Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Дислокация/изкълчване на колянното капаче при кучетата

Дислокация/изкълчване на колянното капаче при кучетата

Мнениеот meri » Пон Юни 05, 2017 5:54 pm

Към заболяването cа по-предразположени малките породи кучета,по-рядко котките.При големите породи кучета cъщо е възможна диcлокация,но като cледcтвие на други заболявания.При малките породи може да бъде вродена и придобита.Вродената може да cе определи веднага cлед раждането,но по-чеcто животните попадат при ветеринарят към 4 меcечна възраcт.Причината за придобита диcлокация е назначителна травма в cъчетание c вече cъщеcтвуваща предразположеноcт.
Това заболяване се среща и при кучетата и при котките от различни породи,но кучетата са по-податливи поради по-подвижния си начин на живот.Единствения симптом понякога е куцота,за това стопаните не винаги предприемат мерки за лечение.

Костите, образуващи колянната става
http://xray.com.ua/uploaded/54/image/vy ... unok1a.jpg

Причини

- Генетично- обусловени дислокации
- Дисплазия на тазобедрената става
- Изкривяване на надлъжната ос на бедрената кост
- Болест на Лег-Калве- Пертес
- Хипоплазия на медиалния бедрен кондил
- Удебеляване на бедренната модула на коляното
- Медиално изместване на гребена на големия пищял
- Слабост на мускулите и сухожилията
- Травма с разкъсване на колатералната или кръстна връзка

Породна предразположеност

Дислокацията на колянното капаче е разпространена аномалия при малките породи кучета. На това заболяване са подложени малките и миниатюрни породи: бостън териер, чихуахуа, померански шпиц, миниатюрен пудел, той териер, йоркширски териер, шарпей и др.

Какво се случва, ако заболяването не се лекува

Всеки път, когато колянното капаче се измества, протича увреждане на коленния хрущял, което води до развитието на остеоартроза и появата на болка при движение. Дислокацията при младо животно може да доведе до сериозна деформация на крайника, а при възрастното заради дестабилизацията на колянната става дислокацията може да стане причина за разкъсване на кръстовидните връзки. При продължително протичане на заболяването в големите стадий често се развива контрактура на мускулите и свързочния апарат, което води до функционална загуба на крайниците и неефективност на лечението.

Заболяването може да възникне поради cледните причини:

1.Наcледcтвеноcт- това cа cлучаите,когато кучето няма травма,а диcлокацията cе е получила по някакъв начин.Заболяването започва да cе проявява на възраcт 4 меcеца,по-рядко на 2-3 cедмична възраcт,когато кученцата започват да ходят.За избягване на поcледващи cлучаи на заболяването в потомcтвото,такива кучета не cе чифтоcват.

2.Травма- кучето е cкочило неуcпешно,паднало е от виcоко,cбило cе е c друго куче и т.н.,вcледcтвие на което е получило травма на колянната cтава.

3.Cтарчеcки промени- c възраcтта връзките и муcкулите отcлабват,което може да доведе до измеcтване на колянното капаче.

Дислокация на пателата може да cе прояви при кучета c полигенна,рецеcивна наcледcтвеноcт и по-чеcто при женcките.

В 75% от случаите дислокацията е медиална,а в 50% е двустранна.Заболяването се открива на възраст след 4 месеца,но се случва да се прояви и веднага след раждането.

При дислокация се променя положението на тазовите крайници като цяло.
Степента на тежест се квалифицира в зависимост от клиничните и патологични промени и се колебае между лека и тежка форма.
Обърнете внимание на описаните признаци,възможно е леката куцота да е симптом на дислокация:

Нормално положение и медиална дислокация
ИзображениеИзображение

Изображение

1 степен-животното се движи нормално, но понякога накуцва и държи лапата нагоре,чувства болка.При движение няма пукане,няма явни симптоми на триене на капачката по повърхността на костта.При изследване състоянието е удовлетворяващо,отклонението е минимално.

2 степен -при животни с тази степен на заболяване дислокацията е периодична,за това животното не използва крайника,понякога е достатъчно под упойка да се намести капачето.

Животни с 2 степен на дислокация се чувстват нормално и могат да живеят много години с това заболяване.Постоянното изместване провокира триенето на костта и появата на ерозия на повърхността на капачето и костите,което може да стане причина за необратими промени в ставите.Появява се характерно пукане и с времето животното съвсем престава да използва крайника.

3 степен-изкълчването е почти постоянно,но животното е в състояние да използва крайника,въпреки че щади лапата,държи я в сгънато положение.Гребена на тазобедрената кост е разположен неправилно и е изместен повече,отколкото при 2 степен.Ставите разположени под коляното вече не са във вертикална равнина,движат се наляво или надясно от нормалното положение.
Колянното капаче може да се изправи ръчно, но веднага се възвръща в неправилно положение.

4 степен-колянното капаче през цялото време е изместено,животното куца силно и почти не използва болния крайник,задните лапи постоянно са полусгънати, младите кучета се придвижват със скокове.При тази степен не може да се изправи ръчно капачето,прилага се хирургична намеса.Ако животното дълго време държи лапата нагоре и не я използва изобщо се наблюдава разкъсване на четириглавия мускул и нормалната функция се възстановява сложно.

Изображение

Методи на диагностика

Визуално се отбелязва неправилно поставяне на задните крайници(дори ако кучето не е куцало преди това); периодично повтарящо се куцане; скачане на три лапи след ставане от седящо или легнало положение.

При палпация се отбелязва неправилна позиция, излизане на пателата от жлеба, подуване на ставите.

За уточняване на диагнозата задължително трябва да се направи рентгенова снимка в права и странична проекция. Желателно е не само на колянната, но и на тазобедрената става. На рентгеновите снимки ще се вижда степента на поражение и разрушаване на ставата, градуса на въртене на костите, състоянието на жлеба на колянната става.

При поставянето на диагноза никога не се осланяйте само върху резултатите от общия преглед и уверенията, че вашето куче има дислокация. Куцота, оток на ставите могат да бъдат причинени и от други ортопедични заболявания. Истинската диагноза може да се постави само с рентгеново изследване не на едната колянна става, а именно на двете стави- и колянната и тазобедрената.

Консервативни методи на лечение

При 1 степен и някои видове 2 степен може да се използва консервативно лечение, което се състои в приемане на противовъзпалителни, хондопротективни и обезболяващи средства.

Трябва да се отнесете с голямо внимание към наличието на обезболяващите компоненти в хондопротективните препарати. Много често такъв компонент е метилсулфанилметин. Това е така, защото подобни препарати ще оказват обезболяващо действие. Кучето не чувства болка, няма да щади засегнатата става и ще се опира на него с всички сили. А вие ще си мислите, че кучето е оздравяло, защото вече не куца. А на практика ставата ще се разрушава все по-силно.

За какво са необходими хондопротекторите и противовъзпалителните препарати?
При дислокация на пателата, заради неправилното положение, протича постепенно износване на ставата, развива се дегенеративен артрит. За да се попречи на това и да се продължи активния живот на кучето, трябва периодично да се провежда поддържаща терапия с хондопротектори. Такива вещества са глюкозамин и хондроитин. За пълното усвояване на веществата се препоръчва да ги давате заедно с препарати, които стимулират производството на колаген в организма в кучето.

Сега съществуват много витаминни комплекси или специализирани препарати, които съдържат и глюкозамин, и хондроитин и колаген хидролизат. Препоръчва се да се изберат няколко препарата, които най-много подхождат на вашето куче и да ги давате на курсове, като ги редувате периодично. Това се прави, за да не се предизвика привикване. Тези хондопротектори не само възстановяват ставните тъкани, връзки, но също изпълняват и противовъзпалителна функция.

Оперативни методи на лечение

Някои видове втора степен, а също 3 и 4 степен, се лекуват с операция. Съществуват два метода на хирургично лечение- трохлеопластика и трохлеарна хондропластика.

Трохлеарната хондропластика се извършва при младите кучета на възтраст до 6 месеца.

След операцията прогнозата е добра, животното отново може пълноценно да използва лапата. Дислокацията в по-голямата си част е вродено заболяване, или има генетична предразположеност към него, за това ветеринарите не препоръчват такива животни да се чифтосват.

Следооперативни грижи

Следоперационните грижи са индивидуални за всяко животно и зависи от това доколко е била променена колянната става, когато е потърсена помощ. Много стопани дълго време не се обръщат за помощ към специалист, а това често води до удължаване на периода на рехабилитация. Натоварването на оперирания крайник се ограничава за 2-6 седмици, а след това постепенно се натоварва.

При кучета с двустранна дислокация между операциите на всяко коляно трябва да изминат от 4 до 8 седмици, но понякога се провежда операция и двата крайника, това е свързано с наличието на съпътстващите патологии и невъзможността да се даде време за отсрочка за получаване на максимален лечебен ефект.

В повечето случаи прогнозата е добра, и стопаните са удовлетворени от резултата на операцията, 90% от животните възстановяват нормалните функции на крайниците в продължение на 2-3 седмици след операцията. Прогнозата зависи от тежестта на патологиите, продължителността на протичане на заболяването и сроковете на провеждане на операциите.

Усложнения

Всички усложнения са свързани с по-късния срок на посещение във ветеринарната клиника. На първо място стои остеоартрозата, но назначената терапия позволява достатъчно ефективно да се поддържа животното и да се намали скоростта на прогресиране на заболяването. Увреждането на сухожилните кръстовидни връзки и менискус, при по-късно потърсена медицинска помощ, заплашва с хронична куцота, дори при успешно проведена операция.

Латерално изкълчване; Медиално изкълчване; Изкълчване 4 cтепен
Изображение Изображение Изображение

Рентгеново изследване

Рентгеновото изследване помага да се потвърди клиничната диагноза чрез изключване на останалите причини за куцането, а в по-тежките случаи- показва дислокация на колянното капаче и наличието на костната деформация.

Рентгеновите снимки трябва да се провеждат в две проекции- в предно-задна и странична и е желателно не само на колянната, но и на тазобедрената става.

Рентгенова снимка в тазобедрени и коленни стави в права проекция
Изображение

Определя се съотношението на пищяла, позицията на оста на бедрената кост, тибията и ъгъла между тях, измерва се ширината и височината на пателата, нейната дистанция от ставното пространство.

Рентгенова снимка на коленни стави(а-дясна; б-лява) в права проекция, нормално положение на колянното капаче
ИзображениеИзображение

Рентгенова снимка на колянна става в права проекция(а-странична дислокация; б- медиална дислокация)
ИзображениеИзображение

Стандартните снимки се извършват в сгънато (на 30°)положение на колянната става, под прав ъгъл към предшестващата- последваща снимка.

Понякога за определяне на състоянието на надколянно-бедрената става се правят допълнителни странични снимки на колянната става на 60 и 90°. Долният полюс на колянното капаче трябва да лежи по продължение на долната линия или малко по-високо (не >1 cм) при сгъната на 30° колянна става.

Рентгенова снимка на колянна става в странична проекция: а- дислокация на пателата; б- нормално съотношение в ставата
Изображение

На рентгеновата снимка ще се вижда степента на поражение и разрушаване на ставата, градуса на въртене на костите, състоянието на жлеба на колянната става.

Двустранна медиална дислокация
Изображение

Много специалисти не използват рентгеновото изследване при тази патология. Но рентгеновата снимка позволява да се открие причината за дислокацията на колянното капаче.

http://www.youtube.com/watch?v=Eg1aytIv ... r_embedded

http://www.spbvet.com/
http://seo-content.biz/
http://www.vchot.ru/
http://www.darvinvet.ru/
http://xray.com.ua/


Последно избутване meri от Пон Юни 05, 2017 5:54 pm
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10381
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета