Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хълцане при кучето

Хълцане при кучето

Мнениеот meri » Пет Юли 01, 2011 2:13 pm

При домашните кучета хълцането се среща често. Ветеринарите потвърждават, че хълцането е по-характерно за малките кученца.
Хълцането се проявява във вид на конвулсивни мускулни контракции на диафрагмата.
Диафрагмата е мускулна преграда за разделяне на гръдната и коремната кухина.Хълцането се проявява във вид на по-резки,отколкото обичайните контракции на диафрагмата и е съпроводено с кратки пристъпи на задух.
Резкия звук при хълцане е следствие от непроизволно и много бързо затваряне на глотиса.
До сега не е установена точната причина за хълцане,но то се случва даже и при малки кученца,още в утробата на майката.Пристъпите на хълцане настъпват без видима причина и са безвредни,преминават бързо.

Хълцането може да бъде следствие на преохлаждане, препълнен стомах и раздразнение на диафрагмалния нерв.

Хълцането е два вида- кратковременно и продължително.

Кратковременното хълцане възниква при кученцата и възрастните животни при бързо поглъщане на храна и рязко препълване на стомаха. Много често явление е при кучета,които нямат или имат много малко вода и не се хранят с течна храна.

Продължителното хълцане,понякога и до няколко часа може да възникне при попадане на чуждо тяло в стомаха,поради глистна инвазия или вследствие на различни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Известни са и случаи при поражение на нервната система вследствие прекаран хепатит или чума.

В случаи на възникване на краткосрочно хълцане дайте топла вода на кучето,дайте да изяде парче захар или леко погъделичкайте в областта на лигавицата на носа.

Ветеринарите препоръчват, стопаните първоначално да размекват храната във вода, ако става въпрос за хранене на кученце.
Кученцата често хълцат след бурни и продължителни игри. След физическа активност пресъхва носоглътката и възниква остра необходимост кученцето да пие вода.

Младите кучета често могат да хълцат поради преохлаждане. Това особено се отнася до късокосметите породи. Ветеринарите препоръчват да не допускате продължително преохлаждане, течение. Ако кученцето е принудено цял ден да се намира в студено помещение, обличайте го.

Когато кучето хълца дълго, причините могат да бъдат сериозни.

Младите кучета са по-чувствителни към въздействието на външните фактори, по-често са подложени на хълцане. Те преяждат по-често от възрастните кучета.

Практиката показва, че с продължително хълцане започват сърдечните пристъпи при животните.

При възникване на пристъпно издишване с рязко свиване на диафрагмата при малките кученца след бързо поглъщане на храна, можете да масажирате корема с леки движения на ръцете, да го затоплите.

Ако кучето много често хълца и яде бавно, не преяжда, ветеринарите съветват да го обезпаразитите. Може би причината са глисти. Ако и тази мярка не помага, трябва да търсите други причини.

Случва се стопанина да не може да определи причината за хълцането. Тогава се консултирайте с ветеринар. Обикновено пристъпите могат да се спрат с препарата церукал. Други лекарствени средства, особено невролептици, трябва да се приемат само след лекарско предписание.

От самото начало на поява на кученцето във вашия дом се старайте да го храните според възрастта. Не давайте добавка и не реагирайте на молбите да давате храна от масата. Не трябва да смесвате натурална и суха храна, за придаване на по-голяма ситост. Тази грешка често допускат неопитните стопани, провокирайки преяждане, пристъпи на хълцане.

ВАЖНО- Хълцане, продължаващо повече от 1 час е един от предвестниците на инфаркт или и инсулт!

https://www.youtube.com/watch?v=x-XOteS1rVM

https://www.youtube.com/watch?v=vXYPyjrns3Y

http://animals.lg.ua/
http://pitomcy.net/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хълцане при кучето

Мнениеот meri » Пет Юли 01, 2011 3:27 pm

Много често малките кученца хълцат и стопаните им се притесняват.Понякога това хълцане идва в бърза последователност или с голямо закъснение.
Малките кученца хълцат много често,те израстват този навик.

Хълцането има и някой предимства,помага на стомаха да се отърве от натрупаните газове,облекчава хранопровода от всякакъв вид дразнене.
Често хълцането при малките кученца се причинява от бързо ядене или пиене.Стомашните разстройства също водят до хълцане.

Не е за вярване,но хълцането може да е причинено и поради нервност.Трябва да разберете дали кучето е нервно,поради някаква причина, умората също може да доведе до хълцане.Следете отблизо ежедневните дейности на кучето,за да разберете дали страда от умора.Заедно с нервността и умората,стреса е другата причина.Възбудата се разглежда като причина за хълцането,а много често няма никаква причина.

Понякога може да има обратно хълцане,което може да се обърка с нормалното хълцане.Ако забележите серия бързи,силни и принудителни вдишвания през ноздрите,някъде между 10 сек. до 2 мин. това е пристъп на обратно хълцане.Ще забележите това особено,когато кучето се опитва да изчисти слузта от синусите си.Точната причина за появата на обратното хълцане не е известна,но може да бъде свързана със синузит или някое респираторно заболяване.

Няма специфично действие,което трябва да предприемете,за да лекувате кучето,то обикновено изчезва само.Можете да дадете вода,така че в случай на каквото и да е възпаление на хранопровода,кучето ще се освободи от хълцането.Можете да опитате да нахраните кучето,храната ще помогне за промяна на дишането временно.Можете да изведете кучето на разходка,упражнението може да помогне на кучето да се освободи от газовете,ако има такива.
Ако забележите,че кучето хълца през целия ден,потърсете вет.помощ,защото може да има сериозен проблем.

www.buzzle.com/articles/what-causes-hic ... -dogs.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Хълцане при кучето

Мнениеот neeeeli » Съб Окт 26, 2013 10:21 am

Аз имам ягтеиерче на четири месеца и хълца когато ми се ядоса
Аватар
neeeeli
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Съб Окт 26, 2013 8:23 am

Re: Хълцане при кучето

Мнениеот гери15 » Вто Мар 17, 2015 10:34 am

Доста интересно инфо.Аз имам мини пинчер на 47 дни и хълца когато много и се преспи :)
Аватар
гери15
Животинче с въпрос
 
Мнения: 2
Регистриран на: Чет Мар 12, 2015 12:29 pm

Re: Хълцане при кучето

Мнениеот kokorcho » Пет Май 22, 2015 2:23 pm

И моят Аресчо имаше хълцане. Водих го два пъти в тракийския университет в Стара Загора и сега няма никакви проблеми. Много съм щастлив от което :sunny:
Клиниката е страхотна и противно на моите очаквания и доста по- евтино място от останалите псевдо клиники. Ето и инфо за клиниката ако на някой му потрябва: http://spasime.org/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B2%D0%BC%D1%84-%D0%BF%D1%80%D0%B8/
Аватар
kokorcho
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Пет Май 22, 2015 1:57 pm


Назад към Кучета