Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Аналните жлези при кучето -заболявания

Аналните жлези при кучето -заболявания

Мнениеот meri » Съб Ное 19, 2011 8:37 pm

Аналните жлези са особена група кожни жлези при бозайниците,в кухината на ректума или около ануса.
Аналните жлези са производни на потните и мастните жлези.Секрета от аналните жлези е миризлив,използва се за отблъскване на враговете,или привличане на другия пол,или служи за маркиране на територия.
Вcеки път,когато кучето извършва нормално изпразване на червата,протича натиcк на аналните жлези,които произвеждат миризливо вещеcтво,което е предназначено за информация на другите кучета.Това е доcтатъчно жлезите да cе изпразнят без чужда помощ.Ако кучето има cлаб чревен тонуc или диария,няма да бъде в cъcтояние да почиcти жлезите при дефекация.В такива cлучаи в жлезите cе натрупва cекрет,който cе възпалява и запушва ануcа.Това на cвой ред може да доведе до инфекция или болезнен абцеc.
Изображение Изображение

Заболявания

Нормално аналните жлези освобождават секрета при всяко дефекиране,при стрес и активни движения.
Процеса на заболяване се състои от последователни стадии.

Запушване на аналните жлези

В началото протича нарушение на естествения отток и препълване на аналните,перианалните синуси на секрецията,които нормално са с течен кафеникав цвят.В този период животното изглежда външно здраво и само понякога може да проявява безпокойство в областта на опашката.

По-късно секрета се сгъстява,в този период животното започва да проявява безпокойство при докосване на опашката или лежане.В същото време започва активно усвояване на секрета в кръвта,което причинява силен сърбеж по цялото тяло и кучето започва да се чеше и да ближе кожата,често над опашката.

Възпаление на аналните жлези

След присъединяване на различни микроорганизми започва нагнояване.Протича възпаление на самата жлеза и околната тъкан,ако на този стадии не се проведе освобождаване на аналните,перианалните синуси чрез естествения отвор,се образува абцес,който след съзряването пробива навън чрез кожата около ануса,понякога близо до опашката,образува се временна фистула.

Това е най-тежкия период- често е съпроводен със силна болка по време на дефекация,при движение и даже в състояние на покой.Кучето често се ближе под опашката.Температурата на тялото се повишава,при 40 С се натравя кръвта,животното е летаргично,отказва храна.Ако в този период не се проведе лечение,възможен е смъртен изход.След отваряне на абцеса може да се подобри общото състояние и стопаните забелязват гнойни секрети под опашката.

След такава ситуация се стабилизира и ако се запазят изходните отвори на жлезите,при абсцедиране на отвора може да зарасне съединителната тъкан и тогава процеса се повтаря,а състоянието става хронично.

Причини за анални фистули

На първо време това е слабо подвижния начин на живот и свързаните с това мускулна слабост и стагнация на секрета.

Освен това генетичната слабост на декоративните животни.Слабата имунна система,бактериалното въздействие,различи травми- външни във вид на ухапване и удари и вътрешни при хранене с кости,меки фекалии или запек поради нарушение в храненето или работата на вътрешните органи.

Недостатъчното внимание на стопаните към редовните хигиенни процедури.

Абсцедиране на аналните жлези

Каква е причината за това заболяване?
В повечето случаи вината за развитието на заболяването е на стопаните и се състои от цяла редица нарушения в диетата на животното, започвайки от неправилния избор на храна- повишено не балансирано количество мазнини и протеини, нарушение режима на хранене- няма редовно хранене и почивка между него, не правилна дозировка на еднократното хранене- банално прехранване на животното, и завършвайки с кратка продължителност на физическите натоварвания, последвано от липса на физическа активност и затлъстяване.

Всяко живо същество има своя обмяна на веществата, изискваща индивидуален подход. Изборът на диета не е толкова лесна задача. По-добре да се обърнете към ветеринар, който ще проведе клиничен преглед на животното и според клиничната картина, показателите от кръвните изследвания и копрологичното изследване, ще ви препоръча отпималния вариант на хранене.

В случаите, когато ситуацията с храненето е била оставена на самотек и вече е възникнала патология с аналните жлези, са забележими следните клинични симптоми. Животното е неспокойно, проявява повишен не здравословен интерес към аналната област, много често изпитва сърбеж в областта на опашката, понякога толкова силен, че животното разлизва, а понякога и разгризва тези участъци до образуването на страшни дълго не заздравяващи епидермални язви. Спешно се обърнете към ветеринар за извършването на правилна санация на възпалените жлези, а също комплексна асептична и антисептична обработка на прилежащите структури, в случаите на съпътстващото им въвличане в патологичния процес.

Изображение

Много често в резултат на физиологичните особености на устройството на тялото при животните, именно заради наличието на опашка, стопаните забелязват патологията в най-късния стадий на развитие, когато единственото средство за лечение е хирургичната намеса.

Профилактика

Редовно,на всеки 3-9 месеца механично почистване на аналните жлези от секрета.

Лечение на запушването и възпалението

Механично почистване,при необходимост -антибиотик.
При хронично-може да се наложи хирургично премахване на аналните жлези.

В зависимост от силите на организма и микроорганизмите,които предизвикват аналния абцес- лечението може да бъде сложно и продължително,а в някой случаи не настъпва оздравяване,тогава живота на животното зависи от редовната обработка на аналните жлези.

Почистването на аналния секрет се провежда от лекар.

Почиcтване на аналните жлези.
Изображение

Изображение

http://www.youtube.com/watch?v=FQFDOzbB ... r_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=FQFDOzbB ... r_embedded

http://aibolit-911.narod.ru/a146.htm
http://www.veterinars.com/
превод:meri

http://www.cityvet.bg/books/anal%20sacs.html
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Аналните жлези при кучето -заболявания

Мнениеот meri » Сря Юни 25, 2014 12:40 pm

Породна, възрастова и полова зависимост при възпалителни заболявания на аналните жлези не са отбелязани.

Всеки път, когато кучето извършва изпразване на червата, протича натиск на аналните жлези, които произвеждат малко миризливо вещество, което е предназначено за информация на другите кучета. Това е достатъчно аналните жлези да се изпразнят без чужда помощ. Ако кучето има слаб чревен тонус или има диария, няма да бъде в състояние да почисти аналните жлези при дефекация. В такива случаи в аналните жлези се натрупва секрет, който се възпалява, набъбва и запушва аналния проход. Това на свой ред може да доведе до инфекция и абсцеси, които са болезнени.
Нормално аналните жлези се освобождават от секрета при дефекация и могат да "се изстрелят" при стрес и активни движения.

Процесът на заболяването се състои от последователни стадии.

Запушване на аналните жлези- първоначално протича нарушение на естественото оттичане и препълване на аналните, парааналните синуси със секрет, който нормално има течен кафеникав цвят. В този период животното излежда външно здраво и само понякога може да проявява безпокойство в областта на опашката. По-късно секрета се сгъстява, в него се образуват люспи, в този период животното започва да проявява безпокойство при докосване на опашката или бедрата, може да се вози на задните части(може да бъде объркано с присъствието на глисти). В същото време протича активно засмукване на секрета в кръвта, което причинява силен сърбеж по цялото тяло и кучето започва да се чеше и да разлизва кожата, по-често под опашката.

Възпаление на аналните жлези


След присъдиняване на различни микроорганизми започва загнояване. Протича възпаление на самите жлези и околните тъкани, ако в този стадии не се проведе освобождаване на аналаните, парааналните синуси, се образува абсцес, който след съзряване започва да пробива навън през кожата около ануса, понякога близо до опашката, образува се временна анална фистула. Това е най-тежкия период. Той е съпроводен със силна болка по време на дефекация, при движение и дори в състояние на покой. Кучето често се ближе под опашката. Телесната температура се повишава, при заразяване на кръвта до 40 С, животното е летаргично, отказва храна. Ако в този период не се проведе лечение, е възможен смъртен изход. След отваряне на абсцеса общото състояние може да се подобри и в този период стопаните започват да забелязват гнойните секрети по козината под опашката.
След това, ако положението се стабилизира и се запазят изходните канали на жлезите, но при абсцедиране каналите могат да обрастнат със съединителна тъкан и тогава процеса се повтаря, а аналната фистула става хронична.

Причини за анален синузит


Първо, това е слабо подвижния начин на живот и свързаните с това мускулна слабост и застоен секрет. Освен това, генетичната слабост на декоративните породи кучета. Слабата имунна система, беактериално въздействие, различни травми- външни във вид на ухапвания и удари и вътрешни при изяждане на кости или запек заради нарушение в храненето или работата на вътрешните органи.

Недостатъчно внимание на стопанина към редовните хигиенни процедури.
Ако кучето се вози по пода или ближе ануса си, това може да бъде един от признаците за възпаление на аналните жлези. Още един признак за възпаление може да бъде много неприятната миризма. Ако има някой от описаните признаци, трябва да се провери състоянието на аналните жлези. Ако областта около ануса леко е подута и има розов цвят, това може да бъде признак за начално възпаление. В такъв случай жлезите трябва веднага да се почистят. Въпреки, ча възпалението на аналните жлези може да не повлияе на общото здравословно състояние на кучето(докато не започне инфекция), но кучето може лесно да травмира аналната област, возейки се по пода.

Какви признаци показват за инфектиране на аналните жлези

Когато аналните жлези се инфектират, започва развитието на абсцес. Аналната област силно набъбва, става червеникаво-лилава на цвят, отделя се гной от жлезите. Кучето изпитва много силна болка. То се държи неспокойно, вози се по пода и постоянно се ближе в областта на ануса. В такъв случай трябва спешно да се обърнете към ветеринар, който ще предпише курс антибиотици.

Профилактика на заболяването на аналните жлези

Ако вашето куче от време на време изпитва проблеми с аналната жлеза, трябва да изясните причините за това. Възножно е да се наложи да добавяте в храната повече продукти, съдържащи растителни влакнини. Това ще усили чревния тонус, и по време на дефекация аналните жлези ще се почистват по-добре.

Ако проблемите с аналните жлези възникват постоянно, вашият ветеринар може да препоръча хирургично премахване на аналните жлези. Това е операция, при която се премахва проблема с аналните жлези за цял живот.

Ако в жлезите поради някаква причина се натрупва секрет, това може да доведе до възпаление и дори абсцес. При възпаление кучето ще се опитва да разчесва ануса, който ще бъде подут и тъмно-лилав на цвят. Гнойта в аналните жлези ще излиза навън и ще мирише лошо.
Кучето ще изпитва силна болка, няма да може да ходи нормално, ще ближе ануса си и ще се вози по пода.
Ако процесът е достигнал до абсцес трябва спешно да се обърнете за помощ към ветеринар, който ще назначи курс антибиотици.

Как се почистват аналните жлези?
Почистването е лесна процедура, която можете да извършвате и сами. Може да помолите вашия ветеринар да ви покаже.
-За почистване на жлезите ще ви трябват ръкавици;
-Би било добре, ако някой ви помага да държите главата на кучето по време на почистване;
-Повдигнете опашката настрани и разгърнете козината около ануса;
- Измийте областта на ануса с гъба, напоена в топла вода;
- В ръкавиците с вазелин въведете показалеца в ректума, с палеца и показалеца опипайте жлезите. Жлезата се усеща като крушовидно образование с различна плътност, постепенно с усилващо масажиращо движение избутайте секрета, повторете същото от другата страна. Натискайте областта на ануса по посока нагоре и навън. Това действие трябва да изкара гъст с неприятна миризма секрет. Ако от първия път цялата течност не излезе навън, отново измийте ануса с топла вода и повторете процедурата.
- Ако не можете да почистите жлезите, обърнете се към ветеринар, иначе препълнените жлези се възпаляват. При първите признаци за инфектиране на аналните жлези, вземете кучето и веднага отивайте в клиниката.
Секрета е много миризлив и не е желателно попадането му по мебелите. След почистване е желателно да се поставят противовъзпалителни свещички за 2-3 дни.

Хронично възпаление на аналните жлези

В случай на постоянни проблеми с аналните жлези е необходимо да се консултирате със своя ветеринар. Той може да ви предложи да увеличите количеството зеленчуци в диетата, за да се усили перисталтиката на червата. Ако това не помогне да се реши проблема, лекаря може да ви препоръча премахване на аналните жлези хирургично.

Поставяне на диагноза и лечение


Заболяването на аналните жлези се определя чрез анамнезата, данните от собственото изследване и резултатите от микроскопското изследване на нейното съдържание. Оценката на размерите на аналната торбичка- тестът е субективен, аналната торбичка може да се смята за увеличена, ако лесно се палпира през кожата на ануса. Увеличените размери на двете анални торбички често предполага запушване или сакулит, тогава когато едностранното увеличение на аналната торбичка може да бъде свързано с абсцес или тумор.
След определяне на размера на аналната торбичка се изследва нейното съдържание, чрез изпразване на аналните жлези.

Наличието на пастообразен секрет с кафяв или сив цвят свидетелства за запушване. В някои случаи секрета е толкова гъст, че излиза трудно във вид на тънка лента.

Острият инфекциозен процес на стените на аналната торбичка води до образуването на гноен ескудат, често съдържащ жилки кръв със зловонна миризма. Хронично протичащите инфекции се характеризират с образуването на гноен секрет, който по консистенция варира от воднист до кремав. В този случай палпаторно се отбелязва удебеляване на стените на торбата.

Микроскопското изследване на секрета на инфектираните анални жлези открива значително количество левкоцити и бактерии, тогава когато секрета на нормални анални торбички съдържа малко количество от тези клетки.

Бактериалния растеж в хранителна среда с културни изследвания на секрета на аналните торбички не потвърждава инфекциозна етиология на заболяването, тъй като бактериите открити в съдържимото на аналните торбички е в норма. Изследването на култура е полезно при оценка на патогенността на отделените микроорганизми, а тестът за чувствителност може да помогне при избора на антибиотик.

В случаите на запушване или умерен по изразеност инфекциозен процес мануалното освобождаване на съдържимото в аналните торбички е достатъчна процедура за лечение. Тази манипулация може да се проведе няколко пъти със седмичен интервал докато не се нормализира функцията на жлезите, и секрета не придобие нормални свойства. При някои кучета е необходимо мануално освобождаване на торбичките като профилактична мярка.

В тези случаи, когато съдържанието на аналните торбички е толкова вискозно, че не може да се освободи от умерен натиск, в аналната торбичка посредством катетър, използван за катетеризация на уретрата при мъжките се въвежда минерално масло. След това аналната торбичка се масажира за смесване на секрета с маслото и мануално(ръчно) се изпразва. След изпразване аналните торбички трябва да се промият, отново чрез катетър, със слаб антисептичен разтвор. Въвеждането на антибиотико- кортикостероидна маз помага за разрешаване на аналния сакулит. Понякога за провеждане на описаните процедури животното трябва да се седира.

Прилагането на системни антибиотици рядко е необходимо при лечение на запушване или умерена инфекция.

Абсцесите на аналните торбички се лекуват по класическа схема, с промиване с антисептичен разтвор и дрениране. Прилагането на разяждащи препарати като сребърен нитрат, или фенол, трябва да се избягват, тъй като те са способни да предизвикат обширна некроза на тъканите и да забавят процеса на оздравяване. Системен курс антибиотикотерапия в продължение на 10-14 дни е показан при лечение на абсцеси на аналните торбички. Антибактериалната терапия трябва да се основава на резултатите от проведените тестове за чувствителност, но емпирично може да се използва ампицилин и амоксициклин.

Хирургичното премахване на аналните торбички е целесъобразно да се проведе при често повтарящи се рецидиви и при образуването на фистули.

http://www.vetdoctor.info/
http://cavalers.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10382
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета

cron