Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Еструс при кучето- симптоми и заболявания

Еструс при кучето- симптоми и заболявания

Мнениеот meri » Пон Юли 11, 2011 6:09 am

Всеки стопанин, независимо от пола на своя любимец е бил изправен пред проблема с еструса на женските, а при мъжките с проблеми по време на разходка.

Даже и да не се занимавате с чифтосване на кучето, трябва да имате обща представа за физиологията при този процес за предовратяване на различни неприятности.

Ако еструса се случва 3-4 пъти в годината е желателно да се обърнете към ветеринар.Кучето вероятно има хормонални нарушения.

Колко често

Средно периодичността на еструса при кучето е два пъти в годината или три пъти за 14 месеца. Въпреки че някои женски са готови за чифтосване само веднъж в годината. Не се притеснявайте, ако еструс не настъпи по-късно от 8 месеца или ако между периодите преминават по-малко от 4 месеца. Много често еструса се задържа заради безобидни причини, не е задължително това е да е заболяване, но трябва да се обърнете към лекар.

Точния цикъл става явно определим само към две годишна възраст на кучето, ако това е едра порода и към половин година, ако става въпрос за декоративна порода. В периода на израстване паузите между еструса могат да намаляват или да се удължават, което е нормално. Но дори възрастните кучета не винаги са любвеобвилни по разписание, плюс-минус две седмици към датата е нормално. Продължителността на еструса не е един месец, за това датата за начало и край на еструса се променя от година на година. Стопанина трябва да фиксира датата постоянно.

Важно е да помните не само колко пъти настъпва еструс в годината, но и това, кои от периодите на покой са по-дълги. В повечето случаи цикличността лесно се проследява: продължителни и къси фази на покой се редуват, сменяйки се.

Колко дълго

Средно става въпрос за три седмици, но този срок е условен. За физиологическо нарушение се смята продължителност не по-малко от седмици и повече от месеци, но за някои женски и тези срокове са нормални. Желателно е да отделяте периода на еструс и да записвате пордължителността на всеки от тях, в случай на нарушение ветеринаря да може да определи според анализите и думите на стопанина причината за задържане или намаляване на фазата на покой.

Първата фаза на еструса е периода на кървенисти секрети, постепенно увеличаване на вулвата и постоянните желания на мъжките. Важно е да запомните колко време еструса не предизвиква лов: с поява на времето за "любов" настъпват и най-опасните или най-желаните дни. Втората фаза на еструса - лигавични прозрачни секрети, мека податлива вулва, игри и характерни пози при среща с мъжки. Женската иска да се разхожда по-често, не слуша по време на разходка, може да избяга в търсене на мъжки. Третата фаза продължава толкова, колкото време е необходимо на организма да възвърне обичайното си състояние: вулвата намалява, секретите спират, нивото на повечето полови хормони пада.

На продължителността на еструса влияят множество фактори. Първо, това са индивидуалните особености и наследственност. Важен е размера на женската; големите женски съзряват по-късно, еструса при малките кучета е по-продължителен и настъпва по-рано, понякога на възраст 5 месеца. Конструкцията също има определена роля: широка кост, квадратен формат, обемна мускулатура- по-късно съзряване и по-продължителен еструс, леки кости и обща стройност- ранно съзряване и по-дълъг еструс.

На това колко дни продължава еструса влияят и условията на отглеждане. Ако в един дом се отглеждат разнополови животни, еструса може да се забави. Ако женската е изтощена с прекалено натоварване- намалява. През зимата еструса е по-кратък, пролетта и лятото- дълъг, което е особено забележимо, ако става въпрос за дворно отглеждане на кучето. На женска, която живее вътре годишното време не влияе, за това продължителността и периодичността на еструса рядко се променят със смяната на дългия светлинен ден и температурен режим.

Важно е и общото състояние на женската. Съществуват множество вродени патологии, често не влияещи на здравето, но определящи колко ще продължи еструса. Това не е задължително да са патологии на развитието на половата система, за производството на хормони, а значи и за половия цикъл, отговарят хипофизата, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и др. органи. Хроничните заболявания също могат да променят продължителността на цикъла- системни заболявания, тумори, инфекции и др.

Колко време продължава еструса, зависи и от възрастта на кучето. Младите здрави женски са в еструс повече, отколкото подрастващите и стареещи кучета. С възрастта намалява не само продължителността на еструса, но и неговата периодичност- фазата на покой малко се увеличава от година на година. А пълно спиране на еструса заради стареене няма.

Не забравяйте да фискирате как еструса влияе на поведението на женската, колко не предизиква стремеж за любов, колко продължава фазата на възбуда и фазата на покой.

Полова зрелост

Момента на настъпване на половата зрелост, продължителност и периодичност на цикъла, и до какви поведенчески промени води, много зависи от индивидуалните показатели и наследственност. Първият, или неясен еструс настъпва на възраст от 6 месеца до две години. По-ранно съзряване се наблюдава при декоративните породи, а първия еструс при кучетата от едрите породи започва по-късно, към година и половина - големите кучета се развиват бавно, физиологически остават кученца понякога до две годишна възраст. В повечето случаи женската е готова за оплождане в периода на първия еструс, но нейния организъм не е готов за износване и раждане- по-добре почакайте до втория, а по-добре до третия еструс.

Понякога ранния еструс е лъжлив, без овулация: няма секрети или съвсем незначителни, оплождане е невъзможно.
Такъв еструс бързо спира и се завръща след няколко седмици, и всичко протича нормално. Това не е нарушение, а една от особеностите на организма на младото куче.

Кучетата нямат климакс, т.е. на 15 годишна възраст кучето може да забременее, което е опасно и за потомството и за самото куче.

Когато започва първия еструс

При женските половата зрелост настъпва на възраст примерно от 7 месец до 1,5 год.(зависи от това дали кучето е малка или голяма порода) и се изразява с това, че женската започва силно да линее.

Първия еструс за разлика от следващите е най-краткия.Често се отбелязват само слаби прояви на еструс,така наречения скрит еструс- това е незначително изтичане на кръв,което не привлича мъжките.

При младите женски,които са близо до половото съзряване,има вероятност от появата на лъжлив еструс,във връзка с това за да се избегне чифтосването,еструса може внезапно да прекъсне и без овулация.

Какво трябва да знае всеки стопанин за еструса?

- Еструса при кучето е природен психофизиологичен процес, типичен за повечето женски бозайници в природата.

- Възраст за появата на първия еструс - 6- 12 мес., понякога 1,5 год. (зависи от това, каква е породата:
малка или голяма ).

- Продължителност на еструса - 20-22 дни, понякога до месец.

- Периодичност на еструса - 1-2 пъти в годината с интервал от 6 месеца.

- Физиологични признаци на еструса- подпухване на външните полови органи, кървави секрети, понякога се отбелязва често уриниране.

- Психологически признаци- промяна в поведението на кучето в широк диапазон от агресия до вялост.

- Признаци за настъпващия еструс- кучето става по-игриво, играе с мъжките, при много породи преди еструса настъпва линеене, кучето може активно да маркира територия. Всеки стопанин трябва да води календар на еструса и да знае кога трябва да настъпи. Интервала между еструсите се установява в първите 2-3 еструса, отклонения от периода на повече от 1,5 - 2 месеца е повод за посещение при ветеринар. Като цяло интервала между еструса е по- малко от 5 месеца и повече от 10 месеца,това също може да бъде повод за притеснение.

Еструса включва в себе си няколко етапа, различаващи се с определен набор от физиологични и поведенчески особености:

1. Проеструс

Периода на хормонални промени, насочени към подготовка на организма към овулация. Фоликулите, съзрявайки в яйчниците, отделят голямо количество естрогени. Тези хормони предизвикват и секретите при еструс, провокират увеличеното кръвоснабдяване на матката и отслойване на вътрешния лигавичен слой. Вулвата се увеличава, но остава плътна и оформена. Продължителност 8-12 дни.

Тъй като еструса протича различно при различните кучета, поведенческите промени могат да бъдат добре забележими или изобщо незабелижими. Женските често се ближат, те са по-активни, игриви и общителни с човека, но отблъскват мъжките кучета. В тази фаза кучето може да маркира в дома, което трябва да се пресече. Много женски капризначат в този период, не изпълняват командите, опитват се да избягат, разходките се извършват само на повод.

2. Еструс

Период на овулация. Всички фоликули освобождават яйцеклетките за 10-24 часа, но периода, когато еструса е подходящ за оплождане е отсрочен за няколко дни. Яйцеклетките се нуждаят от време за доформиране, което се колебае от 2 до 4 дни. Продължителността на еструса е около 8 дни, овулация протича на 2-3 ден, най-доброто време за чифтосване 2-3 дни след овулацията или 9-14 дни от началото на проеструса.

Под действието на хормоните се променя това, как изглежда еструса: секретите са оскъдни, стават по-светли, слузести, прозрачни. Половите пътища се насищат с ензими, които са необходими за повишаване на елестичността на тъканите, бепрепятственото придвижване на сперматозоидите и поддържане на тяхната жизнена дейност. При кучетата от едрите породи периода на еструс води до забележимо размекване и увисване на вулвата- тъканите са оточни, меки, рехави. При дкоративните породи размекването на вулвата се определя чрез опипване.

В периода на овулация рязко се променя поведението: женската не гони мъжките, а всячески ги призовава. При среща с женска е вероятна агресия и от двете страни. Дори ако това е първи еструс, кучето знае какво да прави.

Важно е да помните, че независимо от това от коя страна на поведението се проявява еструса при кучетата от малките и големите, опитни и неопитни, раждали или не кучета, чифтосването с готова женска отнема няколко минути. Не изпускайте кучето от поглед.

3. Метеструс

"Любовния плам" угасва, тя престава да допуска към себе си мъжките, вероятността от зачеване намалява.
Прогестерона подтиска овулацията, постепенно умират и се разрушават яйцеклетките, ако няма оплождане. Секретите спират, женската престава да маркира, отблъсква мъжките, става по-спокойна и податлива към стопанина.

Още няколко месеца нивото на преогестерона остава високо, а промените в матката приличат на промените в периода на бременност. В продължение на месец след началото на метаеструса матката е уязвима за инфекциите, и именно в този период се създава благоприятен фон за развитието на ендометрит, пиометра, кистозни промени и др. В зависимост от това как преминава еструса, настъпва фазата на спокойствие или лъжлива бременност. Ако женската не е цене производител, по-добре я кастрирайте за избягване на сериозни здравословни проблеми, свързани с цикличните хормонални промени.

4.Анеструс

Фаза на покой, период между еструсите. Половото влечение липсва, както и свързаните с него особености в поведението. Ако еструса продължава месец и не протича два пъти в годината, фазата на покой отнема около пет месеца. Изчисляването на следващия еструс се извършва не от момент на раждането, а от предишния еструс.

Ако не искате кученца, по време на еструса трябва да предприемете мерки за безопасност:

- Разхождайте се с кучето САМО на повод, даже и най- послушното куче през тези дни може да избяга, не обръщайки внимание на командите.

- Не допускайте качване от мъжки : в случай на започнал полов акт не е възможно разделянето им.

- По време на разходка НЕ ИЗПУСКАЙТЕ КУЧЕТО ОТ ОЧИ.

- Изключете или сведете до минимум контактите с мъжките.

- Ограничете или съвсем изключете ходенето на изложби, състезания, изпитания.
1. Това е излишно притеснение за стопаните.
2. Кучето в този период е непослушно, не възприема командите, мислите му са другаде.
И нещо много важно- не разрешавайте на кучето да се къпе във водоеми, защото половите пътища са "отворени" за възможни инфекции.

Еструс при кучетата от малките породи

Започва примерно след 6 месечна възраст.Обикновено първия еструс е в периода 6-12 месец,но няма строги правила.Всяко животно е индивидуално.По това време стопаните на малки кучета трябва да бъдат много внимателни,за да не се "прикачи" към женската някой голям мъжки,защото това може да нанесе сериозна вреда на здравето.

Еструс при кучетата от едрите породи

Еструса при кучетата от едрите породи започва на възраст 12-18 месеца.Но началото на еструса е индивидуално и няма конкретни срокове.Благоприятното време за зачеване при едрите породи се смята 10-15 дни на еструса.Сексуалната възбуда на женските в този период се намира на максимално ниво и именно тогава се препоръчва чифтосването.

Има разлика между породите и тяхната възраст.При старите женски периода между еструса може да се удължи,признаците са по-неизразени или стават незабележими.Дори и много старо куче е способно да се чифтоса и забременее...

При женска,която по-рано е имала редовен еструс,след време тяхната проява е по-честа или рядка, е важно да се консултирате с лекар.Стопаните на женска,трябва през целия й живот да отбелязват датата на настъпване на еструса независимо дали се е чифтосвала или не.Това ще ви помогне да разберете в необходимия момент дали е настъпил еструса навреме,ако не - уверете се дали еструса не е протекъл незабележимо.Ако съвсем няма еструс,се консултирайте с ветеринар.

Не разчитайте на препаратите за предовратяване на бременност, те действително съществуват, но имат много странични ефекти. В този случай предовратяването действа по-добре, отколкото мерките " постфактум ". Трябва да ви напомним, че раждане до 1,5 год. се смята за опасно , защото организма на животното все още не е сформиран. В породните клубове има ограничения за възрастта при първото чифтосване, за малките породи това е 15 месеца, за средните и големите- 18.
За да не замърсяват в къщи, можете да купите специални кучешки гащи, но принципно женските сами се грижат за хигиената си. НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАНЯВАТЕ ДА ГО ПРАВИ! В природата това е нормален физиологичен процес. Във всеки случай по време на еструс вдигнете килимите, а кучешките гащи се използват само за кратко време, не постоянно.

Ако еструса продължава повече от 30 дни, секрета придобива кафяв, жълто-зелен цвят, кучето има повишена жажда- веднага се обърнете към лекар.

Съвременната фармакология предлага редица препарати за прекъсване на еструса или отлагането му, но трябва да помните, че тези препарати влияят на хормоналния баланс на животното, за това ги използвайте САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ.Забранява се приемането на препарати при бременност, диабет, тумори на млечни жлези, заболявания на половата система ( пиометра, метрит, ендометрит и др. ). Не се дават до половото съзряване на кучето. За това, ако се налага употребата им посъветвайте се с ветеринаря си за възможностите за приемането им.

Помнете,че еструса е през целия живот на кучето, за това ако не искате потомство, помислете за кастрация. Нереализираните полови инстинкти, също хормоналните промени в организма, често водят до различни заболявания на половата сфера, лечението е само оперативно.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=596
http://dogsecrets.ru/stati/489-techka-u-sobak.html
http://vashipitomcy.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Еструс при кучето

Мнениеот meri » Чет Юли 31, 2014 10:16 am

Нарушения и усложнения по време на еструс

Периода на еструс е опасно време, за това стопанина трябва да бъде внимателен. Кучето отказва любимото лакомство, след еструса е летаргично?
Периода на хормонални промени е сериозно пренастройване на организма, което влияе на състоянието на кучето.
Не винаги промените в поведението и състоянието говорят за заболяване. Под въздействието на хормоните дори и най-възпитаното куче може да се превърне в капризно, хапещо и злобно към всеки, дори към стопанина. Понякога кучето уринира в дома по време на еструс, въпреки че е научено да го прави навън. Понякога гризе мебелите, копае в дивана, къса вичко.
Всичко това причинява неудобство, но не е патология.

Възможна е и друга картина: постоянни "целувки и прегръдки", странни пози, клатушкане, мания, дори през нощта, скимти по време на еструс, не се отдалечава от стопанина си. Много женски кучета са приветливи с други женски, но се пазят от мъжките. Други са готови да се нахвърлят на всяка конкурентка и да приласкаят всеки жених. Пред стопанина извъднъж се оказва не неговото куче, а някакво друго, непознато и непредсказуемо. Настойчивост, спокойствие и сигурност- това са вашите най-добри помощници.

Апетит и активност

Понякога стопанина се страхува, че по време на еструс кучето е летаргично, спи много, не играе, веднага се прибира. Само по себе си намаляването на активността е нормално, и не е повод за безпокойство. Не всички женски понасят добре хормоналните промени, много изпитват болка и дискомфорт. Но ако освен летаргия по време на еструс кучето има повишена телесна температура, трябва да се обърнете към ветеринар. Това може да говори за инфекции или други проблеми, изискващи спешна намеса.

Промените, свързани с апетита също са нормални за този период. По време и след еструс кучето яде лошо, тъй като нивото на половите хормони често влияе на работата на храносмилателната система. Намаляването на апетита и лекото гадене са нормално явление, въпреки че някои женски ядат повече. Ако женската не яде повече от един ден или веднага след хранене повръща, трябва да я заведете на лекар. Възможно е да се наложи корекция на хормоналния фон и симптоматична терапия с лекарствени препарати.

Секрети

Наблюдавайки състоянието на женската, е изключително важно да обръщате внимание на всичко, което касае секретите- консистенция, цвят, обем, дори миризма. В началото секрета е течен и прилича на тъмна кръв, след това става по-гъст и светъл, до леко розова слуз. Секретите след еструс са без характерна миризма и прозрачни. Всяка промяна е повод за посещение при ветеринар. Спешна консултация е необходима, ако секрета е придобил гнилостна миризма, черен, жълтеникав или зеленикав цвят или е станал по- обилен от обичайното.

В периода на еструс женската е подложена на инфекции, тъй като естествената защита на вътрешните полови органи намалява, както и общия имунитет. Бактериите могат да проникнат вътре по време на общуване с други кучета, къпане в река, тичане по тревата или след спане на пода, по който е ходено с обувки. Кръвотечението след еструс може да говори за инфекции, но разпространяващи се бавно. Ако не се започне лечение, е възможно развитие на ендометрит и пиометра, което е опасно за живота на кучето. Половите инфекции са съпроводени с повишаване на телесната температура, намаляване на апетита и активността, но състоянието на кучето може да се оцени само по направените анализи.

Безкръвен еструс

В повечето случаи безкръвния еструс при куче в ранно развитие е нормално. По-често това явление се наблюдава при женските от декоративните породи на възраст 4-6 месеца; забележими промени в поведението, привлекателност за мъжките, увеличение на вулвата, маркиране и др., но кръв и петна по мебелите няма. Понякога секрета се появява след еструса- незначително зацапване, прозрачен. Еструса се възобновява, с всички характерни признаци. Според израстването цикъла се установява, а сухия еструс не води до никакви нарушения в работата на половата система.

Ако на 2-3 -ят еструс няма секрети, задължително заведете кучето на лекар. В редица случаи еструса е особеност, неопасна за здравето. Понякога женската толкова добре се почиства, че стопанина не забелязва секретите. А друг път секретите са незначителни. Всичко това усложнява живота на стопанина, но улеснява грижите за кучето по време на еструс. Да се разбере истинската причина за липсата или оскъдността на секретите е възможно само след пълно изследване:УЗИ, анализ на хормони, биохимия на кръв и урина. Понякога еструс без кръв може да бъде признак за вродена патология или придобито заболяване, а в такава ситуация е необходимо лечение или кастрация на женската, в зависимост от диагнозата.

Симптоми за нарушен еструс

Да се говори за нарушен еструс може безкрайно. Стопанина не може да определи самостоятелно някоя патология. На цикъла влияе общото състояние на кучето, възрастта, хормоналния фон, вродени особености и др. Ако кучето скимти по време на еструс при опит да се докоснете до корема, се подозира остра инфекция, пиометра, ендометрит, мастит, тумори и др. Срока на еструс се променя от всички "женски" заболявания- заболявания на щитовидната жлеза и бъбреците, диабет, инфекции и др.

За стопанина е много важно да разбере при какви симптоми трябва да заведе кучето на лекар.
Нарушенията на еструса могат да се проявят различно:

- явна промяна в поведението, самочувствието, характера на секрета в сравнение с предишния еструс;

- увеличение илли намаляване на периода на еструс;

- увеличение или намаляване на фазата на покой;

- увеличение или намаляване на един от периодите на еструс.

Посещението при ветеринар е необходимо, независимо от характера и степента на промените. Например, липсата на внимание към мъжките може да говори за хормонален дисбаланс.
Признаците за нарушение в работата на половата система също са разнообразни:

1.При кучето след еструс секрета не спира повече от две седмици. Става въпрос не за кръвотечение, при което спешната помощ е задължителна, а за незначителни зацапвания, оскъдни и полупрозрачни. Такова състояние говори за това, че организма не може да премине във фазата на покой, а нивото на половите хормони остава високо. Ако се наблюдава повишаване на телесната температура, а секрета придобива тежка миризма или странен цвят- спешно на ветеринар.

2.Маркиранията се превръщат в локви. В периода на еструс кучетата оставят навсякъде капки урина, за да разпространят миризмата си- за мъжките това е сигнал за готовност. При различни заболявания на пикочната система кучето уринира по време на еструс под себе си или на забележими места, за да привлече вниманието на стопанина. Възможно е, да има хроничен недъг, обострен под влияението на хормоните.

Следните признаци сами по себе си не са сериозен повод за безпокойство, но когато стопанина забележи няколко симптоми на неразположение, по-добре да се обърне към лекар.

- в периода на еструс / или след него кучето не се храни или яде много лакомо;

- кучето почти не пие или пие много вода;

- активността е намалена до състояние "спя, ям и уринирам" или е повишена до денонощно тичане/ скачане по жилището;

- прекалена приветливост или агресия към гостите, минувачите или домашните.

Отклоненията от привичното състояние на една или друга страна по време на еструс може да бъде ранен сигнал за приближаване на заболяване. Ако това е така, на следващия или през един еструс симптомите се усилват, а към тях се прибавят признаци за нарушен полов цикъл- липса или изобилни секрети, намаляване или увеличаване сроковете на еструс и др. Ако кучето след еструс е летаргично, спи повече от обичайното, не контактува- заедете го на лекар. Ранното посещение при ветеринар дори по незначителен повод помага да се запази не само здравето, но и живота на кучето.

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Еструс при кучето симптоми и заболявания

Мнениеот meri » Чет Юли 31, 2014 11:16 am

Продължителен еструс

Нормалния период на полова активност продължава 2-3 седмици, което зависи от възрастта и други индивидуални особености на кучето. Продължителния еструс повече от месец изисква спешна намеса на лекар, дори когато състоянието е стабилно. Процесът, който наричаме еструс, се състои от смяната на различни етапи. Във всяка фаза работи различен хормон, стимулиращ "пренастройването" на организма. Ако на един от тези етапи се получи срив, се разрушава цялата система, за това продължителния еструс може да се наблюдава в различни фази в периода на активност.

Когато става въпрос за полово съзряване, продължителния еструс се смята за условна норма. В повечето случаи първия еструс е непродължителен, а при някои женски продължава около 40 дни. Консултация с лекар е необходима. По-често това е индивидуална особеност на подрастващия организъм, не влияеща на здравето. С възрастта цикъла се установява, а сроковете намаляват до нормални.

1. В периода на проеструс се появяват обилни кървенисти течни секрети, женската често се ближе, маркира, много яде или губи апетит. Вулвата се подува, но остава мека, неподатлива. Средно фазата продължава от 7 дни до 2 седмици максимум.

Когато при кучето продължителния еструс е във фаза проеструс, кървенистите течни секрети не спират повече от две седмици, кучето губи апетит и активност, вулвата е ярко-червена. Понякога около вулвата се появяват и разрастват тъмни петна на фона на загрубяла кожа. Колкото по-дълго не завършва еструса, толкова е по-голям риска от оплешивяване и дерматит, съпроводени със сърбеж. Много стопани подозират алергия или паразити, но в действителност всичко това е в резултат от хормоналния дисбаланс. Тъй като овулация в този етап няма, няма значение колко дълго продължава еструса- женската не може да забременее. За това мъжките или не реагират, или рядко реагират, женската ги отблъсква с ръмжене.

2.В периода на еструс протича излизане на яйцеклетката от зрелите фоликули, т.е. процес на овулация. Женската се старае да избяга, играе с мъжките, повдига опашка при среща с мъжките. Секретите са оскъдни, гъсти и лигавични, почти прозрачни или бледо- розови. Продължителност, около седмица.

Ако във фазата на еструс се наблюдава продължителен еструс, кучето за дълго изпада в състояние на възбуда, привлича мъжките в продължение на две седмици и повече. Чифтосването не води до бременност. Гъстата розова слуз не намалява на обем, вулвата е оточна и увиснала. Ако еструса не завършва, протича растеж на левкоцитите в кръвта, повишаване на процента на утаяване на еритроцитите, нараства жаждата, влошава се апетита. Пораженията на кожата около вулвата са незначителни, опадане на козината не е изразено. При повишаване на температурата се препоръчва спешна кастрация заради риск от развитие на гнойна пиометра.

3.В периода на метаеструс секрет няма, вулвата постепенно придобива обичайния си вид, зърната се подуват отвън(по време на еструс забележимо се увеличават зърната само при раждали женски, въпреки че има и изключения).

В случай на продължителен еструс при куче във фаза метаеструс дълго не се завръща към обичайното си поведение. Секретите са зацапващи, вулвата леко подута. Мъжките реагират на миризмата, женската може да ги допусне или не, но оплождане няма. Стопанина наблюдава остатъчно явление, преминаващо и завръщащо се от ден на ден. Често такова състояние се бърка с лъжлива бременност, която настъпва не веднага след еструс, а след 1-2 месеца.

Причини и последствия

Ако в ситуация на къс и скрит еструс става въпрос за леки нарушения или индивидуални особености, то дълго продължаващия еструс говори за сериозен хормонален дисбаланс. Причините за хормоналната дисфункция са много: тумор, заболяване на щитовидната жлеза и хипофизата, кистозни образования и др. Възможни са инфекции, метрити, пиометра и др.

Да определи причината и назначи лечение може само лекар. Това е изключително опасно състояние, което може да доведе до смъртта на кучето. Това е подходяща среда за развитието на бактериални инфекции, това е намаляване на имунитета, обща слабост, изтощение. Когато еструса продължава повече от месец, хормоналния дисбаланс може да доведе до рак, пиометра и др. Задължително е изследване с:УЗИ, биохмия на кръв и урина, цитонамазка, преглед при специалист. Не рискувайте здравето на кучето и не отлагайте посещението за "утре".

Задържане на еструса

При здравото куче настъпва еструс с редовна цикличност. Но ви се струва, че еструса се забавя? Нормална ли е липсата на еструс?

А действително ли има задържане?

Това е първото, което трябва да определите. Понякога стопанина се плаши без причина, като забравя, че всяко куче е индивидуалност. Прочитайки, че еструс има два пъти в годината, започва да си задава различни въпроси, като очаква стандартно поведение от кучето. За редовност може да се говори само в случаите с възрастните женски, цикълът на които е успял да се установи. Първия еструс може да настъпи и на 6 месеца и половина, а втория след 4 или 8 месеца, а понякога и след година. Не трябва да се притеснявате, ако кучето няма втори еструс повече от 8 месеца, или няма трети еструс повече от 6 месеца. Възможно е това да е индивидуална особеност, но непременно трябва да се консултирате с ветеринар.

Когато става въпрос за възрастно куче с подозрение за нарушен цикъл, трябва да имате предвид следния момент: вярно ли сте определили периода на еструс? Често между еструсите няма еднакво количество месеци, а два различни периода. Т.е. фазите на покой се редуват: къса-дълга- къса и т.н. Неопитния стопанин може да приеме за отсъствие на еструс продължителната фаза на покой, която по-често протича в късна есен, зима или ранна пролет.

В преклонна възраст женските се намират в еструс по-рядко, което в някои случаи също се възприема като задържане. Но това е естествен процес на угасване на репродуктивната фукция, който изисква само наблюдение. А пълната липса на еструс при куче в напреднала възраст е лош признак. Кучетата нямат климакс, за това трябва спешно изследване.

Еструса може да настъпи по-късно по естествени причини. Когато няма подходящи за износване на потомството условия еструса се "отлага" за известно време. Причината може да бъде изтощение, стрес, нервен шок, преумора и др.

И все пак задържане

Ако грешката е изключена и кучето наистина има задържане на еструса, причината може да изясни само ветеринар. Не става непременно въпрос за заболяване, някои женски наследяват някои особености, в резултат на което цикъла е нередовен или изобщо няма еструс. Например, при вродена анострия се наблюдава хипофункция на яйчниците, в резултат на което женската изобщо не навлиза в период на еструс. А при субострия еструса е толкова незабележим, че този период може да се открие само с лабораторни изследвания. Ако кучето няма еструс една година, след това няколко периода на еструс настъпват редовно, а след това отново продължително прекъсване, се подозира "галопираща анострия", при която еструса отсъства временно. Всички тези особености, ако причината е индивидуална при женската, а не е хронично заболяване на половата система, не е опасно за здравето.

Но за съжаление причината поради която кучето няма еструс, може да бъде и опасно заболяване. Не може да се основавате само на предположения. Задържането на еструса може да бъде в резултат от тумор, дисфункция на хипофизата, щитовидната жлеза или яйчниците, възпалителни процеси в матката, кистозни промени, хормонални нарушения, вродена патология и др. Извода е очевиден: ако подозирате задържане на еструса, обърнете се към ветеринар. Биохимия на кръв и урина, анализ на хормони, УЗИ на органите на малкия таз, цитонамазка за инфекция ще помогнат да се установи причината или да се успокоите, или да започнете лечение навреме, преди усложненията.

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета