Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Първа помощ при ухапване при декоративните породи кучета

Първа помощ при ухапване при декоративните породи кучета

Мнениеот meri » Съб Яну 22, 2011 9:32 pm

Ухапване от куче

Принципно малките кучета са дружелюбни към сродниците си,стопаните им следят за поведението и общуването с други кучета,защото битките може да са безопасни за големите кучета,но за малките могат да се превърнат в трагедия.
Малките кучета не са предназначени за боеве и състезания,имат крехки кости и могат да пострадат даже при незначително сбиване.

Ако малкото куче е проявило агресия или е станало жертва на друго агресивно куче,трябва да дадете първа помощ:

- Обработете раната с йод и поставете стерилна превръзка,веднага се обърнете към лекар.Този пункт има особено значение,ако кучето е ухапано от бездомно куче.

Ухапване от змия

Тези ухпавания са рядкост,но се случват.В такава ситуация е важна бързината на вашата реакция и какво трябва да направите.Помнете,че малките кучета бързо получават интоксикация от отровата и последствията са по-страшни,отколкото при големите кучета.

Симптоми - на мястото на ухапване се намират две точки,но е трудно да се разгледат през козината,за това ще намерите мястото на ухапване по отока и почервеняването.Ухапаното куче е неспокойно,трепери,може да започне повръщане и диария,затруднено преглъщане.Интоксикацията на организма протича много бързо,за това симптомите бързо се проявяват и нарастват.

Първа помощ -при ухапване на лапата поставете турникет за 30-40мин, изтеглете колкото може повече кръв от раната, за да забавите интоксикацията и изсмукване на отровата, допуска се изгаряне на мястото на ухапване с карболова киселина,йод,разяждащи основи,но бъдете внимателни с употребата им.За да се забави усвояване на отровата се използва компрес със студена вода и оцет.Колкото може по-бързо закарайте кучето на лекар, за да постави противоотрова.

Ухапване от пчели и оси,търтеи

За разлика от големите кучета,за декоративните опасността е голяма, даже ако е ухапано само от едно насекомо.Осите,пчелите и търтеите жилят в носа или над горната устна.

Симптоми -по време на ухапването кучето изпитва болка,за това издава рязко квичене.Трие мястото с лапа,стреми се да се освободи от жилото, мястото на ухапване отича.След ухапване от оса,пчела, търтей кучетата стават мудни,могат да повръщат.

Първа помощ - махнете жилото, поставете на мястото на ухапване памук или стерилна марля напоена със спирт,водороден прекис, слаб р-р калиев перманганат, натрийте мястото със спирт, йод, поставете студен компрес.

Ухапване от комар

Интерес за комарите са кучетата с гладка и къса козина.Кучетата са подложени на атаката на комарите в края на деня,привечер.Използвайте специални нашийници,репеленти,не се разхождайте близо до водоеми вечер.

Ухапване от кърлежи

Няма смъртоносна опасност,но кърлежите са приносители на пироплазмоза,заболяване което е смъртоносно за кучетата.Пироплазмозата не се лекува и има 100% летален изход.

Кърлежите поразяват предимно шията,ушите,главата и гърдите на малките кучета,за това след разходка правете проверка.

Съществуват много профилактични средства за предпазване: шампоани, спрей, нашийници, капки.

Ако не можете сами да премахнете кърлежа,обърнете се към ветеринар.Наблюдавайте кучето в продължение на 5-7 дни.

ВНИМАНИЕ: Ако температурата се повиши до 40-42 С, има загуба на апетит, летаргия,учестено дишане,кръв в урината- не чакайте и секунда, веднага заведете кучето на лекар.

Първа помощ при изгаряне

Малките кучета могат да получат изгаряне както под въздействието на открит огън, горещи предмети,вряла вода, битова химия.Те се различават по няколко степени:

Първа степен -съпроводено с почервеняване на кожата,оток,болка,възможно овъгляване на козината.Ако кучето не е пострадало много,няма опасност за живота.

Втора степен - характеризира се с почервеняване,оток,мехури с течност.

Трета степен -най-опасно за живота на малкото куче,съпроводено с омъртвяване на тъканите на голяма дълбочина, поява на язви.

Изгарянията се подразделят на термични,химични и под въздействие на ултравиолет.Независимо каква е причината на изгарянето,прекратете действието на поразяващите фактори.Ако се е запалила козината- прекратете достъпа на кислород и потушете пламъка с някаква тъкан, дреха,или изгасете огъня с вода.
Ако изгарянето е от химично вещество - облейте с вода.
След оказване на първа помощ веднага заведете кучето на лекар.

Изгарянията са съпроводени с болка, повръщане ,гърчове, повишена температура.

Долекарска помощ при попадане на чуждо тяло

Попадане на чуждо тяло в устата

Много често при игра с пръчки,при хранене с пилешки кости или риба,костта може да се забие в лигавицата на устата.За да не допуснете такава ситуация не давайте неподходящи играчки и не допускайте хранене с продукти,които са вредни.

Симптоми -кучето скимти,трие муцуна с лапа, отделя слюнки с примес на кръв.

Първа помощ - огледайте устата,премахнете костта,намажете раната с настойка от йод,при наличие на сериозна рана се обърнете към лекар.

Попадане на чуждо тяло в ларинкса и хранопровода

Освен костите опасност за малките кучета са - игли,копчета,малки топки,ядки.Те са способни да заседнат в ларинкса или хранопровода и да доведат до печални последици.

Симптоми - При поглъщане на остри предмети:игли или кости,кучето е неспокойно, има обилно слюноотделяне и повръщане.
При поглъщане на кръгли гладки предмети се наблюдава често повръщане,калшяне.На втория ден от попадането на чуждото тяло в хранопровода кучето може да приема храна,но тя се връща обратно от гадене.

Първа помощ -отворете устата на кучето с помощта на лъжица,бутнете езика в корена, опитайте да достигнете чуждото тяло с помощта на пръст или пинсета,ако не се справите сами,отидете на лекар.

Попадане на чуждо тяло в стомаха и червата

За да избегнете попадане на чуждо тяло,приучете кучето от малко да не подбира предмети от земята.

Симптоми - летаргия, липса на апетит,жажда съпроводена с повръщане.Ако чуждото тяло е заседнало в червата може да причини непроходимост,запек,при опит да погалите кучето по корема,изпитва болки.

Първа помощ -веднага зведете кучето на лекар,за да направи необходимите изследвания,не се опитвайте да давате слабителни средства или продукти със слабителен ефект.

Попадане на чуждо тяло в ректума

Симптоми -кучето скимти, неспокойно гледа към опашката,изпитва постоянни позиви, кървенисти секрети от ануса.

Първа помощ - поставете ръкавици намазани с вазелин и опитайте да извадите чуждото тяло сами,обърнете се за помощ към лекар.

Попадане на чуждо тяло в очите

Симптоми -дразнене на лигавицата,почервеняване и болка,кучето трие очи.

Първа помощ - промийте очите със струя топла вода,слаб р-р калиев перманганат.В никакъв случай на трийте окото със салфетка,защото може да втриете предмета в лигавицата или роговицата на окото.

Попадане на чуждо тяло или вода в ухото

Симптоми - кучето е неспокойно, тръска глава, трие ухо с лапа.

Първа помощ -при попадане на насекомо в ухото,капнете няколко капки олио.
При попадане на вода в ухото се погрижете кучето да не се намира на течение,което може да причини възпаление на средното ухо.Поставете кучето на коленете си с ухото надолу,леко масажирайте за да излезе водата.Ако не изтече, внимателно вкарайте клечка за уши,за да попиете водата,повтаряйте процедурата до пълно попиване на водата.Когато не можете да се справите самостоятелно,заведете кучето на лекар.

Попадане на трън в крайника

Причинява болка, може да доведе до попадане на инфекция в организма, да загнои.

Симптоми -кучето куца, лиже лапа, опитва да извади чуждото тяло.

Първа помощ -премахнете тръна,ако не успеете,обърнете се към лекар,намажете раната с йод,бинтовайте.

За съжаление попадането на чужди предмети в организма на кучето е често явление.Отстраняването на последствията е сложен и нервен процес,който носи неудобство за вас и кучето.Давайте балансирана храна, обучете кучето на послушание,за да не взима предмети от земята,следете за всички малки предмети в дома и ги прибирайте навреме.

http://www.mini-dogs.ru/articles-health/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10350
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета