Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Саркоптоза (кожна краста)при кучето

Саркоптоза (кожна краста)при кучето

Мнениеот meri » Чет Дек 29, 2011 10:23 am

Саркоптозата е често срещана и тежко протичаща краста при кучето.От нея боледува и човекът.

ЕТИОЛОГИЯ

Причинител е кърлежът Sarcoptes canis Gerlach, 1857, спадащ към семейство Sarcoptidae. Тялото му е кръгло, с размери при мъжките 205-245 х 140-170µm, а при женските - 315-470 х 220-345µm. Хоботчето е късо и разположено отпред. Липсват очи и дишането е чрез кожата.

Саркоптидните кърлежи паразитират дълбоко в епидермиса на кожата и образуват ходове (тунели) в нея. Женските снасят общо 40-50 яйца, от които след 3-5 дни се излюпват ларви. Ларвите след няколко дни се превръщат последователно в протонимфи и телеонимфи. След няколко дни нимфите се превръщат в полово зрели кърлежи, които живеят 3-4 седмици.

ЕПИЗООТОЛОГИЯ

Заразяването е пряко, чрез контакт или косвено, чрез предмети, съдове, постеля и др. Саркоптозата е силно контагиозна и внесена във фермата за кучета, бързо се разпространява, особено сред младите животни. Човек може да бъде както гостоприемник, така и разпространител.

ПАТОГЕНЕЗА

При образуването на ходовете кърлежите травматизират кожата, като възпалението достига до stratum germinativum и субкутиса. Механичното дразнене и токсичността на слюнката на паразитите причиняват силен сърбеж. Възпалението е съпроводено със серозно-клетъчна инфилтрация и струпване на лимфоцити и левкоцити в засегнатите участъци. Образуват се пустули, които се пукат и се превръщат в крусти. При гнойна инфекция пустулите се превръщат в абсцеси. В резултат на резорбцията на токсини животните се алергизират и настъпва еозинофилия, еритропения и спадане на хемоглобина.

ПРИЗНАЦИ

инкубационен период до 1-2 седмици
болестта започва обикновено по главата (около устата, очите, врата, гърдите)
бързо разпространение по цялото тяло
поява на червеникави папули и везикули, преминаващи в по късен стадий в пустули и жълтокафяви крусти
окапване на космената покривка в засегнатите участъци
много силен сърбеж и кучетата непрекъснато се чешат, като предизвикват допълнително травматизиране на кожата с екскориации
Кожата се удебелява, набръчква, напуква
при генерализирани случаи животните отслабват и в отделни случаи умират


ДИАГНОЗА

Поставя се въз основа на клиничните признаци, епизоотологичното проучване и микроскопско изследване на настърган материал, взет на границата между изменената и здрава кожа, в които има най-много кърлежи. Изследването се извършва по два начина:

Изследване на умъртвени кърлежи - Настърган материал се поставя в петриева паничка и се залива с 10% калиева основа или с 50% разтвор на глицерин или млечна киселина с вода; след 30 мин. материалът се раздробява на ситни парчета и се наблюдава под микроскоп.

Изследване на живи кърлежи - Материалът, събран в петриева паничка се, внимателно се нагрява на спиртна лампа. От температурата кърлежите напускат кожата и плъзват из съда. Събират се, пренасят се на предметно стъкло и се наблюдават под микроскоп.

ЛЕКУВАНЕ

Преди третиране животните е добре да се подстрижат, особено породите с дълъг косъм и да се измият със сапун и топла вода, като се отстранят крустите от засегнатите участъци. Третирането се извършва няколкократно, в зависимост от средството, което се използва. Самото средство е най-добре да бъде назначено от вашия ветеринарен лекар, след преглед на животното и необходимите изследвания.

ПРОФИЛАКТИКА

Болните кучета се отделят и лекуват, а клинично здравите, се третират профилактично.Домашните кучета се изолират от хора, особено от деца, и се лекуват до пълно оздравяване.Хората, били в контакт с болни кучета, трябва да потърсят съвет от лекар.

Изображение
http://webmvc.com/bolezn/catdog2/sarkodog.php

http://www.bgvet.org/animals/pets/dogs/ ... ptosis.php
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Саркоптоза (кожна краста)при кучето

Мнениеот meri » Пет Май 30, 2014 5:06 pm

Само по себе си заболяването не е толкова опасно и лесно се лекува, ако е своевременно. Но в случаите, когато началния стадий е изпуснат, саркоптозата може да доведе до сериозни последици, до смъртта на животното от вторичните инфекции.

От краста боледуват всички любимци, независимо от общото състояние, възрастта и породата. По-често акарите попадат на кожата на кучето по време на контакт със заразени животни.
Но има и "обходен път", акарите оцеляват във външната среда около две седмици, могат да се намират на дрехите на човека, на земята, тревата, обща постелка. Симптомите се проявяват в рамките на 2-3 седмици след внедряване на паразита в епидермиса.
Инкубационния период може да се съкрати до няколко дни, ако животното има чувствителна кожа, или ако е атакувано от множество паразити.

Под микроскоп

Малки кръгли паразити с размер не повече от 0,5 мм проникват под кожата, изгризват проходи и тунели. Хранят се с частички дерма, способни към възпроизводство само по тялото на "стопанина".
Ако при кучето е открита краста, лечението трябва да започне веднага, защото тези паразити бързо се размножават,
окупират нови участъци. Вътре в проходите женската снася до 60 яйца за целия жизнен цикъл, който продължава два месеца.

Изображение

Симптоми на краста

Стопаните рядко обръщат внимание на първите симптоми. Петното постепенно се увеличава, силно сърби, почервенява и набъбва. Първите червени точки се появяват на местата с къса козина и тънка кожа, където акарите лесно проникват вътре.
Без лечение крастата се разпространява по цялото тяло, с червен обрив се покриват корема, ушите, долната част на гърба, бедрата, гърдите.
Крастата предизвиква силен, нетърпим сърбеж. Кучето се чеше постоянно, поврежда кожата със зъби и нокти, трие страни по стените. На кожата се образуват гнойници, язви, фистули, изсъхващи корички и люспи.
Когато се проявят симптомите на крастата, кучето започва обилно да оплешивява, а кожата загрубява, покрива се с рогов слой с неестествено сив или червеникав оттенък.
В дълбоките незарастващи разчесвания проникват бактерии, което усложнява лечението. Кучето губи апетит, появява се нервозност, влошава се съня, телесната температура се повишава с 1-2 С.

Предпазни мерки

Акарите, провокиращи недъга могат да се хранят и размножават само на тези животни. На човешката кожа те постепенно умират от глад, не са способни да прогризат дълбоки тунели и не са способни към възпроизводство.
Ако е открита краста при кучето, трябва да се провежда лечение с ръкавици.
Това е превантивна мярка против псевдосаркоптоза- алергична реакция към присъствието на паразитите:кожата на местата на ухапване почервеняват, образуват се отоци, около раните се появява обрив.
Крастата не се предава от кучето към човека: оказвайки се на човешката кожа акарите умират след 7-14 дни. Лечение не е необходимо, освен симптоматично(премахване на сърбежа).

Изображение

Здравите домашни любимци трябва да се предпазят от заразяване. Жилището се обработва с противопаразитни средства. Здравите животни се профилактират, дори ако стопанина е сигурен, че опасността от заразяване е минимална.

Диагностика и лечение

Симптомите, приличащи на саркоптоза, причиняват подкожните акари (демодекоза), различни бактериални инфекции, гъбички.
Силният сърбеж може да бъде проява на остра алергична реакция към храна.
За това, преди да купите лекарство за краста, задължително се обърнете към ветеринар.
Можете да се справите с проблема самостоятелно в ранен стадий.
За да се потвърди или отхвърли диагнозата, лекаря ще вземе кожна проба от засегнатото място. Но много често лечението на краста се отлага заради лъжливи отрицателни резултати: малките паразити, проникнали дълбоко под кожата не могат да се открият или не се оказват на този участък, откъдето е била взета пробата.
Важно е да настоявате лекаря да направи няколко проби от различни участъци кожа.

В началния стадий лечението се свежда до обработка на кучето с препарати, убиващи паразитите. Обработката се провежда два пъти, с триседмичен интервал.
Ако лекаря препоръчва само един метод- Ивемерктин, обърнете се към друг специалист. Ивермектин е ефективен на 100%, но е много токсичен. Сред страничните ефекти са:спиране на дишането, брадикардия, гърчове, загуба на съзнание и др. Крастата, освен в напреднали случаи се излекува и с по-меки средства.

В тежки случаи се назначават препарати, намаляващи сърбежа и антибиотици, за да се намали количеството патогенни бактерии.
Местно: заздравяване на раните, противовъзпалителни и антибактериални мехлеми, емулсии. За да работи ефективно препарата, преди обработка козината се подстригва около плешивините и разчесванията, а след това кучето се къпе с шампоан Пероксидерм.
Освен това "Адвокейт или Стронгхолд" за унищожаване на акарите( 2 дни след къпане).

http://vashipitomcy.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Саркоптоза (кожна краста)при кучето

Мнениеот meri » Пет Май 30, 2014 6:09 pm

При всички кучета има акари в малко количество, и тяхната имунна система може да държи количеството им под контрол. Крастата се проявява заради голямото количество акари, които се крият във фоликулите на козината.
Големите колонии акари могат да повредят кожата и да доведат до загуба на козина, проблем с имунната система или генетични проблеми. Има няколко вида краста, в зависимост от вида акари, които живеят на кучето. В зависимост от вида краста тя може да бъде и незаразна.

1.Различни видове краста

Разберете дали това е местна или обща демодекоза.
Местната демодекоза се причинява от микроскопични акари. Те могат да се намерят в малко количество на всяко куче.
Когато имунната система на кучето не се справя с контрола на популацията на тези акари, тогава тяхното количество нараства.
Местната демодекоза се появява при кученцата, по-млади от 1 година. Козината около очите, устата и устните започва да изтънява.
След това започват да падат кичури козина на краката и тялото. Петната по кожата без козина могат да достигнат 2,5 см в диаметър.
Кожата може да бъде червена и заразена.

Изображение

Общата демодекоза се появява, ако кучето има 5 или повече голи участъка кожа. Те могат да бъдат на главата, тялото или краката.
Те могат да се съединяват и да създават големи парчета без козина. Голямо количество акари окупират фоликулите на козината и кожата започва да се покрива с язви и корички.
Ако при кученце, по-младо от 1 година се появи обща демодекоза, има шансове 30-35%, неговата имунна система да започне да атакува крастата и кученцето да се оправи.
Кучета, по-големи от една година се нуждаят от ветеринарна помощ, за да се избавят от крастата.

Изображение

Нито общата, нито местната демодекоза не са заразни и не се пренасят на хората.

Изображение

2.Определете крастата

Изображение

Крастата е изключително заразна и може да се пренесе при докосване на кучето към друго животно. Акарите могат да
преминат и на хората, но тези акари не живеят дълго на човешката кожа. Кожата бързо се заразява, започва силен сърбеж, и се появяват рани, които след време се покриват с корички.
Първата проява на тази краста протича на ушите или лактите на кучето. Здраво куче, което страда от краста, се намира в много лошо състояние и може бързо да се влоши след заразяването.

3.Симптоми

Разберете разликата между различните симптоми при различните видове краста.
Симптомите на демодекоза включват в себе си загуба на козина и струпеи или почервеняване на кожата.
Кучето може да не се чеше, докато инфекцията не се утаи напълно, като по този начин създава възпаление и язви на кожата.
Ако загубата на козина продължава и голите участъци кожа се съединяват, тогава започва да протича обща демодекоза.

Изображение

При саркоптоза сърбежа се проявява в самото начало. Кучето ще се чеше и хапе, влошавайки състоянието си.
Ако здравото куче вече е било в лошо състояние, то започва бързо да се влошава. Сърбежа може да доведе до общо
разстройство на кучето: то не може да си почива заради сърбежа и той ще влияе на неговия апетит.

Изображение

4.Направете тест

Изображение

Преди да заведете кучето на лекар, можете сами да проведете тест за краста в домашни условия.
Точността на този тест е 95%. Акарите са толкова малки,че лекаря ще остърже малко кожа, за да я провери под микроскоп.
Преди този момент вие можете да проведете прост рефлекторен тест у дома. Леко почешете кучето зад ухото, и ако то започне да движи задния крак, все едно си чеше ухото, тогава вероятно има краста. Този тест дава резултати, тъй като почти винаги акарите заразяват ушите.

5.Професионална диагноза

Отведете кучето на ветеринар. Той ще проведе правилно изследване за наличие на краста и ще изпише необходимите лекарства.

Изображение

Предупреждение

Всеки вид краста може силно да навреди на кучето, ако не вземете мерки за лечение. Ако подозирате, че вашето куче може да има краста, отведете го колкото може по-бързо на ветеринар.

http://ru.wikihow.com/%D0%BA%D0%B0%D0%B ... 0%BA%D0%B0
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Саркоптоза (кожна краста)при кучето

Мнениеот meri » Пет Май 30, 2014 6:21 pm

Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10389
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета