инвалидната количка и ще може ли в случай на възстановяване на двигателните функции да се придвижва самостоятелно, без количка?

Отговор:

Кучето ще зависи от инвалидната количка до тогава, докато му е необходима подкрепа при придвижването.При възстановяване на двигателните функции на крайниците, кучето лесно може да се откаже от нея.

Въпрос:

Може ли инвалидната количка да помогне за рехабилитацията на кучето?

Отговор:

Да, в такива случаи, когато функционалните възможности на кучето имат резерви за възстановяване.Количката е отлично средство за рехабилитация на животното след получена травма или операция, изпълнява фнкцията на допълнително поддържане, позволява да се развиват крайниците без прекалено натоварване за животното, намалявайки времето за рехабилитация.

Въпрос:

Колко време трябва, за да свикне кучето с инвалидната количка?

Отговор:

В повечето случаи кучето бързо разбира какви възможности му дава количката и с радост посреща новата възможност за свободно придвижване. За това, още в първия час на използване на количката лесно се адаптира към нея и се придвижва самостоятелно. За някой животни е необходимо повече време за адаптация,това е свързано с индивидуалните особености на кучето.Срока за адаптация се колебае от 1 час до няколко дни. А помощта от страна на стопанина ще намали времето необходимо за адаптация на кучето към инвалидната количка.

Въпрос:

Може ли кучето да се изхожда,когато се намира в инвалидната количка?

Отговор:

Да, "седлото"на поддържащата система е конструирано така, че да не ограничава кучето в тези действия. "Седлото" е направено от мек полипропилен, със затворена защитна водоотблъскваща тъкан, която лесно може да се пере с вода и сапун.

Въпрос:

Безопасно ли е да се остави кучето без надзор в инвалидната количка?

Отговор:

Желателно е куче намиращо се в инвалидна количка да бъде под постоянно наблюдение. Може да възникне ситуация, когато кучето няма да разчита на силите си и количката да спре или да се преобърне от някакво препятствие по пътя.Препоръчва се да използвате повод по време на разходка.

Въпрос:

Ще може ли кучето да легне или седне, когато е в инвалидната количка?

Отговор:

Да, може. Но с помощта на стопанина си, конструкцията на инвалидните колички «PetMobile company» позволява много бързо да се разедини "седлото" на поддържащата система от количката, което дава възможност на кучето да седне или легне.

Въпрос:

Ще може ли кучето да слиза и да се качва по стълбите в инавалидната количка.

Отговор:

Може, при условие,че предните крака на кучето са достатъчно силни. Вие също можете да помогнете на вашето куче при изкачване или слизане като поддържате заднате части на рамата на количката.

http://petmobile.ru/otveti
превод:meri

снимки:
http://petmobile.ru/foto

http://petmobile.ru/video
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Грижи за парализираното куче и инвалидни колички.

Мнениеот meri » Съб Дек 14, 2013 10:01 am

Ако някой се нуждае от инвалидна количка за кучето, фирмата се намира в Русе.
http://orthovet-medical.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета