Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Гонене и хапане на опашката при кучето

Гонене и хапане на опашката при кучето

Мнениеот meri » Съб Юли 10, 2010 2:09 pm

Когато кучето си гони опашката-медицински или поведенчески проблем?


Изображение

Може би ви се струва забавно,когато кучето се върти в кръг и си гони опашката.Но това е признак за сериозен проблем със здравето.Кучетата могат да тичат след опашките си по няколко причини.
Ако кучето до сега не е имало навика да си гони опашката,да я гризе, огледайте внимателно самата опашка и ануса.Ако на външен вид всичко е наред с опашката, заведете кучето на лекар, защото сърбежа в аналната област може да е предизвикан от наличието на глисти или възпаление на перинеалните жлези. Стопаните не могат да ги почистят сами,за това е желателно да заведете кучето в клиника,за да ги почисти лекар и да назначи лечение ако е необходимо.
Препаратите против паразити трябва да се дават редовно.

Ако кученцето е било с купирана опашка,операцията може да е несполучлива. Ако е останал фрагмент от прешлена или недостатъчно мускулна и съдинителна тъкан, може да се травмират прилежащите тъкани отвътре и да предизвикват желание в кучето да изгризе или ближе опашката си. В такъв случай кучето трябва да се заведе на лекар и да се реши проблема хирургично.

В случай на травма е възможно нарушение на инервацията на периферните нерви на опашката.В такъв случай кучето също демонстрира проблемно поведение.

Ако нарушението на координацията на движение е внезапно,може да се подозира вестибуларен синдром.Ако при куче с нарушена координация се наблюдава влошаване на общото състояние, умора,диария,повръщане, трябва да се тества за чернодробно заболяване. Също така нарушение на координацията е възможно при глекимия, тези изследвания са особено актуални за кучета от малките породи.

В допълнение към описаните медицински проблеми има състояния,които могат да предизвикат стереотипно поведение. Стопаните често си мислят, че подобно поведение е причинено от скука,и на кучето трябва да му се отдели повече внимание.Ако проблема не премине,значи е друго.Кучетата са социални животни и за съжаление понякога не им отделяме достатъчно внимание. Като частен случай радостта на кучето,когато му обръщаме внимание е въртенето в кръг.При игнориране на подобно поведение от една страна и внимание от друга ,когато кучето е спокойно, поведението затихва. Забележете че тези причини се срещат много рядко.

Често гоненето на опашката се наблюдава при кучета с повишено ниво на тревожност. Такива кучета освен стереотипните действия могат да ходят до тоалетна вътре в дома, когато останат сами: да вият, лаят, рушат жилището. В състояние на тревога животното може да получи учестено дишане, разширени зеници, повишено слюноотделяне, дръпнати назад уши,кучето се мята напред-назад или търси място да се скрие, да избяга.
Тревожността може да бъде предизвикана от различни причини и всеки стимул да ги задейства.

При страх от силни звуци също може да се забележи тичане в кръг.Проблемно поведение може да има и в следните ситуации: звънеца на вратата ще предизвика лай. Ако има дете в къщата и родителите се скарат на кучето да мълчи, в бъдеще проблемното поведение ще бъде звъненето, след което кучето няма да лае, а ще започне да се върти, в този случай се наблюдава ектопична активност.

Случва се стопанина неволно сам да поощрява такова поведение.
Кучето е социално животно, и вниманието на стопанина - това е положителна подкрепа. Дори ако се карат на кучето, то въпреки всичко печели това от което се нуждае- човешкото внимание.

Ветеринарните лекари отнасят преследването на опашката към стереотипното поведение, така както близането на лапите, тичането в кръг и др. Към това поведение има генетична предразположеност, защото някои породи се оказват по-склонни към него.
Често причина за стереотипното поведение са някакви външни причини. Например, недостатъчни разходки, ситуация на съперничество с друго куче или дори стопанина, невъзможност от общуване със сродниците и др. Например, ако младото куче често остава само в дома, ако е лишено от общуване с кучетата на разходка, напълно вероятно е да започне да гони своята опашка.

При кучетата това поведение се проявява в различна степен: от силна до слаба. Ако кучето рядко преследва своята опашка, то стопаните дори смятат такова поведение за "нормално за породата". В някои случаи кучето практически през цялото време е заето с гонене на опашката, а ако успее да я хване, то я гризе до рани. Струва ни се, че все едно кучето няма друг интерес в живота, освен това занимание. При такива животни отсъства желание да общуват и играят с човека или сродниците си.

Понякога гоненето на опашката започва като "реакция на заместване". Кучето се оказва в ситуации, които не може да реши, и започва да изразява своето неспокойно поведение, без да има някакво отношение към проблема. Преследването на опашката възниква заради естествените инстинкти на хищника. Кучето може да разглежда опашката като нещо, което не е част от него самото и което трябва да се хване. В конфликтна ситуация такова гонене може да донесе на кучето известно облекчение, защото запълва поведенческият вакуум.

Смята се че такова поведение се проявява само на възраст 4-9 месеца, а след това изчезва. Но може отново да възникне в резултат на някаква случка:травма на опашката, кастрация, или рязка смяна на обстановката.
По-често при кучетата, гонещи опашката си, се проявяват и други натрапчиви състояния. Ако на куче, което гони своята опашка, започнат физически да пречат да изпълнява това действие, то по-скоро в него ще се прояви друга форма на натрапчиво поведение.

В редки случаи активното преследване на опашката може да бъде свързано с психомоторна епилепсия. Стереотипното поведение е свързано е хормона допамин, отговарящ за движението. Обмяната на този хормон е увеличена при животни с подобно поведение.

Съществува предположение, че това поведение може да предизвика производството на ендогенни опиати, които стимулират центъра на удоволствието в мозъка и защитават животното от възприемане на болката в по-сериозни случаи. Неслучайно това поведение често се среща при бултериера- куче с ниска болкова чувствителност.

Когато кучето си хваща опашката и тича в кръг, прекалено много я ближе, хапе несъществуващи бълхи, смуче си лапите,козината,поглъща неподходящи предмети, има копрофагия,непредсказуема агресия- не са вредни навици на домашния ви любимец, а невротично състояние, към което трябва да се отнесете сериозно.

Физическото ограничаване на активността не води до успех. Можете да премахнете самото действие, но не и желанието за извършването му.Освен това невъзможността да извърши стереотипно действие ще повиши нивото на тревога.
По-ефективно е да разберете какво провокира кучето и да приберете провокиращите фактори.Научете животното на конктретно поведение, научете го на ново движение, което ще бъде приемливо както за него,така и за вас.Подавайте командите в началото в отсъствието на провокиращите фактори,след това въведете и тях постепенно.
Ако въпреки всичко кучето започне да се държи нежелателно отново, върнете се малко назад в обучението и продължете напред.Не забравяйте да го хвалите и да давате лакомства ако се държи спокойно.Провеждайте заниманията преди хранене,за да заместите неприятниите асоциации с приятни.Честотата на упражненията и прехода към следващия етап са индивидуални в зависимост от изразеното нежелателно действие.Процеса на обучение може да продължи и по-дълго.

Паралелно с обучението за намаляване на тревогата използвайте лекарствени средства назначени от лекар.

Защо кучето си гризе опашката?

ИзображениеИзображение

Понякога стопаните се сблъскват със странното поведение на кучето:без видими причини гризе опашката си,често до кръв.Ако "борбата с опашката" за кученцето е обичайно развлечение,при възрастното куче това не е нормално-особено,ако кучето си хапе опашката,без да играе,а все едно,че му пречи.

Не трябва да изключвате възможността от попадане на акари,за това внимателно проверете.Също така кучетата си хапят опашката,когато имат бълхи.Повишеното количество бълхи може да се види при оглед: техните "любими"места е зоната около опашката,корема и зад врата.
Използвайте подходящи препарати,обработете не само животното,но и неговата колибка,постелка,пода в помещението.

За да се изясни защо кучето си хапе опашката,заведете го на лекар.
Причината може да бъде травма:от болка кучето е агресивно и може да се опита да се "защити" от опашката,която му се струва,че атакува животното и причинява болка.
В такъв случай има смисъл да се направи рентген на опашката.

Още една възможна причина е сърбеж,възникнал поради неправилно хранене.
Некачествените,евтини храни могат да причинят подобна реакция при някои кучета.Също така може да възникне в резултат на смесване на сухите храни с домашна храна.

Методи за борба

Първоначално стопанина на такова куче трябва да промени неговите привични навици. Животното се нуждае от продължителни разходки, здравословна диета и колкото може повече занимания със стопанина си. Кучето трябва да има възможност да реализира своите природни инстинкти, особено ловните, т.е. да преследва и донася плячката. Полезните игри, такива като апортиране, фрисби, флайбол или теглене.

При това състояние ветеринарните лекари назначават успокояващи препарати- антидепресанти, прилагани в медицината.

Най-доброто средство за борба с този поведенчески проблем- това са профилактичните мерки. Стопанина не трябва да поощрява такова поведение с внимание, а ако то започне да се повтаря, е необходимо да промените условията на отглеждане на кучето.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=645
http://www.8lap.ru/section/zdorove/3597/
http://zooinform.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Вет.медицина за проблема с гоненето на опашката при куче

Мнениеот meri » Съб Апр 16, 2011 5:06 pm

Защо кучетата си гонят опашките

Всички сме били свидетели на определен тип поведение при четириногите ни приятели, а именно - как те си гонят опашката. Това действие от тяхна страна може да бъде колкото забавно, толкова и притеснително в зависимост от възрастта на кучето и причините, по които го прави.
Гоненето на опашката е естествено явление при малките на хищниците. В дивата природа те могат да си позволят да си играят по този начин, защото, за разлика от плячката, има минимален шанс да бъдат нападнати по време на тази игра.
За домашните кучета това също е напълно нормално. Наблюдава се по-често при кученца, които са сами и няма с кой да споделят игрите си. Това е техния начин да се забавляват и да изразходват прииждащата в тази възраст енергия. Когато са много малки, те все още опознават както света около себе си, така и самите себе си и не винаги знаят, че опашката е част, прикрепена към тях. Приемат я по-скоро за бягаща играчка, която неуморно се опитват да хванат. Обръщайки се, забелязват, че тя също ги преследва и това засилва интереса им.
Това поведение, обаче, се променя с течение на времето. Възрастното куче вече е наясно, че опашката не е играчка и спира да я гони. Ако все пак продължи, може да има различни причини за това - физическа болка, проблеми с гръбначния стълб и прешлените, може също да е на психична основа и проблемът да е неврологичен. Наличието на бълхи, паразити в организма, дисбаланс на допамин в тялото или анално възпаление също водят до гонене и хапане на опашката. Подобни проблеми при възрастните кучета не са често срещани, според проучвания, те засягат едва 2% от любимците ни.
Фактор за подтикване към такова поведение може да се окаже също прекалено малкото пространство, в което живее кучето, ако цял живот е завързано на каишка и свободата му е ограничена. Липсата на движение, от което кучето има жизнена нужда, съчетано със скуката и липсата на внимание, води до психични отклонения. В тези случаи кучето приема, че опашката е единствената му дружка, играе си с нея или пък е раздразнено от присъствието й и я преследва. Понякога дори изпитва антипатия към нея, като се опитва да я отхапе и се получава вманиачаване, кучето спира действието, единствено, за да спи и да яде. Това също е рядко срещан, но много сериозен проблем, при който незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.
Това, разбира се, не означава, че ако възрастно куче гони опашката си от време на време, то е болно. Въпросът е да се случва рядко и за кратко. За някои породи дори е по-типично, отколкото задруги ( за някои териери, например).
Малките кученца спират тази гонитба на възраст от няколко месеца до годинка, когато съзреят достатъчно. А, ако все пак продължат да го правят в напреднала възраст, трябва да се установи каква е причината за това. Може да бъде напълно безобидна, но и много опасна.
http://www.lubimci.bg/%D0%BE%D1%82%D0%B ... 1%82%D0%B5
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Гонене и хапане на опашката при кучето

Мнениеот Linna89 » Нед Авг 23, 2015 7:16 pm

Здравейте!
От вчера моето кученце,то е на 3 месеца порода Акита ину и е с високо вдигната навита опашка.Но от вчера я смъкна надолу жената, от която я взех каза да я наблюдавам,че опашката и трябва да е нагоре и това не е добър знак.Не е ударена или нещо счупена добре е не я боли.Тази сутрин когато си играеше почна упорито да си гони опашката.Жената отново каза,че може да са аналните жлези или просто да е временно.Третата ваксина я бихме и остават два дена до разходката,но днес я разходих понеже беше много тъжна и вече не и се седи в нас все бяга до вратата пред входа.И я изведох за бързо до близкия парк нямаше животни нито е душила и близала нещо.И като сме навън я вдига за малко и пак я смъква,но по-скоро е предимно вдигната.Въпроса ми дали може да е подтисната и затова да я е смъкнала или проблема е физически?Ще я водя на 26ти за обезпаразитяване външно и вътрешно вече за 4ти път не са глисти... поне не виждам.След последното хапче глисти нямаше.Само след първите две.
Аватар
Linna89
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 10:16 pm

Re: Гонене и хапане на опашката при кучето

Мнениеот meri » Нед Авг 23, 2015 7:29 pm

Това по-скоро е психологическо, може и от скука да е. Добре е да се осведомиш от някой добре запознат с породата(с особеностите на опашката, аз лично не мога да ти кажа).Но това, което знам със сигурност, е че не е от аналните жлези.Кучето е много малко, за да има проблем и ако някой те съветва да се почистват без нужда не му вярвай.Това не е истина, жлезите не се пипат, ако няма медицински показания за почистване.Не може едно 3-месечно куче да има такъв проблем, още повече да е свързан с опашката.Тъй като на опашката има много прешлени, и ако има някакъв проблем, може да се направи рентгенова снимка, за да се изключат някакви аномалии примерно.Хората, отглеждащи животни, развъждащи ги, не винаги знаят какво да се прави, имай го предвид и понякога могат да те подведат. Ако проблема не е поведенчески или медицински, значи може да е от скука. Ще осигуриш повече занимания за кучето, интелектуални игри(играчки в които се слага храна, или ще скриеш лакомства в нещо, за да ги търси, от такъв вид).След като започне да се разхожда и да си играе навън, проблема може да изчезне. Опасно е ако започне да я гризе ожесточено, да я удря в стената и т.н. Тогава ти трябва лекар непременно. Друг вариант е да има бълхи и да се опитва да ги махне.Но в никакъв случай не е жлезата.Ако се започне почистване на жлезата, тя се травмира, създават се проблеми и ще трябва да се почиства постоянно,което никак не е добре.Както ти казах това се прави само ако има показания за това и те е посъветвал ветеринар.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Гонене и хапане на опашката при кучето

Мнениеот Linna89 » Нед Авг 23, 2015 7:48 pm

Благодаря meri и аз мисля,че е на психологическа основа.Защото като излязохме се промени напълно.Аз го взех преди месец, то седи затворено само вече и само като сме на работа. Дано я вдигне.Все пак нали казват,че опашката е барометър на кучето за настроението му.Дано да е така и аз смятам,че е малко за такива неща.Благодаря за мнението и бързата реакция :) :ba:
Аватар
Linna89
Животинче с въпрос
 
Мнения: 12
Регистриран на: Съб Сеп 14, 2013 10:16 pm


Назад към Кучета