[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Внимание- калций и заболявания при кучетата
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Внимание- калций и заболявания при кучетата

Внимание- калций и заболявания при кучетата

Мнениеот meri » Пон Сеп 26, 2011 5:59 pm

През първата година от живота си кученцата практически достигат размерите на възрастно куче.Развитието е сравнимо с развитието на хората до 15 г. възраст.В организма протичат значителни промени за кратко време.Тези различия са особено забележими при кучетата от големите и гигантските породи.При тези кучета теглото до една година се увеличава 10-15 пъти.В сравнение с малките и средни породи теглото за този период също се увеличава,примерно 5 пъти.

Интензивността на растежа при големите кучета е 2-3 пъти (при някой породи 3-4 пъти) повече отколкото при кучетата от средните и малките породи.

Бързия растеж е допълнителен рисков фактор за развитието на костите и ставите.При много породи кучета развитието на подобни заболявания има генетична основа.

Към такива заболявания се отнася остеохондрозата,лакътната дисплазия,тазобедрената дисплазия.Тези заболявания засягат такива популярни породи като лабрадор-ретривър,златен ретривър,немска овчарка,ротвайлер,немски дог.Необходимо е да помните,че всички големи породи кучета влизат в рисковата група по различни заболявания на костите и ставите.

Важно е ясно да си представите понятието "растеж" като такова.

В него влизат увеличаване на теглото и размера на тялото.Много хора грешат,като смятат че под понятието "бърз растеж" се разбира скоростта на увеличаване на теглото.Тежките кучета не е задължително да се отнасят към големите породи.

Развитието на посочените заболявание на скелета може да бъде повлияно от храненето.
Изследвания в тази област се провели в Европа и Америка още в началото на 70-те год.И окончателните резултати били получени в средата на 90-те год,когато се е появила възможността да се използва компютърната томография и магнитно-ядрения резонанс.
Определят се два важни фактора:

1.Прехранване.
2.Повишена употреба на калций.

Какво се случва при повишена употреба на калций?

Повишената употреба на калций е ключов фактор за развитието на остеохондроза и лакътна дисплазия.Увеличаването на размера на костите протича за сметка на растежа на така наречения "растеж на плочите".В процеса на развитие хрущялните клетки на плочите се делят и се "подреждат" в колона.На "зрялата" част на плочите протича смяна на хрущялните костни клетки.Така продължава до достигане на окончателната големина на костите.

При кученцата нивото на усвояване на калция не може да бъде по-малко от 40%.В някой случаи тази цифра се повишава до 90%.А при възрастните кучета не превишава 5%.Това е свързано с това, че в природата в най-интензивния растеж хищниците получават калций от малките кости на своите жертви и малко от растителните компоненти.

И организма е "програмиран"да усвои и достави по предназначение колкото може повече,тъй като общото количество достъпен калций в храната е малко.Много развъдчици и стопани се намират в "плен на лъжливи убеждения",колкото повече калций,толкова по-мощни ще бъдат костите и голям ръста.
Това е погрешно,запомнете че: МОЩНОСТТА И РАСТЕЖА СА ГЕНЕТИЧЕСКИ ЗАДАДЕНИ ПАРАМЕТРИ.

Можете да ги промените само с въвеждане на хормони,което е недопустимо и е груба намеса в сложните процеси за формиране на организма.Не взимаме крайностите,когато храненето постоянно не достига и кученцето е изтощено до крайност.В такъв случай ще има нарушаване на скелета.

При прекомерно постъпване на калций,"програмирания" организъм продължава да усвоява не повече от 40%.Но тази цифра е пресметната при дефицит,не при излишък.
При излишък организма е принуден да се "нагоди" към усвояването на калция.В началото излишния калций се натрупва в растежната зона на костите и причинява ранно "вкостеняване" на растежната област на костите.

В резултат се забавя растежа на костите на дължина,изкривяват се предните крайници с обръщане на глезените,намалява клирънса на гръбначно мозъчния канал.НЕ ГО БЪРКАЙТЕ С РАХИТ!!!

При рахит крайниците се изкривяват поради друга причина.След това започва отлагане в хрущялната тъкан на ставите,което може да доведе до артрит и артроза.Куцането се появава на 7-8 месеца."Излишния" калций се отлага в бъбречната тъкан.

Не трябва да се увличате от повишена употреба на калций.Съдържанието му в храната трябва да бъде оптимално и не трябва да превишава 1,1%.При хранене със скъпи храни на зърнена основа и субпродукти и високия прием на калций и енергия се увеличават.

Наднормено тегло

Повишената консумация на енергия води до наднормено тегло,което повишава риска от влошаване на дисплазията на тазобедрените стави.При раждане скелета на кученцата се състои предимно от хрущялна тъкан,която по време на растежа се заменя от костната тъкан.За разлика от костната тъкан,хрущялната тъкан е по-пластична,и при повишено натоварване се деформира.При претоварване на незрелия скелет с наднормено тегло диспластичните промени се усложняват като адаптацията към натоварването.За това от ветеринарна гледна точка при кученца с лека форма на тазобедрена дисплазия наднорменото тегло провокира прехода в по-тежка форма.Поддържането на оптимална кондиция дава възможност да се стабилизира състоянието и да се забави прогресирането на заболяването.

Наднорменото тегло е причина за постоянни микротравми на хрущялната тъкан на неукрепналите стави.След време това води до артрит и артроза.Кучетата страдат от болка и не могат да се движат нормално.Реалната ситуация се заключава в това,че при много породи се приветства голямата телесна маса в ранна възраст.
Следователно,е необходимо да се постигне съгласие между вет.лекари -ортопеди и развъдчиците и съдиите.
Здравето на животното,неговия пълноценен и щастлив живот са несъизмерими много повече, отколкото получаването на награди на изложбите.

http://rottis.forumchik.ru/viewtopic.php?id=427
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета