[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Температурата на тялото при възрастните и малките кучета.
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Температурата на тялото при възрастните и малките кучета.

Температурата на тялото при възрастните и малките кучета.

Мнениеот meri » Нед Яну 22, 2012 12:43 pm

Температурата на тялото е важен показател за самочувствието на кучето.При поява на първите признаци на безпокойство,измерването на температурата на кученцата и възрастните кучета е първото,което трябва да направите.

Нормалната температура при кучетата е малко по-висока,отколкото при хората.Средно температурата на възрастното куче е 37,5- 38,5 С.При здравото кученце температурата е малко по-висока(39 С).Съществуват индивидуални нюанси,определящи се от възрастта,породата,теглото и ръста,които незначително се различават при всяко животно(така както температурата при едрите породи е по-ниска ,отколкото при малките).Освен това,кратковременното повишаване на температурата може да се отбележи след физически натоварвания,вълнение,страх,по време на еструс(при женските),също в горещо време.

Средни значения на нормална температура за кученца и възрастни кучета от малките,средните и едрите породи:

Кученца от малките породи- 38,6- 39,3 С.

Кученца от средните породи- 38,3- 39,1 С.

Кученца от едрите породи- 38,2- 39,0 С.

Възрастни кучета от малките породи- 38,5- 39,0 С.

Възрастни кучета от средните породи- 37,5- 39,0 С.

Възрастни кучета от едрите породи- 37,4- 38,3 С.


Кога е необходимо да измерите температурата на кучето?

Има смисъл да измервате температурата на здраво куче преди поставяне на ваксината и след това,по време на бременност,преди и след раждането.Според израстването не е задължително да се измерва температурата постоянно,но трябва да знаете показателите,които отговарят за вашето куче.

Обща отпадналост, отказ от храна,бледи венци и език, сух горещ нос- това е достатъчно основание за измерване на температурата,не говорим за сериозните симптоми като диария,повръщане, гърчове и др.

Ако кучето е сериозно болно,има смисъл да записвате температурата ежедневно(сутрин и вечер).

С какво да измерим температурата?

За да определите температурата,можете да използвате обичаен медицински термометър ,живачен или електронен.Най-добре да си имате един термометър специално за кучето.

Как да измерим температурата?

Вижте снимки,не могат да се копират http://dogs-tula.ru/temperatura-tela-u- ... k-izmerit/

Измерването на температурата е лесна процедура,но трябва да бъдете внимателни с кучето.Температурата се измерва в ректума.На кучето може да не му хареса,но постепенно ще привикне.Подгответе термометъра предварително,занулете показателите,намажете края на термометъра с вазелин.Поставете кучето на една страна,след това внимателно повдигнете опашката в основата и бавно въведете термометъра на 1,5-2 см в ануса.В домашни условия можете да измерите температурата по следния начин: фиксирайте кучето право,както правят във вет.клиники,но за неопитния стопанин ще бъде сложно.Измерването на температурата трае от 3 до 5 мин.
Изображение

Ако използвате електронен термометър,измерването е бързо.Желателно е да мерите температурата в спокойна обстановка,за да изключите вълнение или страх,защото кучето може да скочи и да счупи термометъра.По време на измерване на температурата разговаряйте ласкаво с кучето и давайте лакомство.Може дори да приучите кучето към някоя команда,за да знае в бъдеще какво да очаква и да позволи спокойно да измерите температурата.Задължително хвалете кучето и му давайте лакомство не само по време,но и веднага след завършване на процедурата.
Повечето животни сравнително спокойно понасят измерването,ако го правите правилно.След приключване,измийте термометъра и го дезинфекцирайте.

Какво да правим,ако кучето има повишена или понижена температура?

Преди всичко трябва да знаете кои показатели се смятат за ниски или високи.Обективно ниската температура се характеризира с показателите от 37 С и по-ниско, повишена се смята температурата при възрастните кучета от 39 С и при кученцата от 39,5 С и повече.Температура от 40 С свидетелства за наличие на сериозно заболяване.Особено опасно е постепенното повишаване на температурата с 1-2 С без резки скокове и спадове.

Ето няколко причини,при които пада или се повишава температурата:

Висока температура- чума,пироплазмоза,ендометрит(при женските),топлинен удар и др.

Ниска температура- парвовирусен ентерит(при кученца и млади кучета),глистна инвазия и др.

За съжаление,не всички разбират,че сама по себе си понижената или повишена температура е само свидетелство за борбата на организма със заболяването,това е симптом,а не причина за заболяване.


Често в подобни случаи стопаните се чудят какво да правят и започват да търсят кучешки и ветеринарни форуми с въпроса :" Какво да дават за температура?".
А лечението може да бъде само едно- спешно посещение на вет.клиника.


Тъй като температурата сама по себе си не е източник на заболяването,нейното "намаляване" няма да помогне да се справите с основното заболяване, което е причинило температурата,а в редица случаи такава намеса само ще влоши ситуацията.

Ако сте забелязали,че температурните показатели се различават от нормалните,не губете време да самолекувате, а спешно се обърнете за помощ към професионалист.

http://dogs-tula.ru/temperatura-tela-u- ... k-izmerit/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета