[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Усукване на стомаха при едрите и средни породи кучета
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Усукване на стомаха при едрите и средни породи кучета

Усукване на стомаха при едрите и средни породи кучета

Мнениеот meri » Вто Яну 10, 2012 2:10 pm

Острото разширяване и последващото усукване на стомаха при кучетата е опасно за живота състояние,което води до смърт за няколко часа.Усукването на стомаха е много разпространена причина за смърт при кучетата от едра и средна порода.Основната причина за заболяването не е известна,но са известни предразполагащите фактори:анатомични особености,хранене по веднъж на ден с обемна храна,лесно ферментираща храна или резки движения след хранене.

Фактора хранене има значителна роля.Много кучета ядат течни каши,супи- храна неествествена за кучетата.Такова хранене лесно води до ферментационни процеси,на фона на които може да се получи усукване.Много стопани не спазват режима на хранене:разхождат се с кучето,когато се е нахранило,хранят го еднократно с голям обем.Когато кучето се е върнало от разходка не трябва веднага да яде,трябва да отпочине поне 30 мин.

Усукването на стомаха е една от най-разпространените причини за смърт сред кучетата в развъдниците за охрана.Водят кучето от поста,хранят го с хляб и го оставят в къщичката му.Случва се да премине чуждо куче или котка,кучето скача,нахвърля се.А на сутринта хората намират поредното умряло куче.

Усукването представлява усукване на стомаха около оста му,на 180 С.При кучетата има слаб суспензивен апарат на стомаха,тялото на стомаха е разположено хоризонтално.От там и причината- излишното физическо натоварване на стомаха води до усукване.

В началото възниква разширяване на стомаха с храна и газове.Това явление е обратимо,но много бързо.Стопаните обикновено забелязват признаците на заболяването,когато усукването вече е станало.В определен момент стомаха се усуква около хранопровода,образува херметичен обем.Процеса на ферментация води до образуване на голямо количество газове и рязко повишено налягане в стомаха.За кратко време стомаха се раздува като балон,налягането в коремните органи е силно.Раздутия стомах затруднява движенията на диафрагмата,причинява дихателна недостатъчност.В резултат от налягането на големите кръвоносни съдове и недостатъчен въздух възниква тежко нарушение на сърдечната дейност и смърт.

Признаци за усукване на стомаха

В началото кучето става неспокойно,не може да си намери място,не лежи,не седи,скимти.След това въникват чести или постоянни позиви за повръщане,но няма какво,само малко слюнка.В същото време или дори по-рано започва да се подува корема.Дишането става учестено,повърхностно,появява се силна слабост,а позивите за повръщане са по-редки или не се проявяват.
През лятото усукването протича изключително бързо.Поради горещините започват ферментационни процеси,стомаха се подува от газове,няма кръвообращение,настъпва некроза на коремните стени и далака,и кучето умира в близките 2-3 часа.
През зимата положението е малко по-леко: кучето може да се спаси с операция,но не винаги.Среща се състояние на предварително усукване: в продължение на няколко дни стомаха се подува,след това сам спада.Такова състояние се класифицира като непълно усукване,което минава само.Но края винаги е един- рано или късно протича пълно усукване на стомаха. За това веднага трябва да заведете кучето на лекар,за да го оперира превантивно.Не трябва да се бавите:усукването на стомаха е смъртоносно заболяване и няма никакво самоизлекуване.

Първа помощ: обезболяваща инжекция и спешно завеждане на кучето във вет.клиника,повече нищо не може да помогне.

Какво да правите?

Ако вашето куче получи усукване на стомаха,само спешната оперативна намеса може да спаси живота му.Помнете,че фактора време определя шанса за успех.Не давайте на кучето активен въглен или слабителни.

Какво ще направят в клиниката?

Квалифицирания лекар бързо ще постави диагноза.Успеха на операцията много зависи от подготовката и опита.Поставя се упойка и се провежда операцията.За предовратяване на повторно усукване задължително се провежда фиксиране на коремната кухина по специална технология.

След завършване на операцията се поставя специален дренаж(ако е необходимо).

Често при усукване на стомаха се засяга далака.Това води до сериозна загуба на кръв и далака се премахва.

Следоперационни грижи

Стандартните препоръки след операцията включват ежедневна обработка на шевовете,инфузия за 3-6 дни (в зависимост от състоянието на животното), строга забрана за прием на вода (1 ден) и храна (2-3 дни). Задължително се назначават антибиотици и антиацидни препарати около 5-10 дни.Допълнителни назначения -според състоянието.

Храненето в следоперационния период започва на малки порции с хомогенизирани храни(месо+ориз или готова храна).В началото храната се дава в полутечно състояние не повече от 100 мл за един прием на всеки 1-2 часа,постепенно се увеличава порцията и интервала между храненията.

Категорично се забранява даването на хляб и др.брашнени изделия,мляко,зеле,моркови и др.ферментираща храна.

Профилактика

Големите кучета трябва да се хранят не по-често от 2 пъти на ден,само след разходка(физическо натоварване).Не трябва да давате на кучето хляб,кифли и сладка храна.Порцията храна трябва да бъде с минимален обем и максимално усвояема.

http://germandog.ru/index.php?id=38
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета